Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 25 Cze 2017 18:53 

A był ktoś może na Azrieli Observatory i orientuje się jaka cena za wjazd na 50 piętro?
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#162 PostWysłany: 25 Cze 2017 19:03 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
kemot napisał(a):
No to mi narobiliście smaka na wyjazd w środę... :/

@OradeaOrbea czy Ci z was, którzy w czwartek byli na jednodniówce drugi raz z rzędu, spotkali się z jakimiś dodatkowymi "atrajami" tylko i wyłącznie z tego właśnie powodu?

Patrzyli jak na kosmitów. Ale to narciarze z Iranu przyjęli na siebie najcięższe uderzenie.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#163 PostWysłany: 25 Cze 2017 19:47 

srebrny
wynalazek z sieci, znaczenie cyferek ze stickera na paszporcie przy wylocie, ja mialem 5

Cytuj:
When internationals fly alone out of Israel, they get a “6” or a “5”. This number is a sticker you get on your passport and bags that helps the Israeli airport security evaluate your level of Zionism. “1” is awesome, “6” is you’re fucked. 1 is reserved for white Jewish Israelis, 2 is for white Jewish non-Israelis and friendly internationals, 3 is a suspicious Israeli or international, 4 is sometimes given to non-white Israelis, 5 is for Arab Israelis or questionable internationals, and 6 is for Palestinians, Muslims, and hostile internationals.
 Profil Relacje PM off  

#164 PostWysłany: 25 Cze 2017 19:57 
Awatar użytkownika

Loty: 67
Kilometry: 138 255
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Te nr to bujda nakleja jak mu idzie z rolki :) Izrealczykom też;)

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
luki lubi ten post.

#165 PostWysłany: 25 Cze 2017 20:12 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Czytając wasze posty przypominają mi się przygody moje i @piotrek_ sprzed równo 4 lat. Z tą różnicą, że lecieliśmy ElAl:
podroze-z-el-al-israel-airlines,226,106636
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#166 PostWysłany: 25 Cze 2017 20:29 

@krasnal Śmiechłem z opisu kategorii jakie dostałeś ;)
A nawiasem mówiąc, ja się dziwię, że niektórzy się dziwią 'trzepańska'.

Załączniki:
19496209_10155397312290890_1688093676_o.jpg
19496209_10155397312290890_1688093676_o.jpg [ 102.65 KiB | Obejrzany 1329 razy ]
 PM off  

#167 PostWysłany: 25 Cze 2017 21:42 

srebrny
ibartek napisał(a):
wynalazek z sieci, znaczenie cyferek ze stickera na paszporcie przy wylocie, ja mialem 5

Cytuj:
When internationals fly alone out of Israel, they get a “6” or a “5”. This number is a sticker you get on your passport and bags that helps the Israeli airport security evaluate your level of Zionism. “1” is awesome, “6” is you’re fucked. 1 is reserved for white Jewish Israelis, 2 is for white Jewish non-Israelis and friendly internationals, 3 is a suspicious Israeli or international, 4 is sometimes given to non-white Israelis, 5 is for Arab Israelis or questionable internationals, and 6 is for Palestinians, Muslims, and hostile internationals.

Nie jest to prawda - ostatnio dostałem 1 , a Żydem nie jestem i leciałem sam . Dwa lata temu lecąc z dziewczyną dostaliśmy po 5. Trudno określić jakie mają kryteria.

#168 PostWysłany: 25 Cze 2017 22:44 

SPLDER napisał(a):
ibartek napisał(a):
Trudno określić jakie mają kryteria.

Zależy od widzimisię dzieciaka na stażu, który prowadzi pierwszą kontrolę ;)
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#169 PostWysłany: 26 Cze 2017 07:59 
Awatar użytkownika

Loty: 400
Kilometry: 706 728
Krajów: 90 / 42.1%
niebieski
Podczas mojej podróży do Izraela Wizzairem aż takich przygód nie miałem. W locie do bez większych problemów (musiałem tylko okazać rezerwację noclegu), a w drodze powrotnej najpierw około 20 minutowa rozmowa i standardowo przegląd paszportu i pytania o pieczątki z Turcji i Tunezji. W związku z tym również pytania o znajomości w tych krajach i cele podróży. Były również pytania o to czy miałem bagaż cały czas na oku i czy ktoś coś mi do niego włożył ;) Na koniec jako dodatek trzepanie całego bagażu.

#170 PostWysłany: 26 Cze 2017 09:28 

Wilanow napisał(a):

My lecimy w najbliższym czasie i zastanawiałem się nad tym . Czyli zawsze należy odpowiadać zgodnie z prawdą? A co w przypadku jak zapytają mnie co sądze o , Żydach? Też mam odpowiedzieć zgodnie z prawdą, że ich nienawidzę, czy lepiej odpowiadać "nie mam zdania" i wymijająco na wszystko , żeby nie mieli do czego sie przyczepić?
Ciekawy system moderacji.
Użytkownik @Wilanow napisał wprost, że nienawidzi danego narodu. W tym przypadku Żydów, a moderator @Abcn dostrzegł tylko literówkę w jego poście. Szerzenie nienawiści i antysemityzmu pominął delikatnym milczeniem.
Bo ich można mieszać z błotem. A jak coś niepochlebnego o Arabach napisać to leci do kosza , albo inne konsekwencje typu ostrzeżenie lub ban.
Ogarnijcie się w końcu. Ten lewacki odchył jest już przesadą.

Zresztą większość wpisów w temacie "jednodniówki" w Izraelu świadczy o kompletnej ignorancji i nieznajomości tamtejszych realiów przez większość tych, którzy się tam wybierają.
Mnie np zupełnie nie dziwi, że ktoś przylatujący tam na kilkanaście godzin ledwie, jest meeega podejrzany. Oni nie kumają , że są maniaki , którzy chcą sobie polatać i się zmęczyć tylko dlatego , że były tanie bilety. Żyją tam w ciągłym napięciu i sprawy bezpieczeństwa traktują bardzo poważnie.
A tych, którym się to nie podoba, informuję że całe szczęście , że to ci niedobrzy Żydzi kontrolują ten teren. W przeciwnym wypadku ["władza pokrzywdzonych Arabów"} , nie byłoby co tam już zapewne oglądać ze spuścizny chrześcijaństwa. Albo by to zburzyli , albo przerobili na meczety.
Taka prawda. I to nawet nie moje przemyślenia, tylko polskiego księdza, który od 2 lat mieszka w Starym Domu Polskim u Elżbietanek w Jerozolimie [pisze jakąś pracę naukową o początkach chrześcijaństwa], miałem okazję prowadzić z nim dłuugie dyskusje podczas pobytu tam.
Warto liznąć coś wiedzy przed wyjazdem a nie tylko podniecać się tanim przelotem.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 26 Cze 2017 15:03, edytowano w sumie 1 raz
Odp wyjasnienie https://www.fly4free.pl/forum/viewtopic.php?p=944266#p944266
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

#171 PostWysłany: 26 Cze 2017 09:42 

niebieski
Ja również potwierdzam, że ta wyliczanka dla kogo jaki numer - to nieprawda.
I mimo że osobiście zawsze dostawałem "2" (co by się niby zgadzało), to wielokrotnie (!) widziałem polskich turystów, którzy dostawali "5" i często "szli na bok" czyli do osobnego pokoju, ostatnio jacyś polscy studenci na wycieczce indywidualnej w Ejlacie. :)
 Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 26 Cze 2017 11:21 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
To jeszcze tylko dodam w uzupełnieniu tego, że na wjeździe mieliśmy zero problemów. Na WYJEŹDZIE się pojawiły gdyż jak sądzę podeszliśmy grupą do pierwszej rozmowy przed security. No i pytania skąd się znamy? dlaczego tak krótko w Izraelu? jak tanie bilety, jak to możliwe, że takie pieniądze? jaki stopień bliskości miedzy nami? co robimy? gdzie pracujemy?

Ogólnie pracownik konsultował się z jakimiś przełożonymi, trwało to trochę. Zdecydowanie nie był miły. Skwitował to, że przylecieliśmy na jednodniówkę "CRAZY" ale zabrzmiało to bardziej jakby mówił, że jesteśmy popierdol***i a nie szaleni...
W sumie to niczego z tego co do niego mówiliśmy nie był w stanie pojąć rozumem.

Moja rada dla następnych jest taka, żeby nie podchodzić z grupą do tej rozmowy. Bo wtedy jest sporo pytań o współpodróżnych a tak naprawdę, choć znamy się zcforum dużo o swoim życiu prywatnym nie wiemy. Jak podejdziemy indywidualnie lub w parach w których się dobrze znamy, możemy uniknąć trochę kłopotów i stresu.

A mina Pana jak mu się powiedziało, że znamy się z Internetu .... bezcenna :)
8 ludzi lubi ten post.
gecko uważa post za pomocny.

#173 PostWysłany: 26 Cze 2017 11:50 

niebieski
U nas było zupełnie odwrotnie - podeszlismy jako grupa (9 osob) - puszczono nas osobną kolejką, jedna osoba wzięta na bardziej szczegółowe pytania- skąd się znamy, czemu jeden dzień, pieczątki z Maroka itd. Druga osoba dwa pytania weryfikujace wersję pierwszej i wszyscy byli wolni, dalej już żadnych problemów, więc podejście grupowe sporo przyspieszyło.
 Profil Relacje PM off  

#174 PostWysłany: 26 Cze 2017 12:01 

srebrny
trudno cokolwiek przewidziec, bo to uznaniowa decyzja Pana czy Pani z kontroli, puszcza z pieczatkami z Turcji/Iranu, a zatrzymaja z Bali. moga tez odeslac kogos z czystym paszportem, bo to tez podejrzane...

co jakis czas musza kogos prewencyjnie lepiej sprawdzic, zeby ludzie z dodatkowej kontroli mieli co robic.

ja bym jednak radzil podchodzic osobno, tylko nie w sytuacji, ze stoicie razem w kolejce, a potem przy okienku mowicie ze przyjechaliscie sami..:-)
 Profil Relacje PM off  

#175 PostWysłany: 26 Cze 2017 12:10 
Awatar użytkownika

Loty: 171
Kilometry: 188 843
Krajów: 25 / 11.7%
złoty
Spoko jak znasz odpowiedzi na pytania, które ci zadają. Problem zaczyna się jak nie o wszystkich z grupy coś możesz powiedieć :)
4 ludzi lubi ten post.

#176 PostWysłany: 26 Cze 2017 13:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
Jestem nieco zdziwiona tym biadoleniem, ponieważ tacy wytrawni podróżnicy powinni znać realia kontroli na granicy izraelskiej. Było o tym pisane setki razy i na tym forum i w wielu innych miejscach. Nie rozumiem czemu teraz to narzekanie tutaj. Albo cześć jest ukrytymi masochistami albo część nie włączyło myślenia przed zakupem lotów. :shock:
3 ludzi lubi ten post.

#177 PostWysłany: 26 Cze 2017 13:39 

Loty: 312
Kilometry: 479 773
Krajów: 57 / 26.6%
niebieski
Bo czemu do jasnej cholery mam zmieniać paszport co rok, oczywiście że znam realia, ale czemu te bezmózgi wpuszczą mnie bez pytań z czystym paszportem, a ze stemplami z Iranu i Libanu = milion pytań, każdy zna realia, potencjalny terrorysta też więc on sobie zrobi czysty paszport i wjedzie. A ja co wjazd to debilne pytania przez bez mózgów, którzy jak rozumiem nie są w stanie wyobrazić że do Eilatu też można lecieć na jeden dzień z miejskiego lotniska w Tel Avie, + dlaczego my nie urządzamy im tego samego, dlaczego co 10 obywatela Izraela nie przetrzymać z 3 godziny bo może chce w Polsce wywołać powstanie syjonistyczne, dlaczego służba celna w PL nie sprawdza im bagaży, mimo że jak dla mnie co drugi przemyca pół walizki mięsa z rytualnego uboju bo przecież muszą coś jeść.
13 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#178 PostWysłany: 26 Cze 2017 13:47 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
miloszp napisał(a):
Bo czemu do jasnej cholery ........

Milosz, bo tak. ;)
Wiele rożnych idiotycznych procedur istnieje, na które narzekamy. A to upokarzające procedury otrzymania wiz, a to kontrole na granicach, a to dziwne przepisy, a to dodatkowe opłaty, a to biurokracja, etc i jakoś dajemy sobie radę. 8-)

#179 PostWysłany: 26 Cze 2017 13:49 

niebieski
@miloszp co kraj, to obyczaj. W krajach arabskich pewnie akceptujesz konieczność zakrywania głów przez kobiety (co jest kwestią wyłącznie kulturową), więc czemu tak ciężko zrozumieć, że Izrael jest mocno zagrożony terroryzmem, stąd te procedury (będące kwestią praktyczną, nie kulturową)? I nie, przeglądanie stempli w paszporcie to nie jedyny sposób na sprawdzenie, czy byłeś w krajach islamistycznych.

Taka kontrola nie skupia się wyłącznie na wykryciu terrorystów sensum stricte, ale osób, które stanowią jakiekolwiek zagrożenie, w tym nieświadomie. Najprostszym przykładem są kobiety (Europejki), które dla swoich arabskich kochanków przewoziły paczki zawierające zakazane substancje.
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 26 Cze 2017 14:03 

A jak pieczątki izraelskie [ miałem takie, bo kiedyś wbijali do paszportu, a nie karteczka] zamykają CAŁKOWICIE drogę do wjazdu , do większości krajów arabskich, to OK ? :mrgreen: Nikt się nie burzy ? Nie klnie i nie pomstuje? Bo to biedne :twisted: Araby typu Arabia Saudyjska..

A Izrael jednak wpuszcza z pieczątkami arabskimi ,tylko ewentualnie mogą dłużej sprawdzać. Miałem wizy z Turcji, Egiptu i Tunezji i nikt na Ben Gurionie nawet o to nie pytał.
 PM off
2 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 333 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 17  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość