Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Podstawowe informacje na temat lotów opóźnionych, odwołanych, overbookingu i odszkodowań:

https://konsument.gov.pl/opozniony-odwolany-lot/

[b]Wizzair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot

wizzair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,106445

Ryanair - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,68109

Ryanair Sun - odszkodowanie za opóźniony / odwołany lot
ryanair-sun-odszkodowanie-za-opozniony-odwolany-lot,1498,130312

Uszkodzony/ zaginiony/ opóźniony. bagaż
uszkodzony-zaginiony-opozniony-bagaz,228,21597

Historia lotów z flightradar
historia-lotu-na-flightradar,18,8917

Linki do wniosków o odszkodowanie najpopularniejszych linii latających z PL:
LOT
https://www.lot.com/pl/pl/centrum-pomoc ... po-podrozy
Lufthansa
https://www.lufthansa.com/us/en/fast-compensation
Air Dolomiti
https://hda_s_form.airdolomiti.it/Custo ... @item-4--1
Austrian
https://www.austrian.com/xx/en/footer-p ... ities.html
Swiss
https://www.swiss.com/de/en/customer-su ... gularities
Brussels
https://www.brusselsairlines.com/fr/en/ ... ncellation
Turkish
https://feedback.turkishairlines.com/en ... -selection
Air France KLM
https://wwws.airfrance.pl/claim
https://www.klm.co.uk/claim
British Airways
https://www.britishairways.com/travel/f ... select/dcd
Enter Air
https://reklamacje.enterair.pl/#/flightcomplaint

Czy odszkodowanie za lot przysługuje?
UE-UE przysługuje
UE-NONUE przysługuje
NONUE-UE przewoźnik unijny (przynajmniej jeden odcinek) przysługuje
NONUE-UE przewoźnik pozaunijny nie przysługuje

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10614 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 527, 528, 529, 530, 531  Następna
Autor Wiadomość
#10581 PostWysłany: 31 Lip 2026 09:44 

750 euro wywalczone od Lufthansy via Schlichtungsstelle Reise & Verkehr. Podałem im dane, a dzisiaj dostaję maila od LH z prośbą o dane bankowe. Klikam w link - "Access to this page is no longer possible" :|
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#10582 PostWysłany: 31 Lip 2026 09:58 

Loty: 217
Kilometry: 435 426
Krajów: 52 / 24.3%
złoty
@soczekpl ja uzupełniłem dane do przelewu przez link od Schlichtungsstelle Reise & Verkehr, po kilku dniach przelew dotarł
 Profil Relacje PM off  

#10583 PostWysłany: 31 Lip 2026 10:17 

@terrop, tak, ja też, ale dzisiaj LH wysłała dodatkowo prośbę o uzupełnienie danych na swojej stronie. Liczę, że za kilka dni przelew dotrze.
 Profil Relacje PM off  

#10584 PostWysłany: 01 Sie 2026 06:45 

Loty: 346
Kilometry: 357 961
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Wizzair, 31 lipca, lot Fiumicino-Kraków 21.25-23.35
Czy musiałem być fizycznie na pokładzie, żeby starać się o odszkodowanie? Miałem zrobioną odprawę online, ale nie pojawiłem się na lotnisku i nie poleciałem. Wylot z Rzymu był opóźniony o ponad 3 godziny, następnie lot przekierowano do Katowic z Krakowa (wylądował w Katowicach 2.48 h po planowanym czasie lądowania w Krakowie). Według maila Wizzair nie zapewnił pasażerom transferu po wylądowaniu.
Podkreślę, że nie leciałem tym samolotem, nie byłem na lotnisku, ale odprawa online była zrobiona. A może należy się tylko zwrot za niewykorzystany bilet?
 Profil Relacje PM off  

#10585 PostWysłany: 01 Sie 2026 07:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Nic niestety nie dostaniesz. Ani odszkodowania ani zwrotu. Klasyczne no show.
katka256 lubi ten post.

#10586 PostWysłany: 01 Sie 2026 12:10 
Awatar użytkownika

Loty: 379
Kilometry: 561 459
Krajów: 71 / 33.2%
HON fly4free
@Tom Stedd Gdyby zupełnie odwołali to by się należało a tak to jak napisał poprzednik.
 Profil Relacje PM off  

#10587 PostWysłany: 19 Sie 2026 19:19 

Loty: 392
Kilometry: 770 193
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
W listopadzie 2025 przez Discover nie zdażyliśmy na przesiadke. Opóźnienie miało 2 niezależne przyczyny:
- opóźnienie w starcie lotu poprzedzającego o prawie 2h
- bird strike podczas ladowania tego właśnie opóźnionego lotu poprzedzającego i to zwiekszylo opóźnienie
Przesiadka to rozkładowe około 1,5h, wiec bird strike nie miał już wpływu na utrate przesiadki i wykazałem, że nasz lot nie miał szans nadrobić tego na podstawie danych lotów historycznych.

Do marca próbowałem rozmawiac z Discover. Nie przyznali jaka byla przyczyna opóźnienia lotu poprzedzajacego, nie wynika ona tez z danych FR24.

Poszła sprawa do Schlichtungsstelle i Discover zgodzilo sie na mediacje. Postepowanie trwalo prawie 5 miesiecy i uznano, że odszkodowanie sie należy, bo: prawnie druga przyczyna nie likwiduje pierwszej, potwierdzono, że przesiadka już bez bird strike była niemozliwa, ale także w procedurze mediacyjnej Discover nie przyznal się jaka była przyczyna opoznienia lotu poprzedzajacego a to jest absolutnie kluczowe dla toku w sadzie.
Dostalem wlasnie info od Schlichtungsstelle, ze Discover nie zgadza sie z ich rekomendacja i to konczy sprawe, a mi zostaje procedura sądowa.
Jestem troche w szoku, ze linia moze bezkarnie ukrywac kluczowe fakty co stawia mnie w zlej sytuacji w sadzie
Nie chce im tego darowac.

Ostatnio edytowany przez rob_sad, 19 Sie 2026 23:14, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#10588 PostWysłany: 19 Sie 2026 22:35 
Awatar użytkownika

złoty
w podobnej sprawie ale tam STS stanął po stronie lufy oddałem sprawę do sądu za pośrednictwem pośrednika i sprawę wygrali w sądzie w Monachium, więc myślę że też powinieneś dalej działać i nie odpuszczać
 Profil Relacje PM off
rob_sad lubi ten post.

#10589 PostWysłany: 19 Sie 2026 22:57 

Loty: 392
Kilometry: 770 193
Krajów: 80 / 37.4%
srebrny
Myślę, że sytuacja w której linia celowo ukrywa dowody, by eskalować i wymuszać proces przed sądem daje mi na tyle dużą przewagę, że zaryzykuję pozew bez pośredniķów. W takiej sytuacji nie zasadza się kosztów zastępstwa w przypadku przegranej. Przynajmniej w teorii.
Ale wkurza mnie, że linie to robią. Za to powinny być grube kary.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#10590 PostWysłany: 25 Sie 2026 10:17 

czy ktoś może pomóc w temacie?
pełną korespondencja mailowa z uznaniem roszczenia mam.
 Profil Relacje PM off  

#10591 PostWysłany: 25 Sie 2026 10:26 

platynowy
Skoro sam sobie nie potrafisz pomoć to zgłoś do pośrednika i podziel się z nim urobkiem.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#10592 PostWysłany: 11 Wrz 2026 12:36 

Ostrzeżenia: 1
niebieski
Rozumiem, że wylosowanie secondary do Stanów i ewentualne spóźnienie się na przesiadkę wtedy wyklucza możliwość starania się o odszkodowanie gdyż jest to czynnik niezależny od przewoźnika?

Ostatnio edytowany przez puhacz, 13 Wrz 2026 12:42, edytowano w sumie 1 raz
Przeniesiony
 Profil Relacje PM off  

#10593 PostWysłany: 13 Wrz 2026 21:22 

Woojtaaas napisał(a):
Czy miał ktoś podobną sytuację?
Rezerwacja w Lufthansie 08.06: WAW - FRA - FUE (Lufa/Discover) oraz powrót 15.06 TFS - ZRH - WAW (Edelweiss/Swiss).
15.06 3 godziny przed wylotem dostałem informację, że lot TFS-ZRH będzie opóźniony o 8 godzin, a po chwili moja rezerwacja została anulowana (lot TFS-ZRH finalnie odbył się z opóźnieniem o 9h). Po kolejnej chwili pojawiły się nowe loty w mojej rezerwacji -> TFS-DUS-WAW (Eurowings/LOT). Finalnie dotarłem do WAW 2h55 min (3h5min otwarcie drzwi) później niż planowana godzina przylotu. Jeśli dobrze zrozumiałem to w przypadku odwołanego/anulowanego lotu przysługuje mi odszkodowania 600€ jeśli finalnie doleciałem opóźniony o 2h. Pisałem wniosek do Lufthansy w tej sprawie lecz po kilku dniach dostałem odpowiedź, że oni umywają ręce i tą sprawą powinien się zająć Swiss, a mojej narzeczonej odpisali, że umywają ręce i tą sprawą powinien się zająć Edelweiss. Czy ma ktoś jakąś sugestie jak to dalej ugryźć? Lot Edelweissa finalnie odbył się, a to Lufthansa (operator rezerwacji) anulował rezerwację tuz przed odlotem.

I jednak wbrew opiniom paru osób komentujących zasądzone odszkodowanie 600 euro - pośrednik Air Compensa
 Profil Relacje PM off
FastHearing5774 lubi ten post.

#10594 PostWysłany: 13 Wrz 2026 22:29 

złoty
Powinno być 300 euro jeśli już, ale jak linia lotnicza bogata to kto im zabroni

Kod:
Orzeczenie TSUE umożliwia obniżenie odszkodowania z 600 EUR do 300 EUR
Wspomniane powyżej orzeczenie z dnia 19 listopada 2009 r. w sprawach połączonych C-402/07 i C-432/07 określa, że w przypadku lotów na dystansie przekraczającym 3500 km, z których jedno z lotnisk znajduje się poza obszarem Unii Europejskiej, przewoźnik może obniżyć kwotę odszkodowania o 50%, jeśli czas opóźnienia zawiera się w przedziale od 3 do 4 godzin. Tym samym niniejsze ograniczenie dotyczy wyłącznie rejsów, w przypadku których pasażerom przysługuje maksymalna kwota określona w Rozporządzeniu (WE) nr 261/2004, tj. 600 EUR. W przypadku, gdy opóźnienie nie przekroczy 4 godzin, przewoźnik lotniczy może tę kwotę obniżyć o 50%, a tym samym wypłacić pasażerom rekompensatę w wysokości 300 EUR.

Jeśli odszkodowanie za odwołany lot to sporo tu nieścisłości tj jakoby odwołany, a odleciał 7 godzin później
 Profil Relacje PM off  

#10595 PostWysłany: 13 Wrz 2026 23:02 

Loty: 194
Kilometry: 421 299
Krajów: 49 / 22.9%
srebrny
Bardzo bardzo dużo nieścisłości :)
Warunki uzyskania odszkodowania
Czas opóźnienia: Samolot musi dotrzeć do Warszawy z opóźnieniem wynoszącym co najmniej 3 godziny w stosunku do planowej godziny przylotu. [1]

Dystans trasy: Odległość między Teneryfą a Warszawą wynosi ponad 3500 km, ale ponieważ jest to lot wewnątrz Unii Europejskiej (Hiszpania – Polska), zastosowanie ma stawka pośrednia wynosząca 400 euro (dla tras wewnątrz UE powyżej 1500 km)
 Profil Relacje PM off  

#10596 PostWysłany: 19 Wrz 2026 17:44 

Loty: 44
Kilometry: 99 833
Krajów: 23 / 10.8%
Cześć,

mam odwrotną sytuację lot przeniesiony na wcześniejszą godzinę. Pierwotny planowany wylot 15.09 Brindisi - Warszawa 22:35. Wizzair zmienił godzinę wylotu na wcześniejszą 20:00. Nie dostałem żadnego maila o zmianie terminu wylotu na wcześniejszy.
Chciałem złożyć reklamację do Wizzair, ale przy próbie złożenia reklamacji oznaczonej przeze mnie jako anulowanie lotu dostałem informację, że "opóźnienie nie wyniosło więcej niż 3h." Trochę poczytałem i znalazłem informację, że zmiana terminu lotu na wcześniejszy traktowana jest jak odwołanie lotu a nie opóźnienie.

Wizzair powinien poinformować mnie o tej zmianie co najmniej na 14 dni przed wylotem. Tak jak pisałem wyżej nie mam w historii maila żadnej informacji o zmianie wylotu. W aplikacji też się nic nie pojawiło w notyfikacjach.

Czy w takiej sytuacji przysługuje mi odszkodowanie??
 Profil Relacje PM off  

#10597 PostWysłany: 19 Wrz 2026 23:38 

niebieski
Może skorzystaj z tematu zmiana-terminu-lotu-wizzair,225,66694?start=1900 i napisz czy leciałeś tym przyspieszonym lotem mimo braku informacji od wizza
 Profil Relacje PM off  

#10598 PostWysłany: 20 Wrz 2026 17:35 

Loty: 104
Kilometry: 153 622
Krajów: 29 / 13.6%
srebrny
Chyba trzeba przywitać się z nową rzeczywistością- zakłócenia w funkcjonowaniu lotnisk przez niezidentyfikowane drony.
W skrócie:
30 maja odwołany lot FRA-MUC przez Lufthansę; automatyczne przebookowanie na loty alternatywne. Zamiast dolecieć do CTA o 14.15 to po zmianie lotów rozkładowo powinniśmy być o 18.05, rzeczywiście byliśmy kilkadziesiąt minut po godzinie 18.
16 czerwca zgłosiłem reklamację do Lufthansy, z wnioskiem o odszkodowanie zgodnie z EU261 + 244 euro kosztów poniesionych za spóźnienie przy wynajęciu auta z wypożyczalni.
18 sierpnia napisałem prośbę o mediację do Schlichtungsstelle Reise & Verkehr e.V. z powodu braku odpowiedzi od 2 miesięcy od Lufthansy, z wnioskiem o odszkodowanie zgodnie z EU261 + 244 euro kosztów poniesionych za spóźnienie przy wynajęciu auta z wypożyczalni.
9 września odpowiedź od Lufthansy:
Cytuj:
Mimo wszelkich starań, aby utrzymać harmonogram lotów i unikać opóźnień, nie jesteśmy w stanie całkowicie wykluczyć sporadycznych opóźnień na lotnisku. Przeciążenie przestrzeni powietrznej lub ograniczenia nałożone przez władze mogą powodować opóźnienia, które wpływają na kolejne loty w rotacji samolotu i nie zawsze da się je nadrobić. Niestety, taka sytuacja miała miejsce w przypadku Pańskiego lotu.
Bezpieczeństwo w ruchu lotniczym jest dla Lufthansy najwyższym priorytetem, dlatego takie sytuacje nie zawsze można uniknąć. Jako linia lotnicza dokładamy wszelkich starań, aby mimo okoliczności jak najszybciej dowieźć pasażerów do celu podróży.
Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 261/2004, okoliczności takie jak opisane, które są niezależne od linii lotniczej, uznawane są za nadzwyczajne i nie uprawniają do odszkodowania.

17 września odpowiedź od Schlichtungsstelle Reise & Verkehr e.V.:
Cytuj:
Z naszych danych wynika, że ​​lot musiał zostać odwołany z powodu zaobserwowania drona w pobliżu lotniska w Monachium. Zgłoszona aktywność drona stanowiła zagrożenie dla bezpieczeństwa ruchu lotniczego i doprowadziła do tymczasowych ograniczeń w funkcjonowaniu lotniska. W rezultacie kilka lotów w tym dniu zostało odwołanych. Tutaj dodam od siebie: mój lot FRA-MUC, dron na lotnisku w Monachium, skąd samolot miał po nas przylecieć.
Zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 261/2004 pasażerom nie przysługuje odszkodowanie, jeżeli odwołanie lotu jest spowodowane nadzwyczajnymi okolicznościami, których nie można było uniknąć nawet przy podjęciu wszelkich racjonalnych środków. Obserwacje dronów i wynikające z nich ograniczenia bezpieczeństwa przestrzeni powietrznej wykraczają poza zakres kontroli linii lotniczych i dlatego stanowią takie nadzwyczajne okoliczności.
Ponadto Lufthansa wypełniła swoje zobowiązania wynikające z obowiązujących przepisów dotyczących praw pasażerów, organizując alternatywny transport do miejsca docelowego. Zwracamy uwagę, że zaproponowana przez Lufthansę zmiana rezerwacji została zaakceptowana i wykorzystana. Pomimo utrudnień, pasażerowie wraz z osobami towarzyszącymi zostali przewiezieni do Katanii z opóźnieniem krótszym niż cztery godziny w stosunku do pierwotnie planowanego czasu przylotu. Tutaj dodam od siebie: nie do końca jestem przekonany (nie do końca pamiętam), że dolecieliśmy do CTA w czasie, krótszym niż 4h niż pierwotnie zaplanowany lot, bo alternatnwny lot BRU-CTA był opóźniony, lecz nie mam jak tego
Z tych powodów nie możemy zaoferować odszkodowania ani żadnego dodatkowego zwrotu kosztów na mocy Rozporządzenia (WE) nr 261/2004.
Niemniej jednak, jako gest dobrej woli i w celu osiągnięcia polubownego rozwiązania, jesteśmy gotowi zwrócić Państwu udokumentowane dodatkowe koszty transportu w kwocie 244 EUR, nie uznając żadnej odpowiedzialności prawnej.

I tutaj dla pewności pytanie do bardziej doświadczonych: brać te 244 euro i odpuścić, bo sprawa przegrana?
PS. O dronie nad lotniskiem w Monachium pisały media.

Załączniki:
WhatsApp Image 2026-09-17 at 14..jpg
WhatsApp Image 2026-09-17 at 14..jpg [ 130.68 KiB | Obejrzany 153 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#10599 PostWysłany: 20 Wrz 2026 17:41 

Cytuj:
Tutaj dodam od siebie: nie do końca jestem przekonany (nie do końca pamiętam), że dolecieliśmy do CTA w czasie, krótszym niż 4h niż pierwotnie zaplanowany lot, bo alternatnwny lot BRU-CTA był opóźniony, lecz nie mam jak tego

Nie wiem skąd wzięli 4h, skoro prawnie jest trzy, ale dokładne dane historyczne dot. godzin lotów możesz sprawdzić na flightera.

Jeśli faktycznie ten lot był w okolicy godzin występowania tego drona a nie np. pól dnia później, to najprawdopodobniej odszkodowanie ci się nie należy. Fajnie że zwrócą za wypożyczalnie bo to z tego co kojarzę nie podchodzi pod right to care.
 Profil Relacje PM off  

#10600 PostWysłany: 21 Wrz 2026 10:21 
Awatar użytkownika

Loty: 294
Kilometry: 644 815
Krajów: 112 / 52.3%
Jestem zrezygnowany i na granicy poddania się :(
Nie wiem, w którym kierunku działać: od kogo mam odzyskać odszkodowanie.
Bilety kupiłem w Gotogate na trasie WAW-LHR-BOG-SJO i z powrotem (na jednym bilecie). PLL LOT do Londynu, dalej Avianca. Lot w styczniu 2026.
Nad Atlantykiem zawróciliśmy na Wyspy Zielonego Przylądka, stamtąd lot do Madrytu i dalej Bogota i San Jose. Opóźnienie wyniosło ponad 12 h.
1. Napisałem do Gotogate - odesłali do przewoźnika
2. Napisałem do Avianca - uznano roszczenie i przyznano nam odszkodowanie po 520 GBP ale... nie wypłacono argumentując, że bilety kupowane u pośrednika i mamy się zwrócić do Gotogate.
3. Dalsze działania to było już odsyłanie od Annasza do Kajfasza.

Moje pytanko: kto powinien wypłacić odszkodowanie, jak to ugryźć? I dodatkowo: zlecić odzyskanie odszkodowania do firmy pośredniczącej (której?) czy dalej walczyć (z kim?).
 Profil Relacje PM off
czukuczuku lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10614 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 527, 528, 529, 530, 531  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Facebook [Bot] oraz 5 gości