Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 12 Paź 2013 20:20 

mmis4167 napisał(a):
wybralismy sie na Chrystusa rano w sloneczny dzien po dwoch bodajze deszczowych. na miejscu okazalo sie, ze bilety na kolejke sa dostepne na wieczor. kawalek dalej jest miejsce, skad odjezdzaja autobusy na gore. podobnie - ogromna kolejka i kilka godzin czekania. postanowilismy wiec wejsc na piechote. naprawe fajna wycieczka z fantastycznymi widokami po drodze. calkiem sporo ludzi to robi. omija sie wszystkie kolejki, a na gorze bez problemu mozna kupic bilet na sama statue.

jak przyjechalysmy to kolejka do kolejki byla olbrzymiaaaa. ale podszedl do nas koles, ktory wozi ludzi minibusem na gore i zabral nas tam bez zadnego czekania i taniej. na gorze kolejka do kasy mala ale za to kolejka do autobusikow dowozacych do chrystusa ogromna. ale warto bylo :)
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#22 PostWysłany: 05 Lis 2013 23:17 

Witam. Szukam informacji jak wyglądają ceny biletów komunikacji miejskiej w Rio de janerjo tzn. czy są jakieś bilety miesięczne czy tylko jednorazowe i czy są jakieś ulgowe. To samo z metro i jak wyglądają ceny taksówek. Znalazłem jedynie informacje, że można kupić jednorazówki ale o taksi czy miesięcznych to nic, a także czy jakieś karty miejskie są, dzieki którym można korzystać z różnorodnych atrakcji i przejazdów do woli. Z góry dzieki za jakies informacje, gdyz potrzebuję tego do swojej pracy.
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 06 Lis 2013 00:01 

Loty: 561
Kilometry: 1 241 523
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
W Rio bilet jednorazowy na autobus kosztuje 2,75 reala, na metro 3,2 reala. Ceny z dziś 5.11. :-)
Są jakieś karty na zasadzie oystera w Londynie, ale my nie korzystalismy. Ulgowe są tylko dla studentów z brazylijskich uczelni.

Taxi- jechalismy wczoraj z Copacabany na Głowę Cukru koszt 10 reali. Generalnie nie jest drogo, tutaj można zobaczyć orientacyjne ceny http://www.rio.com/practical-rio/taxis-rio

O kolejkach do atrakcji:-)
W niedzielę pojechalismy na Corcovado (wstęp 46 reali) - autobus 583 z copacabany. Byliśmy na miejscu ok 16:30. Po bilet na tramwaj na górę czekalismy może 2minuty, mieliśmy wjazd o 17:40, ale zapytalam obsługi czy można wczesniej. Powiedziała ze tak, jak są wolne miejsca w wagonikach. Kolejka odjezdzala 16:50 i udało nam się wjechać :-). Tak wiec żadnego czekania praktycznie :-)

W poniedziałek z kolei wybralismy się wieczorem 16:30 na Gore Cukru (cena 53 reale). Jeździ autobus 511, ale czekalismy na niego z 30 minut i nie przyjechał, wiec pojechalismy taxi. Do kasy czekalismy 2 minuty, przed nami 1 para. Do wagoniku wchodzi 65 osób, wiec od razu wsiedlismy. Jak byliśmy to strasznie wialo, wiec trzeba pomyśleć o ciepłym ubraniu, jak się chce czekać do zachodu słońca:-)

W oba dni pogoda była super, zadnych chmur, wiec myslelismy ze bedzie więcej chętnych:-) minusem wjazdu na Corcovado wieczorem jest to ze słońce święci w plecy Chrystusa, wiec troszkę gorsze fotki, ale widok na miasto super:-)

W weekend na Copacabanie mnóstwo ludzi, nie ma gdzie się rozłożyć blisko wody, która jest dość zimna:-)
Za to w poniedziałek kulturalnie, dużo miejsca i malo ludzi:-)

Maracanã - koszt 30 reali od os za wycieczkę. Czas wycieczki 1h, w naszej grupie dominowali portugalsko jezyczni, wiec wycieczka była w ich języku, bo tylko my i jedna Azjatka chcieliśmy po angielsku:-) ale w przerwach dziewczyna tłumaczyła nam wszystko i odpowiadała na pytania:-) Milo i sympatycznie, choć mam wrażenie ze Narodowy w Warszawie większy:-) teraz na Maracanie jest tylko 78k miejsc siedzących i sam stadion wydaje się mały:-) zwiedza się strefy VIP, loze, murawę, szatnie i centrum prasowe. Nie powala:-) i stadion nas rozczarował:-) wycieczki ruszają o pełnej godzinie.

W razie pytań jestem na świeżo, bo wciąż w Rio:-)
Mogę polecić tez Portugalczyka ze sklepu jubilerskiego, który ma dobre kursy wymiany:-) nam wymieniał USD po 2,2 reali :-) na lotnisku GIG wymieniali po 2.07 minus prowizja ok 10-15% pewnie zależna od kwoty :-)

Generalnie mam wrażenie, ze info o bezpieczeństwie i przestępczości są przesadzone, pewnie jak ktoś się wpakuje na fawele, to może ryzyko jest, ale w dzień po mieście i glownych atrakacjach jest bezpiecznie. Nie mieliśmy żadnej sytuacji zagrożenia, czuje się tu bezpiecznie, policjanci są wszędzie. Jechalismy autobusem po 21 na Copacabne i nic dziwnego się nie działo. Trzeba być czujnym, ale bez przesady. Myślę ze jest w miarę bezpiecznie i jak ktoś nie prowokuje, to nic mu się nie stanie :-)

Może jeszcze o języku:-) malo kto zna angielski:-) najlepiej pytać młode osoby w wieku szkolnym czy studenckim. Lecielismy TAM i stewardesy niektóre nie mówiły po angielsku. W hotelach bez problemu, ale juz w autobusie czy na mieście jest problem.

#24 PostWysłany: 06 Lis 2013 02:32 

Wielkie dzięki. A jest jakiś cennik jesli chodzi o taksówki od kilometra, albo od czasu trwania przejazdu i dodatkowe opłaty od każdego kilometra po okreslonym czasie? Bo ja potrzebuję właśnie informacji o rodzajach i cenach transportu w Rio. Swoją drogą chetnie bym tam pojechał bo przy okazji szukania informacji poczytałem trochę i pooglądałem zdjęć i jest przepieknie, ale cena takiej wycieczki niestety jest kosmiczna.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 06 Lis 2013 12:26 

złoty
Oplata startowa była 4,7 reala, niestety nie wiem ile za km

#26 PostWysłany: 08 Lis 2013 00:45 

Oki, dziex. A wiesz cos może o autobusie Frescao (jakims luksusowym) i ile kilometrów obejmuje ta cena podstawowa w taksówce? aha i w jakich godzinach kursują autobusy?
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 08 Lis 2013 12:09 

Frescao (trochę lepszy autobus z klimatyzacją)
Rodoviária/Gávea 7 reali
Castelo/Leblon 7 reali
Rodoviária/Leblon 7 reali
Aeroporto Internacional do RJ/Alvorada 13
Aeroporto Internacional do RJ/Alvorada 13
Castelo/São Conrado 7
Aeroporto Internacional do RJ/Aeroporto Santos Dumont 11
Aeroporto Internacional do RJ/Aeroporto Santos Dumont 11

Płacisz za wejście, więc na krótkie odcinki zdecydowanie nie opłaca się jechać Frescao. Jeśli nie wiesz gdzie wysiąść, poproś kierowcę, żeby Ci pokazał.
Jeśli chodzi o taxi, to opłata za kilometr - 1,70/2,04/3 reale w zależności od taryfy.
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 15 Lis 2013 15:58 

złoty
maxima napisał(a):
Mogę polecić tez Portugalczyka ze sklepu jubilerskiego, który ma dobre kursy wymiany:-) nam wymieniał USD po 2,2 reali :-)

Poniżej mapki do tego jubilera - Moreira Jóias. Po wejściu do sklepu idziemy do końca (nie jest duży) i pytamy, czy można wymienić walutę :) Portugalczyk bardzo miły ok 65+, dobrze mówi po angielsku, jak na tamte standardy :) Bez żadnych formalności, szybko i konkretnie. Raz jak u niego byłam, to był tez jakiś Amerykanin i mówił, że jest najlepszy :) Czynne też w niedzielę ;)

Załączniki:
3.jpg
3.jpg [ 95.31 KiB | Obejrzany 3281 razy ]
1.jpg
1.jpg [ 165.88 KiB | Obejrzany 3281 razy ]
2.jpg
2.jpg [ 134.63 KiB | Obejrzany 3281 razy ]
lubietenstan uważa post za pomocny.

#29 PostWysłany: 15 Lut 2014 18:10 

Kiedy najlepiej jechać do Rio?
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 16 Lut 2014 05:06 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Natalia napisał(a):
Kiedy najlepiej jechać do Rio?

Klimat w miarę stały, więc wg mnie najlepiej kiedy trafią się bilety w dobrej cenie :D
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 16 Lut 2014 12:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Rio zachwyca o każdej porze roku.

Jeśli chce się uniknąć bardzo wyśrubowanych cen to najlepiej nie jechać w okresie Nowego Roku czy karnawału. W tym roku dodatkowo dochodzą jakieś mistrzostwa w piłce, a za dwa lata Igrzyska Olimpijskie.

Najmniej pada zimą, od czerwca do sierpnia.
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 15 Mar 2014 17:27 

maxima napisał(a):
O kolejkach do atrakcji:-)
W niedzielę pojechalismy na Corcovado (wstęp 46 reali) - autobus 583 z copacabany. Byliśmy na miejscu ok 16:30. Po bilet na tramwaj na górę czekalismy może 2minuty, mieliśmy wjazd o 17:40, ale zapytalam obsługi czy można wczesniej. Powiedziała ze tak, jak są wolne miejsca w wagonikach. Kolejka odjezdzala 16:50 i udało nam się wjechać :-). Tak wiec żadnego czekania praktycznie :-)
.
Ludzie litości, jaki tramwaj?, przeciez to jest pociag.
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 01 Maj 2014 14:33 
Site Admin

Loty: 543
Kilometry: 1 005 099
Krajów: 82 / 38.3%
Corcovado - najfajniejsza i najtańsza wydaje mi się opcja treku z parku Ladge - nie dość że można po Tijuca pochodzić to tnie się koszty. ALE (tu pytanie do Was)

jak to jest z kupnem biletu w Paineiras? Jedni piszą że należy cofnąć się trochę i kupić bilet(+bus pod statuę?) w Paineiras, inni że tam można wymienić tylko voucher zakupiony przez net na bilet (na miejscu nie sprzedają), jeszcze inni że bliżej jest pod stułę, tam nas zawrócą ale busikiem, kupimy bilet i wrócimy też busikiem i cena będzie taka sama jak byśmy z buta poszli do Paineiras?
wszystkie te informacje są z wpisów w necie z 2013/2014 więc w miarę nowe..

no i jak to jest z powrotem - czy jest możliwość kupna busiku/pociągu w jedną stronę - tylko z góry na dół? jeśli tak, to za ile? w sumie może taxi w 2 osoby można by wziąć, bez czekania i w jedną stronę to powinna być nie droga opcja, tylko czy stoją tam jakieś?

#34 PostWysłany: 10 Maj 2014 01:42 
Site Admin

Loty: 543
Kilometry: 1 005 099
Krajów: 82 / 38.3%
To odpowiem sobie sam i dodak kilka wskazowek. Treking na Chrystusa jest spoko, zajmuje kolo 2h nie forsujac sie za bardzo. Na koniec trzeba pojsc asfaltem w lewo, na dol i kupic bilet (nie trzeba zamawiac online) za 22 R$. Powrotu opcje sa 4 - trek ta sama droga, bus za 19 od osoby, taxi za 30, no i stop :P polecam ostatnia opcje ;)

Trek na Acucar - ok 30 min zajmuje wejscie do pierwszej stacji na Morro da Urca. ALE od pol roku nie da sie kupic biletu na gorze na dalszy wjazd. Mozna tylko na dole. Warto tez pamietac ze powroty po 19 sa za darmo, wiec mozna ladna panorame zobaczyc calkowicie za free

Wysłane z mojego LG-E460 przy użyciu Tapatalka

#35 PostWysłany: 28 Paź 2014 14:54 

Washington - dzięki za wspaniałą relację po Brazylii ;-) My właśnie wróciliśmy i skorzystaliśmy z wielu Twoich wskazówek.

Apropos wejścia na Corcovado: Wspinaliśmy się od parku Lage - potwierdzam super trasa! Ale jak wyszliśmy na asfaltową drogę nie mieliśmy już siły zchodzić w dół do Paineiras, wiec poszliśmy dalej w górę w prawo. Na szczyt było już tylko kilkaset metrów. Kas na górze nie ma, ale gdy spytaliśmy o bilet pani strażniczka wyciągnęła cały bloczek z torebki. Bez problemu kupione za 22 reale.

Co do powrotu to w ramach biletu zwieźli nas do Paineiras. Potem poszliśmy na piechotę, ale jeden ze strażników pojechał za nami własnym samochodem i w cenie 50 reali (za 4 osobyza wiózł nas na Copocabanę.

Widok z głowy cukru bezcenny - koniecznie o zachodzie słońca - nigdy tego nie zapomnę....

#36 PostWysłany: 25 Gru 2014 13:25 
Awatar użytkownika

Jak najlepiej (najtaniej, niekoniecznie najszybciej) dojechać z centrum RIO do Buzios?
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 26 Gru 2014 15:46 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 301 095
Krajów: 14 / 6.5%
Autobusem z dworca Novo Rio. Cena biletu to ok. 46 BRL, czas przejazdu niecałe 3 godziny.
Linia 1001, bilety można kupić przez internet albo na dworcu w kasie, przyjmują płatności kartą.

#38 PostWysłany: 02 Sty 2015 11:37 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Pytanie do znawców:
1. Buzios - czy wystarczy jak pojadę rano pierwszym busem i wrócę ostatnim? Czy to jest za mało czasu i wziąć chociaż jeden nocleg?
2. Czy nie lepiej zamiast Buzios pojechać do Cabo Firo lub Arraial do Cabo?
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 02 Sty 2015 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 74
Kilometry: 301 095
Krajów: 14 / 6.5%
Aras333 napisał(a):
Pytanie do znawców:
1. Buzios - czy wystarczy jak pojadę rano pierwszym busem i wrócę ostatnim? Czy to jest za mało czasu i wziąć chociaż jeden nocleg?
2. Czy nie lepiej zamiast Buzios pojechać do Cabo Firo lub Arraial do Cabo?

1. Wystarczy na spacer głównym deptakiem, plażowanie i ewentualnie obiad w knajpie. Może nie starczyć jak chcesz płynąć w rejs statkiem lub skorzystać z innych atrakcji. Ja wybrałam się rano (ale nie bladym świtem, tylko ok. 9.00) z Rio i postanowiłam na miejscu zdecydować czy zostaję na noc czy wracam tego samego dnia. Okazało się dość nudnawo, więc wróciłam wieczorem do Rio. W Buzios są kasy biletowe i można kupić bilet powrotny - piszę o tym, bo to nie jest takie oczywiste i zdarzają się miejsca w Brazylii (np. terminal przy Ilha do Mel niedaleko Kurytyby w stanie Parana), gdzie na pętli nie ma kas i trzeba kombinować jak podjechać w miejsce, gdzie te kasy są - na przykład jakimś lokalnym podmiejskim autobusem, co dokłada trochę kombinowania, ale i przygody, jak ktoś lubi.

2. Moim zdaniem nie lepiej. Buzios to taki sztandarowy kurort i tam skupiają się główne atrakcje. Opcjonalnie, można pojechać na 2 dni i objechać okolice, ale nie pomijając Buzios.

Można jeszcze rozważyć Paraty zamiast Buzios. Ale tam jedzie się 5 godzin i bez noclegu raczej będzie ciężko. Albo i dwóch.

#40 PostWysłany: 02 Sty 2015 11:54 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Dzięki za szybką odpowiedź. W takim razie Buzios.

Wysłane z mojego SM-G900F
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 201 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość