Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 641 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 24 Sty 2013 15:44 

Loty: 73
Kilometry: 133 415
Krajów: 20 / 9.4%
uqasch napisał(a):
witam. w Sobotę lecę do Paryża na jakieś 26 h będę w sumie od 20 do niedzieli do 12 następnego dnia. Macie może jakieś rady jak spędzić tą jedną noc w Paryżu. Gdzie się wybrać? Z lotniska odbiorą mnie znajomi i będą się ze mną włóczyć także będę w miarę mobilny, z tym że oni pracują w okolicy Paryża i raczej nie należą do osób które znają Paryż jak własną kieszeń i jego atrakcję. Także liczę na was i wasze cenne rady. Pozdrawiam.

Szczerze w zimie nie polecam nocy w Paryżu. Ostatnio tak testowałem na własnej skórze i nic dobrego z tego nie wyszło. Oczywiśćie można ulokować się w późnych godzinach nocnych w np. McDonald's czy Quick ale to mega przyjemnośći to nie należy. Generalnei po godzinie 2:00 duża część knajpek, kawiarni i restauracji jest zamykana.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#142 PostWysłany: 24 Sty 2013 16:33 
Awatar użytkownika

Paryż w nocy o tej porze roku jest dyskusyjną przyjemnością. Zobacz sobie wieże (uważaj na szczury jak się będziesz za długo gapił w górę to ci może któryś na nogawkę wejść) Jak chcesz podziwiać panoramę w nocy Paryża do po 22 można wjechać za free na 56 piętro Montparnesse (czy jak to sie pisze) i wypić chociazby lampkę szampana za 5euro czy piwko za 10euro.
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 24 Sty 2013 16:50 

Bandziorno napisał(a):
Pytanie do osób, które mają za sobą rejs po Sekwanie. Czy jest tylko jeden "port/miejsce" w którym wsiada się na łódź? Chodzi mi o przewoźnika http://www.vedettesdupontneuf.com/, czy przybija pod Wieże Eiffla?

Właśnie w poniedziałek odbyłem rejs chociaż ledwo doszedł do skutku bo padal śnieg i nie było chętnych .W końcu nazbierało sie kolo 12 osób na godz,18,30 i popłyneliśmy.Przystanek jest tylko jeden a koło wieży statek zawrazca i płynie w drugą strone Paryża za katedre.W sumie godzina ogólnie w promocji warto ,statki są oszklone i można wychodzić na pokład.
 Profil Relacje PM off  

#144 PostWysłany: 25 Sty 2013 11:54 

Beniasty napisał(a):
Szczerze w zimie nie polecam nocy w Paryżu. Ostatnio tak testowałem na własnej skórze i nic dobrego z tego nie wyszło. Oczywiśćie można ulokować się w późnych godzinach nocnych w np. McDonald's czy Quick ale to mega przyjemnośći to nie należy. Generalnei po godzinie 2:00 duża część knajpek, kawiarni i restauracji jest zamykana.

a możesz mi napisać gdzie są otwarte jakies 24 godzinne mc albo inne restauracje ? dużo tego jest czy bedzie trzeba szukac? ogolnie bilety kupione były po to zeby sie przeleciec samolotem... a ze jest kilka godzin na spacer to czemu nie :)

#145 PostWysłany: 01 Lut 2013 00:08 

Witajcie czytam sobie te tematy o Paryżu i już mi oczy wysiadają na dzisiaj ;) Podpowiedzcie jak dostać się na Wersal z paryża np stacja metra Convention i jakie to sa mniej wiecej koszty?

pyt2; jak kupie ta tansza paczke 10 biletow na metro to obowiazuja one na RAR A itd ? czy tylko metro/bus ?

pozdrawiam
 PM off  

#146 PostWysłany: 01 Lut 2013 00:27 
Awatar użytkownika

Loty: 442
Kilometry: 537 690
Krajów: 57 / 26.6%
srebrny
Anonymous napisał(a):

pyt2; jak kupie ta tansza paczke 10 biletow na metro to obowiazuja one na RAR A itd ? czy tylko metro/bus ?

pozdrawiam

rEr tylko w 1 zonie.

http://www.ratp.fr/en/ratp/c_20588/ticket-t/

#147 PostWysłany: 01 Lut 2013 13:45 

horacy19 napisał(a):
Anonymous napisał(a):

pozdrawiam

rEr tylko w 1 zonie.

http://www.ratp.fr/en/ratp/c_20588/ticket-t/

Dzięki za odpowiedź... Więc w 1 dzień chyba kupimy 10 Ticketów a na drugi dzien raczej calodniowy... Powiedz mi jeszcze czy ta paczka 10 biletów obowiazuje na wszystkie strefy ? pozdrawiam ... (bede 3 dni w paryzu i jade z Porte Maliot do stacji Convention do hotelu, chcę się poruszać metrem... nie wiem co wybrać ale chyba t+x10 + na drugi dzien jednodniowe + 3 dzien tylko powrot do Porte Maliot pojedyncze t+) pozdro
 PM off  

#148 PostWysłany: 08 Lut 2013 13:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Zdążysz spokojnie metrem, autobus zPorte odjeżdża m.in. o 6:20, kilka str. wcześniej wklejalem link do rozkładu.

#149 PostWysłany: 08 Lut 2013 13:10 

spokojnie dojedziesz, autobus podstawiaja na port maillot 3 godz przed planowanym odlotem, pierwsze metro bedzie kolo 5.30, zalezy na jakiej stacji wsiądziesz ( 5.40 z anvers)
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 08 Lut 2013 17:23 

Chciałem zapytać się jeszcze o dojazd do słynnego mieszania u Polki na Colombes.

Wiem, że jedzie tam kolejka SCNF, a to nie jest RER. Bilet T+ na RER obowiązuje tylko w zone 1. A ta pierwsza kolejka? Rozumiem, że mogę go normalnie kasować jednorazowo pomimo, że jedzie do zone 3?

Wychodzi więc na to, że jadąc z Colombes (wsiadanie na stacji Le Stade w kolejke SCNF) do centrum Paryża będę musiał skasować dwa bilety jednorazowe? Za pierwszym razem jadąc nią do stacji Gare Saint-Lazare a potem przechodząc do metra drugi raz? (bo przesiadka na jednym bilecie z SCNF do metra nie jest możliwa na jednym bilecie pomimo, że nie upłynęło jeszcze 90 minut od skasowania pierwszego biletu?)

Wychodzi więc na to, że dojazd do mieszkania i z mieszkania do centrum to za każdym razem przynajmniej 2 bilety jednorazowe w każdą stronę?

#151 PostWysłany: 08 Lut 2013 18:08 
Awatar użytkownika

srebrny
Bierz ten nocleg jak pasuje (świetny wrzut czapli):
paryz-hotel-des-champs-elysees-30euro,81,24923&start=0

#152 PostWysłany: 17 Lut 2013 22:41 

wczoraj wieczorem wróciłem z Paryża - nocowałem u Pani Magdy w Colombes, gdyby ktoś chciał jakieś świeże info to mogę odpowiedzieć na pytania :)

co do komunikacji.. wydałem około 45-50 euro na dwie osoby w ciągu 4 dni, wraz z dojazdami na lotnisko CDG

z lotniska autobus 350 do stacji metra PORTE DE LA CHAPELLE (skasowanie 3 biletów pojedyńczych), jazda metrem lini 12 do stacji SAINT-LAZARE, potem przejście na dworzec GARE SAINT-LAZARE i podróż kolejką SCNF do stacji LE STADE. Ogółem za dojazd z lotniska CDG do Colombes zapłaciłem 6,65 euro za osobę.

Na stacji LE STADE proponuje kupić karnet 10 przejazdowy (nie znany z opisów Ticket+), ze stacji LE STADE do Paris Gare Saint-Lazare - koszt 10 biletów to 20,80 euro, ale jeden bilet to podróż tą kolejką do stacji metra w Paryżu a dodatkowo w tym bilecie jest jeden przejazd metrem. Wychodzi zatem, że jeden bilet (2,08 euro) to przejazd kolejką do metra i metrem do wybranej przez siebie lokalizacji. Wychodzi wtedy jedna podróż za 1,04 euro. To taniej niż 1,33 euro w przypadku pojedyńczego biletu Ticket T+ (10 biletów kosztuje 13,30 euro).

#153 PostWysłany: 17 Lut 2013 23:02 

niebieski
Gdzie na lotnisku jest przystanek tego autobusu 350, najlepiej w okolicy terminalu 2B? Ogólnie jest to tam dobrze oznakowane na CDG dojście do przystanku?

#154 PostWysłany: 17 Lut 2013 23:05 

kleyo napisał(a):
Gdzie na lotnisku jest przystanek tego autobusu 350, najlepiej w okolicy terminalu 2B? Ogólnie jest to tam dobrze oznakowane na CDG dojście do przystanku?

Ja lądowałem na T1, więc ciężko mi powiedzieć. Napewno jak wyjdziesz wyjściem na ulicę przy terminalu, to powinieneś zobaczyć przystanek, są tam zatoczki, ewentualnie kogoś zapytać, np. z informacji.

#155 PostWysłany: 18 Lut 2013 15:38 

Loty: 76
Kilometry: 87 275
Krajów: 15 / 7.0%
Orientuje się ktoś może czy w Paryżu są gdzieś skrytki bagażowe gdzie można by było zostawić bagaż podręczny? Nocuje w hotelu ale do 14:00 trza się wymeldować a lot do KRK jest raniutko dnia następnego także nijak mi się nie opłaca zostawać na kolejną noc. A nie wiem do końca czy w hotelu (campanile) są bezpłatne skrytki bagażowe

Image
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 18 Lut 2013 16:14 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Ja bym zaczal od maila badz telefonu do hotelu. Wiekszosc posiada darmowa przechowalnie bagazu dla klientow.

#157 PostWysłany: 18 Lut 2013 16:29 

Loty: 76
Kilometry: 87 275
Krajów: 15 / 7.0%
szymonpoznan1 napisał(a):
Ja bym zaczal od maila badz telefonu do hotelu. Wiekszosc posiada darmowa przechowalnie bagazu dla klientow.

Mail już poszedł na razie bez odpowiedzi, a chce miec "zabezpieczenie", tak just in case ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 18 Lut 2013 16:34 

niebieski
adiolsztyn napisał(a):
Ja lądowałem na T1, więc ciężko mi powiedzieć. Napewno jak wyjdziesz wyjściem na ulicę przy terminalu, to powinieneś zobaczyć przystanek, są tam zatoczki, ewentualnie kogoś zapytać, np. z informacji.

Patrzyłem na mapki lotniska i tych z planem linii i wynika z nich, że owszem spod T2B-D odjeżdża ten 350. Tylko problem mam taki, że to jest jakby ostatni przystanek przed pętlą, bo po nim jedzie jeszcze do Roissypole i dopiero potem zawraca w kierunku centrum Paryża. Na logikę, chyba nikt mi nie zrobi problemów jak grupą wsiądziemy na tym przystanku, dojedziemy do końca i potem do Paryża. Pytanie tylko czy lepiej przejechać ten jeden przystanek "na gapę" i dopiero na końcu pętli skasować te 3 bilety czy lepiej od razu je skasować, bo autobus bez żadnej przerwy czy zmiany jedzie potem do Paryża.

W zasadzie to i tak wsiadam w piątej strefie, więc chyba będzie ok jak to od razu skasuję.

#159 PostWysłany: 18 Lut 2013 17:29 

kleyo napisał(a):
adiolsztyn napisał(a):

Patrzyłem na mapki lotniska i tych z planem linii i wynika z nich, że owszem spod T2B-D odjeżdża ten 350. Tylko problem mam taki, że to jest jakby ostatni przystanek przed pętlą, bo po nim jedzie jeszcze do Roissypole i dopiero potem zawraca w kierunku centrum Paryża. Na logikę, chyba nikt mi nie zrobi problemów jak grupą wsiądziemy na tym przystanku, dojedziemy do końca i potem do Paryża. Pytanie tylko czy lepiej przejechać ten jeden przystanek "na gapę" i dopiero na końcu pętli skasować te 3 bilety czy lepiej od razu je skasować, bo autobus bez żadnej przerwy czy zmiany jedzie potem do Paryża.

W zasadzie to i tak wsiadam w piątej strefie, więc chyba będzie ok jak to od razu skasuję.

jak wysiadasz na terminalu 2 to kieruj sie tabliczkami na kolejke ktora kursuje pomiedzy terminalami za darmo 'airport shuttle'. ja mialem podobny problem jak Ty kiedy jechalen z centrum na lotnisko tym autobusem. Dojechal do T2 i wysiadka,na T1 dostalem sie wlasnie ta kolejka. Po przylocie kieruj sie zatem na nia i podjedz do T1,tam wsiadziesz w autobus. Ja nie znalazlem biletow T+ na lotnisku,koszt u kierowcy tych trzech biletow to 6euro.

#160 PostWysłany: 18 Lut 2013 18:05 
Awatar użytkownika

srebrny
Mozesz wsiasc na T2B-D. Przetestowane m.in. dzis rano.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 641 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość