Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#661 PostWysłany: 23 Wrz 2014 23:22 
Awatar użytkownika

[quote="Lx13"]Wiem ze OT ale w sprawie tej nazwy: Hoover? Świetne odkurzacze, mam domowy i samochodowy ;)]
Firma w której pracuję nie ma nic wspólnego z odkurzaczami (chociaż dostałem promesę biznesowo-turystyczną B1/B2 - na wypadek gdybym chciał centralę firmy odwiedzić), ale zbieżność nazwy i wizytówka firmowa, do tego nie mam nic na sumieniu (poza tym że nie da się pobrać moich odcisków palców).
P.S. Być może FBI śledzi to forum, ale akurat do mnie nie ma się do czego przyczepić, wszystko jest legalnie :P :P

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#662 PostWysłany: 23 Wrz 2014 23:33 

FBI nie bo oni działają na terenie USA. Pozagranicami to CIA, ale ci sa zajęci ruskimi i bliskim wschodem. Natomiast NSA działa wszędzie :)
 Profil Relacje PM off  

#663 PostWysłany: 26 Wrz 2014 10:13 

Witam wszystkich ;)

Temat ciągnie się przez 34 strony - wybaczcie, ze zapytam o rzeczy, które pewnie zostały już poruszone. Jestem zupełnie zielona w sprawie procedury ubiegania się o wizę :(
Nigdy nie byłam w USA i od wielu lat nigdzie poza granicami Polski. Chciałabym w USA odwiedzić siostrę i trochę tam pobyć, zresetować się ;)
- Czy mieszkając w Krakowie (ale nie będąc tu zameldowaną na stałe - tylko tymczasowo) mogę umawiać się na spotkanie w tutejszym konsulacie?
- W czerwcu straciłam pracę, aktualnie pracuję na zlecenia...Czy mam szansę na dostanie wizy? Czy wpisać adres starej pracy? (Wolałabym jednak nie kłamać). Nie mam własnej działalności, nie mam własnej chaty, nie mam męża, dzieci, psa ani nic, co by mnie tu trzymało ;) No...mam starą chatkę na wsi oraz pozostałą rodzinę ;)
- Wpierw należy zapłacić czy wysłać formularz?
- Ewentualnie, może ktoś mógłby udzielić wskazówek przy jakimś piwku? ;)

Dziękuję!

Ostatnio edytowany przez ula83 26 Wrz 2014 10:39, edytowano w sumie 3 razy
 Profil Relacje PM off  

#664 PostWysłany: 26 Wrz 2014 10:27 

niebieski
ula83 napisał(a):
Witam wszystkich ;)

Temat ciągnie się przez 34 strony - wybaczcie, ze zapytam o rzeczy, które pewnie zostały już poruszone. Jestem zupełnie zielona w sprawie procedury ubiegania się o wizę :(
Nigdy nie byłam w USA i od wielu lat nigdzie poza granicami Polski. Chciałabym w USA odwiedzić siostrę i trochę tam pobyć, zresetować się, uciec na chwilę ;)
- Czy mieszkając w Krakowie (ale nie będąc tu zameldowaną) mogę umawiać się na spotkanie w tutejszym konsulacie?
- W czerwcu straciłam pracę, aktualnie pracuję na zlecenia...Czy mam szansę na dostanie wizy? Czy wpisać adres starej pracy? (Wolałabym jednak nie kłamać). Nie mam własnej działalności, nie mam własnej chaty, nie mam męża, dzieci, psa ani nic, co by mnie tu trzymało ;) No...mam starą chatkę na wsi.
- Wpierw należy zapłacić czy wysłać formularz?
- Ewentualnie, może ktoś mógłby udzielić wskazówek przy jakimś piwku? ;)

Dziękuję!

Moim zdaniem szkoda kasy na opłatę za rozpatrzenie wniosku...
 Profil Relacje PM off  

#665 PostWysłany: 26 Wrz 2014 10:35 

Dzięki za podniesienie na duchu ;)
Chyba nie wszyscy starający się o wizę mają stałą pracę, rodziny i światowe wojaże...
Czy brak umowy o pracę ma uniemożliwić mi odwiedzenie siostry i pobycie w USA przez kilka miesięcy?
Serio mam marne szanse?
 Profil Relacje PM off  

#666 PostWysłany: 26 Wrz 2014 10:48 

niebieski
ula83 napisał(a):
Dzięki za podniesienie na duchu ;)
Chyba nie wszyscy starający się o wizę mają stałą pracę, rodziny i światowe wojaże...
Czy brak umowy o pracę ma uniemożliwić mi odwiedzenie siostry i pobycie w USA przez kilka miesięcy?
Serio mam marne szanse?

Tak, serio.
 Profil Relacje PM off  

#667 PostWysłany: 26 Wrz 2014 10:56 
Awatar użytkownika

niebieski
System wizowy ma na celu ograniczenie napływu niechcianych gości. W przypadku polaków niechciany to zazwyczaj taki, który pojedzie tam w celach zarobkowych, będzie odbierał miejsca pracy amerykanom i mniej lub bardziej żerował na ich systemie socjalnym. I ludzie w przypadku których zachodzi ryzyko, że jadą w takich celach właśnie wiz nie dostają.

To co człowieka trzyma w kraju zazwyczaj to:
- umowa o pracę
- własna firma
- majątek (dom/mieszkanie)
- bliska rodzina ( małżonek/dzieci).

Niestety w Twoim przypadku nie masz nic z tych rzeczy, więc sama sobie odpowiedz jak wypadniesz w dokumentach. Jedyny Twój potencjalny plus to, że masz w USA rodzinę żyjącą/pracującą na stałe (o ile oczywiście są tam w 100% legalnie), ale obawiam się że przy w/w minusach ten plus nie będzie miał znaczenia, a wręcz może okazać się ostatecznie pogrążający (że niby meta, żeby się na początek gdzieś zaczepić). Moim zdaniem również szkoda pieniędzy na wniosek, bo szanse bardzo małe.
 Profil Relacje PM off  

#668 PostWysłany: 26 Wrz 2014 11:14 

Nic to.
Bardziej mnie zmotywowaliście :twisted:
Ni zabrałam się za ubieganie się o wizę jak miałam pracę, bo mi było szkoda kasy.
Zabiorę się teraz.

Czytam posty, fora i okazuje się, że ludzie dziani, mający firmy, chaty, rodziny - nie dostają wizy.
Z drugiej strony - teraz tak sobie myślę...moja siostra: po rozwodzie, z dzieckiem, bez własnego mieszkania, z marną robotą, jadąca niby w odwiedziny do przyjaciela - dostała.
Widać nie ma reguły.

Proszę tylko o odpowiedź na pytanie: czy mogę umawiać się na spotkanie z konsulem w Krakowie, jeśli nie mam tu zameldowania ?
 Profil Relacje PM off  

#669 PostWysłany: 26 Wrz 2014 11:22 

Rowniez wazne jest to czym sie zajmujesz, zalozmy ze pracowalas jako lekarz, inzynier, bankier - to wg mnie mozesz nie miec nic z listy kiewa i bez obaw sie o nia ubiegac.
Majac dobry zawod w konsulacie zaloza ze nie znizysz sie do poziomu o prace z placa minimalna i jakbys chciala tam pracowac legalnie to ubiegalabys sie o wize pracownicza.

Zawsze mozesz umowic sie an spotkanie w Kanadzie z rodzina :)

//edit
mozesz ubiegac sie gdzie chcesz - ja ubiegalem sie o nia w Londynie

Cytuj:
Czytam posty, fora i okazuje się, że ludzie dziani, mający firmy, chaty, rodziny - nie dostają wizy.

To sa plotki trolli, daj przyklad choc jednej osoby pokroju powyzszego co nie dostala?

Cytuj:
Z drugiej strony - teraz tak sobie myślę...moja siostra: po rozwodzie, z dzieckiem, bez własnego mieszkania, z marną robotą, jadąca niby w odwiedziny do przyjaciela - dostała.

Dostala wize i zostala w US.. to tez nie pomaga ci.. chyba ze jest tam ciagle ponizej 6 mcy ;)
 PM off  

#670 PostWysłany: 26 Wrz 2014 11:30 

Mam pytanie odnośnie moich szans o staranie sie o wizę.
Chciałabym polecieć do USA we wrzesniu przyszlego roku. Podróż planujemy z chlopakiem. Chcilibyśmy starac sie o wize na przelomie kwietnia/maja przyszlego roku. Oboje bedziemy wtedy studentami 4 roku studiow dziennych, mamy umowy o prace na 1/2 etatu. Nasz wyjazd jest czysto turystyczny, po prostu spelnienie moich marzen. Na koncie bedziemy miec około 15tys na 2 tygodniowa podróż. Wszystko pieknie ładnie, tylko tu zaczynaja sie schody, bo moi rodzice przebywali nielegalnie w stanach przez 6 lat. rzyjechali do Polski 6 lat temu. Ja starałam sie o wize z tata jako mała dziewczynka w podstawowce, ale wtedy jej nie dostałam. Dodam, ze kiedy moi rodzice byli w stanach, moja siostre wize dostała i wrocila w terminie. Jakie sa nasze szanse? Z góry dziekuje za odpowiedz :)
 Profil Relacje PM off  

#671 PostWysłany: 26 Wrz 2014 11:37 
Awatar użytkownika

srebrny
Wręczenia ale skąd mamy wiedzieć jakie masz szanse
To jak z totolotkiem- zapłać i sie przekonaj

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#672 PostWysłany: 26 Wrz 2014 11:38 

Ja bym ci dal ;) Wiesz lepiej jest probowac niz pytac - statystycznie wize dostaje 9 na 10 osob wiec szanse sa zawsze duze. Z reszta, nie sprobujesz to sie nie dowiesz.. w tym calym watku 34 strony nikt chyba jeszcze nie dostal odpowiedzi odmownej - a wiekszosc to mlodzi ludzie.
 PM off  

#673 PostWysłany: 26 Wrz 2014 13:25 

Dzięki za odpowiedzi. Przeczytałam gdzies, ze konsul ma wglad do jakby to ująć "historii imigracyjnej" najbliższej rodziny oczywiscie w konteksie USA. Troche sie tego boje, bo jesli wyjdzie, że moi rodzice tyle lat przebywali tam nielegalnie, moge byc spalona ;) Bardzo mi zależy na tej wycieczce, dlatego planowanie rozpoczelismy tak wczesnie. A głowne obawy o niepowodzenie jej rozpatruje tylko w kwestii dostania wizy... :)
 Profil Relacje PM off  

#674 PostWysłany: 26 Wrz 2014 13:30 

Nieprawda. Konsul bazuje tylko na tym, co napiszesz w formularzu i konfrontujac to w 3-5 minutowej rozmowie z Toba.
 Profil Relacje PM off  

#675 PostWysłany: 26 Wrz 2014 13:37 

ufff Hienobiusz, bardzo mnie uspokoiłeś! Teraz z większym spokojem mogę wszystko organizować:) Też wydawało mi się nierealne, że przechowują dane sprzed np 10 lat wstecz. Czy mają wgląd w to czy ktoś kiedys ubiegał się o wize?
 Profil Relacje PM off  

#676 PostWysłany: 26 Wrz 2014 13:40 

Na pewno posiadaja wiedza, ze ubiegalas sie u nich o wize i z jakim skutkiem. Ale np. u mnie nie mieli danych, ze staralem sie i dostalem wize ponad 20 lat temu. :D
 Profil Relacje PM off  

#677 PostWysłany: 26 Wrz 2014 16:23 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 151 564
Krajów: 17 / 7.9%
agas0107 napisał(a):
Przeczytałam gdzies, ze konsul ma wglad do jakby to ująć "historii imigracyjnej" najbliższej rodziny oczywiscie w konteksie USA. Troche sie tego boje, bo jesli wyjdzie, że moi rodzice tyle lat przebywali tam nielegalnie, moge byc spalona ;)

Nawet jak ma wgląd, to spalona wcale nie jesteś. Niby czemu masz odpowiadać za "grzechy" rodziców, tym bardziej ze względu na duży upływ czasu. Najważniejsze to nie kłamać, jeżeli konsul spyta o rodziców (co jest bardzo mało prawdopodobne) to trzeba mówić jak jest. Kłamstwo u nich jest zdecydowanie gorzej traktowane niż nawet niewygodna prawda.
 Profil Relacje PM off  

#678 PostWysłany: 26 Wrz 2014 17:52 

Hej,
Dziś byłem w konsulacie w Krakowie po promesę. Wizytę miałem na 10, pod konsulatem byłem ok. 9.30.
Na zewnątrz czekało z 5 osób. Po minucie zjawił się pracownik ambasady, wziął ode mnie i żony paszporty i dał zielone numerki. Mieliśmy czekać aż ktoś nas zawoła. Nie minęła nawet kolejna minuta, a już zawołano nas do środka. Przy wejściu bramka jak na lotnisku, koszyk na pasek, zegarek, portfel itp. Po przejściu kontroli bezpieczeństwa poszliśmy kierowani strzałkami do pomieszczenia, gdzie skanowano odciski palców. Na naszą kolej czekaliśmy tam może z 3 minuty i już nas wywołano.
Po skanowaniu palców otrzymujemy żółtą przeźroczystą teczkę, w której są nasze paszporty z już naklejonymi z ich tyłu kodami kreskowymi. Po tym pobieramy z automatu numerek i idziemy do małej poczekalni z oknami bez klamek i filmem o wolnotariacie w USA. Mieliśmy numer 37, a po wejściu do poczekalni wywoływano numer 23.
Działały 4 okienka, więc czekaliśmy na naszą kolej może z 10 minut. Rozmowa była z Panem, który mocno kaleczył Polski. Jedyne pytanie jakie zadał dotyczyło celu podróży. Powiedziałem jedno słowo: turystyczny. I tyle. Więcej nie pytał, a ja się też nie produkowałem. Klikał coś w komputer z 3 minuty, po czym powiedział, że wizę dla dziecka które było z nami, ale nie aplikowało możemy uzyskać w trybie uproszczonym jeśli byśmy się syna zdecydowali zabrać na wyjazd. Po czym powiedział, że mamy wizę i tyle.
Łącznie w konsulacie byłem pomiędzy 20 a 25 minut. A papierów na syna nie składałem, bo stwierdziłem że jak wizy nie dostaniemy, to i opłata za niego nam przepadnie. Teraz przynajmniej mam pewność, że ją dostanie.
Pozdrawiam
Piotr
 Profil Relacje PM off  

#679 PostWysłany: 28 Wrz 2014 01:38 

Loty: 33
Kilometry: 36 038
Krajów: 10 / 4.7%
Planujemy z dziewczyną wycieczkę do USA w 2015 roku. Wiemy +/- co chcemy zwiedzić, ale biletów, noclegów jeszcze nie mamy. Wolałbym dostać najpierw promesę, niż kupować bilet...
Ktoś z doświadczenia tak robił? Nie było raczej, zadnych problemów?
Ja - pracuje na umowie o pracę, a dziewczyna studiuje dziennie.
 Profil Relacje PM off  

#680 PostWysłany: 28 Wrz 2014 01:56 

Moim zdaniem większość ludzi robi w ten sposób, że najpierw stara się o promesę, a później szuka biletów, aut i hoteli. Ja planuję jechać albo w przyszłe wakacje, albo w pierwszym kwartale roku 2016 i stwierdziłem że bez wizyty w ambasadzie nawet nie zaczynam przygotowywań. Jeśli ktoś ma mi podciąć skrzydła, to chyba lepiej by zrobił to na początku. Na stronie ambasady jest napisane, by nie podejmować żadnych nieodwracalnych kroków bez uzyskania wizy.
A co do moich odczuć: paszport miałem pusty, ale wydaje mi się, że w konsulacie dobrze muszą wiedzieć o naszych historycznych lotach. Nie wierzę, że zdają się tylko na intuicję. Ja miałem ich w ciągu ostatnich 3 lat około 60 - głównie po Europie - stąd może faceta wcale nie interesował "wywiad" ze mną. Zobaczył może, że sporo podróżuję z rodziną, loty i powroty są w przedziale 3-14 dni i to mu wystarczyło. Tak sobie gdybam:)
Pozdrawiam
Piotr
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 31, 32, 33, 34, 35, 36, 37 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości