Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Gru 2016 21:39 

Dokąd
  • Kolumbia (Bogota, Cali)

Data wylotu
  • 01.03.2017

Data powrotu
  • 07.05.2017

Długość pobytu
  • 3 tygodnie

Bagaż
  • Bagaż rejestrowany

Ilość pasażerów
  • 1

Sam znalazłem
  • Turkish Airlines WAW-BOG 2646zł

Dodatkowe informacje
  • Cześć wszystkim!

Wiosną tego roku wybieram się do Kolumbii. Podróż możliwa od marca do początku maja, a łącznie chcę tam spędzić nieco ponad trzy tygodnie.

Piszę bo potrzebuję informacji, czy ta cena jest dobra, czy wstrzymać się z bookowaniem lotu? Czy zdarzają się często jakieś super-okazje na tej trasie?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN
Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN
#2 PostWysłany: 12 Gru 2016 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 329
Kilometry: 771 116
Krajów: 68 / 31.8%
to dobra cena
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 12 Gru 2016 22:14 

Loty: 168
Kilometry: 361 697
Krajów: 35 / 16.4%
platynowy
Z EU może być taniej sporo, sprawdź ceny jakie były na głównej com
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Gru 2016 20:58 

Znalazłem szybkie połączenie w dobrej cenie, ale wszystko komplikuje transfer między lotniskami w Mediolanie!

Koledzy, wyjaśnijcie początkującemu, dlaczego lot powrotny z Mediolanu z przesiadką w Madrycie kosztuje drożej niż bezpośredni lot (TEN SAM!) z Madrytu..?
Jeśli zamienię lotnisko wylotu na Madryt to pokazuje mi inne połączenia. Bilety można kupić bezpośrednio na Iberii, ale ceny są kosmiczne.
Wydawać by się mogło, że jeśli chcę wsiąść od razu w Madrycie, cena powinna być niższa od hop z Mediolanu przez Madryt do Bogoty.

O co tutaj chodzi..?

Załączniki:
xx.png
xx.png [ 23.55 KiB | Obejrzany 2046 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Gru 2016 21:16 
Awatar użytkownika

Loty: 418
Kilometry: 752 722
Krajów: 79 / 36.9%
HON fly4free
kolega_Alko napisał(a):
Koledzy, wyjaśnijcie początkującemu, dlaczego lot powrotny z Mediolanu z przesiadką w Madrycie kosztuje drożej niż bezpośredni lot (TEN SAM!) z Madrytu..?

Zadając pytanie częściowo sam sobie na nie odpowiedziałeś ;) . Jeśli nie chcesz zmieniać lotnisk w Mediolanie, leć z Bolonii lub Rzymu.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 14 Gru 2016 23:19 

Przepraszam, napisałem dość chaotycznie.

Chodziło mi o to że podróż z przesiadką składająca się z dwóch lotów, czyli:
1. Mediolan - Madryt Lot 3257
2. Madryt - Bogota Lot 6585

kosztuje MNIEJ, niż sam drugi lot:
2. Madryt - Bogota Lot 6585

Jak to możliwe?

Tak samo podróż z Warszawy z przesiadką:
1.WAW - IST Lot 1766
2. IST - BOG Lot 800

można kupić sporo taniej niż sam tylko lot:
2. IST - BOG Lot 800

Męczy mnie to od tygodnia, bo logicznie biorąc przecież nie ma to sensu.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Gru 2016 23:41 

Loty: 20
Kilometry: 15 182
Krajów: 6 / 2.8%
niebieski
No bo w pierwszym przypadku jest tak, że jakaś inna linia lata do Bogoty z Mediolanu bezpośrednio lub z przesiadką w innym mieście i linie konkurują między sobą.

#8 PostWysłany: 14 Gru 2016 23:47 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
Krajów: 37 / 17.3%
srebrny
Bo tego logicznie lub matematycznie nie można wyjaśnić.
Na logikę powinno się płacić za każdy wylatany kilometr. Tak to ma miejsce w transporcie autobusowym, kolejowym. Ale i też nie zawsze, bo czasem można złapać jakąś taryfę promo, zniżkową etc.
W transporcie lotniczym jest to bardziej skomplikowane i tematu nie da się wyjaśnić w jednym poście, można z tego sklecić spokojnie jakąś kilkudziesięciostronicową rozprawę, chociaż i to mogłoby być tylko liźnięciem tematu. Występowanie takich cen niejako tłumaczy istnienie takich portali ja F4F, SF czy FT. Zasady nie ma, ale generalnie można to opisać w ten sposób:
OW > 1/2RT > OJ > 2xOJ > EF
Wynika to z wielu powodów, od rozliczania taryfy podstawowej po dumping opłaty paliwowej. Zwykle jednak wycieczka w jedną stronę (one way) jest droższa niż co najmniej pół wycieczki w obie strony, która to znowu jest droższa od wycieczki z dwóch miejsc startowych z jednym docelowym, ale to i tak jest droższe od wycieczki z dwóch startów i dwóch miejsc docelowych, po błędy taryfowe, które jednak są obarczone sporym ryzykiem.
Odnośnie 2xOpenJaw (OJ) to spokojnie polecisz poniżej 2000zł, startując z Barcelony a londując...znaczy lądując w Londynie, pod warunkiem że zahaczysz o Peru:
http://www.momondo.pl/flightsearch/?Sea ... nt%3D20075
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.
Gadekk uważa post za pomocny.

#9 PostWysłany: 14 Gru 2016 23:56 

Mały przykład.

Gdybym mieszkał w Madrycie opłacałoby mi się wyjechać do Włoch, wsiąść tam, przylecieć z powrotem do Madrytu i lecieć dalej. ;)
Ewentualnie wsiąść od razu na drugi lot, ale czy wtedy wpuściliby mnie na pokład?!?

Załączniki:
xxx.gif
xxx.gif [ 139.8 KiB | Obejrzany 1971 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 14 Gru 2016 23:57 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Nie wpuszczą
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 23 Gru 2016 23:37 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
Krajów: 37 / 17.3%
srebrny
Tak mi się wspomniało, jak zobaczyłem wrzutkę na SF. Tam twierdzą, że styczeń/luty - ale jakby komuś (autorowi wątku) się wpasowało to za 1500 PLN można złapać RT MAD-BOG.
Przykładowy termin: http://www.momondo.it/flightsearch/?Sea ... 1482528723

Uwaga: Bez wizy USA się nie da, ale w cenie prawie cały dzień w NY.
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości