Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Karachi
#1 PostWysłany: 09 Paź 2018 15:52 

Loty: 2
Kilometry: 9 598
Krajów: 3 / 1.5%
niebieski
Gdyby ktoś się wybierał, to podziele się wskazówkami - spędziłem w tym mieście tydzień.
Po krótce:
samo miasto dosyć nieciekawe, standardy krajów ościennych tyle że kompletnie zerowa infrastruktura turystyczna. Atrakcje, zabytki, ciekawostki ? Brak.
Jak już ktoś będzie tu musiał spędzić swój czas, to może wybrać się do muzeum sił powietrznych PAF, na dość fajny bazar Empress, grobowiec męża stanu Muhammada Ali Jinnah (tu wskazówka, wypad bez plecaka, futerału etc. gdyż ze względów bezpieczeństwa nie wpuszczają z niczym na teren całego parku a przechowalni brak).

Można wybrać się ok. 90km na wschód zobaczyć jeden z największych cmentarzy na świecie (niektóre źródła podają że największy) Makli. Koszt po targowaniu się to 3000PKR czyli tanio.

Gdyby ktoś kierował się do jednej z największych "atrakcji" czyli cmentarzyska statków w Gaddani to polecam zainteresować się wcześniej tematem. Miejsce to leży już nie w stanie Sindh, a sławetnym Beludżystanie gdzie na wjazd potrzebne jest zezwolenie miejscowej policji i obstawa. Mnie i mojego kierowcę po jakimś czasie od przekroczenia granicy stanów zatrzymalo.funkcjonariusze.
Kazali mi szybko uciekać na tylne siedzenia i się schować (co najmniej jakby snajper we mnie celował). Twierdzili że bardzo niebezpiecznie i zaczęła się cała procedura papierologiczna trwająca 1h. Niestety pomimo wielu próśb, próbie przekupstwa etc. przełożony będący na telefonie z funkcjonariuszami nie wyraził zgody na wjazd. Spisali protokół i kazali zawrócić do Karachi.
Na pewno da się to załatwić ale nie do konca wiem jak.
Policja z Sindh nie ma wpływu na policje z Beludżystanu, więc żeby coś załatwić to trzeba tam jakoś wjechać. Pisałem do nich na różne maile z miesiąc przed przylotem - oczywiście bez odpowiedzi :)

Plaża w Karachi - bardziej zasyfiałej w całym świecie nie widziałem.

Centrum nie jest ciekawe, człowiek czuje się nieswojo po zmroku. Lepiej przenieść się na jakieś obrzeża np. Model Colony. Polecam tani a znakomity hotel Second Home. Ok. 10$ za naprawdę czyste (co nie wszędzie jest to oczywiste) lokum.

Careem działa wyśmienicie w całym mieście i jest tańszy niż Uber.

Karty SIM oficjalnie nie może kupić obcokrajowiec. Nieoficjalnie da się to zrobić w niektórych pubktach, ale mi odmówiono w dwóch. Jak bardzo potrzebujemy to poprosić Pakistańczyka i niech zarejestruje na siebie. Koszt najtańszych to ok 2$.

Samo miasto podobno niebezpieczne, mnie nic złego nie spotkało.

Ludzie BARDZO przyjaźni, pomocni i uczciwi. Nikt ani razu nie próbował wykorzystać tego że jestem biały.
Nie ma sytuacji jak czasami w Indiach czy Bangladeszu, że ludzie spoglądają jak na kosmitę. Każdy ma swoje sprawy i nikt nie zwraca uwagi na białego, bez żadnych "which country".

Przy konkretnych pytaniach pomogę w miarę wiedzy.
 Profil Relacje PM off
8 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta
Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość