Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 02 Sty 2015 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 301 095
Krajów: 14 / 6.5%
Zapomniałam jeszcze wspomnieć, że w Buzios jest drożej niż w Rio - od leżaków na plaży po drinki i jedzenie w knajpach. Tak że trzeba się psychicznie nastawić na wyższe ceny.

A tu więcej informacji o Buzios:
http://wikitravel.org/pl/B%C3%BAzios

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#42 PostWysłany: 02 Sty 2015 12:51 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
To w takim razie, którą część Buzios wybrać? Chciałbym odwiedzić ładną plażę i trochę ponurkować.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 02 Sty 2015 13:15 
Awatar użytkownika

Aras333 napisał(a):
To w takim razie, którą część Buzios wybrać? Chciałbym odwiedzić ładną plażę i trochę ponurkować.

Jeśli chodzi o nurkowanie, to poczytaj tutaj:
http://www.buziosonline.com.br/home/english/things-to-do/leisure/diving-in-buzios.cfm

Z tego co tu piszą, najlepsze plaże do snorklingu, razem z wypożyczalniami sprzętu są przy plażach: João Fernandes, João Fernandinho, Forno, Azeda i Azedinha, a nurkowanie z cylindrem przy wyspie Ilha da Ancora. Ja akurat nie zwróciłam uwagi, ale znając Brazylię, na 100% jest pełno ofert w samym Buzios - nawet w formie ogłoszeń przy ulicy.
Snorklować można też podczas rejsów statkiem, jak przypuszczam - piszę na podstawie takich samych rejsów w Paraty, gdzie podczas postojów można było wskoczyć z maską do wody i oglądać rybki.

Plaże ciągną się wzdłuż nadmorskiej promenady. Wysiadając na "dworcu autobusowym" w Buzios (ostatni przystanek), trzeba przejść przez ulicę i iść cały czas prosto aż dojdzie się do plaży. Pierwsza plaża to raczej przystań rybacka, ale jak się pójdzie dalej w prawo, to mija się molo, dalej deptakiem idzie się przez takie wzgórze z kościółkiem, aż wyłoni się plaża przy zatoczce z pomostem do cumowania statków wycieczkowych. Tam można zacząć plażowanie albo iść jeszcze dalej, do kolejnych plaż. Którą uznasz za najładniejszą, to już będzie Twoja subiektywna ocena :)

Tutaj masz mapkę z plażami w Buzios, na dole strony:
http://www.buziosonline.com.br/home/english/epraias.cfm
Przystanek autobusowy znajduje się w pobliżu plaży Armacao, więc możesz traktować to jako punkt orientacyjny, w którą stronę zechcesz się kierować.
Aras333 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 02 Sty 2015 13:17 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
niebieski
To się nazywa profesjonalna odpowiedź, dzięki [WINKING FACE]

Wysłane z mojego SM-G900F
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 03 Sty 2015 23:26 

Loty: 157
Kilometry: 253 354
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Jak dostać się najszybciej I najtaniej z Rio do Manaus.A tam jak wyskoczyć do puszczy I nad rio negro,są jakieś wycieczki?Przebył ktos taka podróż.Wyskoczyłbym tam na dwa dni z Rio.jest to sensowny pomysł?
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 04 Sty 2015 22:53 

Najszybciej na pewno samolotem ;)
Najtaniej chyba też.

Obserwuj strony TAM, GOL, Avianca i innych.

Ja tej trasy nie przerabiałem ale leciałem z Rio do Salvadoru (Bahia) i udało mi się w TAM kupić bilet za ok 100 reali OW, co jak na Brazylię jest niską ceną.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 04 Sty 2015 23:33 
Site Admin

Loty: 543
Kilometry: 1 005 099
Krajów: 82 / 38.3%
Śledziłem ceny na loty do Manaus w zeszłym roku na etapie planowania wycieczki - były ewidentnie droższe od innych połączeń krajowych..

#48 PostWysłany: 04 Sty 2015 23:55 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 102 845
Wg mnie wyskoczenie z Rio do Manaus na dwa dni jest pozbawione sensu - sa bezposrednie przeloty za okolo 135 usd w jedna strone (linia TAM) ale trzeba utrafic w dogodny termin; wiekszosc lotow ma przesiadke w Brasilii i trwaja przez to dluzej.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 05 Sty 2015 20:53 

niebieski
To szkoda,że odradzacie Manaus na tak krótki czas.Chciałem przy okazji zobaczyc dżunglę.Teraz tak się zastanawiam co tam robić(w Rio) 7 dni.Jest tam na taki czas tyle atrakcji?Czy nie za długo wybrałem,czas na pobyt?Odrazu napiszę,że nie interesuje mnie zbytnio plażowanie tylko zwiedzanie.Oczywiście na copacabane I Ipanemę pójdę aby zaliczyć I strzelić fotki.
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 05 Sty 2015 21:04 

Loty: 202
Kilometry: 349 677
Krajów: 52 / 24.3%
W październiku tego roku byliśmy w Manaus 3dni, przelot kosztował około 1000zł RT z Rio, TAM airlines, lot bezpośredni. Dolecieliśmy o 1 w nocy, udało się załatwić przewodnika itp, rano pojechaliśmy do dżungli na 3 dni (2 noce) jakoś 800zł wycieczka Gero Tours, uważam, że tyle czasu wystarczyło bo program był mocno napięty, nie pozwalali nam się nudzić. Było przepięknie, coś wspaniałego innego niż standardowe zwiedzanie metropolii itp, na pewno nie żałuje tego pobytu. Taniej nie ma raczej jak dojechać przecież to niespełna 3 tys kilometrów. Pozdrawiam

#51 PostWysłany: 05 Sty 2015 23:06 

niebieski
wechler88 napisał(a):
W październiku tego roku byliśmy w Manaus 3dni, przelot kosztował około 1000zł RT z Rio, TAM airlines, lot bezpośredni. Dolecieliśmy o 1 w nocy, udało się załatwić przewodnika itp, rano pojechaliśmy do dżungli na 3 dni (2 noce) jakoś 800zł wycieczka Gero Tours, uważam, że tyle czasu wystarczyło bo program był mocno napięty, nie pozwalali nam się nudzić. Było przepięknie, coś wspaniałego innego niż standardowe zwiedzanie metropolii itp, na pewno nie żałuje tego pobytu. Taniej nie ma raczej jak dojechać przecież to niespełna 3 tys kilometrów. Pozdrawiam

to interesująca opcja,którą rozważę.Ale nikt nie odpowiedział czy 7 dni na Rio to nie za dużo?
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 05 Sty 2015 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 102 845
A nie lepiej zobaczyc wodospady Iguassu? Krocej sie leci, na forum mnostwo wskazowek jak yo zalatwic. Wrazenia super:)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 06 Sty 2015 02:36 

Loty: 202
Kilometry: 349 677
Krajów: 52 / 24.3%
Fajnie poczuć klimat Rio dlużej, ale jeżeli mamy do dyspozycji tylko 7 dni na Brazylie warto właśnie rozdzielić pobyt 4 dni Rio, 2 dni Iguasu Falls (1 dzień strona Brazylijska, drugi dzień strona Argentynska) - loty w miare tanie, częste, można opanować lot wieczorny żeby nie tracić dnia na siedzenie i dojazdy na lotniska , jak sie uwiniemy to i można zahaczyć o Ciudad del Este, tamę Itaipu.

#54 PostWysłany: 06 Sty 2015 02:55 

niebieski
Wybieram się w marcu do Foz i oczywiście na stronę argentyńską, myślałam, żeby przeznaczyć na wodospady 3 dni, ale może trochę dłużej warto? Może właśnie jeszcze Ciudad del Este?
Ile czasu na to przeznaczyć, cz 4 dni wystarczy, zważywszy, ze 2 dni będą częściowo przeznaczone na doloty?
Może lepiej kupić bilet na 5 dni i wtedy na spokojnie spędzić czas.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 06 Sty 2015 03:29 

Loty: 126
Kilometry: 230 915
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Na wodospady spokojnie wystarczają 2 pełne dni albo 3 z dolotami w dzień (brazylijska str to pol dnia, a argentynska 6-7h)
p.s
dla nas byla to najwieksza atrakcja (a troche polatalismy po calej brazylii...)
 Profil Relacje PM off
lia lubi ten post.

#56 PostWysłany: 06 Sty 2015 13:31 

niebieski
Dzięki, a Ciudad del Este? Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z pobytu tam, czy warto się zatrzymać na nocleg i co to za raj zakupowy?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 06 Sty 2015 19:00 
Awatar użytkownika

Jak dla mnie, żadna ilość czasu nie jest za duża na Rio :)
Tydzień wystarczy na obejrzenie najważniejszych atrakcji, ale żeby poczuć klimat, warto przeznaczyć co najmniej jeden dzień na plażowanie. To jest w końcu styl życia w Rio. Jeśli komuś się będzie nudziło w mieście, można pojechać na jednodniowe wycieczki do Buzios i/lub Petropolis - autobusem z dworca Novo Rio.

Co do Foz do Iguacu, my mieliśmy 2 pełne dni, nie licząc dnia przylotu i odlotu. Wystarczyło czasu na oglądanie wodospadów z obydwu stron, Park Ptaków oraz Itaipu (to można sobie odpuścić, rozczarowałam się).
lia lubi ten post.

#58 PostWysłany: 06 Lut 2015 23:42 

Padały propozycje wyskoczenia z Rio na wyspę Ilha Grande, tylko jak tam się dostac z lądu? jakieś promy z Angra dos Reis albo innego miasteczka? i jaki to koszt? a może lepiej zostać w Angra dos Reis i spędzać czas na tamtejszych plażach? zdjęcia na googlu robią wrażenie :)
Albo odpuścić sobie Ilha Grande i wybrać się kawałek dalej na Paraty? ze zdjęć widać że to klimatyczne miasteczko, a plaże też piękne. Zaznaczę że ma tylko 2 dni i albo to albo to.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 07 Lut 2015 10:25 
Awatar użytkownika

Na Ilha Grande można dostać się z Angra dos Reis, Jacarei i Marangatiba. Najłatwiej chyba dojechać autobusem z dworca Novo Rio do Angra, a stamtąd łódką na wyspę.
Tutaj masz grafik tych łódek:
http://www.ilhagrande.org/Ilha-Grande/horarios.html
Cena różni się w zależności od firmy przewozowej. Ceny tutaj: http://www.ilhagrande.org/Ilha-Grande/valores.html
Jakby ciężko Ci było dojść, o co chodzi (nie ma po angielsku, niestety), to odzywaj się, postaram się pomóc :)

-- 07 Lut 2015 10:27 --

Aha, i nie odpuszczaj sobie wyspy, żeby zostać w Angra - nie warto. Samo Angra służe przeważnie po to, żeby stamtąd dostać się na wyspę :)
Ja uwielbiam Paraty i zawsze tam się zatrzymuję, ale to jednak trochę dalej od Rio i warto tam pojechać, jak ma się więcej czasu, bo tak to tylko niedosyt zostaje :)

#60 PostWysłany: 07 Lut 2015 15:38 

niebieski
z tego co obczaiłam na Ilha Grande najtańszy prom 14 reali one way), ale kursuje tylko w określonych godzinach, dla tych co oszczędzają czas a nie pieniądze są też droższe łodzie,
też myślę o Ilha Grande w marcu...
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość