Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#981 PostWysłany: 10 Maj 2015 02:05 
Awatar użytkownika

Dzieki!, a moze wiesz jeszcze czy musza byc zeskanowane odciski w paszporcie?
 Profil Relacje PM off  

Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊 Gran Canaria first minute za 1986 PLN ☀️ Loty i hotel z basenem 🌊
Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎 Warto 🔥Zamień chłodne dni na słoneczny relaks na Cyprze ☀️🤩 Loty i noclegi za jedyne 447 PLN 😎
#982 PostWysłany: 10 Maj 2015 05:33 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Nie musza, bo w konsulacie sami sobie skanuja odciski.

#983 PostWysłany: 16 Maj 2015 23:26 

Zastanawiamy się nad wyjazdem 3-tygodniowym do Stanów. Rodziną czteroosobową - dwójka dorosłych z dwójką małych dzieci. Nie mamy jeszcze wiz ale jak czytałam tutaj to o nią aż tak bardzo się nie martwię a bardziej tymi na lotnisku. Czy może ktoś z własnego doświadczenia powiedzieć jaka jest szansa, że nie odeślą nasz powrotem? Wiem, że to ciężko powiedzieć bo zależy od osoby sprawdzającej ale proszę o informację jak to było w Waszym przypadku. Oczywiście chodzi nam o wizytę turystyczną. Z góry bardzo dziękuje za odp.

#984 PostWysłany: 16 Maj 2015 23:28 
Awatar użytkownika

srebrny
Szansa ze was odesla jest bliska zeru. Co innego jesli np przekroczylbys kiedys czas pobytu to nastepnym razem moze juz nie byc kolorowo.

#985 PostWysłany: 17 Maj 2015 10:22 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Jak masz wizę, bilet powrotny i wcześniej nie popełniłeś żadnych przestępstw wizowych to ryzyko nie wpuszczenia do USA jest minimalne.
Musiałbyś wybitnie podpaść urzędnikowi imigracyjnemu a jak będziesz po prostu odpowiadał na pytania i rzeczywiście jedziesz zwiedzać to raczej nie ma na to szans.
 Profil Relacje PM off  

#986 PostWysłany: 17 Maj 2015 19:05 

Tak jak napisano powyżej, szanse praktycznie zerowe. Dostaniesz standardowe pytanie: co będziecie tutaj robić. Odpowiesz zgodnie z prawda to i tamto i możesz dodać ze wracasz do domu tego dnia. Nikt o nic więcej pytał nie bedzie.

Nie przejmuj sie, idz na luzie. Do celnika podejdziecie cała rodzina. Oni dobrze wiedza kogo maja zatrzymać a kogo nie :)
 Profil Relacje PM off  

#987 PostWysłany: 17 Maj 2015 23:43 

Bardzo dziękuje za odp :) To byłby nasz pierwszy wyjazd do USA - mąż się obawiał, że jak zobaczą całą rodzinę to może być kiepsko. Zaczynam planować - myślę, że go przekonam.

#988 PostWysłany: 02 Cze 2015 19:26 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Czy zdarzyło się komuś przy wypełnianiu wniosku, aby do uzupełnienia był okrojony zestaw pytań? Wiem, że to brzmi trochę absurdalnie :), ale wypełniłam wniosek, wszystko ok, termin ustalony i wszystko niby gra. Potem skojarzyłam, że w ogóle nie miałam pytań o odwiedzone przez ostatnie 5 lat kraje, o wykształcenie czy doświadczenie zawodowe...

#989 PostWysłany: 02 Cze 2015 19:29 
Awatar użytkownika

srebrny
Kobiety maja mniej pytan niz mezczyzni. Wszystko jest ok.
barka uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Odp: Wiza - USA
#990 PostWysłany: 02 Cze 2015 22:37 
Awatar użytkownika

niebieski
U nas było tak właśnie było, tzn. mój mąż miał więcej pytań niż ja. Może to zależy też od wykształcenia albo wieku?
 Profil Relacje PM off  

#991 PostWysłany: 02 Cze 2015 22:43 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Zależy to tylko od płci. Dlaczego, nie mam pojęcia ;-)

#992 PostWysłany: 02 Cze 2015 22:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Na to bym nie wpadła, gdzie tu logika :). Wielkie dzięki za rozwianie wątpliwości.

#993 PostWysłany: 05 Cze 2015 19:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Może komuś się przyda.
Rozmowę miałam dziś ustaloną na 08:45. Przed konsulatem sporo osób, ale po uzyskaniu numerka było przede mną 10 osób do rozmowy (ok. 20 min czekania). Jednak gdy wychodziłam po 9 z konsulatu to już kolejka była bardzo długa, kilkanaście osób w kolejce na schodach do skanowania odcisków, nie mówiąc o pełnej poczekalni. Warto umówić się jak najwcześniej.
Kobieta na dole doczepiła się do mojego zdjęcia, bo dopatrzyła się cienia za uchem... :). Ostrzegła, że prawdopodobnie będę musiała zdjęcie zrobić raz jeszcze - na szczęście kobieta przy okienku nie miała zastrzeżeń. Całą rozmowę, pewnie max 2 min jak u innych, miałam po angielsku i nawet dość na wesoło :).
Jak byłam przy okienku, przyszedł do mojego rozmówcy koleś z okienka obok i dyskutowali nad aplikacją jednej dziewczyny. Ona w wieku poniżej 20, po pierwszym roku studiów, jechała do siostry do USA. Przyjmujący jej wniosek chciał odmówić jej wizy, ale przyszedł poradzić się tego, u którego ja byłam. Była dyskusja o kierunku studiów dziewczyny, że to porządne studia itp. Widać, że przyznający trochę w PL mieszkają i znają realia, rozmowa była dość konstruktywna (i mam nadzieję, że z pozytywnym rezultatem dla tej dziewczyny) i można było wywnioskować, że jednak z marszu nie odrzucają i analizują każdy przypadek.

#994 PostWysłany: 08 Cze 2015 17:23 

Witam,
dzisiaj wypełniłem wniosek o wizę i doszedłem do samego potwierdzenia, ktore juz wydrukowałem. Czytając je okazało się, ze pomyliłem miejsce urodzenia z miejscem zamieszkania... Wczytałem swój wniosek i uzupełniłem finalne informacje od nowa. Tak więc skończyłem z dwoma potwierdzeniami o różnych numerach, w czym jedno ma poprawny adres urodzenia. Co zrobić w takim wypadku? Zadzwonić do ambasady w celu anulowania wniosku złym adresem? Czy nie opłacać tego wniosku i po prostu wyrzucić go do kosza?
 Profil Relacje PM off  

#995 PostWysłany: 08 Cze 2015 18:48 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Nie musisz nigdzie dzwonić. Umawiaj się i jedź na spotaknie z poprawnie wypełnionym wnioskiem.

#996 PostWysłany: 08 Cze 2015 21:59 

Jeśli jeszcze nie umówiłeś się na spotkanie na stronie, na której podajesz numer wniosku to możesz i 20 razy je wypełnić. Liczy się tylko to, które podałeś przy umawianiu wizyty. I to jest wiążące. Więc bierz tylko to prawidłowe.
 Profil Relacje PM off  

#997 PostWysłany: 09 Cze 2015 09:56 

Dzięki za szybkie odpowiedzi :) Mam jeszcze jedno małe pytanie. Wczoraj płaciłem opłatę za spotkanie dla 2 osób około godziny 23 i była to kwota 1186 zł. Dzisiaj chciałem sprawdzić czy mój przelew już przeszedł i po zalogowaniu się na swoje konto na stronie, na której umawia się spotkania i po kliknięciu kontynuacji zgłoszenia wyskakuje mi kwota do zapłaty 1216zł. Data operacji w banku jest z dniem wczorajszym. Czy w takim wypadku wszystko jest w porządku?
 Profil Relacje PM off  

#998 PostWysłany: 09 Cze 2015 11:22 

mikibaka napisał(a):
Dzięki za szybkie odpowiedzi :) Mam jeszcze jedno małe pytanie. Wczoraj płaciłem opłatę za spotkanie dla 2 osób około godziny 23 i była to kwota 1186 zł. Dzisiaj chciałem sprawdzić czy mój przelew już przeszedł i po zalogowaniu się na swoje konto na stronie, na której umawia się spotkania i po kliknięciu kontynuacji zgłoszenia wyskakuje mi kwota do zapłaty 1216zł. Data operacji w banku jest z dniem wczorajszym. Czy w takim wypadku wszystko jest w porządku?

Aktualne kursy USD wg Ambasady zawsze do sprawdzenia na stronie, wraz z data do ktorej dany kurs jest wazny:
http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/index ... rstTime=No

wg kursu dzisiejszego 2 x 160USD x 3.80 PLN = 1216 PLN (czyli dokladnie taka kwota, jaka Ci dzisiaj wyskakuje na koncie). Jesli kurs zmienil sie w nocy, rzeczywiscie wczorajsza kwota mogla byc inna. Mam natomiast pytanie, gdzie widzialas kwote 1186 PLN ? Czy byla w tym samym miejscu co teraz masz 1216 PLN ?

Pytam, bo to 1186 PLN wydaje mi sie troche dziwne .. 1 USD wychodzilby wtedy 3,70625 PLN , a oni zwykle zaokraglaja i byloby 3.70 lub 3.75... Ale pewnie wszystko jest OK.

pozdr
 Profil Relacje PM off  

#999 PostWysłany: 09 Cze 2015 16:40 

jerome napisał(a):
Pytam, bo to 1186 PLN wydaje mi sie troche dziwne .. 1 USD wychodzilby wtedy 3,70625 PLN , a oni zwykle zaokraglaja i byloby 3.70 lub 3.75... Ale pewnie wszystko jest OK.pozdr

Racja, mój błąd. 1184 złote wynosiła ta kwota.
 Profil Relacje PM off  

#1000 PostWysłany: 09 Cze 2015 17:07 

Hmm.. moze wynika to wlaśnie z różnicy kursu USD (3.70 wczoraj vs 3.80 dzisiaj). Pierwsza osoba przechodzi (za 608 PLN wg stanu na dzisiaj), ale druga juz nie (1184 - 608 = 576 PLN). IMO dla nich liczy sie data zlożenia aplikacji na wizyte, a nie data platności..

Oczywiście to tylko teoretyczne rozważania, mogę się całkowicie mylić - nie miałem nigdy takiej sytuacji.

Płaciłem kiedyś natomiast w JEDNEJ transakcji za DWIE osoby naraz (za dwa rozne wnioski -> dwie osobne wizyty). Przeszlo bez problemu, ale płatność i złożenie aplikacji było w ten sam dzień (kwiecień 2015).

Niestety pewnie trzeba do nich pisac / dzwonic, ew. sprobowac doplacic roznice (608 - 576 = 32PLN) na ten sam numer CGI ?

Ostatnio edytowany przez jerome, 09 Cze 2015 17:38, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości