Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Xınalıq
#1 PostWysłany: 21 Kwi 2024 04:46 

Loty: 89
Kilometry: 162 612
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
Xınalıq - mała wieś w górach, położona około 2350 m.n.p.m. Jest celem wielu turystów, z dwóch względów. Po pierwsze bardzo ciekawa jest droga dojazdowa z Quby (praktycznie cała wyasfaltowana) oraz sama miejscowość sama w sobie. Mieszkańcy przez wiele lat byli odcięci od świata, bo drogę wybudowano na początku XXI wieku. Dojeżdżając do wsi można zaparkować samochód na małym parkingu w centrum wsi, nowy większy jest w budowie. Sklepy widziałem dwa, pod jednym z nich też można zaparkować. Muzea są w zasadzie dwa. Pierwsze właściwe jest w górze we wsi, drugie zaraz obok parkingu. To drugie wg drogowskazów jest opisane jako informacja turystyczna, ale nie wiem, czy poza lokalnym językiem można się tu dogadać. Generalnie fajne widoki i klimat tego miejsca przyciągają rzesze turystów. Gdyby ktoś po drodze zgłodniał, to bliżej Quby jest wiele punktów gdzie można kupić qutabi w cenie 2-3 AZN.
 Profil Relacje PM off
DAD lubi ten post.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
 Temat postu: Re: Xınalıq
#2 PostWysłany: 17 Wrz 2024 15:58 
Awatar użytkownika

Loty: 300
Kilometry: 421 104
Krajów: 60 / 29.0%
platynowy
odświeżę temat. czy ktoś się może orientuje w sprawie wycieczek do Xinaliq? (zwłaszcza z noclegiem)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Wrz 2024 16:54 
Awatar użytkownika

Loty: 400
Kilometry: 718 412
Krajów: 74 / 35.8%
niebieski
@Szymon2020 jutro lecę do Baku i sam planuję ogarnąć tam transport i nocleg na własną rękę. Mam nadzieję, że uda się bez problemu dogadać z jakimś kierowcą żeby po mnie wrócił następnego dnia ;)
Szymon2020 lubi ten post.
Szymon2020 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 17 Wrz 2024 17:44 

Witam,
byłem tam bodajże w 2015 albo 2016 roku. Spałem w hotelu/hostelu Xinaliq w Qubie i tam mi załatwili wypad jeepem z innymi ludźmi, z tego co pamiętam, miejscowymi, którzy tam jechali.
Spałem u tego gościa w środku w czapce, który wygląda jak Stanisław Czerczesow: https://i0.wp.com/trioviajero.com/wp-co ... .jpg?ssl=1
Miał na nazwisko/imię Hajibala, o ile dobrze napisałem. Więc jeśli on jeszcze żyje, to miejscowi w Qubie go na pewno znają, bo ja tam dostałem kontakt do niego i załatwiłem z nim nocleg przez sms. Niestety, już tego kontaktu nie mam.
Z jazdą powrotną też nie było problemu na drugi dzień, ponieważ miejscowi muszą jechać na dół, więc on mi to zorganizował.

Widzę nawet na bookingu oferty noclegów i w takich warunkach Guest housowych wtedy właśnie spałem. Nie zakładam, ab były obecnie problemy z noclegiem i/lub załatwieniem transportu tam.

Jak dla mnie jedno z topowych miejsc, w których do tej pory byłem. Po prostu must be w Azerbejdżanie.
 Profil Relacje PM off
tunczaj lubi ten post.

#5 PostWysłany: 17 Wrz 2024 18:06 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 516 686
Krajów: 65 / 31.4%
srebrny
Nie wiem czy tam jest sens zostawać na noc. Fajnie, ale zobaczyć co zobaczyć i wracać chyba. No może mam taki odbiór bo u mnie zaczęło padać, wiec z przyjemnością wróciłem do Baku.

#6 PostWysłany: 17 Wrz 2024 18:47 

A ja wspominając ten nocleg bardzo fajnie. Ten Hajibala zaprosił znajomych, zrobił imprezę zakrapianą. Jedzenie do wyboru do koloru. Miał kolkcje broni, ogólnie gawędziarz. Pamiętam że opowiadal i pokazywał zdjęcia, jak jakiś dziennikarz zachodniej TV nocował u niego przy okazji jakiegoś programu o człowieku śniegu czy jakoś tak:-)
Tam można połazić po okolicznych górkach. Widoki piękne.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Wrz 2024 22:55 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja rozważam nocleg bo chciałbym się trochę pokręcić po okolicy i przy dobrej pogodzie upolować zachód i wschód słońca. Niestety póki co prognozy mam kiepskie więc pewnie ostateczną decyzję podejmę już na miejscu.

#8 PostWysłany: 18 Wrz 2024 07:35 
Awatar użytkownika

Loty: 177
Kilometry: 260 908
Krajów: 35 / 16.9%
srebrny
Jak dla mnie, jeśli będzie pogoda zdecydowanie warto zostać na noc u gospodarza, miejsce jest bardzo klimatyczne, a zdecydowanie lepiej to poczuć jak już turyści pojadą, a i nocleg tam to nie jest taka typowa kwatera ;)
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#9 PostWysłany: 18 Wrz 2024 09:47 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 27.1%
srebrny
Zdecydowanie warto zostać. Nocleg można znaleźć na bookingu, ale na 100% też sam was znajdzie po przyjeździe.
Oprócz zwiedzania samej wioski jest to piękne miejsce na trekking po górach. Można po prostu połazić, ale warto rozważyć wycieczkę do Qalayxudat.
 Profil Relacje PM off
Legion1 lubi ten post.

#10 PostWysłany: 18 Wrz 2024 14:49 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 516 686
Krajów: 65 / 31.4%
srebrny
No to super. Okolica faktycznie może być piękna. Ja w deszczu, zimnie, z żoną i czterolatkiem chętnie wróciłem do Baku.
Pewnie odbiór miejsca zupełnie inny :)

Swoja droga warto jechać co do zasady, bo moim zdaniem komercja wkracza tam juz mocno. Na terenie wioski są normalne znaki ulic i takich oznaczeń jak się zaznacza zabytki w Europie, co juz powoli tak odbiera atmosferę wioski odciętej i zapomnianej przez świat.

#11 PostWysłany: 24 Wrz 2024 19:39 
Awatar użytkownika

niebieski
Moje wrażenia zdecydowanie na plus. Warto zostać na noc. Spotkałem parę osób, które drugiego dnia były tam na 4 h. Można, ale trzeba trochę polatać żeby porobić fajne zdjęcia.
Ja miałem to szczęście, że zarówno na wieczór jak i następnego dnia pogoda dopisała. Fajnie było pochodzić po wiosce rano przed godziną 7 kiedy tak naprawdę wioska jeszcze mocno spała i kręciły się pierwsze osoby wyprowadzające bydło. Tabliczki faktycznie trochę odbierają urok odcięcia, ale nocując tam przegadałem sporo z seniorem rodziny i bardzo pielęgnują wieloletnie tradycje wioski tak samo jak ichniejszy język, którego dzieci uczą się w szkole.Chociażby dlatego warto tam zostać na dłużej. Xinaliq można również zrobić trekking do kolejnych 2 wiosek-wdł mapy jakoś lekko ponad 8 km.
Oczywiście widoki robią tam robotę. Góry przepiękne.
6 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 14 Lis 2024 19:52 
Awatar użytkownika

Loty: 78
Kilometry: 163 086
Krajów: 22 / 10.6%
@Legion1 Bardzo zazdroszczę, w sierpniu zerwany most uniemożliwił mi podróż w tamte rejony, nikt nie chciał się podjąć jazdy - rozumiem że przejazd z Guby odbył się bez problemu i bez żadnych objazdów?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 15 Lis 2024 00:29 
Awatar użytkownika

niebieski
@grosio94 jak byłem we wrześniu most dalej był zerwany i szczerze myślę, że jakoś prędko go nie naprawią. Zapytam jutro właściciela hostelu gdzie nocowałem jak sytuacja. Z Quby do Xinaliq prowadzą 2 drogi. Jedna w wysokich górach, którą kierowcy uważają za niebezpieczną i druga przez wąwozy i mosty zdecydowanie częściej uczęszczaną. Mój kierowca jadący osobówką pojechał początkowo drogą z mostami nie mając świadomości o zerwanym moście. Na szczęście byłem na łącząch z hotelem i w miarę szybko uprzedził kierowcę żeby zmienił trasę. Pojechaliśmy górską drogą i faktycznie przez sporą część trasy deszcz i widoczność praktycznie zerowa przez niskie chmury. Mimo to kierowca dał radę i dojechaliśmy do Xinaliq.
Drogę powrotną robiłem z seniorem rodziny wysłużoną ładą i pojechaliśmy drogą z mostami. I faktycznie zarwany jest nie pierwszy most od Xinaliq tylko drugi. Przejazd odbywa się zboczem kawałek dalej. Łady i samochody z wysokim zawieszeniem raczej dają radę. Osobówki to już chyba ryzyko. No i problem jest taki że trzeba przejechać przez rzekę. Jak ja byłem to poziom nie był zbyt wysoki, ale widziałem kilka osobówek, które rezygnowały z próby przejazdu.
Postaram się jutro wrzucić zdjęcia.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#14 PostWysłany: 25 Kwi 2025 21:59 

Loty: 193
Kilometry: 430 530
Krajów: 40 / 19.3%
Gdyby to kogoś interesowało to budowa mostu na rzece potrwa jeszcze sporo czasu, ale lokalsi już opanowali do perfekcji pokonywanie tej drogi Ładą Nivą ;) Jeśli rzeka ma niski poziom to idzie to bezproblemowo, ale kilka dni temu były roztopy i nie wyglądało już tak kolorowo, nasz kierowca zastanowił się kilka razy zanim wjechał do rzeki, na szczęście się udało :D Leżało jeszcze sporo śniegu i nie podjęlibyśmy się jazdy własnym autem, na szczęście wystarczy kogokolwiek zaczepić po drodze, aby Was zawiózł do Xinaliq.
 Profil Relacje PM off
Japonka76 lubi ten post.

#15 PostWysłany: 20 Lip 2025 10:43 

Loty: 828
Kilometry: 1 487 029
Krajów: 87 / 42.0%
srebrny
Info od mojego hosta z Xinaliq:

the bridge was damaged last year and has been replaced with a new one for a month now. Of course you can do this with a normal sedan

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość