Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Lip 2015 18:13 

Loty: 3
Kilometry: 1 617
Krajów: 2 / 0.9%
Zbanowany
edit mod: zrodlo: http://kolej.darlex.pl/balkan-flexipass

Jeśli ktoś planuje podróż dookoła Bałkanów to dobrą ofertą którą warto się zainteresować jest Balkan Flexipass .

Jest to bilet sieciowy występujący w kilku wersjach umożliwiający tanie podróżowanie po Bałkanach od Serbii po Grecję aż do Turcji.
Nie można kupić tego biletu w Polsce tylko w krajach uczestniczących. Najlepszą opcją jest kupienie tego biletu w Serbii do której możecie dostać się drogą zarówno lotniczą jak i kolejową z Budapesztu . Tutaj opisywałem oferty kolejowe na Węgrzech z których możecie korzystać : viewtopic.php?f=1409&p=611748#p611748 .Za bilet płaci się w walucie obowiązującej w kraju zakupu. W Belgradzie przy kasie międzynarodowej znajduje się kantor, w którym można wymienić euro (bez prowizji) lub polskie złotówki (z prowizją) po przyzwoitym kursie.

UWAGA ! Bilet Balkan Flexipass nie zwalnia nas z obowiązku zakupu obowiązkowej rezerwacji miejsca, czy miejsca w wagonie sypialnym lub kuszetce. Za wspomniane usługi musimy zapłacić dodatkowo (wszędzie może poza Rumunią gdzie miejscówki są bardzo drogie nie są to jakieś ogromne pieniądze)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zanim przejdę do omówienia cen biletów kilka słów o wadach i kilka spostrzeżeń które mogą się przydać jeśłi ktoś rozważa skorzystanie :

- nie warto kupować biletu, jeżeli chcemy zwiedzić TYLKO Macedonię lub Bośnię i Hercegowinę. Ceny biletów są tam bardzo niskie.

- w Rumunii są bardzo wysokie dopłaty do wagonów z miejscami do leżenia i wagonów sypialnych (ceny podobne jak w Polsce).

- pociągi na większości tras jeżdżą powoli, na innych bardzo powoli. Normą są także opóźnienia, często wysokie.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bilet Balkan Flexipass honorowany jest w pociągach uruchamianych przez następujących przewoźników:

Bośnia i Hercegowina
Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine

Bułgaria:
BDZ (Bâlgarski Dârzhavni Zheleznitsi)

Czarnogóra:
Željeznički prevoz Crne Gore

Grecja:
OSE (Organismos Sidirodromon Ellados)

Rumunia:
CFR (Societatea Nationale a Cailor Ferate Române)

Serbia:
Železnice Srbije

Turcja:
TCDD (Türkiye Cumhuryeti Devlet Demiryollan)

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CENY

KLASA I

Młodzież / Studenci od 12 do lat 26

5 dni 72 euro
7 dni 97 euro
10 dni 126 euro
15 dni 149 euro

Dorośli od 26-59 lat

5 dni 120 euro
7 dni 162 euro
10 dni 210 euro
15 dni 252 euro

SENIORZY od 60 lat w góre

5 dni 95 euro
7 dni 129 euro
10 dni 168 euro
15 dni 203 euro

DZIECI od 4 do 12 lat

5 dni 60 euro
7 dni 81 euro
10 dni 105 euro
15 dni 101,5 (?) euro

KLASA II

Młodzież / Studenci od 12 do lat 26

5 dni 53 euro
7 dni 70 euro
10 dni 89 euro
15 dni 106 euro

Dorośli od 26-59 lat

5 dni 88 euro
7 dni 120 euro
10 dni 156 euro
15 dni 188 euro

SENIORZY od 60 lat w góre

5 dni 71 euro
7 dni 96 euro
10 dni 125 euro
15 dni 159 euro

DZIECI od 4 do 12 lat

5 dni 44 euro
7 dni 60 euro
10 dni 78 euro
15 dni 93 euro

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

WAŻNE Ceny które podałem są cenami w euro ale płaci się lokalną walutą , Bilet ważny jest przez miesiąc od daty zakupu a wersja 5,7,10,15 oznacza dnie w pozdróży .

Ostatnio edytowany przez sylwia_pl, 29 Lip 2015 23:46, edytowano w sumie 1 raz
Nieaktualna lub błędna treść zawarta w poście - aktualizacja lub poprawa danych.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 23 Lip 2015 18:49 
Awatar użytkownika

Loty: 183
Kilometry: 340 201
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Dodam kilka słów od siebie. Korzystałem z tego biletu przez 2 miesiące jak byłem w Rumunii na erasmusie.

Nigdy nie wykupiliśmy żadnych miejscówek, a 2 razy jeździliśmy z Cluju do Skopje i z powrotem, a do tego kilkanaście razy po Rumunii - głównie na Ukrainę. Po prostu wsiadaliśmy do pociągu i nikt nie robił żadnych problemów.

Obok ważnego biletu, na którym powinniśmy wpisać dzień podróży (jedna doba na bilecie liczona jest od godziny 19 i trwa cały następny dzień, np wyjeżdżamy o godzinie 20 dnia 15 lipca, więc powinniśmy wpisać 16 lipca) dostajemy także mini ,,formularze" na których wpisujemy trasę jak pokonujemy - jest tam obok miejsce na podpis konduktora (dostajemy, aż 4 kopie).

Wypełnialiśmy tylko tą kartkę z trasami, więc przez cały okres zużyliśmy 2 dni - tyle razy konduktor sam z siebie skreślił po jednym dniu na głównym bilecie, zazwyczaj tylko podpisywali się obok trasy przejazdu.

Najlepiej kupić po prostu najtańszy bilet ;)
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 23 Lip 2015 18:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Arnoldx19 napisał(a):
...

Najlepiej kupić po prostu najtańszy bilet ;)

dobrze zrozumiałem, że zachęcasz do robienia w bambuko?
Kuba1976 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 23 Lip 2015 19:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Pisze jak to wygląda i nikogo do niczego nie zachęcam
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 23 Lip 2015 20:50 

Loty: 3
Kilometry: 1 617
Krajów: 2 / 0.9%
Zbanowany
@Arnoldx19

Nie odczytuj tego posta jako atak na siebie , ani sugestia że to co piszesz to ściema .
Powstrzymaj się od takiego pisania "jak jest" bo ktoś z Twojej rady skorzysta i wyjdzie na tym jak Zabłocki na mydle.
To że Ci się tak zdarzyło nie znaczy że jest to regułą - nie wiem - może trafiłeś na konduktora który miał kiepski dzień , może mu się zwyczajnie nie chciało . Po prostu miałeś szczęście . Ja np korzystając z tego biletu jechałem pociągami : Cluj - Bukareszt i Bukareszt - Timisoara i w każdym z tych pociągów konduktor chciał ode mnie miejscówkę (miesiąc temu) . Fakt faktem nie był to odpowiednik naszego "regio" ale ten bilet nie jest do tego by jeździć "ślimakami" (no może jak nie ma innej opcji).
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 23 Lip 2015 22:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Fakt, oczywiście nie zawsze może tak być i to trzeba wziąć pod uwagę.
Łącznie jechałem ponad 20 odcinków na tym 5 dniowym bilecie i nigdy nie było problemów, więc o tym napisałem.

Jadąc pierwszy raz nawet nie wiedziałem, że trzeba miejscówki wykupić dlatego jechałem bez i później tak już zostało.
Podejrzewam, że w razie braku miejscówki można ją nabyć w pociągu, nie spodziewałbym się z tego tytułu większych problemów. Liczyć się trzeba na pewno z tym, że może nie być miejsc siedzących.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Lip 2015 22:12 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
kolejny plagiat :arrow: http://kolej.darlex.pl/balkan-flexipass
2 ludzi lubi ten post.
kiew uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość