Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#821 PostWysłany: 10 Sty 2015 11:06 
Awatar użytkownika

Loty: 766
Kilometry: 1 302 130
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Musisz normalnie wystąpić o wizę a właściwie o promesę wizową, nie ma "przepustki". Główna przeszkoda- fakt, że jesteś bezrobotny. Co może pomóc:
- konkretny cel wyjazdu np. jedziesz na ślub kogoś z rodziny (jeśli przebywają tam legalnie), udział w konferencji, imprezie zorganizowanej (rajd, wspinaczka górska, tramping, cokolwiek) itp., no ale nie wiem, po co jedziesz;
- zatrudnienie w Polsce, otworzenie firmy, szkoła;
- luz, spokój i pewność siebie podczas rozmowy z konsulem;
- dużo podróży turystycznych w przeszłości, pieczątki, wizy w paszporcie, można zabrać także stary, nieważny paszport.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#822 PostWysłany: 10 Sty 2015 11:18 

To co powyżej napisano plus zrezygnowałbym z zaproszenia. Te nie sa wymaganie, jest to relikt dalekiej juz przeszłości.

Jesli juz takie coś jest potrzebne to raczej od firmy ktora cie zaprasza.

Uważaj przy podawaniu osoby do której jedziesz. Jesli ta osoba ma nielegalny status - nie pojedziesz. Jesli ta osoba uzyskała legalny status robiąc w konia administracje USA - wyjazd na turystycznej i potem ślub, albo work and travel i regulacja statusu tam poprzez rożne opcje w tym wspomniany juz ślub z obywatelem to istnieje duże prawdopodobieństwo ze dostaniesz odmowę.

I na koniec. Bycie bezrobotnym nie pomaga, No chyba ze jestes rentierem itp itd ;)
 Profil Relacje PM off  

#823 PostWysłany: 10 Sty 2015 11:42 

OK. już wsjo wiem i mam plan działania! Dzięki wszystkim za rozjaśnienie sytuacji.. życzę przyjemnego weekendu! Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#824 PostWysłany: 10 Sty 2015 13:13 
Awatar użytkownika

Loty: 22
Kilometry: 20 023
Krajów: 8 / 3.7%
niebieski
kosa napisał(a):
Dzień dobry panie XXX YYY. Po co pan udaje się do USA? (Zobaczyć Nowy Jork)
Do znajomego? (Nie)
Sam (Tak)

Jak to jest z tym wyjazdem do USA samemu? Czy rzeczywiście obniża to szansę na wizę?
 Profil Relacje PM off  

#825 PostWysłany: 10 Sty 2015 13:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Nikt Ci nie poda algorytmu działania konsula, ale ja znam trochę przypadków jechania do USA samemu i nikt nie miał problemów (i konsul też nie dopytywał się dlaczego samemu). Bardziej bym się martwił rzeczami typu brak stałego zatrudnienia.

#826 PostWysłany: 10 Sty 2015 23:10 

niebieski
Ja spotkałem się z opiniami, że wyjazd samemu jest lepszy niż w dwójkę (młoda para), ale jak napisał poprzednik nie ma żadnej reguły.

Pamiętajcie że możecie zabrać różne dokumenty, ale pokazujcie je dopiero jak ktoś Was o to poprosi! Nigdy sami z siebie, bo jak zaczniecie na siłę komuś coś udowadniać, to konsulowi się może zapalić lampka ostrzegawcza.
 Profil Relacje PM off  

#827 PostWysłany: 11 Sty 2015 00:15 

niebieski
Kto tak naprawdę może mieć jakiekolwiek sprawdzone informacje na temat tego, komu przyznają wizy i jakie mają procedury postępowania? To, w jaki sposób dany kraj decyduje o wpuszczeniu "alienów" na jego terytorium to jedna z ważniejszych tajemnic w czasie pokoju i w stosunkach dyplomatycznych. Nie sądzę, żeby ludzie pracujący przy tym konkretnie w ambasadzie/konsulacie i konsulowie tak chętnie dzielili się plotkami z połową Polski.

Każdy po uzyskaniu wizy ma swoje "wrażenia" i potem sprzedaje je ukoloryzowane w świat jako głuchy telefon. I tak to na forum mamy potem zupełnie bezsensowny i odbiegający od rzeczywistości koncert życzeń. A to, że lepiej razem, że lepiej samemu, że lepiej przynieść tonę papierów, że ubrać się na żółto, na fioletowo i stanąć na jednej nodze. A bratu ciotki szwagra nie dali, bo ubrał koszulkę na lewą stronę.

Nie ma *żadnych* reguł w sprawie przyznawania wiz. To decyzja konsula, oparta na danych, jakie posiada, ale także na jego przeczuciach, humorze i wrażeniu, jakie odnosi po rozmowie. Znam osobiście formalnie bezrobotnego, który wizę otrzymał oraz dobrze osadzoną studentkę z "dobrej" rodziny, która wizy nie otrzymała.

Rada dla starających się o wizę jest jedna: chcesz pojechać do USA? Najpierw złóż podanie, poświęć te kilkaset złotych, przejdź przez procedurę szczerze i zgodnie z prawdą i zobacz, co będzie. Liczba odmów w tej chwili to bodajże około 10%- więc masz 90% szans, że otrzymasz wizę. Proste, logiczne i bez historyjek rodem z imienin cioci.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#828 PostWysłany: 11 Sty 2015 15:37 

Witam,

wczoraj chciałem dokonać wpłaty za wniosek,i dopiero po fakcie doczytałem że wpłata ma być z banku pocztowego...
i dokonałem wpłaty z innego konta,ktoś był w podobnej sytuacji? mam im teraz ten przelew gdzieś zgłosić? czy sami z siebie odeślą?
 Profil Relacje PM off  

#829 PostWysłany: 11 Sty 2015 15:54 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 601 471
Krajów: 40 / 18.7%
janek027 napisał(a):
Witam,

wczoraj chciałem dokonać wpłaty za wniosek,i dopiero po fakcie doczytałem że wpłata ma być z banku pocztowego...
i dokonałem wpłaty z innego konta,ktoś był w podobnej sytuacji? mam im teraz ten przelew gdzieś zgłosić? czy sami z siebie odeślą?

W Polsce opłatę za podanie o wizę można dokonać korzystając z następujących możliwości:

Płatność internetowa za pomocą karty debetowej/ system PolCard
Internetowy przelew bankowy (bank osoby ubiegającej się o wizę)
Gotówką w banku (bank osoby ubiegającej się o wizę)
Gotówką w banku - placówki Banku Pocztowego

http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-ni ... ntinfo.asp
 Profil Relacje PM off  

#830 PostWysłany: 11 Sty 2015 16:24 

Pawel_T napisał(a):
janek027 napisał(a):
Witam,

W Polsce opłatę za podanie o wizę można dokonać korzystając z następujących możliwości:

Płatność internetowa za pomocą karty debetowej/ system PolCard
Internetowy przelew bankowy (bank osoby ubiegającej się o wizę)
Gotówką w banku (bank osoby ubiegającej się o wizę)
Gotówką w banku - placówki Banku Pocztowego

http://www.ustraveldocs.com/pl_pl/pl-ni ... ntinfo.asp

dzięki za odpowiedź,czyli powinno być ok
w tytule wpisałem ten swój nr CG,ale w tym okienku gdzie trzeba wpisać numer potwierdzenia nie mam co wpisać,bo nie widzę w historii przelewu jakiegoś numeru potwierdzenia,wystarczy poczekać do poniedziałku/wtorku i sami zaksięgują tą wpłatę i pojawi się tam gdzieś informacja o tym?
 Profil Relacje PM off  

#831 PostWysłany: 11 Sty 2015 19:44 

Loty: 1119
Kilometry: 1 113 616
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Mam pytanie, na którym etapie mogę podpiąć wspólny termin rozmowy dla siebie i żony?

Wypełniłem swój wniosek, potem kliknąłem na aplikację rodzinną i wniosek żony też gotowy.

Po zalogowaniu się do swojego profilu mam opcję umówienia się na rozmowę lub na rozmowę grupową? Czy wybrać tą pierwszą i gdzieś dalej będzie można przypisać kolejną osobę, czy od razu wybierać tą grupową?

#832 PostWysłany: 12 Sty 2015 00:23 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Wybierz rozmowę indywidualną. Potem bedzie opcja dodania towarzyszy podróży i wówczas dodasz żonę. Dzięki temu podejdziecie do okienka razem. Opcja rozmów grupowej jest przeznaczona dla grup zorganizowanych.
Sudoku uważa post za pomocny.

Temat postu: Wiza - USA
#833 PostWysłany: 12 Sty 2015 01:44 

Loty: 87
Kilometry: 290 754
Krajów: 24 / 11.2%
Jak ja byłem w Krakowie z dziewczyną to pewna kobieta na dole powiedziała nam, że taki związek to niewystarczający powód, żeby odbyć wspólnie rozmowę i na szybko nas zaręczyła :P Trochę mnie to zdziwiło, bo byłem przekonany, że zwykli znajomi mogą razem.
 Profil Relacje PM off  

#834 PostWysłany: 12 Sty 2015 20:52 

witam

moja sytuacja wyglada tak ze po ukonczeniu szkoly zrobilem sobie rok przerwy przed studiami,i w tym momencie nie pracuje,ani nie studiuje.

i teraz pytanie brzmi czy byl ktos w ostatnim czasie w podobnej sytuacji ze nie pracowal ani sie nie uczyl i dostal wize lub nie dostal?
bo chcialbym wyrobic wize i w wakacje samemu leciec do USA,ale boje sie ze nie dostane z powyzszych powodow,np w paszporcie mam mase pieczatek z roznych krajow mniej i bardziej odleglych,ale nie wiem czy to cos pomoze

dodam ze nigdy sie o wize nie staralem,ani nikt ode mnie z rodziny tam nie mieszka

pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#835 PostWysłany: 12 Sty 2015 20:59 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
niebieski
Problem może być, ale nie musi. Całkiem niedawno kuzynka wyrabiała wizę będąc w podobnej sytuacji, trochę urzędnik postękał, ale puścił.

#836 PostWysłany: 12 Sty 2015 20:59 

niebieski
rudy309 napisał(a):
i teraz pytanie brzmi czy byl ktos w ostatnim czasie w podobnej sytuacji ze nie pracowal ani sie nie uczyl i dostal wize lub nie dostal?

Tak, był ktoś. Dostał lub nie dostał. BP, NMSP.

PS- to prawda.
A poważnie- polecam swój własny post na poprzedniej stronie.
 Profil Relacje PM off  

#837 PostWysłany: 12 Sty 2015 21:03 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
niebieski
Raczej nie pomoże. Postaw się w sytuacji konsula, którego obowiązkiem jest traktować każdego aplikanta, jako potencjalnego, nielegalnego imigranta. Naszym zaś jest obowiązkiem przekonać go, że tak nie jest. Jakie Ty masz argumenty? Raczej żadnych. Rok przerwy po szkole, bez pracy, nie kontynuujesz nauki. Fakt, że nie masz tam nikogo może nie mieć znaczenia.

Owszem, tak jak wszyscy tu piszą, różnie bywa. Próbować można, ale IMO w tej chwili związki z Polską masz słabe i szkoda chyba kasy.

#838 PostWysłany: 13 Sty 2015 18:16 

Shaq napisał(a):
Raczej nie pomoże. Postaw się w sytuacji konsula, którego obowiązkiem jest traktować każdego aplikanta, jako potencjalnego, nielegalnego imigranta. Naszym zaś jest obowiązkiem przekonać go, że tak nie jest. Jakie Ty masz argumenty? Raczej żadnych. Rok przerwy po szkole, bez pracy, nie kontynuujesz nauki. Fakt, że nie masz tam nikogo może nie mieć znaczenia.

Owszem, tak jak wszyscy tu piszą, różnie bywa. Próbować można, ale IMO w tej chwili związki z Polską masz słabe i szkoda chyba kasy.

bez przesady,w ostatnim roku byłem na kilku kontynentach,więc raczej nie jestem przypadkowym cześkiem,który nie ma ani jednej pieczątki w paszporcie ale zawsze marzył o zobaczeniu nowego jorku!

jak nie dostanę wizy to uznam to za słaby żart :)

jeszcze pytanie,czy aktualne zdjęcie z paszportu (sprzed miesiąca) zostanie zaakceptowane? czy jednak paszportowe odpada i co wtedy? będę mógł na miejscu zrobić u tego fotografa?
 Profil Relacje PM off  

#839 PostWysłany: 13 Sty 2015 18:38 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 720 379
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
Wymogi co do zdjęcia są bardzo szczegółowo opisane na stronie, zwykłe zdjęcie paszportowe może nie przejść także najlepiej od razu zrób nowe. W razie czego jak odrzucą je dopiero na miejscu to będziesz mógł zrobić zdjęcie u fotografa naprzeciwko, ale po co sobie dokładać stresu ;)

#840 PostWysłany: 13 Sty 2015 18:47 

niebieski
Nie wiem jak jest teraz, ale kilka lat temu wyraźnie była mowa o tym, że zdjęcie do wizy a do paszportu to dwie różne rzeczy i zdjęcie paszportowe nie jest akceptowane.
Każdy normalny fotograf (przynajmniej w Krakowie i Warszawie ;) ) będzie wiedzieć, jakie to zdjęcia.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości