Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#541 PostWysłany: 16 Maj 2016 13:03 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Jezeli ktos lubi mapy w wersji papierowej polecam kontakt z:
Wydział Informacji i Kultury
Ambasada Japonii
Al. Ujazdowskie 51
00-536 Warszawa
Tel. 22 584 7300
mail: info-cul@wr.mofa.go.jp

na moja prosbe o mapy Tokio i Kioto otrzymalem odpowiedz:
Szanowny Panie,
w odpowiedzi prześlemy materiały, jakimi dysponujemy.
Z poważaniem,

XXXX XXXX
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#542 PostWysłany: 16 Maj 2016 16:51 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 90 094
Krajów: 10 / 4.7%
Ale nieplanowana "atrakcja" mi się dziś przydarzyła w Tokio - trzęsienie ziemii. Nie było silne ale trochę potrzęsło hotelem. Ktoś inny też miał okazję tego doświadczyć?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

#543 PostWysłany: 16 Maj 2016 17:07 
Awatar użytkownika

srebrny
szczesciarz
ja o ostatnim trzęsieniu ziemi dowiedziałem się wchodząc na tvn24

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#544 PostWysłany: 17 Maj 2016 07:09 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 90 094
Krajów: 10 / 4.7%
Dla osób bez JR Passa a chcących się przejechać w miarę tanio i przy okazji zobaczyć fajny zameczek polecam Shinkansena Hikari z Tokio do Odawara. Jedzie się około 35 min, na odcinku Yokohama-Odawara pociąg rozwija predkość ~285km/h. Czuć przyspieszenie jak przy starcie samolotu :)
Koszt biletu w 1 stronę to 3220y dla miejsc nierezerwowanych (wagon był zapełniony w jakiś 20%).
Powrót zwykłym pociągiem okolo 1500y.
Na stacji Odawara mozna zobaczyć wolniejsze Shinkanseny które się tam zatrzymują jak rownież chyba Nozomi który przelatuje jak rakieta :)

W drodze powrotnej można zatrzymać się w Kamakura i pozwiedzać świątynie.

Wyjdzie fajna jedniodniowa wycieczka poza Tokio.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

#545 PostWysłany: 18 Maj 2016 22:56 

Cześć wszystkim. Od dłuższego czasu przeglądam forum w poszukiwaniu info, teraz postanowiłem się zarejestrować i zpaytać.

Lecę do Japonii na początku czerwca. Część pobytu planujemy w Kioto, z którego chcemy zrobić jednodniowy wypad do Himeji i Hiroszimy. Czy zwiedzanie tych dwóch miejsc jednego dnia ma sens? Zdążymy zobaczyć zamek, ogrody i jeszcze miejsca pamięci w Hiroszimie? Czy lepiej rozbić na 2 dni, a skrócić zwiedzanie Kioto albo Nary i Osaki?

Nasz wstępny plan wygląda tak:
pn - przejazd z Tokio do Kioto
wt - Kioto
śr - Osaka i Nara
czw - Himeji i Hiroszima
pt - Kioto
sb - przejazd z Kioto do Tokio

Kolejna sprawa to transport w Hiroszimie. Czytałem, że po Kioto najlepiej poruszać się autobusami, a po Hiroszimie? Tramwaj, autobus, pieszo? Czy kupić bilet całodniowy czy na pojedyncze przejazdy?

Przy okazji: JR Pass jest ważny od danego dnia od 0:01 do danego dnia do 23:59 czy liczy się godzina pierwszego przejazdu?
 Profil Relacje PM off  

#546 PostWysłany: 18 Maj 2016 22:58 

Loty: 193
Kilometry: 494 863
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Spokojnie zrobisz to w 1 dzien.Ja spedzilem w okolicach Hiroshimy 2 dni i sie wynudzilem.Poruszalem sie tramwajem i pieszo.Bedac w Hiroshimie polecam wyspe Mijayima:)

#547 PostWysłany: 18 Maj 2016 23:07 

lukste9 napisał(a):
Spokojnie zrobisz to w 1 dzien.Ja spedzilem w okolicach Hiroshimy 2 dni i sie wynudzilem.Poruszalem sie tramwajem i pieszo.Bedac w Hiroshimie polecam wyspe Mijayima:)

O, to mnie pocieszyłeś, bo miałem obawy. A myślisz, że jest szansa zwiedzić zamek Himeji, Hiroszimę i jeszcze Miyajimę nie biegając?
 Profil Relacje PM off  

#548 PostWysłany: 18 Maj 2016 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
@Nox-dl
Osaka i Nara w jeden dzień to zły pomysł i moim zdaniem niewykonalny. Za mało czasu, do tego trzeba liczyć przejazdy.
Himeji i Hiroszimę może i zrobisz w jeden dzień ale tak jak napisał @lukste9 lepiej Hiroszimę połączyć z Miyajimą. Skoro macie tak mało czasu to odpuście sobie Himeji - lepiej zobaczyć najsławniejszą japońską Tori.
Jeśli chodzi o komunikację publiczną w Kioto to ja poruszałem się głównie metrem.

edit:
Ty pewnie dostosowałeś te 6 dni do JRP. W takim razie masz jeszcze 7. bo tyle jest ważny ;)
Owszem, liczy się od dnia pierwszego użycia.
No i ten plan jakiś kulawy - potrzebujesz 2 dni na same dojazdy Kioto-Tokio? :) Przecież tam są Shinkanseny, to nie PKP - bodajże w niewiele ponad 3h pokonasz trasę Kioto-Tokio :)
 Profil Relacje PM off  

#549 PostWysłany: 18 Maj 2016 23:22 

Tak, mamy wykupiony JRP. 7 dnia (a w sumie 1, w nd) planujemy Nikko.

No właśnie zależy mi na Himeji, bo strasznie podoba mi się ten zamek i chciałbym go zobaczyć tym bardziej, że dopiero co go wyremontowali (no dobra, rok temu ;) ), a Miyajimę z kolei skłonny jestem sobie odpuścić, bo nie wiem czy jest tam cokolwiek innego do oglądania niż brama.
 Profil Relacje PM off  

#550 PostWysłany: 19 Maj 2016 00:23 
Awatar użytkownika

Loty: 233
Kilometry: 633 266
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Torii w Miyajimie to jeden z pejzaży Japonii. Must see, nie tylko moim zdaniem. Zdjęcie musi być! ;) :) Zdecydowanie bardziej charakterystyczne miejsce niż zamek w Himeji, który mnie się podobał ale nie zrobił na mnie wielkiego wrażenia. Z tego co pamiętam to Japończycy go rozebrali i złożyli od nowa więc faktycznie "remont" ale chyba bardziej zachwyca z zewnątrz niż wewnątrz. Jeśli liczysz na jakieś kolekcje militariów w środku to srodze się zawiedziesz...

Poza tym ja w 7 dni JRP "zrobiłem" zarówno Himeji jak i Miyajimę (Itsukishimę). Skoro 1 dzień masz na Nikko, w którym niestety nie byłem, to możesz mniej więcej tak: 2 dni Kioto, 1 dzień Hiroshima + Miyajima, 1 dzień Himeji, 1 dzień Nara, 1 dzień Osaka.

Nie łącz bardzo ładnej Nary z ciekawą Osaką bo niczego nie zobaczysz w żadnym z tych miast, za mało czasu! Tak samo Himeji z Hiroszimą w której warto iść do muzeum bomby atomowej. To jest nie-do-zrobienia :)
 Profil Relacje PM off  

#551 PostWysłany: 03 Cze 2016 00:34 

A co powiecie o takim planie? JR PASS mam od 7 dnia

1,2,3 dzień - Tokio
4 - Jokohama* i Kamakura
5, 6 - Fudżi (wejście na szczyt)
7 - Kioto
8 - Nara i Osaka*
Koysann**
9 - Himeji* Hiroszima, Miyajima
10 - Beppu albo Kagoshima
10/11 przejazd nocnym pociągiem do Tokio
11 - Kanazawa
12 - Matsumoto albo Nagano
13 - Nikko albo przejazd Hayabusa shinkansenem do Sendai i z powrotem
Powrót na lotnisko

*przykuwam do tego mniejszą uwagę
**niestety nie mam gdzie tego wcisnąć, może jakiś pomysł co wyrzucić zamiast tego? :)
 Profil Relacje PM off  

#552 PostWysłany: 03 Cze 2016 01:06 

srebrny
Ten plan trochę wygląda tak, jakbyś na siłę chciał wykorzystać JR PASS, byle tylko jak najwięcej kilometrów shinkansenem zrobić. Osakę bym zostawił. Na tej liście jest klika miast zdecydowanie mniej wartych odwiedzenia - Hiroszima, Beppu, Sendai... Wyrzuć Beppu i Kagoshimę i/lub Matsumoto i Nagano i już będziesz miał czas na Koyasan. 13. dnia zdecydowanie Nikko lepsze od Sendai.
 Profil Relacje PM off  

#553 PostWysłany: 03 Cze 2016 08:54 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
narev napisał(a):
A co powiecie o takim planie? JR PASS mam od 7 dnia
13 - Nikko albo przejazd Hayabusa shinkansenem do Sendai i z powrotem

Podróż Hayabusa fajna jest. Faktycznie warto. Pytanie czy chcesz jeździć czy zwiedzać :)

#554 PostWysłany: 03 Cze 2016 11:40 

srebrny
I to jest zasadnicze pytanie. A skoro jeździć, to czemu tylko do Sendai, a nie np. do Hakodate ;)
 Profil Relacje PM off  

#555 PostWysłany: 03 Cze 2016 12:54 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
jest na forum sporo zdjec z Metropolitan Government - fajna sprawa chcialbym zalapac sie na nocne widoki
ale czy łatwo jest zlokalizowac windy ? jest to jakos oznaczone z zewnatrz budynku strzalkami tablica czymkolwiek?
uderzac bede ze stacji Shinjuku wyjscie A1
 Profil Relacje PM off  

#556 PostWysłany: 03 Cze 2016 13:00 
Awatar użytkownika

srebrny
Ze stacji Shinjuku (West Exit) kieruj się drogowskazami na ten budynek - idzie się spory kawałek, w kierunku jest ruchomy chodnik ;-)
Przed samym budynkiem też są tabliczki z kierunkiem na obserwatorium.
Warto wjechać i za dnia i wieczorem.
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#557 PostWysłany: 03 Cze 2016 13:57 

niebieski
Ze stacji Shinjuku czeka cię blisko 20 minut marszu w podziemiach,w tym wspomnianym wyżej ruchomym chodnikiem.Musisz kierować się na napisem TMG -chyba na żółtym tle.Taras jest chyba w wieży północnej -trafisz tam bez najmniejszych problemów.
Aby zaoszczędzić trochę czasu i sił można też podjechać metrem linii E -stacja 28 Tochomae (polecam bilety na 1-3 dni łączone na Tokyo Metro i Toei Line )
 Profil Relacje PM off
correos lubi ten post.
correos uważa post za pomocny.

#558 PostWysłany: 03 Cze 2016 14:06 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 828 085
Krajów: 38 / 17.8%
niebieski
Rysiek napisał(a):
Taras jest chyba w wieży północnej -trafisz tam bez najmniejszych problemów.

Jesli mnie pamiec nie myli to obserwatorium jest w obu wiezach. W nocy tylko jedno z nich otwarte.

#559 PostWysłany: 03 Cze 2016 14:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Obserwatoria są i w północnej i południowej wieży.
Normalnie południowa wieża jest otwarta od 9:30 do 17:30 a w 2 i 4 poniedziałek miesiąca od 9:30 do 23.
dc_adventures lubi ten post.

#560 PostWysłany: 03 Cze 2016 17:22 
Awatar użytkownika

niebieski
@narev

Twój plan jest ambitny, ale teoretycznie można go tak dostosować, żeby z niczego nie rezygnować. O ile masz takie zacięcie organizacyjne, żeby każdy dzień dokładnie zaplanować, a na dodatek nie przeszkadza Ci wczesne wstawanie i codzienne przeprowadzki.

W jakim okresie wybierasz się w podróż? Planujesz lato? (tak wnioskuję z tego, że zamierzasz wspinać się na Fudżi).

Jeżeli chodzi o nocne pociągi, to jedyne kursujące obecnie nocne połączenia to Sunrise Seto/Izumo, które niestety nie wnoszą za wiele do Twojego planu podróży. No i ja bym na nich za bardzo nie polegał, bo jest kłopot z dostępnością miejsc, zwłaszcza tych najtańszych, nie wymagających dopłaty do JR Pass. Myślę jednak, że kiedy zdecydujesz ostatecznie co umieścić w planie podróży, będzie się dało tak zamieszać z kolejnością zwiedzania i lokalizacją noclegów, żeby uniknąć bardzo długich przejazdów jednorazowo.

Zwiedzając te mniejsze miasta na Twojej liście, musisz liczyć się z tym, że ich ścisłe centra nie mają nic godnego uwagi. Żeby rzeczywiście warto było tam pojechać, nierzadko trzeba się mocno oddalać od głównej stacji. Dlatego zacznij od ustalenia co chciałbyś zobaczyć, kiedy już dojedziesz w te wszystkie miejsca (np. Sakurajima z Kagoshimy, Matsushima z Sendai, Park Śnieżnych Małp z Nagano). Wtedy będzie można określić, gdzie są jakieś rezerwy czasu i zoptymalizować przejazdy.

Aha, dojazd do Koyasan nie jest zawarty w JR Pass. Może ta informacja skłoni Cię do ponownego rozważenia czy warto się tam udawać. Poza tym, w Nikko główne atrakcje są obecnie poddawane pracom konserwatorskim i pozakrywane rusztowaniami, dlatego przy Nikko też bym się za bardzo nie upierał.
 Profil Relacje PM off
Akna lubi ten post.
narev uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość