Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 14 Lip 2012 21:21 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 41 / 19.2%
Przelot z przesiadką do Rygi.
Wygodne przesiadki, 8h czekania w Sandefjord i 5h czekania w Skavsta.
Z Rygi do St. Petersburga przejazd simpleexpress.

Na cenę składa się lot samolotem na trasie
KTW-TRF i TRF-RIX

przejazd busem
Ryga-Petersburg-Ryga

lot samolotem na trasie
RIX-NYO i NYO-KTW

opłata lotniskowa w wysokości 7€ do zapłacenia na lotnisku w Rydze

Pomoc w zakupie biletów Ryanair
http://www.fly4free.pl/forum/kontakty-w-sprawie-zakupow-bez-haraczu,181,4814

Pomoc w zakupie biletów Wizzair
http://www.fly4free.pl/forum/kontakty-w-sprawie-zakupow-bez-haraczu,181,4813

Image

Image

Image

źródełko http://www.silesiair.com.pl

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 14 Lip 2012 22:03 
Awatar użytkownika

niebieski
Przepraszam. Ale nie rozumiem.
"opłata lotniskowa w wysokości 7€ do zapłacenia na lotnisku w Rydze". W weekend majowy leciałem z Rodziną Ryanairem ze Skavsta do Rygi i żadnego takiego haraczu nie płaciłem. Czyżby wprowadzili teraz nowy tax. Pozdr.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Lip 2012 22:08 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
ireqch napisał(a):
Przepraszam. Ale nie rozumiem.
"opłata lotniskowa w wysokości 7€ do zapłacenia na lotnisku w Rydze". W weekend majowy leciałem z Rodziną Ryanairem ze Skavsta do Rygi i żadnego takiego haraczu nie płaciłem. Czyżby wprowadzili teraz nowy tax. Pozdr.

A wylatywales z Rygi ? Bo to jest oplata wylotowa, wiec moze dlatego cie ominela.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 14 Lip 2012 22:09 

Lotnisko w Rydze pobiera od jakiegoś czasu taki podatek. Z tego co się orientuje to tylko Ryanair nie ma go wliczonego w cenę biletu i przy wylocie z Rygi go płacimy jeśli lecimy z Ryanairem.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 14 Lip 2012 22:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Faktycznie. Z Rygi do kraju wracałem eurolinesem. Dzięki. Pozdr.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Lip 2012 01:04 

Świetna wstawka! Oby takich więcej!

Wysyłane z mojego Galaxy Spica za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Lip 2012 02:01 

Z tym ze do Petersburga w Rosji jest potrzebna wiza jak do Rosji. (Chyba ze ktoś mieszka w rejonie przygranicznym to jest jakies porozumienie o ruchu bezwizowym). Normalnie wiza do Rosji wraz z vouczerem, zdjeciem, ubezpieczeniem co zrobia nawet na miejscu w biurze podrózy przy Konsulacie (np w Krakowie) za ak 300-320zl na miejscu. Wiza jednokrotna wbita jest za kilka dni na wycieczke kilka-kilkanascie dni, dluzsza wiza jest drozsza.

Niestety wiza podnosi znacznie cene takiej wycieczki do Petersburga
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Lip 2012 13:05 

Skąd masz takie informacje ?
35 euro kosztuje wiza, turystyczną może spokojnie dostać na 30 dni.
Chyba że ktoś chce koniecznie dać zarobić ludziom w biurze podróży, ale raczej rozmawiamy o najtańszej opcji;).
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Lip 2012 13:20 

Czyli jakieś 150zł. Do wyrobienia wizy potrzebny jest jeszcze voucher. Jak przejrzałem kilka hosteli, za "visa support" / "visa support letter" płaci się około 100zł. Domyślam się, że to właśnie voucher. W polskich biurach można za 80zł dostać. Ubezpieczenie jest obowiązkowe?

#10 PostWysłany: 15 Lip 2012 13:24 

Obowiązkowe, można wziąć ubezpieczenie jakie się ma wykupione, ale musi być na min. 30 tysięcy
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Lip 2012 13:28 

tak 30 tysięcy :) Ełro nawet

najlepiej zajrzeć do źródła
http://www.rusemb.pl/index.php?option=c ... 30&lang=pl

tak ubezpieczenie jest wymagane, ze względu na to, że Rosja nie ma podpisanych umów międzynarodowych, a sami nie chcą płacić za leczenie obcokrajowców

Cytuj:
4. Ubezpieczenie zdrowotne z pokryciem €30 000 ważne na terenie Federacji Rosyjskiej na okres pobyty w Rosji. W przypadku wizy wielokrotnej – ważne na okres pierwszego wjazdu.

Także koszt wizy to: koszt wizy + voucher + ubezpieczenie
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 15 Lip 2012 13:28 

Jezeli ktos wybiera sie do Petersburga, to z czystym sumieniem polecam hostel http://en.location-hostel.ru/. Bylem jakies 3 tygodnie temu. Jezeli zabukuje sie u nich lozka, to wysylaja vouchery (ja akurat zalatwialem przez biuro w Krakowie, ale pytalem sie na miejscu w samym hostelu). Wedlug mnie warto zaplacic za wize nawet i 300zl, byle tylko zobaczyc Petersburg.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Lip 2012 13:52 

Nigdy nie miałam vouchera ( składałam w 2010 i na początku 2011), zawsze wystarczało ubezpieczenie, opłata i wniosek. Za kilka dni będziemy składać to się sprawdzi jak to jest ;).
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 15 Lip 2012 14:05 

Daj znać czy przejdzie bez vouchera :) bo jeżeli rzeczywiście można dostać wizę bez tego papierka to zawsze parę groszy taniej :)
no ale jeśli będą chcieli to przecież i tak musisz gdzieś spać i wtedy rezerwujesz sobie nocleg i przysyłają ten voucher tak jak mówi ronim
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 15 Lip 2012 15:03 

Ja za voucher, opłatę konsularną i pośrednictwo zaplacilem 280 PLN i w sumie bylem okolo 12 dni na terytorium Rosji ale we wniosku wpisalem dluzszy termin, tak na wszelki wypadek.

Jezeli chodzi o ubezpieczenie to mam roczne Signal Iduna World Sport i w zupelnosci wystarczylo (poza Bialorusia, gdzie oczywiscie musialem wykupic ubezpieczenie Europa na miejscu w konsulacie).
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 15 Lip 2012 16:11 

Sprawdziłam - raz dostałam wizę 'sportową' bo jechałam na regaty i wtedy nie trzeba mieć noclegu :D, a za drugim razem przedstawiałam bilety powrotne z Rosji więc przyznali wizę turystyczną na zasadach tranzytowej.

Wg kumpeli która załatwia często takie rzeczy w konsulacie - dużo zależy od osoby która rozpatruje nasz wniosek, zamiast vouchera można mieć zaproszenie do kogoś znajomego lub bilet powrotny i wtedy jest opcja dostania wizy bez vouchera. Czyli płacisz przedstawiasz tylko bilet powrotny, który pewnie większość z nas i tak ma wybierając się do Rosji. Ksero + oryginał do wglądu w konsulacie i powinno wystarczyć.
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 15 Lip 2012 16:34 
Awatar użytkownika

niebieski
@JIK załóż swój wątek bo Twoje składaki są całkiem konkretne! Pzdr

#18 PostWysłany: 15 Lip 2012 17:04 
Awatar użytkownika

Loty: 44
Kilometry: 57 793
Krajów: 9 / 4.2%
niebieski
a po co wątek? konkretne znaleziska to osobne tematy, swoje wątki niech mają ci co śmieci pchają ;)

#19 PostWysłany: 17 Lip 2012 12:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Żadne "ugadywanie się" w konsulacie nic nie da, nie ma co wprowadzać ludzi w błąd. Jak już ktoś słusznie napisał podstawą do wydania wizy rosyjskiej turystycznej jest voucher i ubezpieczenie na sumę min. 30.000 EUR (dowolny ubezpieczyciel).

Przy wizach tranzytowych, sportowych, zdrowotnych, dziennikarskich itp są inne zasady, ale tu mowa była o turystycznej.

I jeszcze jedno sprostowanie: cena wizy rosyjskiej (koszt samej wizy) jest jednakowa, niezależnie, czy jest to wiza jedno czy dwu czy wielokrotna.

#20 PostWysłany: 03 Paź 2012 00:41 
Awatar użytkownika

Loty: 56
Kilometry: 81 095
Krajów: 21 / 9.8%
Jest jedna bezwizowa opcja dostania się do Rosji (a przynajmniej do St.Petersburga). Jeśli przypływacie do miasta promem, możecie bez wizy spędzić na lądzie 72 godziny. Promy kursują m.in z Helsinek lub Turku (Wizzair z Gdańska). Więcej info tutaj: http://www.stpeterline.com/en/Goodtokno ... erule.aspx

A przy okazji... To mój pierwszy post, także: Witam :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 6 gości