Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 210 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#101 PostWysłany: 09 Mar 2014 17:48 
Awatar użytkownika

Loty: 705
Kilometry: 947 291
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
glebolxxx napisał(a):
kendi napisał(a):
A ja się zdecydowałem i przyleciałem wczoraj wieczorem do Charkowa. Tutaj jest spokój i nic się nie dzieje. Chodziłem do 1 w nocy po mieście i cieszę się, że nie zrezygnowałem z wyjazdu.

i na podstawie takich informacji powinno sie decydowac czy zrezygnowac z podrozy czy nie
pozdro dla osob zyjacych mediami

A czy media podawały, że wczoraj wieczorem coś się działo w Charkowie? Jak któryś kolega wybierze się np. na demonstrację to wtedy będzie można porównać czy relacja medialna odpowiadała rzeczywistości... Pozdro dla osób, które w co drugim poście piszą o mediach, a jednocześnie uważają, że nie żyją mediami:p

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#102 PostWysłany: 09 Mar 2014 18:38 

uderz w stol a nozyce sie odezwa
to ze czlowiek oglada tv nie znaczy ze bierze wszystkie informacje za pewnik
 Profil Relacje PM off  

#103 PostWysłany: 09 Mar 2014 22:00 

niebieski
Cały dzień dzisiaj chodziłem po centrum Charkowa. Nie widzialem żadnych demonstracji. Spotkałem przez cały dzień może z 10 osób, które miały przywiązane do ubrań wstążki w żółto-niebieskich kolorach. Ani wczoraj, ani dzisiaj nie widziałem ani jednej rosyjskiej flagi. Wszystko tu funkcjonuje normalnie, jak dla mnie poziom bezpieczeństwa jest taki sam jak w każdym innym, dużym, europejskim mieście.
 Profil Relacje PM off  

#104 PostWysłany: 09 Mar 2014 22:05 

To samo pisałem o Kijowie, to mi ci którzy z TVN dowiadują się jak wygląda świat zarzucali między wierszami, że prawie ludzi na śmierć posyłam :)
 PM off  

#105 PostWysłany: 09 Mar 2014 22:17 
Awatar użytkownika

srebrny
Czyli kolejna osoba, która była ostatnio na Ukrainie potwierdza spostrzeżenia DonBratosa i moje, że nawet w obecnej chwili jest tam bezpiecznie i to co pokazuje telewizja jest manipulacją poprzez dostarczanie jedynie wybranych zdarzeń mających na celu wyrobienie u potencjalnego widza określonych poglądów.
Powtórzę jeszcze raz: na obecną chwilę osoby myślące rozsądnie mogą spokojnie i bezpiecznie podróżować ma Ukrainę. (niestety nie wiem jak wygląda sytuacja na samym Półwyspie Krymskim).
 Profil Relacje PM off  

#106 PostWysłany: 09 Mar 2014 22:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Dobrze że mówisz że na obecna chwilę, szkoda tylko że duza część osób nie bierze pod uwagę ryzyka wybuchu konfliktu zbrojnego, przy obecnej sytuacji międzynarodowej i poczynaniach Putina nie jest to żadne si-fi i nie można wykluczyć nawet takiego obrotu sprawy. Na marginesie Nikt w tv nie podaje, że w Kijowie jest niebezpiecznie i strzelają więc nie wiem dlaczego niektórzy userzy oskarżają tv o manipulacje.

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka

Cytuj:
panprofesor82 napisał(a):<br /><br />Powtórzę jeszcze raz: na obecną chwilę osoby myślące rozsądnie mogą spokojnie i bezpiecznie podróżować ma Ukraine).
a moŻesz zagwarantować ten stan za godzinę, za 1 dzien, za tydzień?<br />Obecna sytuacja międzynarodowa jest bardzo zmienna i trzeba liczyć sie z tym że w każdej chwili może nastąpić stan niebezpieczenstwa, więc taka osoba nie powinna być zdziwiona jeżeli taki stan wystąpi i mieć gotowe procedury jak sie zachować<br />Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka<br/>
 Profil Relacje PM off  

#107 PostWysłany: 09 Mar 2014 23:03 

A możesz ZAGWARANTOWAĆ, że Ci islamy nie wysadzą PKiN jak to zrobione zostało w WTC 11/11? Albo zamachy w Londynie, Madrycie? Możesz ZAGWARANTOWAĆ?
Trzeba operować na określonym poziomie prawdopodobieństwa, a paradoksalnie te wszystkie doniesienia o podwyższonym ryzyku eskalacji lokalnych emocji na Ukrainie powodują, że sama wycieczka może być bezpieczniejsza (przy założeniu nie brania udziału w zamieszkach, wiecach itp).
 PM off
kajek lubi ten post.

#108 PostWysłany: 09 Mar 2014 23:18 
Awatar użytkownika

Czasami wydaje mi się, że chyba w podstawówce powinni dodać przedmiot na którym uczyliby ludzi jak korzystać z mediów i jak interpretować to co w nich się pojawia.

panprofesor82: to nie jest żadna manipulacja - media relacjonują po prostu informacje o sytuacjach w których dzieje się coś nietypowego. Przecież na taką Ukrainę telewizje nie wysyłają 500 osób, żeby zebrały informacje ze wszystkich stron i później to złożyły w całość - żaden budżet by tego nie udźwignął. Mamy więc relacje z miejsc wydarzeń, gdzie się coś dzieje - to ludzie w swoich głowach robią z tego uogólnienia i przez pryzmat np. Majdanu myślą o całej Ukrainie.

Pewnie, że brakuje wnikliwych i całościowych analiz - ale nie brakuje ich przez przypadek, ludzi zwyczajnie to nudzi i nie chcą czytać o tym, że gdzieś tam jest spokojnie, nie mówiąc już, że mają problem z przyswojeniem więcej niż 3 minut materiału czy kilkunastu zdań tekstu. I koło się zamyka.
 Profil Relacje PM off
kajek lubi ten post.

#109 PostWysłany: 09 Mar 2014 23:43 
Awatar użytkownika

niebieski
Anonymous napisał(a):
Trzeba operować na określonym poziomie prawdopodobieństwa,
zgadza sie i w tym przypadku prawdopodpbiensto nie jest niskie. Może powiesz że Blokada Krymu przez Rosjan nie ma wpływu na wzrost napięcia między tymi 2 państwami?a nasze msz dla zabawy wydaje komunikaty o niezalecaniu podróży? Każdy z nas ma różna akceptację zagrozenia, jeden nie pojedzie bo sa ruchy wojsk ukr i rosyjskich i będzie sie obawiał konfliktu, dla drugiego nie ma znaczenia co dzieje sie gdzieś na Krymie bo przecież będzie w Kijowie. Akceptuję wszystko co piszecie tylko w razie W nie było zdziwienia i późniejszego tłumaczenia że na "stan obecny jak wjezdzalem na Ukrainę nie było żadnego konfliktu w Kijowie cz Charkowie"

Wysłane z mojego HTC Desire X przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#110 PostWysłany: 09 Mar 2014 23:55 

Chwila, chwila, chwila. Po pierwsze to gdy z panemprofesorem sugerowaliśmy przy zachowaniu rozsądku jednak do Kijowa (nie na Krym, nie do Charkowa itd tylko DO KIJOWA) jechać, to nie było żadnych zamieszek i niepokojów społecznych na Krymie. W Kijowie Ci ludzie, którzy zginęli to nie byli turyści, no chyba że "turyści" ze Lwowa i innych regionów Ukrainy o dość jasno określonym profilu wizyty w stolicy. Nie słyszałem by zginął jakiś Niemiec, Turek czy Polak, tak więc albo:
- ich tam w ogóle nie było (mało prawdopodobne, co nie?)
- byli ale zachowali zdrowy rozsądek i nie szukali problemów (bardziej prawdopodobne)

Czekałem cierpliwie na ten dzień, gdzie zacznie być jasne, że wówczas mieliśmy z panemprofesorem racje i oto proszę. Kolejna osoba, ulokowana tym razem na zdominowanym przez Rosjan wschodnim obszarze Ukrainy pisze Wam, że chodzi nocami po mieście i nie ma problemów, czuje się bezpieczna.
 PM off  

#111 PostWysłany: 10 Mar 2014 02:53 
Awatar użytkownika

Loty: 705
Kilometry: 947 291
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
Ale nie bardzo rozumiem czego Wy się spodziewaliście... Że jak Polak wyjdzie obecnie na ulice w Charkowie to zostanie pobity? Albo oberwie z miejsca rosyjskim granatem? Albo, że miasto jest sparaliżowane, a po ulicach jeżdżą tylko czołgi? Na jakiej podstawie tak sądziliście? Bo nie słyszałem, żeby któreś z mediów informowało, że do takich sytuacji dochodzi. Sami kreujecie jakiś swój dziwny obraz sytuacji, obwiniacie media i próbujecie go obalić. Mój obraz sytuacji w Charkowie jest taki, że od czasu do czasu odbywają się tam pro-rosyjskie demonstracje, w wyniku których czasem dochodzi do zamieszek o ograniczonym zasięgu. Poza tym życie toczy się w miarę normalnie. Taki obraz sytuacji mam wyłącznie na podstawie mediów, bo na miejscu nie byłem i nie znam nikogo kto tam mieszka. Twierdzicie, że tak nie jest? Na podstawie relacji człowieka, który spędził tam JEDEN dzień twierdzicie, że demonstracje i zamieszki się w ogóle nie odbywają, bo ten ich akurat nie widział? Proszę opiszcie mi jak według Was sytuację w Charkowie opisują media i dlaczego ich opis nie odpowiada rzeczywistości. Poprzyjcie Wasze argumenty konkretnymi przykładami. Przez 6 stron wątku nie podaliście ani jednego przykładu ewidentnego przekłamania ze strony mediów.

Poniżej link do artykułu z wczoraj, który odnosi się też do Charkowa:
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/prorosyjscy-demonstranci-ruszyli-z-palkami-na-ukraincow-w-sewastopolu,405910.html
Ostatnie zdanie w artykule brzmi "We Lwowie, Kijowie, Doniecku, Charkowie jest spokojnie." Zatem z artykułu wynika, że w Charkowie było wczoraj spokojnie, co potwierdza kolega, który jest na miejscu. Czy widzicie tu jakieś przekłamanie? Pokażcie niech i ja zobaczę...

A tutaj artykuł z 1 marca, w którym już więcej o Charkowie:
http://wyborcza.pl/1,75477,15548920,Charkow__Donieck__Odessa___prorosyjskie_wiece_na_wschodzie.html
Czy uważacie, że ten artykuł jest nierzetelny? W którym miejscu i dlaczego? Czy widzicie tu jakieś przekłamanie? Pokażcie niech i ja zobaczę...

I na koniec, jeszcze jedno. W czasie studiów znałem osobę, która "przy zachowaniu rozsądku" podróżowała do Afganistanu i Iraku, w czasie kiedy trwały tam działania wojenne. I wiecie co? Z jej relacji wynikało, że w miastach, które odwiedzała w dużym stopniu toczyło się normalne życie. Natomiast śledziła na bieżąco relacje medialne, żeby nie pakować się w miejsca gdzie aktualnie zagrożenie było wysokie. Dziennikarze nie są po to żeby w czasie wojny jechać do kraju, szukać spokojnego i zacisznego miejsca, opisywać dojenie krowy i zapraszać turystów do odwiedzenia kraju. Dziennikarze działają na froncie i opisują działania z frontu... Jeżeli ktoś oczekuje pogłębionych analiz na temat sytuacji w kraju i wpływu sytuacji na życie codzienne mieszkańców zapraszam do lektury National Geographic... W 100% zgadzam się z użytkownikiem odri, że z mediów po prostu trzeba umieć korzystać. Dobranoc:)
5 ludzi lubi ten post.

#112 PostWysłany: 10 Mar 2014 15:43 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 124 496
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
marcino86 napisał(a):
midnight_visitor napisał(a):
Zmieniłam dziś bez problemu rezerwację z marca na długi sierpniowy weekend :)

ja identycznie. Też z marca i też na 15-17.08

Coś czuję, że samoloty w tych dnia mogą mieć już pełne obłożenie. Też zmieniłem rezerwację na te daty. 8-)

#113 PostWysłany: 10 Mar 2014 16:41 
Awatar użytkownika

srebrny
@scomin
Warto dodać, że cała dyskusja w tym temacie dotyczyła Kijowa (patrz tytuł tematu) i mocno rozgorzała po tym jak DonBartos i ja napisaliśmy własne doświadczenia, tj poinformowaliśmy, że Kijów na daną chwilę był bezpiecznym miastem. Od razu rzuciło się nas kilku "troskliwych obywateli", którzy stwierdzili, że jesteśmy niespełna rozumu i doradzając wyjazd do Kijowa wysyłamy ludzi na śmierć. Jednocześnie załączali informacje mediów, gdzie cały Kijów był pokazywany jak jeden wielki front. I twierdząc, że media koloryzują (czytaj kłamią) odnosiliśmy się właśnie do tamtej sytuacji.
Podobnie inny użytkownik napisał, że Charków to obecnie bezpieczne miasto i telewizja pokazując to miasto jako miejsce ciągłych zamieszek niestety nie podaje prawdziwych informacji. W celu zachowania minimum obiektywizmu powinna dodać wzmiankę, że pomimo jednostkowych manifestacji życie toczy się normalnie.

PS
Po tym co obecnie wyprawiają rosyjskie władze oraz po zmniejszeniu ochrony strategicznych obiektów przemysłowych i dużych węzłów komunikacyjnych uważam, że prawdopodobieństwo wybuchu konfliktu zbrojnego na Krymie jest takie samo jak prawdopodobieństwo zamachu bombowego w jakimś dużym rosyjskim mieście.
 Profil Relacje PM off
glebolxxx lubi ten post.

#114 PostWysłany: 13 Mar 2014 23:34 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
http://swiat.newsweek.pl/ukraina-krym-r ... 009,1.html

#115 PostWysłany: 17 Mar 2014 02:06 

Witam. W najbliższym czasie planuję podróż do Dubaju i mam dylemat - bo najtańsze loty (tam 27/03 i z powrotem 13/04), realizowane przez UIA, są na trasie PRG-KBP-DXB (i z powrotem oczywiście). Czy tranzyt przez lotnisko KBP jest w obecnej sytuacji bezpieczny? Jakie jest potencjalne ryzyko zamknięcia lotniska w Kijowie/odwołania lotów? Co sądzicie? Z góry dzięki za konstruktywne porady/opinie.
 Profil Relacje PM off  

#116 PostWysłany: 17 Mar 2014 09:44 

Loty: 189
Kilometry: 213 328
Krajów: 22 / 10.3%
niebieski
hmmm :?
Wg informacji na dzisiaj wojsko nie zajęło lotniska a loty odbywają się normalne. Do ludzi też jeszcze nie strzelają, nawet na Krymie a tym bardziej w Kijowie. Co będzie jutro nie wiedzą największe mocarstwa tego świata takie jak USA, Niemcy czy Wlk. Brytania. My też nie.

#117 PostWysłany: 18 Mar 2014 18:10 

niebieski
Jakies nowiny z pola walki?:)
 Profil Relacje PM off  

#118 PostWysłany: 19 Mar 2014 17:50 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 488 854
Krajów: 71 / 33.2%
niebieski
Wczoraj wróciliśmy z Kijowa.
Jest bezpiecznie (i powinno być, chyba że dojdzie do eskalacji konfliktu).
Warto pojechać i na własne oczy zobaczyć jak wygląda Majdan.
Pozdr
z.
JIK lubi ten post.

#119 PostWysłany: 20 Mar 2014 12:56 

niebieski
zoli napisał(a):
Wczoraj wróciliśmy z Kijowa.
Jest bezpiecznie (i powinno być, chyba że dojdzie do eskalacji konfliktu).
Warto pojechać i na własne oczy zobaczyć jak wygląda Majdan.
Pozdr
z.

Dzieki za cenne info!
A miasto fukcjonuje normalnie? Tzn nie ma problemow z transportem miejskim, taksowkami? Muzea sa otwarte?
 Profil Relacje PM off  

#120 PostWysłany: 20 Mar 2014 16:34 
Awatar użytkownika

Loty: 307
Kilometry: 488 854
Krajów: 71 / 33.2%
niebieski
Miasto (poza Majdanem i Chreszcziatikiem) funkcjonuje normalnie, ale wszyscy na ulicy gadają tylko o jednym.
Co do Majdanu i okolic wygląda to dokładnie tak jak na tych panoramach z 25.02:
http://newukraine.eu/
i nic się zapewne nie zmieni do wyborów 25 maja.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 210 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość