Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 210 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 02 Cze 2015 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 282
Krajów: 1 / 0.5%
HON fly4free
W ten weekend normalnie - spokojnie.
Bez niepotrzebnych obaw..

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#162 PostWysłany: 02 Cze 2015 15:41 

Tak jak pisano we wcześniejszych postach - spokojnie możesz się tam wybierać. Praktycznie codziennie obserwuję wydarzenia ukraińskie w różnych mediach. W Kijowie spokój. Jeśli władasz ukraińskim/rosyjskim, to żeby wyrobić sobie w miarę obiektywny pogląd nt. tego co dzieje się dziś na Ukrainie, warto posłuchać głosu nie tylko promowanych w Polsce EspressoTV czy ICTV, ale też np. Anatolija Szarija na YT. Ale to już dla bardziej zainteresowanych tematem.
A tak już zupełnie dla przeciętnego podróżnika - znajomy właśnie wrócił z Kijowa i jest jak najbardziej bezpiecznie.
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 07 Cze 2015 14:28 

Obecnie nic się nie zmieniło. Spokojnie, bezpiecznie i...upalnie.
Jednak czasy super taniości odchodzą do przeszłości. Hrywna się umacnia. Dzisiaj za PLN 5,5 , za € 22.
Ale najgorsza jest szalejąca wręcz inflacja. Podobno może osiągnąć w tym roku nawet 50 %. I to widać. Wszystko drożeje w oczach. Przeciętni Ukraińcy są przerażeni co będzie dalej z ich gospodarką.( szacowany spadek PKB w 2015 roku , to aż 9 %)
 PM off  

#164 PostWysłany: 07 Cze 2015 22:51 
Awatar użytkownika

srebrny
I ja polecam wyjazd.
Byłem parę dni temu - 1 czerwca.
Stolica jak inne stolice, spokojnie, czuje się jednak klimat patriotycznej kampanii (Donbas, Krym).
Na Majdanie Niezależnosti stoi na kilkunastu planszach polska wystawa dotycząca współpracy II RP z Ukrainą (S.Petlura) przeciw bolszewikom w 1920 roku.

#165 PostWysłany: 08 Cze 2015 09:43 

Porównując atmosferę w mieście do lat poprzednich (ostatni raz bylem w 2012) to co się rzuca najbardziej w oczy to patriotyzm/nacjonalizm.
Wile flag, haseł wywieszonych. Masa ludzi chodząca w koszulkach z herbem bądź innymi patriotycznymi znakami.

04-07 czerwca kurs 1EUR = 23/22.50 UAH

Najlepszy przelicznik znalazłem na Kontraktovej Ploshchy 23.20 UAH
 Profil Relacje PM off  

#166 PostWysłany: 08 Cze 2015 09:59 

Zbanowany
Ja mam takie porównanie: Lwów, rynek: -marzec 2015, widziałem mnóstwo czapek niebiesko-żółtych z herbem Ukrainy.
-czerwiec 2015: jedyna czapka jaką znalazłem z herbem Ukrainy była... czerwono czarna... :(
 Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 08 Cze 2015 10:13 

Kijów 90% żółto-niebieskie, 10% czerwono-czarne

Ostatnio edytowany przez Zeus, 08 Cze 2015 10:15, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 13 Cze 2015 15:54 

Loty: 57
Kilometry: 116 084
Krajów: 22 / 10.3%
Wróciłem wczoraj z Kijowa. Absolutnie bezpiecznie, żadnych znaków wojny. Kurs Euro 23,40/24, kurs PLN 5,4/6.

Marek
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 17 Sie 2015 17:29 
Awatar użytkownika

Loty: 531
Kilometry: 861 770
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
14-16 sierpnia byłem w Kijowie.

Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to jest zdecydowanie lepiej niż np. w Warszawie, zwłaszcza wieczorem w popularnych miejscach.
To, że jest wojna widać w zasadzie tylko po patriotycznych akcentach na Majdanie.
Wieczorami siedzi tam na schodkach mnóstwo ludzi popijając trunki (policja nie goni).
10 EUR = 248-250 UAH
Ceny praktycznie wszystkiego niższe niż w Polsce, mocny alkohol - połowa ceny, papierosy 1/4
Gorąco polecam, bo miasto naprawdę warte odwiedzenia.

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#170 PostWysłany: 17 Sie 2015 17:48 
Awatar użytkownika

Loty: 429
Kilometry: 720 019
Krajów: 58 / 27.1%
niebieski
Potwierdzam, Kijów Lwów, Czarnobyl jakby człowiek nie oglądał tv to by nie wiedział, że coś jest nie tak, także warto jeździć zwiedzać bo nie wiadomo do jakiego momentu się sytuacja utrzyma. Ps w najbliższym tygodniu Legia Warszawa będzie grała w Kijowie jakby ktoś chciał wesprzeć rodaków ;)
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 20 Sie 2015 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Najazd "ludzi w szalikach" to chwilowa plaga w Kijowie. Proszę trzymać się tematu cały OT usunięty a jego kontynuowanie będzie odpowiednio nagradzane.

EDIT: Kwestię spraw związanych z meczem wyjazdowym Legii Warszawa i bijatyk jakie miały tam miejsce proszę poruszać w temacie Mecz Legii w Kijowie. Wydarzenia pozasportowe. // Dodane przez Roku.

#172 PostWysłany: 21 Sie 2015 08:47 

Czyli ten wątek służy jedynie do oceniania poziomu ewentualnej transmisji działań militarnych ze wschodu Ukrainy do stolicy, tak? Pisanie na temat bieżących wydarzeń doczekało się przeniesienia do "luźnych gadek", mimo że temat ani luźny ani śmieszny. W każdym razie, gdyby kogoś interesowały bieżące napięcia w stolicy Ukrainy to tu:
mecz-legii-w-kijowie-wydarzenia-pozasportowe,18,78643
http://tnij.org/atak01
 PM off
piwcuk lubi ten post.

#173 PostWysłany: 21 Sie 2015 09:49 

Faktycznie. Jak teraz ktoś zajrzy do wątku o bezpieczeństwie w Kijowie, to pomyśli , że nic się nie stało. :roll: I jest tak jak dawniej.
Mniejsza o przyczyny, ale zadyma była. A jakie będą następstwa, to nie wiadomo. Oglądając to co działo się , w dobrze mi znanych miejscach w Kijowie, to nie chciałbym się tam znależć , nawet przypadkowo. Do tej pory czułem się tam bardzo swobodnie.
A teraz ??
Nie ma pewności , że nie dostaniemy łomotu za rozmowę po polsku w trolejbusie czy metrze.
A co mnie obchodzi , czy to Legia winna czy Dynamo ??
Będą się mnie pytać czy jestem zwykłym turystą, czy może kibolem ?
 PM off
JarekGdynia lubi ten post.

#174 PostWysłany: 21 Sie 2015 10:25 
Awatar użytkownika

niebieski
A ja za rzetelną relację , która została usunięta -- otrzymałem ostrzeżenie.

#175 PostWysłany: 21 Sie 2015 10:43 

Zbanowany
Bardzo dziękuję za wszystkie rzetelne relacje w temacie dotyczącym podróżowania po Ukrainie. Dziękuję wszystkim tym osobom, które w ostatnich miesiącach były w Kijowie oraz innych miastach Ukrainy i chciały podzielić się wrażeniami z podróży. Informacje te są bezcenne, od osób będących "na miejscu" wiemy jak to faktycznie jest na Ukrainie. Na szczęście relacje takich osób pomagają zrozumieć, że media z natury lubią uprawiać "czarny PR" i wyolbrzymiać jedynie pewne sytuacje/niepokoje.

Bardzo się cieszę, że wpisy "śmieci" zostały wyrzucone z tego tematu. Dla osób planujących podróż do Kijowa itd. ważne są relacje od osób, które wróciły z Ukrainy. Kompletnie nic nie znaczą wpisy osób, które nie były na Ukrainie, a sieją "tanią" sensację, opierając się na doniesieniach z zewnątrz. Uprawianie "hejtu" oraz próba "siana paniki" jest kompletnie nie na miejscu.

Byłeś na Ukrainie i wróciłeś to napisz jak tam było. Nie byłeś tam, a chcesz się wypowiadać na jakiś temat bo coś się Tobie "wydaje" lub coś "podsłyszałeś" bądź gdzieś "wyczytałeś", to bądź poważny i wypowiadaj się w właściwym temacie. "Luźne" wypowiadanie się na jakiś temat - nie będąc osobiście na miejscu - nie ma nic wspólnego z forum podróżnika. Najważniejsza jest rzetelność informacji, a nie subiektywne ocenianie pewnych zdarzeń/incydentów.

Ja za niedługo będę w Kijowie z 3-miesięcznym dzieckiem, po powrocie - dla innych - przedstawię rzetelny opis sytuacji.
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 21 Sie 2015 10:59 

@kitek, mimo że próbujesz, to nie jesteś w stanie zakłamać rzetelnego obrazu, jaki został przedstawiony w wyciętych postach. To Ty, @tokajka, @scomin i jeden z moderatorów będzie ponosić moralną odpowiedzialność jeśli takie ataki będą się utrzymywać i nasilać, a użytkownicy tego forum zostaną wprowadzi w błąd. Zostaną wprowadzeni w błąd bo niepasujące Wam do tezy przekazy zostały wycięte z odpowiedniego tematu i przeniesione gdzieś na margines forum, gdzie nikt nie zagląda.

Jesteś świadectwem ignorancji na niebezpieczeństwo, nie różniąc się niczym od turystów wylatujących z Katowic dzień po zamachu w Tunezji z uśmiechem idioty tłumaczącym się reporterowi na lotnisku "no jakoś trzeba przecież umrzeć".

Dodatkowo uciekasz od argumentów, oceniasz wypowiedzi innych jako paniczne, nie wnosząc samemu w ten wątek nic ponad wytłuszczony błagalny tekst, który przypomina zaklinanie rzeczywistości. Rzeczywistość zaklinasz zaś, boś kupił bilety, a teraz do miejsca, gdzie antypolskie szowinistyczne szambo wybiło ponownie, zabierasz 3 miesięczne dziecko. I jeszcze chwalisz się tym publicznie - to ma być odważne?

Pewnie łatwiej by Ci się dyskutowało, gdyby wypowiadający się w tym wątku byli stadionowymi wandalami, którzy na Ukrainie nigdy nie byli. Niestety, Ci którzy się akurat udzielają (w tym ja) całkiem często tam bywają. Mało tego - nikt tutaj nie jest zacietrzewiony i również nikt nie podnosi wątków politycznych.

Za 2 tygodnie będę ponownie i nie spodziewam się niczego dobrego. Lecę bo mam tam przesiadkę.
 PM off
RKS1926 lubi ten post.

#177 PostWysłany: 21 Sie 2015 11:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Popieram , ja również byłem na Ukrainie , wybieram się tam w przyszły weekend i ... nie jestem stadionowym wandalem tylko turystą. UWAŻNYM turystą w świetle tego co się ostatnio dzieje.

#178 PostWysłany: 21 Sie 2015 11:12 

Zbanowany
@Don_Bartoss - co to dla Ciebie znaczy "rzetelna informacja" w temacie "forum podróżnika"?

a) informacje przekazywana przez osobę, która pojechała na Ukrainę w celach turystycznych i zdała relację po powrocie z podróży?
b) informacja przekazywana "dalej" przez osobę, która nie była na Ukrainie, a opis sytuacji wynika z informacji znalezionych w mediach społeczenościowych?

Ja jako osoba, która często podróżuje, która była już kilka razy w Kijowie oraz kolejny raz się tam wybiera w celach turystycznych, oczekuję informacji w temacie "forum podróżnika", które tam były lub są oraz pojechały tam również w celach turystycznych. Inne aspekty podróży mnie nie interesują. Przekazywanie dalej informacji nt. bezpieczeństwa w Kijowie przez osoby, które aktualnie nie są w Kijowie to zwykła "dzieciniada" i próba zastraszenia lub siana antyukraińskich nastrojów.

Liczę na to, że moderacja forum uporządkuje temat i tutaj będą tylko i wyłącznie wypowiedzi od osób, które pojechały do Kijowa w właściwym celu (charakter turystyczny, ewentualnie rodzinny lub służbowy). Reszta wypowiedzi to zwykłe "śmieci".
 Profil Relacje PM off  

#179 PostWysłany: 21 Sie 2015 11:14 

Loty: 8
Kilometry: 7 105
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Ale jak dostaniesz po głowie na Ukrainie, to się przynajmniej nie zdziwisz. EOT.
Przecież przeklejane info, chociażby z TT, było od dziennikarzy będących tam na miejscu.
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 21 Sie 2015 12:24 

Zbanowany
Udało mi się skontaktować z znajomym, który od poniedziałku jest w Kijowie. Publikuję treść otrzymanej wiadomości email nt. sytuacji w Kijowie z punktu widzenia Polaka-turysty, będącego obecnie w Kijowie.

Załączniki:
kijow_email.png
kijow_email.png [ 48.3 KiB | Obejrzany 1726 razy ]
 Profil Relacje PM off
tokajka lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 210 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości