Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 641 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#201 PostWysłany: 23 Maj 2013 19:44 

Loty: 217
Kilometry: 353 534
Krajów: 31 / 14.5%
juhas99 napisał(a):
Cześć,

będziemy w Paryżu na CDG o 18:30 w środę a w czwartek mamy loty z Orly o 12:00. Wieczór i noc w Paryżu chcielibyśmy jakoś wykorzystać na zwiedzenie kilku najważniejszych miejsc: wieża Eiffla, Pola Elizejskie, wjazd na Montparnasse (po godzinie 22 chyba darmowy), trochę poszwędać się po centrum.

Noclegu nie rezerwowaliśmy. Szczerze mówiąc myślałem że dojedziemy do centrum transportem publicznym, zostawimy bagaże i wypożyczymy rowery. Jednak trochę poczytałem i zarówno z przechowalnią bagażu nie jest łatwo, jak i z ogólnodostępną w nocy wypożycalnią rowerów (coś jak we Wrocławiu).
Koszty takiego transferu pomiędzy CDG a ORY z nocnym zwiedzamiem liczyłem na ok 10€ bilety + 20€ za przechowanie dwóch dużych walizek + wypożycenie rowerów.
Wczoraj wpadłem na pomyśł wypożyczenia samochodu: wziąść po przylocie wieczorem na CDG i oddać rano na ORY. Będzie można gdzie zostawić bagaże i łatwo się przemieszczać. Koszty nienajgorsze bo 60€ za Forda Focusa (zmieszczą się walizki do bagażnika :) ) + kikanaście euro na paliwo.

Czy ktoś próbował takiej opcji zwiedzewnia kilku mijesc Paryża w nocy?
Jak jest z parkowaniem pod atrakcjami Paryża?

Z góry dzięki za porady...

Ktoś jest w stanie pomóc? :?

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#202 PostWysłany: 23 Maj 2013 20:10 

niebieski
Ja powiem tylko tyle, że w życiu nie próbowałbym jeździć samochodem po Paryżu, nie dość że tłoczno to kierowcy fatalni.

#203 PostWysłany: 24 Maj 2013 09:27 

Kleyo: bez przesady można jeździć normalnie samochodem, ale nie widzę kompletnie sensu wydajać krocie za parkingi, gorzej jest według mnie w Madrycie gdy wjeżdżasz w ogromny tunel podziemny, kiedy już tam wpadniesz, nagle orientujesz się że Twój GPS nie działa z wiadomych przyczyn :D
 Profil Relacje PM off  

#204 PostWysłany: 24 Maj 2013 09:32 

niebieski
Być może faktycznie przesadzam, ja byłem tylko pieszym i do tego w zimie, ale nadal uważam to za zły pomysł :)

#205 PostWysłany: 24 Maj 2013 09:55 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Chyba nie wzięliście pod uwagę, że kolega chce zwiedzać Paryż wieczrem-nocą, a to już chyba nie aż tak głupi pomysł. Co do samego pomysłu zorientuj się czy ten koszt wypożyczenia zawiera opłatę za opcję one-way (oddanie samochodu w innej wypożyczalni) zazwyczaj jest to duża kwota i może stać się to nie opłacalne... Zazwyczaj nie jest ona podawana w wyszukiwarkach, a nie jest to mało, może nawet przebić koszt całego wynajmu... Sam ostatnio korzystałem, co Prawda nie we Francji i jedyna wypożyczalnia, która nie pobierała za to opłaty to był Europcar, ale tylko dla wynajmu powyżej 3 dni... Wszystkie inne wypożyczalnie to koszt od 80 nawet do 150euro...

#206 PostWysłany: 24 Maj 2013 10:11 

złoty
Na początku maja leciałem na Martynikę i po przyjeździe do Paryża dobę wcześniej, wypożyczyłem auto na wschodnim dworcu i bez problemu oddałem na Orly.
Z tego co pamiętam koszt auta wyniósł nas około 80 euro.Auto było 7-osobowe.Jeździłem w sobotę więc nie uświadczyłem korków. A jeździło mi się całkiem normalnie, tak jak bym był we Wrocławiu.
 Profil Relacje PM off  

#207 PostWysłany: 24 Maj 2013 10:19 

juhas99 napisał(a):
Cześć,

będziemy w Paryżu na CDG o 18:30 w środę a w czwartek mamy loty z Orly o 12:00. Wieczór i noc w Paryżu chcielibyśmy jakoś wykorzystać na zwiedzenie kilku najważniejszych miejsc: wieża Eiffla, Pola Elizejskie, wjazd na Montparnasse (po godzinie 22 chyba darmowy), trochę poszwędać się po centrum.

Noclegu nie rezerwowaliśmy. Szczerze mówiąc myślałem że dojedziemy do centrum transportem publicznym, zostawimy bagaże i wypożyczymy rowery. Jednak trochę poczytałem i zarówno z przechowalnią bagażu nie jest łatwo, jak i z ogólnodostępną w nocy wypożycalnią rowerów (coś jak we Wrocławiu).
Koszty takiego transferu pomiędzy CDG a ORY z nocnym zwiedzamiem liczyłem na ok 10€ bilety + 20€ za przechowanie dwóch dużych walizek + wypożycenie rowerów.
Wczoraj wpadłem na pomyśł wypożyczenia samochodu: wziąść po przylocie wieczorem na CDG i oddać rano na ORY. Będzie można gdzie zostawić bagaże i łatwo się przemieszczać. Koszty nienajgorsze bo 60€ za Forda Focusa (zmieszczą się walizki do bagażnika :) ) + kikanaście euro na paliwo.

Czy ktoś próbował takiej opcji zwiedzewnia kilku mijesc Paryża w nocy?
Jak jest z parkowaniem pod atrakcjami Paryża?

Z góry dzięki za porady...

Jeśli chodzi o atrakcje w nocy to Pola Elizejskie, Wieża Eiffla jak najbardziej. Warto też zobaczyć Katedrę Sacre Coeur - przepięknie oświetlona i piramidy w Luwrze. Montparnasse bym odpuścił - to nie prawda, że jest darmowy po 22, z tego co pamiętam 13E wjazd, dla studentów około 10E.

#208 PostWysłany: 24 Maj 2013 10:23 

Loty: 217
Kilometry: 353 534
Krajów: 31 / 14.5%
Dziękuje wszystkim za porady.

Odnośnie kosztów wypożyczenia z opcją oddania na innym lotnisku to sprawdzałem: Focus 70€, Touran 80€.

#209 PostWysłany: 06 Cze 2013 20:12 

Właśnie wróciliśmy z tygodniowego pobytu w Paryżu u Magdy w Colombes. Trafiliśmy na ten sławny pokój "bez szafy" no i fakt szafy nie było, ale jak byk wielka półka z ikei, z pięcioma przegrodami. Do środka i na górę można spokojnie powkładać rzeczy, więc nie musieliśmy się gnieść w walizce, bo wszystko elegancko, można było poukładać, a pokój SUPER!! :) fajny klimat, wszystko estetycznie wykonane, do stacji w Paryżu 15 minut się jedzie, a później na tej samej stacji metro, RER, tak więc lokalizacja i cena to ogromny PLUS!! Bardzo polecamy i dziękujemy za miły pobyt :)
 Profil Relacje PM off  

#210 PostWysłany: 14 Cze 2013 12:08 

Mam pytanie do bardziej zorientowanych : czy na jednym bilecie t+ mogę dojechać metrem ze stacji Saint Denise Universite do centrum miasta? Stacja leży na końcu niebieskiej linii 13.

#211 PostWysłany: 14 Cze 2013 12:13 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
pr0f napisał(a):
Mam pytanie do bardziej zorientowanych : czy na jednym bilecie t+ mogę dojechać metrem ze stacji Saint Denise Universite do centrum miasta? Stacja leży na końcu niebieskiej linii 13.

Nie trzeba być bardziej zorientowanym ;) Taki bilet działa na wszystkich liniach metra i w jego przypadku nie ma podziału, możesz też się dowolnie przesiadać, więc odpowiedź brzmi tak. I nie ważne czy jedziesz 2 przystanki, czy z jednego końca Paryża na drugi.

#212 PostWysłany: 14 Cze 2013 12:17 

A ten zapis metra nie dotyczy? :
Lorsque vous voyagez sur Noctilien, vous devez utiliser 1 ticket t+ pour les 2 premières zones puis un ticket supplémentaire par zone franchie.
Exemples :

Trajet compris dans les zones 2-3 : 1 ticket t+
Trajet compris dans les zones 1-3 : 2 tickets t+

#213 PostWysłany: 14 Cze 2013 12:58 

A ja mam pytanko odnosnie biletu Jeunes 26 wekend, mogę kupić go w sobote z rana i tylko sobote na nim jezdzic? wiem ze musze wpisac imie nazwisko i datę, czy musze go też kasować, czy on automatycznie jest ważny tylko na ten dzien?
 Profil Relacje PM off  

#214 PostWysłany: 24 Cze 2013 19:11 

Witam,
jakie bilety radzicie zakupić by przejechać z Disneylandu do centrum Paryża oraz żeby jeździć metrem po centrum? (nasz hotel jest usytuowany tuż przy Disneylandzie, chcemy spędzić 2 dni w centrum Paryża).
 Profil Relacje PM off  

#215 PostWysłany: 06 Lip 2013 13:03 

niebieski
Czy ktoś się orientuje jak wygląda sprawa ze strefami w komunikacji.

Mając bilet tygodniowy na strefy 1-2,chce dokupić w weekend bilet "ticket jeune" na strefy 3-5.

Gdzie powinienem wtedy skasować ten bilet ? Będę musiał wysiąść z RER w strefie 2 lub 3 czy będę mógł to zrobić wchodząc do metra?
 Profil Relacje PM off  

#216 PostWysłany: 06 Lip 2013 16:59 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
m-czaplicka napisał(a):
A ja mam pytanko odnosnie biletu Jeunes 26 wekend, mogę kupić go w sobote z rana i tylko sobote na nim jezdzic? wiem ze musze wpisac imie nazwisko i datę, czy musze go też kasować, czy on automatycznie jest ważny tylko na ten dzien?

Tak. On jest ważny na jeden dzień w weekend a nie na cały weekend. Wypisujesz nazwisko, imię i datę i kasujesz.
 Profil Relacje PM off  

#217 PostWysłany: 22 Lip 2013 09:08 

Wróciliśmy właśnie z Paryża, Katedrę Notre-Dame można zwiedzać codziennie z polskim przewodnikiem za darmo o 14:30. Nie wiem jak długo to będzie, bo są to wolontariusze, a dziewczyna, która nas oprowadzała miała logo z C.A.S.A. więc możecie poszukać na necie. Dodam, że wejście oczywiście bez kolejki ;p, takie wycieczki chodzą też co chwilę w innych językach
 Profil Relacje PM off  

#218 PostWysłany: 22 Lip 2013 09:46 

niebieski
czy ktoś się orientuje jak to jest gdy mając bilet na strefy 1-2 dokupię bilet na strefy 3-5 żeby dojechać np. do disneylandu to kiedy mam skasować ten dokupiony bilet? Muszę specjalnie wysiadać z RER na końcu 2 strefy?
 Profil Relacje PM off  

#219 PostWysłany: 24 Lip 2013 09:58 
Awatar użytkownika

Witam, My byliśmy dwa pełne dni w centrum. Kupiliśmy pakiet 10 biletów za 13 Euro z hakiem i jeszcze nam po dwa zostały. Poruszaliśmy się właściwie tylko metrem. I przez półtorej godziny mogliśmy się przesiadać ile razy chcieliśmy. Przynajmniej bramki się nam otwierały:) Do Disneya musieliśmy się przesiąść więc kupiliśmy bilet na stacji na której się przesiadaliśmy. Natomiast z powrotem pod sam dom dojechaliśmy na jednym bilecie na RER. Generalnie nie wiem czy tak można ale bramka nas przepuściła ;) A i dodam jeszcze, że z tych 10 biletów wykorzystaliśmy jeszcze po 2 na dojazd z i do Portu Malliot na dzień przed i dzień po dwudniowym zwiedzaniu.
 Profil Relacje PM off  

#220 PostWysłany: 24 Lip 2013 10:34 

Loty: 30
Kilometry: 37 264
Krajów: 12 / 5.6%
Pytusia84 napisał(a):
Witam, My byliśmy dwa pełne dni w centrum. Kupiliśmy pakiet 10 biletów za 13 Euro z hakiem i jeszcze nam po dwa zostały. Poruszaliśmy się właściwie tylko metrem. I przez półtorej godziny mogliśmy się przesiadać ile razy chcieliśmy. Przynajmniej bramki się nam otwierały:) Do Disneya musieliśmy się przesiąść więc kupiliśmy bilet na stacji na której się przesiadaliśmy. Natomiast z powrotem pod sam dom dojechaliśmy na jednym bilecie na RER. Generalnie nie wiem czy tak można ale bramka nas przepuściła ;) A i dodam jeszcze, że z tych 10 biletów wykorzystaliśmy jeszcze po 2 na dojazd z i do Portu Malliot na dzień przed i dzień po dwudniowym zwiedzaniu.

A ile obecnie kosztuje wejscie do Disneylandu?:)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 641 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość