Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1194 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 60  Następna
Autor Wiadomość
#361 PostWysłany: 29 Cze 2015 08:19 

Itietee napisał(a):
Lepiej wybrać się do Elephant Nature Park niż jeździć na grzbietach słoni.

Można to "zrobić" w jeden dzień łączone z trekkingiem w dżungli?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#362 PostWysłany: 29 Cze 2015 08:19 

hmm ... zmodyfikowałem plan

13.11 - Bangkok, przylot 9:45, cały dzień aklimatyzacja, spokojne zwiedzanie. Hotel ? ( najprawdopodobniej przy Khao San )
14.11 - Bangkok part 2 - dalsza część zwiedzania
15.11 - Bangkok part 3 - Auttataya
16.11 - Bangkok part 4 wieczorem nocny bus do Krabi
17.11 - Ton Sai Aonang
18.11 - Ton Sai Aonang
19.11 - Railay
20.11 - Railay
21.11 - Koh Lipe
22.11 - Koh Lipe
23.11 - Koh Lipe
24.11 - Koh Muk
25.11 - Koh Muk
26.11 - Phi Phi
27.11 - Phi Phi
28.11 - Phi Phi
29.11 - Phi Phi - Phuket Kata
30.11 - Phuket/ Kata
1.12 - Bangkok
2.12 - Bangkok, powrót w godzinach późno wieczornych 23:45

Skorzystałem z Twoich rad, rzeczywiście taki sposób wydaje się lepszy, natomiast przeraża mnie koszt transferów :| szacując teraz, za same promy wyjdzie mi 600zl / os :/ nie wiem czy budżet to udźwignie, ostatecznie trzeba będzie zrezygnować z destynacji koh lipe, gdyż tam jest najdrożej się dostać
 Profil Relacje PM off  

#363 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:01 

Ja bym jednak namawiał pojechać trochę na północ:)
Chiang Mai - pojeździć sobie skuterem, pójść na galę boksu, pouczyć się gotować.... W końcu jesteś w Tajlandii prawie 3 tygodnie. No chyba że lubisz leżeć na plaży;)
Co do Koh Phi Phi to super są wieczory z fireshow - to musisz zobaczyć. A plaża Leonardo? Wszystko zależy od godziny - jeśli się uda odpowiedni wcześnie lub późno tam popłynąć to już takich tłumów tam nie ma.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#364 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:07 

99% tzw jednodniowych trekkingów z Chiang Mai ma w swoim punkcie jazdę na słoniu. Na taki "trekking" można jechać w klapkach;)
 Profil Relacje PM off  

#365 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:24 

:)
A gdzie w Tajlandii można znaleźć nieco bardziej "dziką" naturę, dżunglę itd. ?
Miałem zresztą na myśli wizytę w tym ośrodku dla słoni + trekking tego samego dnia.
 Profil Relacje PM off  

#366 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:30 

Widziałem opcje trekkingu kilkudniowego - tam pewnie już pewnie zobaczysz coś dzikiego.
My byliśmy na takim trekkingu jednodniowym i było fajnie, zabawnie ale na pewno nie było "dziko". Nie mam doświadczenia z dłuższymi trekkingami.
 Profil Relacje PM off  

#367 PostWysłany: 29 Cze 2015 09:51 

Dzięki, jakbyś jeszcze podrzucił mi w wolnej chwili parę wskazówek co warto szczególnie zobaczyć/robić w okolicach Chiang Mai byłoby super. Może jakieś namiary na noclegi?

Czytam jeszcze o Khao Sok. Czy jest to realne żeby wykupić wycieczkę z Krabi na Khao Sok po czym wrócić z Khao Sok do Bangkoku?
 Profil Relacje PM off  

#368 PostWysłany: 30 Cze 2015 13:54 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 196 395
Krajów: 17 / 7.9%
Zbanowany
Tych 4 dni na Phi Phi możesz żałować, chyba że lubisz imprezę do 6 rano... Byliśmy 2 dni i to było 1 dzień za długo.
A na Railay na plaży nie zdziw się jak zobaczysz tyle łódek, że nie będzie gdzie wejść do wody:

Image

Bez przesady potrafi ich tam stać kilkadziesiąt.

#369 PostWysłany: 30 Cze 2015 14:50 

niebieski
geffer napisał(a):
17.11 - Ton Sai Aonang
18.11 - Ton Sai Aonang
19.11 - Railay
20.11 - Railay

Sprawdzałeś ceny noclegów?
 Profil Relacje PM off  

#370 PostWysłany: 30 Cze 2015 16:43 

czyli jednym słowem wszędzie źle, a na koh samui pora deszczowa ... nic jakoś będę musiał się zadowolić którąś z wysp mimo takich a nie innych opinii, bo innego wyjścia nie ma, opcja chiang mai i ew trochę skrócić pobyt na wyspach
 Profil Relacje PM off  

#371 PostWysłany: 30 Cze 2015 22:47 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
Itietee napisał(a):
Lepiej wybrać się do Elephant Nature Park niż jeździć na grzbietach słoni.

Zdecydowanie popieram. Elephant Nature Park jest rewelacyjnym miejscem, szczególnie dla miłośników zwierząt. Cena takiej wizyty jest kilkakrotnie wyższa niż w przypadku przejażdżki na grzbiecie słonia, ale w rezerwacie przynajmniej widać na co idzie ta kasa i możemy być (bardizej) pewni, że słonie są dobrze traktowane.
Zainteresowanych zapraszam do naszej relacji z tego miejsca - http://gdziesakasperki.pl/z-wizyta-u-sloni/

#372 PostWysłany: 30 Cze 2015 23:18 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 121 425
Krajów: 22 / 10.3%
Hej!
postaram sie przynajmniej troszkę pomóc :)

Kuba989 napisał(a):
1. Myśleliśmy też sporo o Angkor Wat, ale z uwagi na ograniczone możliwości czasowe postawiliśmy na Chiang Mai - to dobry wybór?

A to już naprawdę zależy od tego, co wolisz, bo Chiang Mai a Siem Reap z Angkorem to dwa kompletnie różne pomysły na spędzenie czasu. W Chiang Mai będzie to bardziej "natura" - tak jak już forumowicze piszą, trekkingi, wycieczki do dżungli etc. Z kwestii tzw "kulturowych" jest kilka świątyń, ale raczej to zajęcie na kilka godzin. W Angkorze możesz siedzieć i tydzień, zależy, jak bardzo lubisz stare świątynie, archeologię, etc. W tamtych okolicach Kambodży nie liczyłabym natomiast na jakąś szokującą ilość innego typu rozrywek: no jest samo Siem Reap, ewentualnie wycieczka na jezioro Tonle Sap i w sumie tyle. Tam się jedzie dla Angkoru :)
Za to na wielki plus w Chiang Mai (dla mnie chyba największy) jest przepyszne khao soi :D

Kuba989 napisał(a):
2. Zdajemy sobie sprawę, że wybieramy się w szczycie turystycznego sezonu. Czy w związku z tym należy bezwzględnie zarezerwować wszystkie noclegi przed wylotem?

Byłam w podobnym czasie jak Ty (styczeń - luty) i zrobiliśmy 50/50 - część noclegów (głównie te polecone, na których nam zależało) bukowaliśmy wcześniej, część na żywioł. Nie mieliśmy problemu nigdy ze znalezieniem sensownego noclegu.

Kuba989 napisał(a):
3. Czy bilety na busy/pociągi wewnątrz Tajlandii kupi się bezpośrednio przed kursem?

Powiem tylko jak to było z nami: klasę sypialną (2gą) na pociąg Bangkok - Chiang Mai kupowała nam znajoma około tygodnia przed datą odjazdu i mówiła, że rzeczywiście była to podobnon końcówka. Klasy 1szej nie było już wcale (jakbyś miał człowieku na przykład taki kaprys :lol: :lol: ). Z kolei na miejsca siedzące pewnie bilety były dostępne. Bezpieczniej postarać się kupić wcześniej.
Autobus na ten sam dzień bez problemu, ale też musieliśmy poczekać na bodajże trzeci z kolei (na trasie Chiang Mai - Chiang Rai), bo kolejka chętnych już od rana była spora.

Na temat tajskiego południa się nie wypowiem, bo nie byłam ;)
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#373 PostWysłany: 05 Lip 2015 22:02 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
Krajów: 19 / 8.9%
niekoniecznie wszędzie źle - a nie myślałeś o drugim wybrzeżu? jest tam np. koh chang albo dalej, już w kambodży, masz koh rong, koh rong samloem i jeszcze kilka wysp. z tego, co wiem, jest tam spokojniej (nigdy nie dotarłam na phuket czy phi phi właśnie dlatego, że niekoniecznie mi się podobało to, co piszą o nich na forach, ale drugą stronę polecam). natomiast musisz się też liczyć z tym, że im mniej uczęszczana wyspa, tym gorsza infrastruktura "turystyczna" - czyli np. na koh rong samloem przez większość doby nie ma prądu, na całej wyspie nie ma wi-fi, a zasięg bywa gdzieniegdzie. no i w sklepach tylko podstawowe produkty. więc co kto lubi - mi to akurat odpowiada, ale jeżeli wolisz, żeby było wygodnie i chcesz mieć jakieś ekstra usługi (masaże, zorganizowane wycieczki, duże imprezy), to na pewno lepiej jechać na wschodnie wybrzeże.
 Profil Relacje PM off  

#374 PostWysłany: 08 Lip 2015 23:29 

Przepraszam że tak późno, ale bardzo dziękuję za odpowiedź.
Niestety wynikły pewne okoliczności prywatne z powodu których musimy przełożyć wyjazd na przyszły sezon. Niemniej jednak z pewnością skorzystam z powyższych wskazówek.
Pozdrawiam!
 Profil Relacje PM off  

#375 PostWysłany: 10 Lip 2015 12:40 
Awatar użytkownika

Loty: 63
Kilometry: 172 650
Krajów: 20 / 9.4%
geffer napisał(a):
czyli jednym słowem wszędzie źle, a na koh samui pora deszczowa ... nic jakoś będę musiał się zadowolić którąś z wysp mimo takich a nie innych opinii, bo innego wyjścia nie ma, opcja chiang mai i ew trochę skrócić pobyt na wyspach

W ubiegłym roku byliśmy w w listopadzie i mieliśmy taką trasę:
Bangkok -> przelot z transferem Air Asia na Koh Lipe (3 dni na Koh Lipe)
Koh Lipe -> Koh Muk (3 dni)
Koh Muk -> Koh Ngai (4 dni)
Koh Ngai -> Koh Lanta (4 dni, w tym jednodniówka na Koh Phi Phi)
Koh Lanta -> Bangkok (4 dni, w tym jednodniówka do wodospadów erewan)

Wydaliśmy bez przelotów około 5.000 zł, dużo kosztowały transfery między wyspami, zrobiliśmy kilka wycieczek, a w Bangkoku sporo wydaliśmy na wstęp do świątyń i bilety do oceanarium. Jeśli chodzi o odwiedzone wyspy to podobały nam się wszystkie, chociaż każda była zupełnie inna. Mam gdzieś pozapisywane ceny dokładne za wszystko, bo przymierzałem się do napisania relacji, ale jakoś nie wystarczyło czasu...

edit:// proponuję przez filtr przepuszczać wszystkie opinie z forum o miejscówkach, zarówno te negatywne, jak i pozytywne bo jednak jest to mocno subiektywne. warto odwiedzić kilka miejsc i mieć na tyle elastyczny plan, żeby móc wynieść się skądś wcześniej, jeśli coś się nie spodoba :)
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Marian
#376 PostWysłany: 10 Lip 2015 13:46 

Cześć,

W listopadzie wybieramy się po raz pierwszy do Azji. W związku z tym chciałbym poddać waszej ocenie nasz plan podróży:

06.11 przylot do BKK 10:45, przelot do Chiang Rai 16:40 (mamy kupione bilety w Nokair)
07.11 Chiang Rai
08.11 Chiang Rai / przejazd rano do Chiang Mai
09.11 Chiang Mai
10.11 Sukhothai / przejazd nocnym autobusem do Bangkoku
11.11 przejazd na Ko Chang
12.11 Koh Chang
13.11 Koh Chang
14.11 Koh Chang
15.11 Koh Mak
16.11 Koh Mak
17.11 Koh Mak
18.11 powrót do Bangkoku
19.11 Bangkok
20.11 Bangkok + Ayutthaya
21.11 Bangkok + Damnoen Saduak Floating Market
22.11 Bangkok

Mam też dwa pytania:
- czy warto jechać do Damnoen Saduak na floating market czy może polecacie jakiś inny?
- czy był ktoś może w Ban Kwan Chang (elephan camp) na Koh Chang – czy jest to coś podobnego do Elephants World. Chcielibyśmy spędzić dzień ze słoniami ale wolałbym, żeby to było bardziej schronisko niż cyrk? Ze względów czasowych wolałbym pojechać tam niż do Elephants World.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#377 PostWysłany: 10 Lip 2015 15:09 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 221 758
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Jak na mój gust, daliście sobie mało czasu na przejazd z BKK do DMK (stamtąd lata Nok Air, czy coś się zmieniło?). Czym lecicie do BKK? Przesiadka?

Damnoen Saduak spełnił moje oczekiwania. Owszem, mocno turystycznie. Owszem, jest tłum turystów. Ale dzięki temu starają się też, żeby był trochę klimat, tzn. lokalsi chodzą w stroju z kapeluszem, jest dużo łodzi z kolorowym jedzonkiem itp. Byłem dwa razy, w 2009 i 2013. Za pierwszym razem na własną rękę transportem publicznym, za drugim razem zorganizowana wycieczka i jak najbardziej polecam zorganizowaną wycieczkę, bo dociera odpowiednio wcześniej. Po godzinie 11 na targu robi się mniej ciekawie. Im wcześniej tym lepiej.
 Profil Relacje PM off
Marian uważa post za pomocny.

#378 PostWysłany: 10 Lip 2015 15:14 
Awatar użytkownika

Loty: 97
Kilometry: 221 758
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
Ad. 1 - my postawiliśmy na Angkor Wat i powrót z Siem Reap łodzią do Battambang (to był grudzień) i niczego nie żałujemy. W porównaniu do Angkor, Ayutthaya jest słaba. Angkor to jedna z najfantastyczniejszych rzeczy jakie widziałem na świecie, zresztą pływające wioski na Tonle Sap to też bajka i totalny autentyzm. A zwiedziłem naprawdę dużo!
 Profil Relacje PM off  

#379 PostWysłany: 10 Lip 2015 15:19 

Lecimy Turkish Airlines przez IST do BKK, lot Nokair mamy z DMK - czyli zgadza się wszystko co piszesz. Mam nadzieję, że jedyne w czym się pomyliłeś to czas na zmianę lotniska :D

..Aha, sprawdziłem, w BKK powinniśmy być 09:45 a nie 10:45. Myślisz, że to wystarczy?? (oczywiście przy założeniu, że nie będzie opóźnienia przylotu do BKK)
 Profil Relacje PM off  

#380 PostWysłany: 10 Lip 2015 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
Spokojnie starczy. Az bedziesz sie nudzil czekajac na lot
 Profil Relacje PM off
Marian uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1194 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 ... 60  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość