Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Nocleg w Omanie
#1 PostWysłany: 27 Sty 2017 22:24 

kspr napisał(a):
Darmowych pryszniców nie spotkałem, ale na pewno coś wykombinujecie zmuszeni tymi upałami ;-)

Ja z kolei jeździłam po Omanie samochodem, spałam tylko pod namiotem na plażach a darmowy prysznic mieliśmy codziennie na stacjach benzynowych. Z tym że jeśli nie wypożycza się auta to wiadomo-może być ciężko dotrzeć do tego prysznica :P
W tych temperaturach bez możliwości odświeżenia się byłaby masakra.
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 27 Sty 2017 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 17.4%
niebieski
@‌Ami_Ami‌ - świetna wskazówka dot. pryszniców na stacjach! Też jeździliśmy samochodem po Omanie; w namiocie spaliśmy w końcu jedynie 3 noce, więc bez prysznica daliśmy radę, ale na przyszłość wskazówka bardzo cenna ;-)

#3 PostWysłany: 27 Sty 2017 23:35 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
Trzeba tylko wziac pod uwage, ze mimo ze stacje maja "budki" i sklepy, to tylko niektore beda mialy prysznice.

#4 PostWysłany: 28 Sty 2017 01:41 

Aga_podrozniczka napisał(a):
Trzeba tylko wziac pod uwage, ze mimo ze stacje maja "budki" i sklepy, to tylko niektore beda mialy prysznice.

Zarówno prysznice jak i toalety na stacjach są zwykle zamknięte na klucz-trzeba zapytać obsługę o dostęp i w sumie chyba jakoś masowo wiele ludzi z tego nie korzysta (tak to przynajmniej wyglądało). Stare stacje nie mają pryszniców (nowe oczywiście tak), ale weźcie pod uwagę że są specjalne kraniki z wężykiem w toaletach (jak to w krajach islamskich) i im to służy zamiast papieru toaletowego, a dla nas-z praktycznego punktu widzenia-biorąc pod uwagę że wyglądało to jak bateria łazienkowa -może na luzie służyć za prysznic. Tak też robiliśmy jak nie było normalnego prysznica. Nie jest to taki mały kranik jak np w Turcji się spotyka, tylko wygląda jak prysznicowa bateria łazienkowa o długości jakoś z metr (jeśli ktoś był np w Turcji to niech się nie sugeruje syfem i wyglądem który tam się spotyka. Oman taki nie jest)
Toalety mają z racji tego ichniego wyposażenia kratki odpływowe żeby woda wylana na podłogę mogła wlecieć do kanalizacji i są całe wyłożone w kafelkach po sufit. Każda jedna toaleta na stacji benzynowej tak wyglądała. Na luzie można tam wziąć prysznic. Ogólnie kulturę mycia mają tam na poziomie i nie ma tam jakiegoś syfu jak np w ukraińskich ustępach :P
Toalety czy prysznice zwykle były naprawdę wyszorowane i europejskie. Tylko raz natrafiliśmy na jakąś kompletnie zasyfioną ale to była jakaś mniejsza stacja więc pojechaliśmy dalej znaleźć coś lepszego. Na luzie można wskoczyć w klapki i wziąć tam prysznic za free. Wiem, że brzmi to trochę dziwnie ale czego po backpakersku się nie robi :P
Jak sobie pomyślę ile w ten sposób kasy zaoszczędziłam na noclegach w Omanie to kolejny dwutygodniowy trip z tego będzie :P Ceny noclegów tam są naprawdę z kosmosu.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
kspr uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 13 Kwi 2017 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 182 398
Krajów: 35 / 16.9%
Cześć Wam,

Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jak wygląda spanie w namiocie w temperaturze 40, planujemy jechać do Omanu w lipcu, jednak rzeczywiście jest bardzo gorąco.

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 13 Kwi 2017 19:30 
Awatar użytkownika

srebrny
gorąco bardzo
dziekuje

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Kwi 2017 21:13 
Awatar użytkownika

no to wiadomo, ma ktoś jakieś wskazówki/porady cenne ze spaniem pod namiotem w takiej temperaturze.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 18 Kwi 2017 22:50 

HanDanielZhao napisał(a):
no to wiadomo, ma ktoś jakieś wskazówki/porady cenne ze spaniem pod namiotem w takiej temperaturze.

Co do porad to mogę jedynie odradzić :P
Co prawda w Omanie nie spałam w takich temperaturach pod namiotem ale zdarzylo mi sie spać w upałach pod namiotem w Wadi Rum w Jordanii. Cięzko nazwac to spaniem. Czlowiek po prostu po minucie pobytu w namiocie sie klei. Otworzenie namiotu nic kompletnie nie pomaga. Raczej ciezko sie wyspac w takich temperaturach :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 15 Maj 2017 09:30 

Loty: 85
Kilometry: 234 712
Krajów: 27 / 13.0%
niebieski
W związku z tym, iż jak wiadomo Oman nie jest tani to rozważam ten namiot (nie wiem jeszcze jak go ogarnę na bagażu podręcznym? pomysły mile widziane :)) Termin wakcji to połowa lutego czy nie będzie za zimno?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 15 Maj 2017 09:34 
Awatar użytkownika

Omanczycy sugerowali mi zakupu namiotu w supermarketu w Muscat, koszt mówią ze ok. $25-35
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 15 Maj 2017 09:47 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 17.4%
niebieski
@‌vegejazz‌ Zimno nie będzie. Też byliśmy w lutym i czasem spaliśmy w namiocie, było wręcz za ciepło , zwłaszcza w trójkę ;-)
Couchsurfing również w miarę sprawnie działa w Omanie, jeśli tylko lubisz to rozwiązanie (ja sobie już nie wyobrażam wyjazdu bez CS...)

#12 PostWysłany: 25 Cze 2017 15:05 
Awatar użytkownika

Loty: 79
Kilometry: 245 194
Krajów: 34 / 16.4%
Luty to bardzo dobre temperatury i do zwiedzania i do spania. Jeśli chodzi o zakupy typu namiot, to bym radziła podejść do tego sceptycznie. W Carrfourze w Maskacie "zimą" nie napotkaliśmy za wiele sprzętu biwakowego. Dobrze, że mieliśmy swoje śpiwory i namiot, bo albo nie było nic, albo wybór marny. Nie mieliśmy karimat ani kuchenki, bo wszyscy przekonywali, że w każdym supermarkecie kupimy. No i wyszło na to, że z braku jakichkolwiek karimat spaliśmy na 2 kołdrach z promocji, a kuchenkę musieliśmy kupić drogo.
Wyjazd z namiotem polecam każdemu - można się rozbijać na łonie natury i jest cudownie. Co do prysznica, to można zaopatrzyć się w prysznic solarny, czyli taki 20 litrowy czarny wór z uchwytem do przywiązania np. do drzewa i końcówką prysznicową. W ciągu dnia czarna powierzchnia nagrzewa wodę dzięki promieniom słonecznym i można się normalnie umyć. Ewentualnie, jak zajedziecie na wieczór, można nalać tam ciepłej wody zagrzanej na ognisku/kuchence. Kupiliśmy w Decathlonie przed wyjazdem za jakieś grosze po zimowej obniżce cen.

Nasz 9-dniowy wypad do Omanu opisaliśmy tutaj: https://s-amp-p-w-podrozy.fly4free.pl/b ... -w-omanie/
 Profil Relacje PM off
kspr lubi ten post.

Temat postu: Noclegi pod namiotem
#13 PostWysłany: 09 Maj 2020 20:32 
Awatar użytkownika

Trafił się tani lot do Dubaju w przyszłym roku. Z racji tego, że już tam byliśmy, wymyśliłam Oman pod namiotem. Jedziemy z dzieckiem. Podpowiedźcie, spaliście? Jak się do tego przygotować? Wszystko braliscie z Polski? Namioty, śpiwory, karimaty? Rzeczywiście rozbijamy się gdzie chcemy i jest bezpiecznie? Jak wygląda sytuacja z łazienkami? Siku, kupa w środku niczego ???
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 09 Maj 2020 20:44 
Awatar użytkownika

Zbanowany
Oho ciekawa podróż się szykuje :) W Libanie spałem w hamaku (ale to w górach, bo w Bejrucie poszedłem do hostelu).
Jak planujecie przemieszczać się po Omanie? Jeśli wypożyczonym autem to łatwiej Wam będzie znaleźć miejscówkę.
Zabrałbym na Waszym miejscu wszystko ze sobą, oczywiście jeden namiot, a nie trzy. Zamiast karimat możecie wziąć maty samopompujące (mniej miejsca w bagażu, jeśli mądrze wybierzecie matę).
Na pewno nie rozbijacie się gdzie chcecie.
Co do higieny - w krajach arabskich szukasz jakiegoś większego meczetu. Powinna być przy nim toaleta, a operując odpowiednio wężykiem wiele jesteś w stanie załatwić.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 09 Maj 2020 20:47 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Campen na dziko jest dozwolone w Omanie, zabezpieczie sie tylko wystarczajaco w prowiant i wode, a kupicie na miejscu.
Campingow z i infrastruktura brakuje, ale to wlasnie jest fajne.
Ach te wspaniale, arabskie noce... :D, a jak napotkacie prawdziwych Beduinow to Was uracza swiezym, wysmienitym mlekiem z wielblada.
Tego np. nie uswiadczycie w Libanie.
Btw Oman to bezpieczny, spokojny kraj i przyjazni mieszkancy, odwiedzalem wiele razy.
Udanego wypadu.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 09 Maj 2020 22:09 
Awatar użytkownika

Don_Bartoss 2nd ed. napisał(a):
Oho ciekawa podróż się szykuje :) W Libanie spałem w hamaku (ale to w górach, bo w Bejrucie poszedłem do hostelu).
Jak planujecie przemieszczać się po Omanie? Jeśli wypożyczonym autem to łatwiej Wam będzie znaleźć miejscówkę.
Zabrałbym na Waszym miejscu wszystko ze sobą, oczywiście jeden namiot, a nie trzy. Zamiast karimat możecie wziąć maty samopompujące (mniej miejsca w bagażu, jeśli mądrze wybierzecie matę).
Na pewno nie rozbijacie się gdzie chcecie.
Co do higieny - w krajach arabskich szukasz jakiegoś większego meczetu. Powinna być przy nim toaleta, a operując odpowiednio wężykiem wiele jesteś w stanie załatwić.

Planuje wypożyczyć samochód w Dubaju myślę że będzie to dla nas najkorzystniejsze ?
Dobry pomysł z tymi matami, muszę obczaić ?
A co do meczetów, można sobie tak po prostu tam iść jako turyści i skorzystać z toalety?
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 09 Maj 2020 22:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
KarolinaZm napisał(a):
A co do meczetów, można sobie tak po prostu tam iść jako turyści i skorzystać z toalety?

Toalety są w pomieszczeniach z boku, a do meczetu jak najbardziej możesz wejść, tylko uważaj z robieniem zdjęć modlącym się osobom.
Skoro planujesz wynająć auto to po prostu wyjedź gdzieś za miasto i tam się rozbij. Jeśli nie masz namiotu, to na Twoim miejscu kupiłbym po prostu najtańszy 3-osobowy. Nic lepszego nie potrzebujesz, chyba że masz plany by w przyszłości biwakować w krajach wietrznych i deszczowych, to co innego :)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 14 Lut 2023 00:11 
Awatar użytkownika

Mam bilety do Omanu na koniec kwietnia. Planowałem nocleg pod namiotem (ewentualnie jedna noc w hotelu), sporo osób poleca. Tylko nie wziąłem pod uwagę, że w Omanie może być wtedy na gorąco :D

Rok temu w nocy było około 28 stopni. Da się przy takiej temperaturze spać w namiocie?
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 14 Lut 2023 01:32 

srebrny
Łatwo sprawdzić. Rozbij namiot na działce w gorący dzień w zacienionym miejscu i poleż kilka godzin.
Myślę, że da się ?
 Profil Relacje PM off
polish_hornet lubi ten post.

#20 PostWysłany: 14 Lut 2023 08:24 
Awatar użytkownika

Oj nie wiem czy będzie u nas taka temperatura do tego czasu :lol: chyba zaryzykuję, może nad morzem jest jakiś wiatr bo w takich miejscach chcę nocować
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość