Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Obie karty z tego wątku mają Ubezpieczenie zniesienia udziału własnego za szkody w wynajętym samochodzie -

PKO VISA INFINITE ma równowartość w zł do 2400 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -infinite/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... finite.pdf

PKO MASTERCARD PLATINUM ma równowartość w zł do 1500 EUR
https://www.pkobp.pl/klienci-indywidual ... -platinum/

CERTYFIKAT UBEZPIECZENIA
https://bin.ar-it.pl/d/2026_PKOBP_Certi ... atinum.pdf

-----
Do wydania karty istotna jest zdolność kredytowa w Banku PKO BP do MC 5k a Visa 50k
-----
Nie ma opłaty rocznej za posiadanie konta w przypadku zrobienia obrotu każdą kartą - to samo się tyczy kart dodatkowych
-----
Numery telefonów bezpośrednio do ludzi którzy ogarniają ubezpieczenie z tej karty to: 22 563 11 18 i 22 383 21 18
-----
cvv można sprawdzić w aplikacji, przez stronę i na infolinii
----

Jak otrzymać certyfikat ubezpieczeniowy do kart Visa Infinite lub PKO Mc platinum:
Apl. IKO : ... Więcej > Moje sprawy Obsługa Twoich produktów > + Złóż nowy wniosek > Karty kredytowe > Pozostałe. Certyfikat ubezpieczenia podróżnego. Wypełniasz ramki. Kto i kiedy. Klikasz i przychodzi on line na Twojego maila.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296 ... 319  Następna
Autor Wiadomość
#5841 PostWysłany: 08 Sty 2026 18:02 

Loty: 49
Kilometry: 133 713
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Albo jestem ślepy albo....
Nie mogę znaleść tej zakładki, gdzie jest certyfikat/informacja.
Prośba o wskazanie.
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#5842 PostWysłany: 08 Sty 2026 18:10 

Szczegóły - Dokumenty i zaświadczenia - Karta ubezpieczenia podróżnego
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.
FUX uważa post za pomocny.

#5843 PostWysłany: 09 Sty 2026 08:26 

niebieski
Ups. Tak daleko nie przewijałem. Dzięki serdeczne!
 Profil Relacje PM off  

#5844 PostWysłany: 09 Sty 2026 12:16 

złoty
No mam zagwozdkę z certyfikatem - jak wszyscy - ale będę wkrótce wypożyczał auto poza PL i uderzyłem do PKO o jakieś potwierdzenie, że mam ubezpieczony wkład własny. Odesłali mnie:
"Prosimy zadzwonić na infolinie PKO Ubezpieczenia (+48 81 535 67 66), powiedzieć jaka jest sytuacja, jaki dokument jest potrzebny - jeśli wszystko się zgadza, to zostanie on wystawiony."
Zadzwoniłem, Pani przyjęła zgłoszenie i "przekazała do odpowiedniego działu" który ma mailowo odpowiedzieć - więc zobaczymy co za świstek dostanę ;)
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#5845 PostWysłany: 09 Sty 2026 14:39 

niebieski
Odpowiedź z dzisiaj:

Szanowny Panie,
nie wystawiamy certyfikatów ubezpieczenia.
Potwierdzamy, że jest Pan objęty Grupowym Ubezpieczeniem Podróżnym dla klientów PKO Banku Polskiego
SA będących posiadaczami i użytkownikami kort PKO Mastercard Platinum i PKO Visa Infinite. Ochrony
ubezpieczeniowej udziela PKO Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. Szczegółowe informacje dotyczące zakresu
i sumy ubezpieczenia określone są w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia. Znajdzie je Pan na naszej stronie
internetowej.
W imieniu PKO Ubezpieczenia działa Centrum Operacyjne. Aby zgłosić zdarzenie w Centrum
nie jest potrzebny certyfikat ubezpieczenia.
Potwierdzenie ochrony, czyli kartę ubezpieczenia podróżnego ma Pan:
- w aplikacji IKO (karta kredytowa – szczegóły - dokumenty i zaświadczenia,
- na stronie PKO Ubezpieczenia (podróże - ubezpieczenie podróżne do kart kredytowych Mastercard
Platinum i Visa Infinite - karta ubezpieczenia podróżnego).
Może Pan wydrukować dokument i okazać razem z kartą, na której jest Pana nazwisko.
Na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych jest lista państw, które wymagają ubezpieczenia.
Ważne:
Jeśli wystąpi zdarzenie objęte ubezpieczeniem, prosimy zadzwonić do Centrum Operacyjnego Mondial
Assistance:
• +48 22 563 11 18 lub
• +48 22 383 21 18
opłata zgodna z taryfą operatora. Centrum działa w imieniu PKO Ubezpieczenia.

Jakie informacje są potrzebne do zgłoszenia zdarzenia?
W celu identyfikacji klienta konsultant poprosi o:
numer PESEL oraz numer karty kredytowej
dane, które dotyczą zdarzenia, w szczególności:
· miejsce zdarzenia,
· numeru telefonu do kontaktu,
· krótki opisu zdarzenia,
· rodzaj wymaganej pomocy.
Podstawa prawna
Regulamin wydawania i używania karty kredytowej PKO BP
SA
Rozdział 9. Tryb zgłaszania i rozpatrywania reklamacji
§ 34
9. Odpowiedzi na reklamację w zakresie dotyczącym praw i obowiązków wynikających z ustawy, PKO Bank
Polski SA udziela w terminie nie dłuższym niż 15 dni roboczych od dnia jej otrzymania. W szczególnie
skomplikowanych przypadkach, uniemożliwiających rozpatrzenie reklamacji i udzielenie odpowiedzi
w ww. terminie, Posiadacz karty lub Użytkownik karty, o ile to on składał reklamacje, zostanie
poinformowany o przewidywanym terminie udzielenia odpowiedzi, który nie może przekroczyć
35 dni roboczych od dnia otrzymania reklamacji.
Do zachowania przez PKO Bank Polski SA terminów określonych w zdaniach poprzedzających jest
wystarczające wysłanie odpowiedzi przed ich upływem, a w przypadku odpowiedzi udzielonych na piśmie –
nadanie w placówce operatora wyznaczonego w rozumieniu art. 3 pkt 13 ustawy z dnia 23 listopada 2012 r.
– Prawo pocztowe.
Jeśli nie zgadza się Pan z naszym stanowiskiem, może Pan wnieść odwołanie do Dyrektora Biura Relacji
z Klientami w Centrum Obsługi i Operacji:
• na piśmie, na adres: PKO Bank Polski Kancelaria, 22-411 Zamość, ul. Partyzantów 15,
• w naszym oddziale,
• w serwisie internetowym iPKO.
Może Pan także zwrócić się do:
• Arbitra Bankowego o rozstrzygnięcie sprawy – szczegóły w regulaminie na stronie Związku Banków
Polskich,
• Powiatowego (Miejskiego) Rzecznika Konsumentów o pomoc,
• Rzecznika Finansowego o podjęcie interwencji lub przeprowadzenie pozasądowego postępowania –
szczegóły w trybie postępowania na jego stronie.
Może Pan również wystąpić z powództwem do sądu powszechnego, zgodnie z adresem:
• naszej siedziby — 00-116 Warszawa, ul. Świętokrzyska 36,
• naszego oddziału, jeśli roszczenie dotyczy jego działania,
• miejsca wykonywania umowy.
• miejsca zamieszkania.
Prosimy, aby pamiętał Pan, że:
• zgadzamy się na udział w pozasądowym postępowaniu prowadzonym przez Arbitra Bankowego
i Rzecznika Finansowego,
• nie zgadzamy się na udział w postępowaniu prowadzonym przez inne instytucje.
Z poważaniem,
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5846 PostWysłany: 09 Sty 2026 15:48 

złoty
Myślę, że taki certyfikat powinien wystarczyć wszędzie gdzie go trzeba będzie okazać.

Link do Certyfikatu VISA Infinite

Z podziękowaniem dla @seal, który pomógł z linkiem.
Certyfikat oczywiście dostałem mailem od PKO Ubezpieczenia.

@ume myślę, że warto wkleić link do certyfikatu do Wiki.

Załączniki:
Screenshot_20260109_142241_Adobe Acrobat.jpg
Screenshot_20260109_142241_Adobe Acrobat.jpg [ 148.33 KiB | Obejrzany 1856 razy ]

Ostatnio edytowany przez lluukk 09 Sty 2026 16:06, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
15 ludzi uważa post za pomocny.

#5847 PostWysłany: 10 Sty 2026 12:35 

A do MC Platinum też jest podobny certyfikat?
 Profil Relacje PM off  

#5848 PostWysłany: 10 Sty 2026 12:37 

złoty
@mati141414 tak, prawdopodobnie w poniedziałek będę miał, dam znać.
 Profil Relacje PM off
mati141414 lubi ten post.

#5849 PostWysłany: 10 Sty 2026 16:31 
Awatar użytkownika

Loty: 238
Kilometry: 490 600
Krajów: 45 / 21.0%
niebieski
Myślicie, że karta ubezpieczenia w aplikacji nie wystarczy? Jest dwujęzyczna i podobnie jak w ceryfikacie wskazuje tylko Cardholdera jako osobę ubezpieczoną.
 Profil Relacje PM off  

#5850 PostWysłany: 10 Sty 2026 16:47 

złoty
@yendras to znajdź na niej np. informację o ubezpieczeniu wkładu własnego w wypożyczonym aucie. Oczywiście część wypożyczalni ma to gdzieś czy masz ubezpieczenie czy nie i tak obciążą Twoją kartę w razie czego, ale niedawno spotkałem zapis, że dokument poświadczający ubezpieczenie jest wymagany, a jak nie masz - to musisz wykupić ubezpieczenie na miejscu w wypożyczalni. Na tym "certyfikacie" w aplikacji jest naprawdę niewiele z faktycznego zakresu ubezpieczenia jakie dają kk PKO.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#5851 PostWysłany: 10 Sty 2026 17:22 

niebieski
Moze ja czegos nie rozumiem, ale po co wypozyczalni potwierdzenie, ze ktos ma ubezpieczenie zniesienia wkladu wlasnego? Przeciez wypozyczalnia i tak obciazy Twoja karte, a to, czy Ty sobie potem bedziesz gdzies tego zwrotu dochodzil, czy nie to juz ich kompletnie nie interesuje.
 Profil Relacje PM off  

#5852 PostWysłany: 10 Sty 2026 17:56 

złoty
@f0ku5 mnie nie pytaj, taki zapis znalazłem w Hertz, przez Rentalcars, że jeśli mam własne ubezpieczenie zewnętrzne (np. w kk) to mam mieć na to papier, a jeśli nie mam to będę musiał wykupić ubezpieczenie na miejscu. Istota sprawy jest taka, moim zdaniem - skoro mamy ubezpieczenie w kk, to dobrze jest jeśli bank potrafi wydać certyfikat o zakresie tego ubezpieczenia, gdybyśmy chcieli/musieli okazać gdziekolwiek.
 Profil Relacje PM off  

#5853 PostWysłany: 10 Sty 2026 18:09 

niebieski
Ale Ty nie masz "wlasnego ubezpieczenia zewnetrznego", na przyklad dotyczacego szkod na wynajmowanym samochodzie tylko ubezpieczenie wkladu wlasnego. Ubezpieczalnia i tak pobierze Ci z karty wszelkie naleznosci, ale Ty potem mozesz dochodzic od PKO zwrotu. Tylko tyle.
Moim zdaniem to zaszlo jakies nieporozumienie miedzy Toba, a wypozyczalnia ;)
 Profil Relacje PM off
FUX lubi ten post.

#5854 PostWysłany: 10 Sty 2026 18:26 

złoty
@f0ku5 tak jak pisałem - Istotą sprawy jest to, by bank potrafił wydać certyfikat dotyczący zakresu ubezpieczenia jakie dołączył do wydawanej przez siebie kk, czy będzie potrzebny w wypożyczalni np. nart, czy przy wjeździe do Gruzji, czy gdziekolwiek indziej - uważam, że powinien być bez problemu udostępniany przez bank.
 Profil Relacje PM off  

#5855 PostWysłany: 10 Sty 2026 18:27 

niebieski
To już inna kwestia. Mi chodzilo o coś innego.
 Profil Relacje PM off  

#5856 PostWysłany: 10 Sty 2026 23:04 

Loty: 202
Kilometry: 490 946
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
@lluukk a w jakim kraju chcesz wypożyczyć samochód? Kojarzę takie sytuacje np. na Karaibach, czy w Kostaryce, gdzie wynajmowane auta w ofertach nie mają żadnego ubezpieczenia i kierowane jest to raczej do klientów z USA, gdzie oni takie ubezpieczenia (jak u nas OC) mają w kartach kredytowych. Na VI i MC Platinum to jest inne ubezpieczenie (wkład własny), więc ten certyfikat może nie dać za wiele - chyba, że jakimś cudem przekonasz obsługę, że to jest to samo ubezpieczenie :)

Ostatnio edytowany przez tetr1s, 11 Sty 2026 01:39, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#5857 PostWysłany: 11 Sty 2026 01:37 

niebieski
Ja nie chce nigdzie wypozyczyc samochodu, chyba nie do mnie kierowales pytanie ;)
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

#5858 PostWysłany: 11 Sty 2026 01:41 

Loty: 202
Kilometry: 490 946
Krajów: 108 / 50.5%
złoty
@f0ku5 oczywiście, że post nie był skierowany do Ciebie :) Poprawiałem go, bo coś nie chciało mi zadziałać odwołanie po „@„ i ostatecznie źle wybrałem :P Dzięki za zwrócenie uwagi i już poprawiłem.
 Profil Relacje PM off
sanchopan lubi ten post.

#5859 PostWysłany: 11 Sty 2026 10:13 

złoty
@tetris już wypożyczyłem auto w innej wypożyczalni (która jak większość nie miała zapisu o wymogu przedstawienia dokumentu potwierdzającego posiadanie ubezpieczenie). Zrobił się spory OT ;)

Wyjaśniam więc sedno sprawy:
Na forum wiele osób, w różnych tematach narzekało, że PKO przestało wydawać certyfikat (co robił kiedyś Mondial dla kk PKO).
Udało mi się zdobyć chyba wystarczająco dobry do okazania tam gdzie z jakichkolwiek powodów wymagają okazania potwierdzenia ubezpieczenia.
Więc jeśli ubezpieczenie kk z PKO obejmuje jakieś zdarzenie to bez certfikatu (lub z tym w aplikacji) ciężko to wykazać i mogą wymagać np. wykupienia ubezpieczenia - z nim będzie prościej.
Jest link do certyfikatu, kto nie chce, nie potrzebuje, uważa, że to bez sensu - nie ściąga, kto ma ochotę może sobie ściągnąć, nawet na wszelki wypadek ;).
Z mojej strony koniec tematu.
 Profil Relacje PM off
10 ludzi lubi ten post.
11 ludzi uważa post za pomocny.

#5860 PostWysłany: 11 Sty 2026 14:20 

niebieski
Jeszcze tylko certyfikat dla MC Platinum i będzie super :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6377 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 290, 291, 292, 293, 294, 295, 296 ... 319  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości