Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 70  Następna
Autor Wiadomość
#1101 PostWysłany: 26 Paź 2012 17:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Astrid napisał(a):
kronos napisał(a):

Astrid sprawdź spam.

Oczywiście sprawdziłam i mam tylko te maile z automatu bez żadnych nr rezerwacji.

Oczywiście, ja dokładnie tak samo.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#1102 PostWysłany: 26 Paź 2012 17:16 

niebieski
Ja zrobiłem 2 rezerwacje, każda za 0. Dostałem od Alitalii 3(!?) wiadomości wysłane z automatu. Ale żadnych wiadomości z numerami rezerwacji nie dostałem.
 Profil Relacje PM off  

#1103 PostWysłany: 26 Paź 2012 19:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Komuś już zaksięgowali pieniądze za bilety na karcie?

#1104 PostWysłany: 26 Paź 2012 20:30 

niebieski
Dziś dzwoniłem do Alitalii do Warszawy. Okazuje się, że oni reklamacji nie przyjmują. Jeśli ktoś prześle poleconym to je skanują i wysyłają e-mailem do Włoch, gdzie polskojęzyczni pracownicy je rozpatrują i odpowiadają również e-mailem. Natomiast "polska infolinia" to infolinia we Włoszech, składająca się z właśnie z polskojęzycznych pracowników. Oni połowy rzeczy po polsku nie rozumieją, nie da się z nimi dogadać.
Tak czy inaczej, dziś ze znajomymi wysłaliśmy w sumie 6 kopert, w każdej po kilka reklamacji, w zależności od liczby zarezerwowanych lotów. Wszystko za potwierdzeniem odbioru nadane na Nowy Świat. Jak nie będzie odpowiedzi - trudno. Wtedy sprawą zajmie się ULC.
Poza tym zgłosiliśmy do UOKiK zbiorowe naruszenie interesu konsumentów - zróbcie to samo, będą większe szanse na zainteresowanie ich sprawą.
Ja do Alitalii wysłałem coś takiego (pisane "z marszu" - nie jest idealne, ale oddaje charakter sprawy):

Cytuj:
DOTYCZY:
[NUMER REZERWACJI]
[NUMER BILETU]
[TRASA PRZELOTU]
[TERMIN PODRÓŻY]

REKLAMACJA

Dnia 20 października 2012 roku za pomocą strony internetowej przewoźnika Alitalia wraz ze znajomymi zarezerwowaliśmy przeloty Państwa liniami. Przy rezerwacji wykorzystaliśmy kod promocyjny PROMOJP, który umieściliście Państwo na swoim profilu w portalu Facebook, a także na swojej stronie internetowej. Kod ten w chwili rezerwacji nie miał określonych żadnych warunków co do ceny minimalnej, do narodowości podróżnych, do miast lub krajów wylotu i przylotu – dawał po prostu zniżkę w kwocie równej dwudziestu tysięcy jenów japońskich na każdy bilet. Numer rezerwacji został mi nadany, bilety elektroniczne zostały wystawione, a rezerwacja w pełni potwierdzona. Kolejnego dnia zmieniliście Państwo regulamin dodając informację, że kod można wykorzystać wyłącznie na loty z Tokio oraz Osaki. Proszę zauważyć, że zrobiliście to Państwo już po zarezerwowaniu, wystawieniu i potwierdzeni naszych biletów. Od momentu ogłoszenia nowego regulaminu informacja została wprowadzona do systemu i kod nie działał już na inne loty, co jest zrozumiałe. Niestety nagle okazało się, że mój bilet chcecie Państwo anulować. Wszyscy dostaliśmy na adres e-mail lakoniczną informację w języku angielskim oraz języku włoskim, która mówiła, że bilet nie będzie jednak wystawiony, mimo że wystawiony już był. Wiadomość nie zawierała żadnych danych (numerów rezerwacji, nazwisk pasażerów etc.), mimo że powinna być spersonalizowana. Żadne prawo nie dopuszcza sytuacji, aby decyzja linii lotniczych o ograniczeniu dostępności lotów z kodem promocyjnym zadziałała wstecz. Stara prawda mówi, że „nie zmienia się reguł podczas gry”. Niestety linie Alitalia najwyraźniej o wszystkim zapomniały i postanowiły zmienić regulamin kodu już po jego wykorzystaniu… Jednak kod został wykorzystany przeze mnie zgodnie z regulaminem i literą prawa, a system potwierdził i wystawił mi bilety. Nie ma żadnych podstaw do ich anulowania. Dlatego też nie zgadzam się z Państwa decyzją dotyczącą anulowania lotów i uznaję ją za niezgodną z literą prawa.
Początkowo próbowaliście Państwo wmówić pasażerom, że loty są anulowane automatycznie przez system, który wykrył nieodpowiednie karty płatnicze, mimo że wielu pasażerów w ogóle nie podawało danych swoich kart płatniczych. W pewien sposób oskarżono pasażerów o kradzież. Ostatecznie linia przyznała się do błędu, jednak postanowiła poszufladkować pasażerów. Postanowiono, że część pasażerów jednak bilety otrzyma, a część nie. Uważam to za kompletną ignorancję i dyskryminację.
Podsumowując, zgodnie z prawem doszło do skutecznego i autentycznego zawarcia umowy zgodnej z warunkami promocji, jakie widniały na stronie przewoźnika Alitalia w momencie rezerwacji między mną a liniami Alitalia. Niezależnie od tego, ile dany pasażer zapłacił za bilet po wykorzystaniu kodu promocyjnego, obowiązkiem linii lotniczych jest wywiązanie się z zawartej umowy. Początkowo Alitalia po prostu kłamała, de facto oskarżając klientów o kradzież, kiedy w rzeczywistości sami zmienili regulamin promocji w czasie jej trwania, a po zmianie zablokowali rezerwację biletów niezgodnych z nowym, zmodyfikowanym regulaminem. Obecnie mamy przykład jawnej dyskryminacji pasażerów, gdyż linie Alitalia podjęły decyzję o respektowaniu praw pasażerów tylko jeśli za bilet zapłacili powyżej jakiejś kwoty. Jest to działanie niezgodne z literą prawa, nieetyczne i wysoce niemoralne. Takich zachowań niestety akceptować jako pasażer nie mogę. Mając na uwadze powyższe oraz przepisy wynikające jasno z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego (WE) 261/204, żądam przywrócenia rezerwacji lub zapewnienia mi na Państwa koszt podobnego połączenia w określonych terminach. W przeciwnym wypadku sprawę skieruję na drogę postępowania administracyjnego, a w ostateczności także sądowego. Oficjalnej odpowiedzi należy udzielić w prawem wymaganym terminie na mój adres e-mail (XXX@XX.pl) lub adres domowy. Jej treść może zostać wykorzystana w ewentualnym procesie i postępowaniu administracyjnym.

#1105 PostWysłany: 26 Paź 2012 20:50 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
Krajów: 17 / 7.9%
niebieski
FemmeFatale napisał(a):
Dziś dzwoniłem do Alitalii do Warszawy....
[/quote]

Słuchaj, w tych 6 kopertach wysyłałeś jakieś dokumenty potwierdzające zakup, itp??

ja dzis też dzwoniłem na polska infolinie i rozmawiałem z chlopakiem (który nie był raczej rodowitym Polakiem)....

podał mi maila do składania reklamacji:

customer.relationspl@alitalia.it i na tym póki co zakończyłem

(bilety mam po 0,00)

#1106 PostWysłany: 26 Paź 2012 20:52 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 82 783
Krajów: 15 / 7.0%
srebrny
FemmeFatale napisał(a):
Dziś dzwoniłem do Alitalii do Warszawy. Okazuje się, że oni reklamacji nie przyjmują. Jeśli ktoś prześle poleconym to je skanują i wysyłają e-mailem do Włoch, gdzie polskojęzyczni pracownicy je rozpatrują i odpowiadają również e-mailem. Natomiast "polska infolinia" to infolinia we Włoszech, składająca się z właśnie z polskojęzycznych pracowników. Oni połowy rzeczy po polsku nie rozumieją, nie da się z nimi dogadać.
Tak czy inaczej, dziś ze znajomymi wysłaliśmy w sumie 6 kopert, w każdej po kilka reklamacji, w zależności od liczby zarezerwowanych lotów. Wszystko za potwierdzeniem odbioru nadane na Nowy Świat. Jak nie będzie odpowiedzi - trudno. Wtedy sprawą zajmie się ULC.
Poza tym zgłosiliśmy do UOKiK zbiorowe naruszenie interesu konsumentów - zróbcie to samo, będą większe szanse na zainteresowanie ich sprawą.
Ja do Alitalii wysłałem coś takiego (pisane "z marszu" - nie jest idealne, ale oddaje charakter sprawy):

Cytuj:
DOTYCZY:
[NUMER REZERWACJI]
[NUMER BILETU]
[TRASA PRZELOTU]
[TERMIN PODRÓŻY]

REKLAMACJA

Dnia 20 października 2012 roku za pomocą strony internetowej przewoźnika Alitalia wraz ze znajomymi zarezerwowaliśmy przeloty Państwa liniami. Przy rezerwacji wykorzystaliśmy kod promocyjny PROMOJP, który umieściliście Państwo na swoim profilu w portalu Facebook, a także na swojej stronie internetowej. Kod ten w chwili rezerwacji nie miał określonych żadnych warunków co do ceny minimalnej, do narodowości podróżnych, do miast lub krajów wylotu i przylotu – dawał po prostu zniżkę w kwocie równej dwudziestu tysięcy jenów japońskich na każdy bilet. Numer rezerwacji został mi nadany, bilety elektroniczne zostały wystawione, a rezerwacja w pełni potwierdzona. Kolejnego dnia zmieniliście Państwo regulamin dodając informację, że kod można wykorzystać wyłącznie na loty z Tokio oraz Osaki. Proszę zauważyć, że zrobiliście to Państwo już po zarezerwowaniu, wystawieniu i potwierdzeni naszych biletów. Od momentu ogłoszenia nowego regulaminu informacja została wprowadzona do systemu i kod nie działał już na inne loty, co jest zrozumiałe. Niestety nagle okazało się, że mój bilet chcecie Państwo anulować. Wszyscy dostaliśmy na adres e-mail lakoniczną informację w języku angielskim oraz języku włoskim, która mówiła, że bilet nie będzie jednak wystawiony, mimo że wystawiony już był. Wiadomość nie zawierała żadnych danych (numerów rezerwacji, nazwisk pasażerów etc.), mimo że powinna być spersonalizowana. Żadne prawo nie dopuszcza sytuacji, aby decyzja linii lotniczych o ograniczeniu dostępności lotów z kodem promocyjnym zadziałała wstecz. Stara prawda mówi, że „nie zmienia się reguł podczas gry”. Niestety linie Alitalia najwyraźniej o wszystkim zapomniały i postanowiły zmienić regulamin kodu już po jego wykorzystaniu… Jednak kod został wykorzystany przeze mnie zgodnie z regulaminem i literą prawa, a system potwierdził i wystawił mi bilety. Nie ma żadnych podstaw do ich anulowania. Dlatego też nie zgadzam się z Państwa decyzją dotyczącą anulowania lotów i uznaję ją za niezgodną z literą prawa.
Początkowo próbowaliście Państwo wmówić pasażerom, że loty są anulowane automatycznie przez system, który wykrył nieodpowiednie karty płatnicze, mimo że wielu pasażerów w ogóle nie podawało danych swoich kart płatniczych. W pewien sposób oskarżono pasażerów o kradzież. Ostatecznie linia przyznała się do błędu, jednak postanowiła poszufladkować pasażerów. Postanowiono, że część pasażerów jednak bilety otrzyma, a część nie. Uważam to za kompletną ignorancję i dyskryminację.
Podsumowując, zgodnie z prawem doszło do skutecznego i autentycznego zawarcia umowy zgodnej z warunkami promocji, jakie widniały na stronie przewoźnika Alitalia w momencie rezerwacji między mną a liniami Alitalia. Niezależnie od tego, ile dany pasażer zapłacił za bilet po wykorzystaniu kodu promocyjnego, obowiązkiem linii lotniczych jest wywiązanie się z zawartej umowy. Początkowo Alitalia po prostu kłamała, de facto oskarżając klientów o kradzież, kiedy w rzeczywistości sami zmienili regulamin promocji w czasie jej trwania, a po zmianie zablokowali rezerwację biletów niezgodnych z nowym, zmodyfikowanym regulaminem. Obecnie mamy przykład jawnej dyskryminacji pasażerów, gdyż linie Alitalia podjęły decyzję o respektowaniu praw pasażerów tylko jeśli za bilet zapłacili powyżej jakiejś kwoty. Jest to działanie niezgodne z literą prawa, nieetyczne i wysoce niemoralne. Takich zachowań niestety akceptować jako pasażer nie mogę. Mając na uwadze powyższe oraz przepisy wynikające jasno z Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego (WE) 261/204, żądam przywrócenia rezerwacji lub zapewnienia mi na Państwa koszt podobnego połączenia w określonych terminach. W przeciwnym wypadku sprawę skieruję na drogę postępowania administracyjnego, a w ostateczności także sądowego. Oficjalnej odpowiedzi należy udzielić w prawem wymaganym terminie na mój adres e-mail (XXX@XX.pl) lub adres domowy. Jej treść może zostać wykorzystana w ewentualnym procesie i postępowaniu administracyjnym.

Dwudziestu pięciu tysięcy jenów

#1107 PostWysłany: 26 Paź 2012 21:23 

niebieski
pawelyop napisał(a):
FemmeFatale napisał(a):

Słuchaj, w tych 6 kopertach wysyłałeś jakieś dokumenty potwierdzające zakup, itp??

ja dzis też dzwoniłem na polska infolinie i rozmawiałem z chlopakiem (który nie był raczej rodowitym Polakiem)....

podał mi maila do składania reklamacji:

customer.relationspl@alitalia.it i na tym póki co zakończyłem

(bilety mam po 0,00)[/quote]

Sześć kopert, bo każdy wysyłał osobno :) Dołączyliśmy potwierdzenia i wypełnione formularze dostępne na ich stronie.
P.S. W piśmie powinno być 25 tysięcy jenów, rzeczywiście. Ale to nie ma większego znaczenia.

#1108 PostWysłany: 26 Paź 2012 21:44 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 146 485
niebieski
FemmeFatale napisał(a):
FemmeFatale napisał(a):

Sześć kopert, bo każdy wysyłał osobno :) Dołączyliśmy potwierdzenia i wypełnione formularze dostępne na ich stronie.
P.S. W piśmie powinno być 25 tysięcy jenów, rzeczywiście. Ale to nie ma większego znaczenia.

też tak zrobie jak Ty

#1109 PostWysłany: 26 Paź 2012 21:57 

niebieski
pawelyop napisał(a):
FemmeFatale napisał(a):
FemmeFatale napisał(a):

też tak zrobie jak Ty

Myślę, że to najlepsza opcja. Choćby z uwagi, że przez mail też próbowałem, ale to błędne koło. Odpisali mi na reklamację:
Cytuj:
Szanowni Państwo,
Jesteśmy w stanie udzielić Państwu wymaganych informacji za pośrednictwem naszego Centrum Obsługi Klienta.
Aby uzyskać odpowiednie informacje uprzejmie prosimy o kontakt pod numerem telefonu:
0 801 107 700*
*Koszt połączenia wynosi 0,29 zł.
Dla połączeń z zagranicy i z telefonów komórkowych
+48 22 55 66 866
Koszt połączenia zależy od wybranego operatora.
Dziękujemy za zrozumienie.
Z poważaniem
Biuro Obsługi Klienta Alitalia

Jak dzwonię to dogadać się nie mogę, bo ich język polski to jest dno. Callcenter we Włoszech... Natomiast na żądanie pisemnego ustosunkowania się w ogóle nie odpowiedzieli. Polecony to jednak najlepsza sprawa, bo wtedy to polski oddział ma za zadanie się z nimi dogadywać, a nie my...

#1110 PostWysłany: 26 Paź 2012 23:46 
Awatar użytkownika

niebieski
jacob94 napisał(a):
FemmeFatale napisał(a):
]DOTYCZY:
[NUMER REZERWACJI]
[NUMER BILETU]
[TRASA PRZELOTU]
[TERMIN PODRÓŻY]

REKLAMACJA

Czyli coś takiego wysyłamy do Alitalia Polska czy do Włoch ?
www.okruszek.org.pl
www.pustamiska.pl
 Profil Relacje PM off  

#1111 PostWysłany: 26 Paź 2012 23:56 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 94 804
niebieski
Cytuj:
Dnia 20 października 2012 roku za pomocą strony internetowej przewoźnika Alitalia wraz ze znajomymi zarezerwowaliśmy przeloty Państwa liniami

Reklamacja grupowa? Każdy jak chce niech pisze za siebie - tak mi się wydaje.

#1112 PostWysłany: 27 Paź 2012 01:11 

niebieski
pawi napisał(a):
Cytuj:
Dnia 20 października 2012 roku za pomocą strony internetowej przewoźnika Alitalia wraz ze znajomymi zarezerwowaliśmy przeloty Państwa liniami

Reklamacja grupowa? Każdy jak chce niech pisze za siebie - tak mi się wydaje.

Każdy napisał za siebie, każdy ma zupełnie inny tekst i każdy podał swoje dane ;) Spokojnie. Napisałem tak żeby pokazać, że to nie jest jednostkowy przypadek. Jestem świadomy, że kopia tego pisma trafi później do ULC (bo część lotów jest już odprawiona) i do UOKiK (bo nie sądzę żeby rozpatrzyli reklamację pozytywnie z własnej woli), dlatego wolałem tak to opisać. Każdy pisze jak chce :)

#1113 PostWysłany: 27 Paź 2012 05:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Wow, ale bzdury :D
 Profil Relacje PM off  

#1114 PostWysłany: 27 Paź 2012 12:07 

kerad85 napisał(a):

Mi zniknęła wczoraj blokada na karcie z Alitali, pieniedzy jednak nie pobrano.

Przyjazna wyszukiwarka tanich lotów SamolotemTaniej.pl
Dyskusja na forum o wyszukiwarce tutaj
 Profil Relacje PM off  

#1115 PostWysłany: 27 Paź 2012 12:48 

Loty: 49
Kilometry: 69 318
Krajów: 9 / 4.2%
maciejwroclaw napisał(a):
kerad85 napisał(a):

Mi zniknęła wczoraj blokada na karcie z Alitali, pieniedzy jednak nie pobrano.

A mi cały czas blokada wisi... Biletów na maila nie dostałam ciągle...

#1116 PostWysłany: 27 Paź 2012 12:56 
Awatar użytkownika

Mi też zniknęły transakcje ze loty... Czy ktoś wie dlaczego ??? co z lotami ???

#1117 PostWysłany: 27 Paź 2012 13:25 

Loty: 48
Kilometry: 98 280
Krajów: 18 / 8.4%
potwierdzam. Mam taka sama sytuacje. Pieniadze zostaly "odblokowane" i dalej je mam na koncie. spr bilet przed chwila na saudiarlines jest confirmed i open for use. Ciekawi mnie dalszy rozwoj sytuacji bo nie wiem czy alitalia ma prawo do tego, zeby pobrac jeszcze raz kwote z mojego konta bez autoryzacji ze strony klienta?

Ostatnio edytowany przez celll18, 27 Paź 2012 13:50, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#1118 PostWysłany: 27 Paź 2012 13:44 
Awatar użytkownika

Nie mogą raz jeszcze pobierać z karty. Być może będą wysyłać indywidualne bilety do opłacenia zgodne z kwotą po promocji PROMOJP... Nie wiem nic innego nie przychodzi mi do głowy...

#1119 PostWysłany: 27 Paź 2012 13:56 

HON fly4free
Mogą, mogą, nie tyle chodzi o ponowną autryzacje karty (bo tych kupujący bilety juz dokonali) tylko o póxniejsze rozliczenie transakcji. Samo zniknięcie blokady w banku nie oznacza, że nie zostanie ona rozliczona. Czasami nawet może to nastąpic po kilku miesiącach od daty autoryzacji.

Z tego co wiem, AZ ma rozsyłać bilety na nowo w osobnych mailach i wtedy pewnie będzie je rozliczała. Ale z uwagi na bałagan wszystko może trwac nawet kilka tygodni.
 Profil Relacje PM off  

#1120 PostWysłany: 27 Paź 2012 19:14 
Awatar użytkownika

a mi dzisiaj pojawiło się całe zaksięgowane na wyciągu, bo wcześniej kasa zniknęła ale nie było żadnego śladu po transakcji, do tego pojawiła się kolejna blokada na tą samą kwotę :/ i ogólnie podwojnie kasę wzięli..
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 1381 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 53, 54, 55, 56, 57, 58, 59 ... 70  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 13 gości