Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 77  Następna
Autor Wiadomość
#521 PostWysłany: 09 Maj 2016 12:16 

srebrny
Nie wiem czy jest taka potrzeba. Kupowanie biletów jest banalnie proste. Nawet jak nie znasz taryfy za przejazd, to kupujesz najtańszy bilet, a na stacji docelowej dopłacasz różnicę.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#522 PostWysłany: 09 Maj 2016 13:31 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
A nie prościej korzystać z SUICA lub PASMO?

#523 PostWysłany: 09 Maj 2016 13:34 

srebrny
A czy ktoś może potwierdzić, że te karty działają też w Kioto? Tak wyczytałem gdzieś na jakiejś stronie 10 kart.
 Profil Relacje PM off  

#524 PostWysłany: 09 Maj 2016 13:48 
Awatar użytkownika

srebrny
@Misiatek- tak użyliśmy SUICA w autobusie w Kyoto.
Misiatek uważa post za pomocny.

#525 PostWysłany: 09 Maj 2016 13:50 
Awatar użytkownika

Loty: 140
Kilometry: 393 338
Krajów: 35 / 16.4%
W Tokio jeździłem na biletach jednorazowych raz miałem kupiony jednodniowy,ale uważam że go nie wykorzystałem do końca,bo jechałem z A do B coś zwiedzałem i wracałem z B do A więc
wychodziło prawie to samo, a nie widziałem sensu jeździć cały dzień metrem w kółko,
ale jak kto woli ;)

Z Osaki do Kioto i Nara też kupowałem jednorazowe bilety i jak pamiętam (2013r) nie były to jakieś wielkie pieniądze wszystko kupowane na bieżąco w automatach na dworcach.

#526 PostWysłany: 09 Maj 2016 14:19 

W Tokio jeśli robicie 3 przejazdy dziennie to opłaca się kupić bilet 24 lub 48 lub 72h dla obcokrajowców.

W Kioto, gdzie łatwiej poruszać się autobusem, taryfa za jeden przejazd to najczęściej 230Y więc ponownie, jak robicie 3 przejazdy dziennie to taniej jest kupić bilet dzienny za 500Y,
przy czym Keihan autobusy (czerwone) nie obsługują dziennych kart.
W Kioto wchodzicie tylnymi drzwiami, a wysiadacie przednimi i wtedy opłaca się bilet. Jeśli nie macie odpowiedniej ilości drobnych w większości autobusów jest automat do rozmieniania.
Jeśli macie bilet dzienny kasujecie go tylko na 1 przejeździe, a potem pokazujecie kierowcy rewers z odbitą datą.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#527 PostWysłany: 10 Maj 2016 09:30 
Awatar użytkownika

srebrny
Dodam jeszcze, że Suica kupioną w kasie JR można w tejże zwrócić- jeżeli nie wydasz z niej całej kwoty - potrącają 220 yenów, ale przecież można sobie kupić jakieś napoje w automacie wspierającym Suica, czy inne rzeczy np. w lawsonie (da się częściowo suica + gotówką zapłacić)
Maszyny doładowują czasami 500 czasami od 100 ale to nie znaczy ze nie ma takich co doładowują dowolną tylko nam się nie udało takich znaleźć.
http://www.jreast.co.jp/e/pass/suica.html#category06

#528 PostWysłany: 10 Maj 2016 18:01 

to_masz napisał(a):
Do wszystkich szybko zwiedzających - NEX, którym jechałem na lotnisko miał 18 min spóźnienia, to dość niebywała sytuacja,

W 2014 jadąc NEXem mieliśmy opóźnienia zarówno tam jak i z powrotem, więc obawiam się że to nie jest aż taka niebywała sytuacja dla NEXa. Z moich obserwacji dotyczyło to tylko NEXa, bo pozostałe pociągi jeździły idealnie (wyjątkiem był pociąg którym jechaliśmy podczas trzęsienia ziemii na Kyushu). Więc każdemu zawsze i wszędzie będę doradzał ostrożność wobec NEXa.
 Profil Relacje PM off  

#529 PostWysłany: 14 Maj 2016 06:57 
Awatar użytkownika

Loty: 26
Kilometry: 90 094
Krajów: 10 / 4.7%
Anka, Twoje rady dotyczace lotniska w Stambule okazały się bardzo przydatne! Dzieki

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
Akna lubi ten post.

#530 PostWysłany: 14 Maj 2016 16:13 
Awatar użytkownika

niebieski
Lecę do Japonii w dniach 29.05-09.06 i mam kilka pytań - dopiero zaczynam planowanie, rezerwowanie noclegów itd. (wiem, że "troszkę" za późno ;) ).
To będzie mój pierwszy wyjazd do Japonii więc chciałbym zobaczyć podstawowe "must see" i zarysować plany na kolejne wizyty ;)

Myślę nad trzema opcjami przemieszczania się:
1. Willer + pojedyncze przejazdy pociągami - z jednej strony najtańsza opcja, ale czy nie tylko pozornie? Czy po zliczeniu wszystkich biletów nie wyjdzie cena podobna do JR Pass?
JR kosztuje ok 28000JPY, Willer na trasach Tokio-Osaka-Hiroszima-Kioto-Tokio wychodzi co najmniej 18000JPY
2. Przelot z Tokio do Osaki + przelot z Hiroszimy do Tokio (~500zł za 2 loty) plus Willer/pociągi - czy po zliczeniu kosztów nie wyjdzie podobnie do opcji 1?
3. JR Pass

Ogólnie chciałem zorganizować wszystko jak najtaniej (willer - oszczędność na noclegach), ale z drugiej strony dodając jetlag i nocną jazdę autobusem.. czy jest sens oszczędzić kosztem zmęczenia i prawdopodobieństwa spania zamiast zwiedzania? :D

Ogólny zarys pobytu:
30.05 przylot do Narity o 19:10 --- nocleg koło lotniska
JR1 31.05 przejazd do Osaki, zwiedzanie Osaki --- nocleg Osaka
JR2 01.06 Nara --- nocleg Osaka
JR3 02.06 Himeji + Hiroszima --- nocleg Hiroszima
JR4 03.06 Miyajima --- nocleg Osaka
JR5 04.06 Kioto --- nocleg Osaka
JR6 05.06 ???
JR7 06.06 ???, przyjazd na wieczór do Tokio --- nocleg Tokio
07.06 Tokio - zwiedzanie, zakupy --- nocleg Tokio
08.06 Tokio - zwiedzanie, zakupy --- wylot z Narity o 21:25

Szukając noclegów widzę, że w Osace zapłacę za nie zdecydowanie mniej niż w Kioto, więc chyba pozostanie główną bazą wypadową.

Co proponujecie na uzupełnienie 05-06.06? Kobe, Kiso (z trekkingiem Magorne-Tsumago), Hakone, Nikko, Nagoja?
Jestem otwarty na wszelkie propozycje zmian ;)
Z góry dzięki za pomoc!

#531 PostWysłany: 14 Maj 2016 17:40 
Awatar użytkownika

srebrny
@iwcok pewnie tak, ale zapytam - doliczyłeś sobie koszty miejscówek przy połączeniach kolejowych? 3 połączenia shinkansenem i zwraca się koszt tygodniowego biletu.
iwcok lubi ten post.

#532 PostWysłany: 14 Maj 2016 17:45 
Awatar użytkownika

niebieski
@iwcok

1. Willer Express będzie nieco tańszy, jeżeli zakupisz "Japan Bus Pass". To najbardziej ekonomiczna opcja.
2. Transport lotniczy prawdopodobnie wyjdzie podobnie jak JR Pass.
3. Wybór JR Pass to nie tylko kryterium ekonomiczne. Japonia słynie ze swoich pociągów i być tam, a nie przejechać się Shinkansenem, to dla wielu nieodżałowana strata.

Wybór dodatkowych atrakcji, uzależniłbym od tego czy główne przejazdy opierasz o autokary Willera czy pociągi z JR Pass.
- Jeżeli podróżujesz autokarami, to raczej skup się na miejscach blisko Osaki lub blisko Tokio, np. Koyasan, Kobe, Kamakura, Jokohama.
- Jeżeli podróżujesz pociągiem, możesz bardziej poszaleć i odwiedzić miejsca oddalone od głównej trasy, np. Kanazawa, Shirakawa-go, Takayama, Matsumoto, Yamanouchi.
 Profil Relacje PM off
iwcok lubi ten post.
iwcok uważa post za pomocny.

#533 PostWysłany: 14 Maj 2016 20:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Wielkie dzięki za szybki odzew! :D

A co powiecie o takiej trasie (bez JR passa) i zamianie Hiroshimy z Miyajima na Okinawe? Czy ktoś był w obu miejscach i pomoże mi zdecydować? ;)

30.05 przylot do Narity o 19:10 --- willer do Kioto
31.05 Kioto --- nocleg Kioto
01.06 Kioto --- nocleg Kioto
02.06 Nara --- nocleg Kioto
03.06 z Kioto do Himeji i do Osaki na popołudnie/wieczór --- nocleg Osaka
04.06 rano Osaka, później lot KIX-OKA --- nocleg Naha
05.06 Okinawa - nocleg Naha
06.06 popołudniu OKA-NRT, wieczór w Tokio --- nocleg Tokio
07.06 Tokio - zwiedzanie, zakupy --- nocleg Tokio
08.06 Tokio - zwiedzanie, zakupy --- wylot z Narity o 21:25

Łącznie pojechałbym raz willerem za ok. 5000JPY + 12000JPY za 2 loty + krótkie odcinki pociągami + 15min Shinkansenem z Kioto do Osaki :D

Jeśli chodzi o noclegi, to widzę, że Airbnb będzie najlepszy wyborem (cenowym) ;)

#534 PostWysłany: 14 Maj 2016 20:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Nie możemy za Ciebie podjąć decyzji, co wybrać, bo sam najlepiej czujesz, co jest dla Ciebie interesujące. Niemniej jednak, przychyliłbym się do stwierdzenia, że Hiroshima i Miyajima są bardziej warte zobaczenia.

Co do Okinawy, to na aż tak krótki czas nie opłaca Ci się tam jechać. Naha sama w sobie jest umiarkowanie interesująca. Ale jeżeli zależy Ci na pięknych plażach, to licz się z tym, że musisz zapuścić się daleko poza Naha, co oprócz czasu, wymaga też sporych nakładów finansowych.

PS. Shinkansen z Kioto do Osaki?! Bez JR Pass? To ok. 3000 jenów!
 Profil Relacje PM off
iwcok uważa post za pomocny.

#535 PostWysłany: 14 Maj 2016 21:01 

w nawiązaniu do powyższych postów - sugestia dla tych, którzy chcą się przejechać shinkansenem a nie kupują JR Passa, wagony bez rezerwacji to 1-5, nie mając JR Passa możecie zaoszczędzić nie płacąc za miejscówki
 Profil Relacje PM off  

#536 PostWysłany: 14 Maj 2016 21:58 
Awatar użytkownika

niebieski
@Aso
W jedną stronę 1420JPY bez rezerwacji miejsca - myślę, że dla osób nie kupujących passa, to całkiem fajna opcja żeby się nim przejechać... całe 13 minut :D Ciekawe do jakiej rozpędza się wtedy prędkości :?:

Załączniki:
kyoto-osaka.png
kyoto-osaka.png [ 17.78 KiB | Obejrzany 2127 razy ]

#537 PostWysłany: 14 Maj 2016 22:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Ok, przyznaję się, że nie sprawdziłem ile kosztuje przejazd bez miejscówki. ;) Na długich trasach różnica w cenie jest minimalna i to mnie zmyliło. :lol:

Maksymalna prędkość na tej trasie wynosi 285 km/h i jest napisane, że jest ona osiągana na odcinku pomiędzy stacjami Mishima i Shin-Osaka. Z czego wynikałoby, że nawet krótkim odcinku pomiędzy Kioto i Osaką również jedzie 285 km/h.
 Profil Relacje PM off
iwcok lubi ten post.

#538 PostWysłany: 15 Maj 2016 21:49 

To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie! Wybieramy się z 6-latkiem do Tokio, Mieszkamy w pobliżu Skytree

Dojazd z lotniska – google podpowiada Narita Skyacces za 1170 JPY – to optymalny wybór? Poruszać będziemy się chyba na biletach 48 i 72h

Plan jest taki o ile pogoda pozwoli (kolejność dowolna)
1 dzień – Asakusa – Ueno
2 dzień – zachód czyli Shinjuku, budynek Metropolitan, Meiji Jingu, Shibuya
3 dzień – Disneyland
4 dzień – Fuji – dojazd mnie trochę przeraża (czas!)– autobus z Shinjuku – jaka jest szansa że da się kupić bilet tuż przed odjazdem? Na jakiej stacji polecacie wysiąść? Kawaguchiko?
5 dzień – Odaiba – przejazd kolejką Yurikamome nocą

Co tu można poprawić? Z Imperial Palace chyba rezygnujemy – po tym co przeczytałem to nic specjalnego, mimo bliskości Skytree też chyba odpuścimy z uwagi na cenę – zamiast tego budynek Metropolitan
Z punktu widzenia dziecka pewnie jakieś parki byłyby wskazane, może ZOO i pandy, ja z kolei lubię infrę więc np. dworzec Tokio
.Czy w pobliżu Skytree da się zjeść śniadanie? – w hotelu wychodziło bardzo drogo. Na około wszystko czynne od g11. Istotne aby to było np. mleko dla dziecka z jakimiś płatkami ale nie-ryż ;) (może w tzw combini?)

Brak pogody = muzeum Edo, hmm walki Sumo coś jeszcze?
Brać dzieciakowi gumowce? 
Hulajnoga – czy warto brać dziecku czy nie ma sensu? W NYC bardzo się przydała
Shinkaseny – z tego co czytałem nie da się wejść na stację bez biletu– jest jakiś sposób żeby je zobaczyć? Może jakaś najkrótsza podróż z Tokio?
Komunikaty co aktualnie pyli w Tokio i w jakim stopniu – prosiłbym o linka dla alergików
Gdzie pojechać żeby na pewno kupić koszulkę z Tsubasą lub Wakabaiashi – nie wiem jak się to pisze – polski tytuł – „kapitan Hawk” 

Z góry dziękuję!
 Profil Relacje PM off  

#539 PostWysłany: 16 Maj 2016 09:07 
Awatar użytkownika

srebrny
@yosssarian - Imperial Palace faktycznie śmiało można odpuścić. 'Punkt widokowy' dla Shinkansenów - tyle, że jadących jest na stacji Yamanote Nippori. Może zamiast Fuji Kyoto - otwarli tam jakoś pod koniec kwietnia muzeum kolejnictwa.
Metropolitan jest fajnie zaliczyć za dnia i w nocy.
W Parku Ueno jest zoo, gdzie zdaje się są pandy.
Na niepogodę -zaakupppy :D
Jakbyście chcieli pooglądać poprzebieranych ludzi na Harajuku - to wybierzcie się tam w niedzielę- zwłaszcza, że w Meiji Jingu powinny się też śluby odbywać.

Co do jedzenia - nie podpowiem - na śniadanie świetnie pasuje onigiri.

#540 PostWysłany: 16 Maj 2016 12:17 

Loty: 4
Kilometry: 8 792
Krajów: 3 / 1.4%
yosssarian napisał(a):
4 dzień – Fuji – dojazd mnie trochę przeraża (czas!)– autobus z Shinjuku – jaka jest szansa że da się kupić bilet tuż przed odjazdem? Na jakiej stacji polecacie wysiąść? Kawaguchiko?
.

W kwietniu chcieliśmy kupić bilet "z marszu" i były wyprzedane. Dojechaliśmy koleją Shinjuku-Otsuki (1320 Y), Otsuki-Kawaguchiko (1140 Y).
Powrotny kupowaliśmy w dniu przyjazdu na kolejny dzień (autobus).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1530 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 77  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość