Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do USA
#2961 PostWysłany: 11 Lis 2019 09:00 

Loty: 1
Kilometry: 3 670
Krajów: 2 / 0.9%
Koledzy i Koleżanki, mam pytanie odnosnie ESTA. Jak wiemy w ESTA nie moga aplikowac osoby ktore byly w zakazanych przez USA krajach tj. Syria Libia, Iran Jemen. Wykonuje zawod marynarza i po roku 2011 na statku kilkukrotnie przyplywalem do portu Misrata w Libii. Przebywalismy tam statkiem do 24h, na lad nie schodzilem bylem non stop na statku. W paszpprcoe brak pieczatek itd. Czy moj pobyt w trakcie pracy na statku wyklucza mnie z mozliwosci aplikowania poprzez ESTA? Z gory dzieki za info.

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN
Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪 Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪
#2962 PostWysłany: 11 Lis 2019 09:27 

Loty: 373
Kilometry: 756 324
Krajów: 79 / 36.9%
srebrny
skrzat napisał(a):
LOT manipulował danymi. To dlatego polecimy do USA bez wiz
https://natemat.pl/290123,prezes-lot-uj ... -usa-wideo
To nie jest manipulacja danymi. To kupowanie wycieczek za publiczne pieniadze w celach politycznych.
To przestepstwo. Prezes duzej spolki przyznaje sie do patologii i ludzie mu klaszcza. Co za czasy ;(((
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#2963 PostWysłany: 11 Lis 2019 09:43 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
pafnucy7 napisał(a):
Koledzy i Koleżanki, mam pytanie odnosnie ESTA. Jak wiemy w ESTA nie moga aplikowac osoby ktore byly w zakazanych przez USA krajach tj. Syria Libia, Iran Jemen. Wykonuje zawod marynarza i po roku 2011 na statku kilkukrotnie przyplywalem do portu Misrata w Libii. Przebywalismy tam statkiem do 24h, na lad nie schodzilem bylem non stop na statku. W paszpprcoe brak pieczatek itd. Czy moj pobyt w trakcie pracy na statku wyklucza mnie z mozliwosci aplikowania poprzez ESTA? Z gory dzieki za info.

Oficjalnie nie byłeś w Libii ! Nie ma o tym śladu przecież.
 Profil Relacje PM off  

#2964 PostWysłany: 11 Lis 2019 10:01 

Loty: 1
Kilometry: 3 670
Krajów: 2 / 0.9%
Ok tak myślałem, zawsze warto się upewnić.

Profil Relacje PM off  

#2965 PostWysłany: 11 Lis 2019 10:17 

Loty: 154
Kilometry: 151 837
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Warto to zapytać w ambasadzie jak oni traktują taką wizytę. Bo ich rozumienie może się różnić od naszego.
 Profil Relacje PM off  

#2966 PostWysłany: 11 Lis 2019 10:20 

niebieski
pafnucy7 napisał(a):
Ok tak myślałem, zawsze warto się upewnić.

Nie znam się dokładnie na tych regulacjach, ale wydaje mi się, że gdy jesteś na statku pod banderą danego kraju to jesteś cały czas na jego terytorium, skoro nie schodziłeś na ląd. Ale najlepiej chyba będzie zapytać się w ambasadzie, jak tu poradzono.

Może wydzielić mowy wątek na kwestie związane z ESTĄ?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

#2967 PostWysłany: 11 Lis 2019 10:30 

Zbanowany
Już dawno jest taki wątek.
https://www.fly4free.pl/forum/visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
 Profil Relacje PM off
witekkowal lubi ten post.

#2968 PostWysłany: 11 Lis 2019 10:36 

Zbanowany
ncn napisał(a):
A jeżeli niektórzy powyżej uważają, że czymś normalnym jest wysyłanie "kolesi" z państwowych spółek tylko po to żeby można było wcisnąć ciemnej masie, że zniesienie wiz to sukces polityczny partii rządzącej, to współczuję...

To prawda, ale z drugiej strony należy pamiętać, że przyjęcie do VWP nie jest dane raz na zawsze - obecnie będzie obowiązywać reguła nieprzekraczania 3 proc. odmów prawa wjazdu. Partia rządząca teraz powinna "trzymać kciuki" za Januszy i Grażynki, aby po przylocie do USA nie "narobili smrodu". W przypadku niektórych znajomość angielskiego kończy się na słowie ... OK (a jednak na jakieś pytania trzeba będzie odpowiadać).

A: Do you plan to work in the USA?
B: OK.
A: Have you ever been to Iran?
B: OK.
 Profil Relacje PM off  

#2969 PostWysłany: 11 Lis 2019 10:47 

Zbanowany
Już się tak nie martw o Januszy i Grażynki. Poradzą sobie. Jak będzie trzeba , to znajdą kogoś znającego język polski wśród personelu. Takie samie brednie rozgłaszasz jak Ci , którzy pisali w tym wątku , że bez znajomości angielskiego nawet nie ma co startować po wizę do ambasady czy konsulatu. Bo odmówią , jak się angielskiego nie zna. Chiński znasz? A jakoś ludzie tam latają.
 Profil Relacje PM off  

#2970 PostWysłany: 11 Lis 2019 10:53 

Zbanowany
@pazur - 2 razy byłem w Chinach. Nigdy ze mną nie rozmawiano na lotnisku po ... chińsku.
 Profil Relacje PM off  

#2971 PostWysłany: 11 Lis 2019 11:25 

Zbanowany
-- 11 Lis 2019 10:07 --

A ja byłem 4 razy w USA i raz w Kanadzie. Nigdy ze mną nie rozmawiano po angielsku :D . Zawsze po polsku , jak zobaczyli paszport.

-- 11 Lis 2019 10:25 --

2+2=5 napisał(a):
- 2 razy byłem w Chinach. Nigdy ze mną nie rozmawiano na lotnisku po ... chińsku.

Nie rozmawiali z Tobą po chińsku, bo go nie znasz. Przecież to logiczne. Analogicznie jest w USA. Jeśli nie znasz ich języka, czyli angielskiego, będą się komunikować w języku zrozumiałym dla przybysza. Polskim, rosyjskim, czeskim, chorwackim , czy jakimś podobnym. Ktoś że znajomością takiego języka, zawsze się znajdzie pod ręką. Zwłaszcza w Ameryce, która jest tyglem narodów.
 Profil Relacje PM off
Robaku lubi ten post.

#2972 PostWysłany: 11 Lis 2019 11:38 

Zbanowany
A ja "głupi" zawsze w USA na lotnisku rozmawiałem ... po angielsku :lol: :lol: Dzięki @pazur za info, następnym razem będę mówił już tylko po polsku.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2973 PostWysłany: 11 Lis 2019 11:46 

Zbanowany
Chyba dalej nie rozumiesz o co kaman. Jeśli zadeklarowałeś znajomość angielskiego, to w tym języku z Tobą rozmawiali. A w sytuacji przeciwnej, jest tak jak napisałem.
 Profil Relacje PM off
2+2=5 uważa post za pomocny.

#2974 PostWysłany: 11 Lis 2019 11:48 
Awatar użytkownika

Loty: 378
Kilometry: 561 154
Krajów: 66 / 30.8%
HON fly4free
kacper451 napisał(a):
Dajcie już spokój, aplikujemy ;)

Załącznik:
Screenshot_20191111-060935-432x864.jpg
Jak własnymi oczami zobaczyłem to dopiero spokojnie mogę kupować bilety.

zbyhu napisał(a):
Czekam z popcornem na nowy watek o ESTA

Powiedzcie mi jak wyglada kupowanie biletu "bez wizy"?

A.
1. Kupuje bilet
2. Wystepuje o ESTA

B
1. Wystepuje o ESTA
2. Kupuje bilet

Bo rozumiem ze najlepiej zrobic B ale i tak kazdy bedzie robic A, w dodatku zapewne wystepujac o ESTA dopiero tuz przed wylotem. Bedzie ciekawie z odrzuceniami ESTA i koniecznoscia zalatwienia wizy na ostatnia chwile.
Oczywiście. W przypadku kanadyjskiej ETA wszyscy robili wg A i niestety zdarzały się problemy.
 Profil Relacje PM off  

#2975 PostWysłany: 11 Lis 2019 15:38 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
@pazur
Przepraszam ale nie mam pojęcia o czym piszesz. Nigdy nie rozmawiałem na granicy w USA z urzędnikiem imigracyjnym po polsku a mam polski paszport. Znam też starszą osobę, która kilka razy leciała do USA nie znając angielskiego i na lotnisku pokazywała specjalnie wydrukowane na kartce odpowiedzi po angielsku (bez problemu). Nigdzie nie możesz "zadeklarować" w jakim języku rozmawiasz i nie wezwą dla Ciebie specjalnie tłumacza np. chorwackiego. Możesz mieć ewentualnie szczęście, że trafisz na kogos kto zna nasz język, tyle. Nie wprowadzaj więc proszę innych w błąd.

A jakby to miało wyglądać na mniejszych przejściach granicznych (np. lądowe i wyspy Pacyfiku) to nie wiem, biorąc pod uwagę, że personelu tam dużo mniej... ;)
 Profil Relacje PM off
2catstrooper lubi ten post.

#2976 PostWysłany: 11 Lis 2019 15:52 

Zbanowany
To mój adwersarz wprowadza w błąd , twierdząc , że ktoś , kto nie zna angielskiego może mieć problemy na granicy. A jest to nieprawda. Wjeżdżając do USA z Kanady , w Niagara Falls , zawołali młodego chłopaka -pogranicznika [ zapewne jakiegoś Polonusa] który mówił z nami po polsku. To samo na JFK , a nawet na Heathrow w Londynie[ przed wylotem[. To że Ty nie miałeś z tym do czynienia[ zapewne błyszcząc płynną angielszczyzną] nie znaczy że tego nie ma. Czy Ty wszystko tak dosłownie rozumiesz ? I z wszystkiego można problem zrobić ? "Zadeklarować" to przenośnia. Nie znaczy to , że faktycznie np wypełniasz jakiś papierek czy coś, w którym podajesz język w jakim życzysz sobie rozmowy. We Włoszech czy Hiszpanii też mało kto zna inny język niż swój ojczysty i jakoś sobie tam można poradzić.
Cały mój wywód ma na celu uspokojenie osób, które nie znają języków tak jak Wy " światowcy" . Mimo tego mogą śmiało lecieć do USA czy innego kraju.

Może to dla niektórych dziwne, ale angielskiego uczą w polskich szkołach dopiero od ok 30 lat. Więc można przyjąć , że wszyscy którzy mają 40 lat i więcej , angielskiego nie mieli okazji nawet liznąć. Chyba ze sami się gdzieś uczyli "na tajnych kompletach". :D
 Profil Relacje PM off  

#2977 PostWysłany: 11 Lis 2019 16:07 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
Mój angielski jest na poziomie "dogadam się bez problemu", niestety nie "błyszczę płynną angielszczyzną". Miałeś szczęście, że w Niagara Falls wezwali dla Ciebie "Polonusa" ale na niedalekim przejściu lądowym w Windsor-Detroit nie było raczej takiej możliwości. Napisałeś przecież:

pazur napisał(a):
Jak będzie trzeba , to znajdą kogoś znającego język polski wśród personelu.

Nie, nie znajdą. Nikt nie będzie się "bawił" w szukanie wśród personelu osób mówiących po Polsku np. na amerykańskiej wyspie na Pacyfiku, bo nikogo tam takiego raczej nie ma. Co najwyżej będziesz się dogadywał "na migi" albo translatorem (lub też pokażesz kartkę z wypisanymi odpowiedziami po angielsku jak wspomniana przeze mnie starsza osoba). Faktem jest, że nieznajomość angielskiego nie powinna być większym problemem na granicy, niemniej jednak opisałeś to w taki sposób jakby każdy mógł liczyć na "tłumacza" co jest totalnym nieporozumieniem.

Po co te dygresje o "światowcach" etc. to nie wiem. To nie ja mam problem z niską samooceną i Ty też nie powinieneś mieć ;)
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2978 PostWysłany: 11 Lis 2019 16:28 
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 138 694
Krajów: 24 / 11.2%
niebieski
pazur napisał(a):
. Więc można przyjąć , że wszyscy którzy mają 40 lat i więcej , angielskiego nie mieli okazji nawet liznąć

mam 48 lat, angielski miałem w LO, w roku 1986

Tęcza jest Ważnym elementem religii judeo-chrześcijańskich, kolorami czakr, symbolem dzieciństwa i różnorodności w jedności, kolorami siedmiu kontynentów, a nie tylko flagą ruchu LGBT (btw 6. kolorów zamiast 7.). Zależy mi tylko na tym, aby pamiętać o różnorodności znaczenia tęczy.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#2979 PostWysłany: 11 Lis 2019 16:44 

srebrny
monroe napisał(a):
Nie, nie znajdą. Nikt nie będzie się "bawił" w szukanie wśród personelu osób mówiących po Polsku np. na amerykańskiej wyspie na Pacyfiku, bo nikogo tam takiego raczej nie ma. Co najwyżej będziesz się dogadywał "na migi" albo translatorem (lub też pokażesz kartkę z wypisanymi odpowiedziami po angielsku jak wspomniana przeze mnie starsza osoba). Faktem jest, że nieznajomość angielskiego nie powinna być większym problemem na granicy, niemniej jednak opisałeś to w taki sposób jakby każdy mógł liczyć na "tłumacza" co jest totalnym nieporozumieniem.

W razie poważnych wątpliwości i odesłania na drugą linię mogą skorzystać z tłumacza przez telefon - w programach o pracy służb granicznych była to częsta praktyka, przynajmniej w USA i Australii.
Ale oczywiście w standardowych przypadkach nikt nie będzie się bawił w szukanie tłumacza - kilka razy byłem świadkiem stojąc w kolejce do kontroli , że osoba przede mną nie mówiła ani słowa po angielsku i CBP nie robiła z tego powodu problemów.
monroe lubi ten post.

#2980 PostWysłany: 11 Lis 2019 16:58 
Awatar użytkownika

złoty
Mogę potwierdzić na świeżo, najpierw kupiłem bilety do Kanady, a przed wylotem robiłem ETA, przyszły na maila po 30 sekundach,
na lotnisku w Toronto podaję paszport, pan mówi do mnie dzień dobry i dalej rozmawiamy po polsku, Janusze przyjeżdżajcie, tylko pamiętajcie o napiwkach w knajpkach
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 146, 147, 148, 149, 150, 151, 152 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: jumson oraz 4 gości