Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Mar 2014 20:51 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Jednodniówka, a w zasadzie półdniówka (bo na miejscu jesteśmy 6 godzin) w Goteborgu.

Będzie z napinką czasową, za to niedrogo bo za 68 PLN (z WDC) - ponad 10 biletów w tej cenie.

Załączniki:
goteborg.jpg
goteborg.jpg [ 133.28 KiB | Obejrzany 1911 razy ]

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
mezo23 lubi ten post.

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#2 PostWysłany: 10 Mar 2014 23:47 

fajny pomysł, tylko co tam robić przez te pare godzin?
Sprawdzałem na mapie-kawałek do centrum jest...
chyba, żeby połączyć to z innym lotniskiem np torp czy malme?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Mar 2014 00:03 

dobra,
można co nieco dowiedzieć się tu:
Strona główna » Forum pasażera linii lotniczych » Jak dojechać z/na lotnisko + parkingi lotniskowe » Skandynawia
ale,
może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Mar 2014 01:02 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 410
Kilometry: 582 622
Krajów: 59 / 27.6%
Zwojować nie zwojujecie wiele, bo na miejscu jest tak naprawde 3,5h

Ale da się centrum obejść. Pisałem o tym jak dojechać, bo dojazd drogi normalnie. A co robić? Tam nie ma wielkich zabytków. Ot sympatyczne szwedzkie miasto warte krótkich odwiedzin na pewno.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Mar 2014 10:28 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Roku napisał(a):
Zwojować nie zwojujecie wiele, bo na miejscu jest tak naprawde 3,5h

Ale da się centrum obejść. Pisałem o tym jak dojechać, bo dojazd drogi normalnie. A co robić? Tam nie ma wielkich zabytków. Ot sympatyczne szwedzkie miasto warte krótkich odwiedzin na pewno.

Przeczytałem twój opis dojazdu i lecę :D

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 11 Mar 2014 23:37 

ja chyba nie...
żeby chociaż jeden odcinek z Katowic był...
może kiedyś coś Tomo znajdzie?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 14 Mar 2014 12:54 

niebieski
ROKU - słabo :-(

Goteborg ma mnóstwo atrakcji. Miasto jest położone w okolicy skalistej, z lasami i jeziorami. Jest największym skandynawskim portem morskim. Stre miasto Gamlastan znajduje się na wielu wyspach otoczonych kanałami.
Można wybrać się na wycieczkę barkami pływającymi po tych kanałach (paddan). Jest tam też świetny park rozrywki Liseberg (jeden z najstarszych w Europie, założony w latach 20tych XXw.), rewelacyjne muzea - historyczne, M.Historii Naturalnej, Muzeum Morskie, Muzeum Volvo (przy fabryce, w miejscu gdzie powstała marka). Jest też niesamowite oceanarium połączone z centrum nauki Universeum.
Wiele parków i 2 ogrody botaniczne. najsłynniejszy, 140 letni bardzo rozległy park Slottsskogen - położony na wzniesieniu, jak się wyjdzie na samą górę to widać panorame miasta i morze, jest tam trochę zwierząt Skandynawii na wybiegach - mn. łosie ale też pingwiny, foki i różne gatunki ptaków.
Zaraz koło lotniska GOT jest Areoseum - muzeum lotnictwa - na terenie byłej bazy wojskowej z bunkrami Oceanarium.

Szwecja nie jest tania, ale można coś zjeść w Mc lub innej sieciówce albo zaopatrzyć się w NETTO, LIDLu lub ICA to szwedzka sieć w miarę tanich sklepów. Popularne są w Szwecji promocje kup 3 płać za 2. Warto spróbować bułeczek cynamonowych kanelbulle http://en.wikipedia.org/wiki/Cinnamon_roll.

Zwiedzając miasto w ciągu kilku dni kupujcie kartę Goteborg City Card - bezpłatne przejazdy komunikacją i wejście do wszystkich miejsc, które wymieniłem (oraz wielu innych) a także zniżki w sklepach i restauracjach (restauracje są bardzo drogie, za to zakupy można zrobić taniej niż w Polsce - zwłaszcza ubrania, buty i klocki LEGO :-) ).

Mając dodatkowy dzień warto się wybrać promem Stena Line bądź wodolotem Stena HSS na jednodniowy wypad do Danii - prom płynie 3,5 h a wodolot o połowę krócej. Można to zrobić w ciągu jednego dnia a ceny RT zaczynają się od ok 50 PLN w promocji.

Na wybrzeżu są też urocze, skaliste wysepki, na niektóre z nich dopłyniemy tramwajem wodnym działającym w ramach komunikacji publicznej. Można tam spędzić dzień na łażeniu, opalaniu sie itd. a dzięki snadynawskiemu wiatrowi nawet nie poczujecie kiedy się spalicie :-)

Liseberg - www.liseberg.se/
Paddan - barki - http://www.stromma.se/sv/Goteborg/Sight ... ghtseeing/
Naturhistoriska Museum - http://gnm.se/sv/Vastarvet/Verksamheter ... ka-museum/
Universeum - www.universeum.se/
Park Slottsskogen - goteborg.se/slottsskogen‎
Areoseum - http://www.aeroseum.se/
Goteborg City Card - www.goteborg.com/en/do/Gothenburg-city-card/
adijopomidorre lubi ten post.

#8 PostWysłany: 14 Mar 2014 13:33 
Moderator forum
Awatar użytkownika

@cichyy

Rozmawiamy o wyjeździe na kilka dni czy na 3,5 godziny? Które z Twoich atrakcji da się odwiedzić podczas jednodniówki (a właściwie 3,5 godzinówki)?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 14 Mar 2014 16:48 

niebieski
Sam wybierz, dałem duży wybór.

piszesz: A co robić? Tam nie ma wielkich zabytków. Ot sympatyczne szwedzkie miasto warte krótkich odwiedzin na pewno.

więc ja odpowiadam, na Twoją opinię, że to miasto warte jest jedynie krótkich odwiedzin... :-D

#10 PostWysłany: 14 Mar 2014 17:32 

Zbanowany
Właśnie teraz Ryanair wypuścił kolejną pulę tanich krajowych lotów :-)
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#11 PostWysłany: 14 Mar 2014 17:47 
Awatar użytkownika

Loty: 178
Kilometry: 311 128
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
adijopomidorre napisał(a):
Właśnie teraz Ryanair wypuścił kolejną pulę tanich krajowych lotów :-)

To by sie zgadzalo, kolejna pula po 39 zl :)
 Profil Relacje PM off
adijopomidorre lubi ten post.

#12 PostWysłany: 14 Mar 2014 19:32 
Moderator forum
Awatar użytkownika

cichyy napisał(a):
Sam wybierz, dałem duży wybór.

piszesz: A co robić? Tam nie ma wielkich zabytków. Ot sympatyczne szwedzkie miasto warte krótkich odwiedzin na pewno.

więc ja odpowiadam, na Twoją opinię, że to miasto warte jest jedynie krótkich odwiedzin... :-D

Chodziło mi bardziej o to, że jeśli ktoś się zastanawia czy w ogóle lecieć na jednodniówkę do G., to moja odpowiedź brzmi: na pewno warto. Jak ktoś ma więcej czasu i przede wszystkim kasy (skandynawskie ceny :roll: ) to pewnie że warto lecieć na dłużej.

Natomiast co do wielkich zabytków to podtrzymuję swoje zdanie. Wielkich nie ma :)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Mar 2014 16:48 
Awatar użytkownika

Loty: 338
Kilometry: 649 879
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Zawsze można w te kilka godzin zrobić piknik, nieopodal nad wodą, oczywiście przy sprzyjającej pogodzie :) Jako cel podróży sam w sobie może nie jest to pomysł idealny, tym niemniej okolica zachęca do spacerów i odpoczynku. Ja podczas 5h postoju w GSE wybrałam się najkrótszą drogą nad wody Morza Północnego i był to wybór o wiele lepszy niż siedzenie na tym malutkim lotnisku. Spacer trwał ok. 50min, asfaltową nieruchliwą drogą przez szwedzką wioskę Nolvik i kończył się nad taką sympatyczną zatoką ze skałkami idealnymi do piknikowania:

Załączniki:
DSC_0597.jpg
DSC_0597.jpg [ 211.2 KiB | Obejrzany 946 razy ]
DSC_0593.jpg
DSC_0593.jpg [ 188.46 KiB | Obejrzany 946 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 12 gości