Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#181 PostWysłany: 26 Cze 2017 14:10 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Anonymous napisał(a):
A jak pieczątki izraelskie [ miałem takie, bo kiedyś wbijali do paszportu, a nie karteczka] zamykają CAŁKOWICIE drogę do wjazdu , do większości krajów arabskich, to OK ? :mrgreen: Nikt się nie burzy ? Nie klnie i nie pomstuje? Bo to biedne :twisted: Araby typu Arabia Saudyjska..

No ale wiesz ze nie wpuszczą i koniec kropka. W Izraelu, niby nie mają problemu, ale zawsze jest ryzyko ze spędzić godzinę - 3 -6h w kontroli i mogą odesłać z powrotem.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#182 PostWysłany: 26 Cze 2017 14:12 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
W USA też możesz spędzić parę godzin na lotnisku i mogą Cię odesłać z powrotem, a niby masz wizę (ale to tylko promesa) w paszporcie. A wszyscy jednak kochają Wielkiego Brata.

Co kraj to obyczaj. Nie płaczcie, tak jest i już.

#183 PostWysłany: 26 Cze 2017 14:20 

A odesłali kogoś ?
Nie słyszałem.
To jednak prawda. Najwięcej uprzedzeń jest do tego czego nie znamy. Też takie miałem ,bo skąd człowiek miał wiedzieć coś o Żydach. Ale po 4 krotnym pobycie [ łącznie miesiąc] okazało się , że nie jest tak źle. :D
Całą rodzinkę [ łącznie 10 osób] tam etapami zatargałem . Wszyscy zachwyceni. Nikt nam przykrości na lotnisku, czy gdziekolwiek indziej nie robił.
I powiem szczerze bardzo mi się podejście Żydów do własnego kraju podobało. Wszędzie flagi z Gwiazdą Dawida. Są teraz mocni i nikogo się nie boją.
{...}

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 26 Cze 2017 14:22, edytowano w sumie 1 raz
o dwa słowa za dużo
 PM off  

#184 PostWysłany: 26 Cze 2017 14:29 
Awatar użytkownika

Loty: 772
Kilometry: 1 313 134
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Zgadzam się z @miloszp
obywatele Izraela powinni być w Polsce, w UE poddawani szczegółowej i bardzo czasochłonnej kontroli osobistej i kontroli bagażu. Dobrze by było utworzyć dla nich oddzielną kolejkę, którą obługiwać będzie jedna, góra dwie osoby na zasadzie strajku włoskiego, czyli dokładnie, szczególowo, powolutku, punkt po punkcie. Przyjeżdzają do nas z kraju, w którym pełno jest terrorystów a zamachy są niemal codziennością, powinniśmy naprawdę lepiej się zabezpieczyć.

Nie rozumiem tego pomysłu, że jak mam wizę Iranu w paszporcie, to jestem potencjalnym terrorystą. Bo każdy trochę myślący przestępca wymieni paszport albo postara się o posiadanie dwóch jednocześnie. Prostackim chamstwem jest zadawanie pytań ze sfery osobistej, bezczelne jest otwieranie zalakowanych tubek z izraelskimi kosmetykami, za które wcześniej sporo zapłaciłem - chyba że pogranicznicy zwrócą koszty zakupu, jeżeli nic nie znajdą albo wymienią na nowe i nienaruszone. Jak można w ogóle srzedawać turystom coś zamykanego hermetycznie, skoro na granicy bawimy się w otwieranie tubek, w mojej opinii to nieuczciwe.
Staram się rozumieć szczególną sytuację Izraela ale nie widzę zagrożenia terrorystycznego ze strony polskich, w Polsce urodzonych, mówiących po polsku turystów.
Te lotniskowe kontrole są naprawdę nieprzyjemne, stresujące, głównie dlatego, że człowiek czuje się niewinny, nic nie przemyca i nie ukrywa (ma te wizy w paszporcie) a jest bezradny wobec zalewu głupich, wścibskich, czasem chamskich, obcesowych, bezczelnych pytań. Rodzina, współpodróżnicy mogą się jeszcze bardziej denerwować, czekająć na delikwenta a nikt nie raczy im wyjaśnić, co się dzieje. Stado wytresowanych osiłków stara się wykazać czujną aktywnością, zazwyczaj są to osobnicy dużo młodsi ode mnie. Doświadczyłem tego kilka lat temu i jakoś na razie nie mam chęci wracać do naprawdę ciekawego, ba - fascynującego Izraela. Innymi słowy, rozumiem względy bezpieczeństwa ale formy, organizacji takiej kontroli granicznej nie akceptuję.
Dobrym rozwiązaniem byłaby mozliwość posiadania 2 paszportów, kilka krajów (Francja) chyba to dopuszcza.

Na marginesie: wiele osób zżyma się na uciążliwość w zdobyciu amerykańskiej wizy. Ja nigdy chamstwa ze strony amerykańskiego konsula nie widziałem, a byłem po wizę chyba ze cztery razy. Na granicy może nie zawsze jest super miło, ale takiego cyrku jak w Izraelu to u Wuja Sama nie ma.
 Profil Relacje PM off
6 ludzi lubi ten post.
mashacra uważa post za pomocny.

#185 PostWysłany: 26 Cze 2017 14:32 

niebieski
@jacakatowice - pojedz do Palestyny to moze zmienisz zdanie odnosnie podejscia Zydow do swojego kraju i wszystkich jego mieszkancow.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.

#186 PostWysłany: 26 Cze 2017 14:34 
Awatar użytkownika

srebrny
Anonymous napisał(a):
I powiem szczerze bardzo mi się podejście Żydów do własnego kraju podobało. Wszędzie flagi z Gwiazdą Dawida. Są teraz mocni i nikogo się nie boją.
{...}

No chyba się boją, skoro tak trzepią na lotnisku...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#187 PostWysłany: 26 Cze 2017 14:37 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
Krajów: 57 / 26.6%
niebieski
To wątek o Izraelu więc pisze o Izraelu. Jestem zdania że skoro są beznadziejni dla nas uważam że powinniśmy mieć identyczną politykę, szczególnie co do przemytu a nie przymykać oko skro na własnych obywateli nie przymykamy. Brazylijczycy wprowadzili 160usd dla amerykanów jestem zdania że tez powinniśmy to samo zrobić. Nie wpuścił bym do Pl żadnego saudyjskiego studenta a jest ich pełno, również kobiet, nie sadzę by ktoś z nas mógł tak o pojechać sobie z łatwością na całe studia do Arabii Saudyjskiej a my przyjmujemy ich tu z otwartymi rękami.

#188 PostWysłany: 26 Cze 2017 14:41 
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 983 931
Krajów: 33 / 15.4%
niebieski
Wilanow napisał(a):
[...]generalnie tylko wiadomości prywatne na FB, na wyjazd poproszę dziewczynę, żeby zmieniła mi hasło na takie, którego nie będę znał do powrotu, żeby nie mogli mnie inwigilować, bo tego nie trawię. A jak wtedy wygląda sytuacja, puszczają, czy wzywają tłumacza? Probował ktoś takiego rozwiązania?[...]

Mozesz sobie nienawidzic, ile chcesz - nie ma zakazu, ale owa 'blokada' dostepu do FB, to hmm...
Masz tam jakies antysemickie wpisy/polubienia, ktorymi (nie)chcialbys sie pochwalic?

Także = również / też
Tak że = więc / zatem / dlatego
 Profil Relacje PM off  

#189 PostWysłany: 26 Cze 2017 14:43 

pbak napisał(a):
@jacakatowice - pojedz do Palestyny to moze zmienisz zdanie odnosnie podejscia Zydow do swojego kraju i wszystkich jego mieszkancow.

A co Ty myślisz , że nie byłem ?
Ramallah, Hebron, Betlejem, Nablus.
I właśnie w Hebronie, kilkadziesiąt metrów od izraelskich posterunków, ale poza zasięgiem wzroku żołnierzy otoczyła nas grupa agresywnych wyrostków. A w dzielnicy muzułmańskiej w Jerozolimie to samo. Syn 13 lat był w poważnych opałach , bo szedł kawałek przed nami. Sam. Już po zamknięciu sklepów. Gdyby nie moja interwencja , to różnie mogło być. Nie powtarzajcie w kółko , jacy oni pokrzywdzeni. Jedni warci drugich. Dać im możliwości , to jeszcze większy terror wprowadzą. Tak jak Hamas rządzi twardą ręką w Strefie Gazy.
 PM off  

#190 PostWysłany: 26 Cze 2017 15:32 

niebieski
No i? Ja tez w paru krajach mialem watpliwa przyjemnosc spotkania sie z lokalnymi wyrostkami ale to jeszcze nie daje podstawy do stosowania odpowiedzialnosci zbiorowej i traktowania calej grupy spolecznej tak jak Izrael traktuje Palestynczykow. Zgadzamy sie w jednym, jedni sa warci drugich i obie strony maja swoje za uszami. Tylko, ze Izrael ma o wiele wieksze mozliwosci egzekwowania swojej polityki.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#191 PostWysłany: 26 Cze 2017 16:00 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Jakby nie miał takich możliwości, to by go już nie było.

#192 PostWysłany: 26 Cze 2017 16:24 

A jak wyglada kontrola rodzin z dziecmi? Biora ich razem na spytki? Czy jeden z rodzicow z dziecmi a drugi oddzielnie? Ja z Żoną mamy pieczatki z Turcji, Indonezji, Malezji. Dzieci czysto :)
 Profil Relacje PM off  

#193 PostWysłany: 26 Cze 2017 16:40 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
Z żoną mamy pieczątki irańskie, dzieci czysto - za pierwszym razem czekaliśmy pół godziny, o nic nie pytali, wpuścili bez problemu, za drugim razem dopytywali się po co byliśmy w Iranie, trochę się dziwili że razem i turystycznie. Przy wyjeździe kazali mi tłumaczyć synowi z angielskiego czy sam pakował bagaż itp. [pomimo, ze on lepiej ode mnie gada po angielsku, ale nie dyskutowałem, z tego co się zorientowałem - trzeba odpowiadać konkretnie, bez żarcików uśmieszków itp.]
keimak uważa post za pomocny.

#194 PostWysłany: 26 Cze 2017 17:56 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Czytam i czytam kolejne wpisy i zaczynam dochodzić do wniosku, że chyba miałem furę szczęścia w ostatni poniedziałek tak na wjeździe jak i na wyjeździe... teraz zaczynam się poważnie zastanawiać czy lecieć ponownie w środę (był Tel Aviv, teraz jechałbym do Jerozolimy) czy jednak sobie odpuścić... :/
 Profil Relacje PM off  

#195 PostWysłany: 26 Cze 2017 18:58 

Wydaję mi się, że zbyt wielu bierze te kontrole do siebie (piszę to ja - '6-stka' i 'S-ka' ;) ). To nie chodzi o Was. To chodzi przede wszystkim (choć nie tylko) o szkolenie dla pracowników/ stażystów Was sprawdzających, oraz o nakręcenie odpowiedniego 'mind-setu' dla tychże. Przecież służby Izraela doskonale wiedzą, że jeżeli terrorysta zostanie zatrzymany na lotnisku to ktoś 'nawalił' dużo, dużo wcześniej. Chociaż wiadomo, te kontrole są mało przyjemne.
@macio106 Po takiej reklamie to chyba faktycznie rozważę 'jednodniówki'. Jakby to było... Izrael - chodź się przelecieć? :twisted:
 PM off  

#196 PostWysłany: 26 Cze 2017 19:01 

No tak. Można było się tego spodziewać.
Był spokój przez całe lata w temacie odpraw granicznych w Izraelu. Prawdziwi turyści i obieżyświaty sobie jeździli i wracali spokojnie. Coś tam ktoś czasami napisał , jak to wygląda. Ja m.in też.
Aż tu nagle pojawiły się tanie bilety. I to prawdziwymi liniami. LOT-em. I noclegu nie trzeba , bo jednodniówka + objazd całej Polski autobusem z/na lotniska. Konserwy do plecaczka i jedziem/lecim :twisted:
Polecieli.
I zaczął się siwy dym. Co to w tym Izraelu nie wyprawiają z ludźmi- "turystami" z Polski. :D
Żądamy adekwatnej odpowiedzi polskich służb. Trzymać pejsatych godzinami na granicach itd itp

A może to Wy jesteście wyjątkowo "przypałowi" ? ;)
A tamci , wyszkoleni , od razu to widzą i zaczynają się schody ?? :mrgreen:
 PM off
5 ludzi lubi ten post.

#197 PostWysłany: 26 Cze 2017 19:28 

Ciekawe. Jakoś mi tam nic takiego i 10 osobom, które były ze mną , nie robili. Parę minut miłej gadki i tyle. Więc o jakim poddaństwie mowa ?
Normalka. To samo było w USA . Tylko do Kanady mnie "trzepali" chyba z 15 minut.
To nie moja złośliwość, tylko naprawdę mam wrażenie, że Ci z forum , którzy trochę polatali po świecie zaczęli traktować wszystkich z góry. Nadmierna pewność siebie. Co mi tu taka małolata w mundurze będzie się dopytywać o to z kim lecę, po co , i dlaczego...
 PM off
krystoferson112 lubi ten post.

#198 PostWysłany: 26 Cze 2017 19:36 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Właśnie, nie trzepali Cię podczas podróży więc nie masz pojęcia o czym piszesz i w czym jest problem... ja też tydzień temu dostałem się i wydostałem bez najmniejszych problemów i myślałem, że to jakieś mity po internetach krążą a jednak zacząłem czytać czy to relację chłopaków ze strony głównej z ostatniego czwartku czy tutaj na forum kolejne wpisy o podobnych historiach przerobionych przez ludzi i otworzyłem oczy, zrozumiałem że miałem po prostu furę szczęścia podobnie jak i Ty, tylko i aż tyle, i właśnie to, że Twój losy zależy w głównej mierze od zwykłego "farta" jest w tym wszystkim najgorsze.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#199 PostWysłany: 26 Cze 2017 19:40 
Awatar użytkownika

Loty: 705
Kilometry: 947 291
Krajów: 77 / 36.0%
niebieski
Izrael nie jest żadnym wyjątkiem pod tym względem. W jednym z krajów do którego wybrałem się na jednodniówkę nie dość że zostałem przemaglowany przy wylocie przez miejscowe służby to jeszcze przez telefon tłumaczyłem się urzędnikowi imigracyjnemu z kraju do którego wracałem :p

UE powinna uczyć się od Izraela jak chronić swoje zewnętrzne granice...

#200 PostWysłany: 26 Cze 2017 19:43 
Awatar użytkownika

srebrny
:o :shock: :?
@jacakatowice
Ty jesteś Obieżyświatem i Prawdziwym Turystą, ja - niekoniecznie. Tak się akurat złożyło, że 3,5 roku temu postanowiliśmy pojechać na Święta Bożego Narodzenia do Izraela i do Betlejem w Autonomii, nie na jeden dzień a na cały tydzień. LOTem z WAW do TLV za jakieś 650 PLN czyli tanio ale nie tak tanio, jak się lata obecnie z regionów.
Wjazd bezproblemowo, padło tylko kilka pytań o mój 3-tygodniowy pobyt w Iranie w 2009 roku, standardowe pytania po co, czy mam tam przyjaciół i dlaczego byłem tak długo i było po rozmowie. Za to w drodze powrotnej spędziłem na różnych rozmowach, kontrolach oraz w ciągnących się bezsensownie kolejkach do kolejnych kontroli jakieś 3 godziny, podczas gdy moja partnerka i przyjaciele naprawdę się niepokoili czekając pod bramką. Pytania były nieprzyjemne a niektóre wścibskie i obcesowe. Ja przeżyłem, kremy z Morza Martwego kupione dla mojej mamy zostały podziurawione, jakieś wariactwo, od tego czasu nie palę się aby wracać, chociaż pewnie za jakiś czas się zdecyduję, mam w planach parę miejsc do zobaczenia.

Nie uogólniaj, nie widzę nic nagannego w wycieczce na 1 dzień jeśli tak komuś pasuje, nie przykładaj do innych swojej miarki, proszę.
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
Gaszpar uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość