Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Pocztówki booking :arrow: https://www.fly4free.pl/forum/pocztowka ... ,81,134957

numer telefonu do obsługi booking.com: 22 3060857 ⚠ numer niepotwierdzony w 2026 r. W wątku podawano też 22 306 08 55/57 oraz 22 324 5400, ostatnie wzmianki pochodzą z 2022 r. (aktualizacja 2026-09-03, #1571878)

Aktualizacja 2026-09-03 (asystent AI Fly4free.pl, na podstawie 6489 postów do #1835724)
  • UOKiK 1 sierpnia 2025 wydał decyzję zobowiązującą RKR-3/2025; rekompensata to awans Genius o poziom albo 40 zł ⚠ (#1782587). Część użytkowników zgłasza, że na tych samych zasadach nie dostała nic ⚠ (#1800286)
  • Gdy obiekt anuluje rezerwację, Booking proponuje zastępczy nocleg i zwraca różnicę w cenie po przesłaniu rachunku ⚠ (#1607249)
  • Zdarzają się też odmowy pokrycia różnicy: jeden z użytkowników nie odzyskał obiecanych 834 EUR ℹ (#1719725)
  • Zwrot po anulowaniu trafia na konto zwykle w ciągu 14 dni, zdarzają się opóźnienia liczone w tygodniach ⚠ (#1795271)
  • Hotel może zablokować środki na karcie w ramach preautoryzacji; blokada znika od kilku dni do dwóch tygodni, czasem do miesiąca ⚠ (#181350)
  • Oferty bezzwrotne bywają obciążane w dniu rezerwacji, a oferty z bezpłatną anulacją dopiero przed przyjazdem lub na miejscu ⚠ (#178386)
  • W sporach szybciej działa telefon do obsługi niż e-mail, na który odpowiedź potrafi przyjść po kilku tygodniach ⚠ (#1809146)
  • Ceny zależą od urządzenia, zalogowania i statusu Genius; ta sama oferta bywa wyceniana różnie ⚠ (#1254417)
Zauważyłeś błąd? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 325  Następna
Autor Wiadomość
#1121 PostWysłany: 28 Wrz 2015 22:01 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
boots napisał(a):
Cytuj:
Odsylanie do wlaciciela hotelu jest bezpodstawne- ty umowe miales z booking ,a nie z hotelem.

A czytales kiedys regulamin booking?

Umowa jest zawierana z bookingiem ( a jakbyś nie wiedział to hotel też ma specjalną umowę z bookingiem) i z nim się rozmawia.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#1122 PostWysłany: 28 Wrz 2015 22:20 

srebrny
Proponuje jednak lekture: http://www.booking.com/content/terms.pl ... 7b6;dcid=1

Cytuj:
Rezerwując pokoje przez system Booking.com wchodzą Państwo w bezpośredni (prawnie wiążący) stosunek umowny z obiektem, w którym dokonują Państwo rezerwacji. Od momentu, w którym dokonają Państwo rezerwacji, my działamy jedynie jako pośrednik pomiędzy Państwem i obiektem, przekazując szczegółowe informacje dotyczące Państwa rezerwacji do odpowiedniego obiektu i wysyłając Państwu e-mail potwierdzający rezerwację w imieniu tego obiektu.
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#1123 PostWysłany: 29 Wrz 2015 07:49 

Loty: 2
Kilometry: 4 884
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Spotkał się ktoś kiedyś z taką sytuacją:

1) Rezerwuje apartament w Rzymie dla 7 osób - w warunkach całość płatna przed przyjazdem - 30% w momencie rezerwacji, 70% na 7 dni przed przejazdem (w sumie 480e)

2) Nie ma płatności kartą - dostaje mejla od właścicielki (przez poczte Bookingu) z numerem konta do zapłaty; przy wiadomości wyświetla się komunikat - że Booking nie bierze odpowiedzialności za korespondencję

Z Panią w sumie spoko się koresponduje, pyta jaki lot, kiedy przylecimy, żeby sprawdzić czy nie będzie spóźnienia, ale tak czy siak pierwszy raz spotkam się z zapłatą na konto na booking.com, do tego całości. Co myślicie? Dodam, że jest to "nowy obiekt" na Booking i nie ma żadnych opinii.
 Profil Relacje PM off  

#1124 PostWysłany: 29 Wrz 2015 08:03 

Loty: 15
Kilometry: 12 258
Krajów: 7 / 3.3%
niebieski
Wiesz co,ja miałem w zeszłym tygodniu podobną sytuację. Zarezerwowałem jedną miejscówkę w Zakopane,zakładam,że znajdę coś później przy pomocy kodów czy jakiegoś błędu ;-) I dostałem taką wiadomość od booking.com,być może ta opcja pojawiła się niedawno.

Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#1125 PostWysłany: 29 Wrz 2015 11:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
boots napisał(a):
Proponuje jednak lekture: http://www.booking.com/content/terms.pl ... 7b6;dcid=1

Cytuj:
Rezerwując pokoje przez system Booking.com wchodzą Państwo w bezpośredni (prawnie wiążący) stosunek umowny z obiektem, w którym dokonują Państwo rezerwacji. Od momentu, w którym dokonają Państwo rezerwacji, my działamy jedynie jako pośrednik pomiędzy Państwem i obiektem, przekazując szczegółowe informacje dotyczące Państwa rezerwacji do odpowiedniego obiektu i wysyłając Państwu e-mail potwierdzający rezerwację w imieniu tego obiektu.

No to jeśli działają jedynie jako pośrednik to też można z nimi gadać.
Ostatnio miałem pytanie o nocleg ale z obiektem nie gadałem więc to co mi booking odpowiedział to nie ma żadnej mocy?

#1126 PostWysłany: 29 Wrz 2015 11:30 
Awatar użytkownika

Loty: 705
Kilometry: 947 291
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
namteH napisał(a):
No to jeśli działają jedynie jako pośrednik to też można z nimi gadać.
Dokładnie. Jakiś czasu przechodziłem procedurę reklamacyjną bez żadnego kontaktu z hotelem. Wyjaśnienia hotelu dostałem za pośrednictwem bookinga i częściowy zwrot poniesionych kosztów też dostałem przez booking.

#1127 PostWysłany: 29 Wrz 2015 18:03 
Awatar użytkownika

Loty: 372
Kilometry: 907 939
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
W sierpniu zarezerwowałem na Sri Lance hotel przez Booking.com . Okazało się - po dojeździe do celu ,że hotel jest w remoncie . Nikt nas nie powiadomił o tym . Wrócilismy do hotelu z dnia poprzedniego a ja zadzwoniłem do Booking.com .
Zaproponowałem ,że za cenę w tym remontowanym hotelu zostaniemy w tym z dnia poprzedniego ( o wiele lepszym i droższym ) . Zaproponowałem ,że Booking.com zwróci nam różnicę w cenie .
Po rozmowach tel . i emailach doszliśmy do kompromisu a pani z Booking.com prosiła o podesłanie rachunku po powrocie w kwocie 34 usd (różnica między jednym a drugim hotelem )- dostałem to na piśmie .
Na początku września inna osoba z Booking.com przyjęła rachunki po czym jakiś Holender z centrali napisał ,że ...zrekompensują nam 50 % czyli 17 usd , bo taką mają politykę :)
Tydzień temu złożyłem skargę na usługę do centrali ,że 4 osoby z którymi miałem do czynienia w tej sprawie każdy pisze co innego . Napisałem ,że dziwię się tak łatwo tracą klienta , który robi ok 50 rezerwacji w roku jako klient Genius . Napisałem ,że nie chcę tych 17 usd i dalej jeszcze trochę mocniej napisałem ... ;)
Dziś dostałem email i telefon , gdzie kilka razy przepraszano mnie za taki bałagan . Jako dział ,, Customer Relations firmy Booking.com ,który zajmuje się skargami eskalowanymi z działu Obsługi Klienta '' zmienili decyzję i przyznają mi 50 usd . Te 34 usd z rachunku oraz 16 usd dodatkowe za poniesione koszty (telefonu i dojazdu tuk tukiem do poprzedniego hotelu ) . Mam podać link do karty kredytowej , gdzie przeleją kasę .
 Profil Relacje PM off  

#1128 PostWysłany: 29 Wrz 2015 18:12 

niebieski
że też Ci sie chciało tyle dzwonić ze srilanki , szkoda kasy na telefony żeby dostać 34 dolary...
 Profil Relacje PM off  

#1129 PostWysłany: 29 Wrz 2015 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.0%
niebieski
tartal napisał(a):
że też Ci sie chciało tyle dzwonić ze srilanki , szkoda kasy na telefony żeby dostać 34 dolary...

sa tez na swiecie internetowe rozmowy np Skype
 Profil Relacje PM off  

#1130 PostWysłany: 29 Wrz 2015 20:26 
Awatar użytkownika

Loty: 372
Kilometry: 907 939
Krajów: 60 / 28.0%
niebieski
tartal napisał(a):

Kup najtańszą kartę np Dialog na lotnisku w Katunayake za 5 euro i dowiesz się ile można za to podzwonić nawet do Polski ;) o internecie non stop nie wspomnę
 Profil Relacje PM off  

#1131 PostWysłany: 07 Paź 2015 10:10 

Zamowilem na booking .com apartament we Wiedniu dostalem potwierdzenie rezerwacji i adres apartamęntu
Po przybyciu na miejsce okazalo sie ze nie ma tam zadnego apartamentu.
Uważam ze dzialalność booking.com moze miec charakter przestepczy.
Spodziewam sie teraz prob ze strony oferenta "odzyskania" naleznosci za rezerwacje.
 Profil Relacje PM off  

#1132 PostWysłany: 07 Paź 2015 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 110 954
Krajów: 20 / 9.4%
niebieski
Oczywiście powiadomiłeś booking o tym fakcie od razu ?

#1133 PostWysłany: 07 Paź 2015 11:18 

niebieski
Widzę, że doświadczenia z tym pośrednikiem różne ;) Ja podam na plus: zwrócono mi nadpłaconą kwotę za noclegi w Wilnie. Zameldowanie ok. północy (wysłałam wiadomość, w dodatku telefony z obiektu -co mi się pierwszy raz zdarzyło, też powiedziałam), zmęczenie, pan nie chciał odliczonej gotówki (też dla mnie ewenement) tylko kk. No i wpisał sumę większą i ja ją zatwierdziłam :( Zabrał wydruk rez., mówiąc, że mają takie "hobby"). Dopiero w domu zauważyłam pomyłkę, napisałam maila, tylko informującego, bo przecież z własnej woli zapłaciłam. Hostel zniknął z Booking tuż po moim powrocie. Po kilku dniach zadzwoniłam na pol. infolinię, pani prosiła o przesłanie skanu przelewu, oddzwoniła, że to była opłata za późne zameldowanie (2/3 sumy za noc!), też się zdziwiła. Potem cisza. Po kilku tygodniach tel. z ang. centrali, że proszą o nr konta-po 3 dniach suma wróciła :) . Zaskoczona byłam bo nie liczyłam nataki obrót. Inna sprawa, że suma nie była duża. Rezerwuję przez B. kilkanascie razy w roku i jak do tej pory wszystko było ok. Oby tak dalej :)
 Profil Relacje PM off  

#1134 PostWysłany: 07 Paź 2015 12:00 
Awatar użytkownika

Ja dopiero zaczynam współpracę z Booking. Zarezerwowałam nocleg w Bergamo, ponieważ naczytałam się tutaj o blokadach na karcie, podałam kartę na której były jakieś grosze, teraz już tej karty nawet nie mam. Wyjazd za półtora tygodnia, mam nadzieje, że nie będą próbowali robić blokady na tej karcie, ale jeśli tak i oczywiście im się to nie uda to mnie o tym powiadomią i poproszą o inną kartę a nie anulują rezerwację? bo tego to bym raczej nie chciała ;)
Pytanie drugie, jak to jest zazwyczaj na miejscu, można płacić i kartą i gotówką? czy to zależy od obiektu? bo nie wiem czy zasilać konto euraskami, bo mam je akurat w gotówce. Jeśli będą chcieli karte to chyba nie musi być to karta ta sama która była podana przy rezerwacji?
Wybaczcie pytania, ale dopiero zbieram doświadczenia ;)
 Profil Relacje PM off  

#1135 PostWysłany: 07 Paź 2015 12:08 
Awatar użytkownika

Loty: 705
Kilometry: 947 291
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
aniqa napisał(a):
mam nadzieje, że nie będą próbowali robić blokady na tej karcie,
W warunkach rezerwacji masz podane czy będą pobierać czy płatność na miejscu.
aniqa napisał(a):
ale jeśli tak i oczywiście im się to nie uda to mnie o tym powiadomią i poproszą o inną kartę a nie anulują rezerwację?
Tak, zanim anulują poproszą o podanie innej karty.
aniqa napisał(a):
Pytanie drugie, jak to jest zazwyczaj na miejscu, można płacić i kartą i gotówką? czy to zależy od obiektu?
Zależy od obiektu. Powinnaś mieć podane jakie formy płatności akceptują.
aniqa napisał(a):
Jeśli będą chcieli karte to chyba nie musi być to karta ta sama która była podana przy rezerwacji?
Nie musi.
aniqa napisał(a):
Wybaczcie pytania, ale dopiero zbieram doświadczenia ;)
Wybaczamy :)
2 ludzi lubi ten post.
aniqa uważa post za pomocny.

#1136 PostWysłany: 07 Paź 2015 12:08 

niebieski
To, jakie metody płatności obsługuje hotel, jest wyszczególnione na jego stronie- zwykle prawie na samym dole. Poszukaj dokładnie po prostu na stronie hotelu.

Z reguły możesz płacić dowolną kartą i nie musi to być ta sama, którą dokonałaś zabezpieczenia rezerwacji. Odstępstwa od tej reguły to chyba tylko teoria, ale spotkałem hotel, który nie posiadał fizycznego terminala i jedyną opcja zapłaty kartą było obciążenie przez tzw. vPOS (wirtualny POS, przez internet). Wtedy kartą pierwszego wyboru była właśnie podana ta na booking.com, ale pewnie dałoby się podać inne numery.

Zwykle w przypadku problemów z kartą, hotel daje znać, właśnie poprzez booking.com i maile od nich, żeby podać inną kartę. Ale nie można w 100% wykluczyć złośliwości i po prostu anulowania noclegu.
Samo to, czy będą pobierali przedpłatę lub próbowali pre-autoryzować powinno być napisane w warunkach rezerwacji. To zależy wyłącznie od obiektu- zwykle jest tak, że im tańszy/bardziej rodzinny/mniej gwiazdkowy hotel, tym mniejsze na to szanse. Ale ostatecznie rządzą warunki.

Gdybyś Ty prowadzila biznes i miała możliwość, zgodnie z umową, obciążyć kartę klienta wcześniej, to czemu tego nie robić? ;)
 Profil Relacje PM off
aniqa lubi ten post.
aniqa uważa post za pomocny.

#1137 PostWysłany: 07 Paź 2015 12:32 
Awatar użytkownika

super! dziękuję Wam, doczytałam, obiekt nie obciąży gościa przedpłatą i akceptowalne formy płatności wymienione są różne karty :)
 Profil Relacje PM off  

#1138 PostWysłany: 13 Paź 2015 08:26 

Hej. Jak zwykle zarezerwowałam na booking nocleg first minute z zakładem żeby dopasować loty jak wpadnie tańsza okazja. Chciałam skrócić swoją rezerwację w tym hotelu o 2 dni jak to robiłam już wcześniej a tu komunikat: "Przepraszamy, zmiana nie została wprowadzona - ta rezerwacja nie może zostać przeniesiona na wybrane daty."
Jakaś nowa zmiana?
 Profil Relacje PM off  

#1139 PostWysłany: 13 Paź 2015 08:33 

srebrny
Moze tak byc, jesli hotel nie dysponuje wolnymi miejscami w tym dniu, albo zmienila sie cena.
Tez tak mialem i teraz w sytuacjach, gdy nie znam dlugosci pobytu, to dokonuje kilku rezerwacji.
 Profil Relacje PM off  

#1140 PostWysłany: 19 Paź 2015 19:56 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Juve napisał(a):
W skrócie:
- rezerwacja (opłacona z góry ok. 75€ w lipcu) na 1 nocleg 16/17.09 w BCN dla 5os
- zameldowanie potwierdzone przez obiekt i serwis - do godziny 02:00 w nocy
- godz. 01:46, mail, że obiekt anulował rezerwację z powodu niepojawienia się gościa (!)
- godz. 01:54 wysyłam sms że już docieramy (obiekt potwierdził bookigowi otrzymanie sms)
- godz. 01:56 pojawiamy się przed obiektem, dzwonię do drzwi dobre kilkanaście minut. Telefon do bookingu gdzie informują mnie o anulacji
- ponieważ jestem z wykończoną podróżą rodziną, wracamy na lotnisko spać
- po powrocie zgłaszam reklamację do serwisu, gdzie informują mnie, że nie mają dowodów, że byliśmy przed godziną 02:00, na co odpisuję, że mogę dołączyć jako dowów oświadczenia 4 osób które były ze mną
- serwis odp że oni nie są organami ścigania i żebym sobie sprawę załatwiał z hotelem, a oni kończą reklamację.

Dodatkowym smaczkiem jest fakt, że dnia 15.09 obiekt pobrał sobie z mojej karty dodatkowe 86,50€ (nie było w warunkach żadnych dodatkowych opłat). Sprawa zgłoszona do banku, karta zastrzeżona. Sprawę zgłosiłem też do bookingu, jednak milczą.

Jakiś hiszpański typek wyr*chał mnie na 160€. Co radzicie w tej sytuacji? Czy booking może mnie tak zlać?

Tylko tak na koniec mojej historii.
Wymiana maili z booking.com to jak walenie głową w mur, "nic nie mogą zrobić".
- pisemne oświadczenia 4 świadków, że byłem w obiekcie przed ustaloną godziną, to dla nich nie dowód. Na pytanie jaki mają dowód, że nie byłem przed ustaloną godziną, nie odnoszą się w ogóle
- anulowanie noclegu przez gospodarza przed ustaloną godziną "nic nie znaczy" i "świadczy tylko o tym, że czekał na mnie"
- kwestię fraudu 86€ z karty mam sobie załatwiać sam
- od ponad tygodnia nie otrzymuję już odpowiedzi na maile
- moje posty na facebooku są kasowane, a dziś zablokowano mnie na ich stronie

Wnioski wyciągnijcie sami.

Oczywiście zgłosiłem chargeback do banku.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6489 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 54, 55, 56, 57, 58, 59, 60 ... 325  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości