Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#721 PostWysłany: 24 Lis 2014 01:36 
Awatar użytkownika

Loty: 901
Kilometry: 809 273
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Potwierdzam, do Kanady można bez wizy na nowy paszport.
A do Stanów na dowolny ważny z wizą. Ale jeśli nie wyrobiłeś jeszcze i masz trochę czasu to wymień paszport na nowy (w sensie ważny kolejne 10 lat),
w ten sposób masz szanse dostać wize na 10 lat, a jeśli stary paszport jest ważny np. jeszcze tylko kilka lat to mogą ci dac wize tylko na 5 lat. Na teraz bez znaczenia, ale przeminie szybciej niż myślisz.

Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN Wakacje w Tunezji 🌊☀️ 7 dni z all inclusive w 4* hotelu za 2057 PLN
Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN Szarm el-Szejk na wakacyjny urlop 🌊☀️ Tydzień w 4* hotelu all inclusive za 2909 PLN
#722 PostWysłany: 24 Lis 2014 01:45 

Mam lecieć za 3 tygodnie, więc raczej będzie ciężko z wyrobieniem nowego, a paszport ważny do sierpnia 2016.

#723 PostWysłany: 24 Lis 2014 01:48 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Bez spiny, rób wizę, później jak skończy się ważność aktualnego i wyrobisz nowy paszport to po prostu będziesz musiał latać z dwoma :)

#724 PostWysłany: 24 Lis 2014 09:46 
Awatar użytkownika

Loty: 94
Kilometry: 151 564
Krajów: 17 / 7.9%
Wszystko się zgadza, paszport biometryczny do USA i do Kanady jest wymagany TYLKO przy ruchu bezwizowym, a bezwizowy do USA jak wiadomo Polaków nie dotyczy.
 Profil Relacje PM off  

#725 PostWysłany: 24 Lis 2014 09:47 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Nie ma to znaczenia wg mnie. Jedna z osób która była ze mną miała paszport ważny jeszcze 2 lata a wszyscy dostaliśmy na 10 lat. Tak jak pisze Szymon trzeba lecieć z dwoma i juz

#726 PostWysłany: 29 Lis 2014 13:25 

Mam pewien problem:

Chcę wyjechać w styczniu z narzeczoną na 2 tygodniowe wakacje do USA. Moi znajomi są tam od 3 miesięcy więc chcemy się z nimi spotkać. 4 dni temu wypełniliśmy wnioski DS-160, po czym wnieślismy opłaty 2 x 560zł za pośrednictwem płatności online na stronie gdzie wypełnialiśmy wnioski - zdaje się ustraveldocs.com.

Potem umówiłem nam spotkanie, tzn moje jako główne i podałem narzeczoną jako osobę towarzyszącą, podając oczywiście jej numer DS-160 tam gdzie trzeba. Wybrałem wtorek 2 grudnia o 8:30 jako termin spotkania. Moja narzeczona wzięła już wolne w pracy, co w jej przypadku nie jest łatwe, ja również tak zaplanowałem moją, aby nic nie kolidowało. Z racji tego, że do Warszawy mamy 250km, zabookowałem nam hotel z pon na wtorek, żeby na spokojnie wstać i pójść na spotkanie rano do Ambasady.

Wczoraj - PIĄTEK - o godzinie 16:30, czyli 30 min przed zamknięciem infolinii, moja narzeczona dostała maila, że spotkanie z powodów niezależnych zostało anulowane i proszą o zalogowanie się w celu umówienie nowego spotkania. Co najdzwiniejsze, ja żadnego maila - MIMO TO, ŻE JA BYŁEM GŁÓWNĄ OSOBĄ OD WNIOSKÓW - nie otrzymałem.
Tak więc, loguję się na moje konto na ustraveldocs, a tam niemiła niespodzianka. Nie dość, że nie dostałem żadnego maila ani nic, to moje spotkanie anulowano 2 razy z 2 grudnia oraz utworzono nowe 1 raz na 9 grudnia, po czym je anulowano i znów utworzono nowe na 9 grudnia.

I teraz, przez to kiedy próbuję anulować i wybrać piątek, 5-ego (bo wyskoczyło, że jest taki wolny termin) - wyskakuje komunikat - "jeśli anulujesz to spotkanie, wykorzystasz limit anulowań i będzie trzeba wnieść opłaty na nowo".

Więc teraz jestem masakrycznie zly, bo po 1 anulują sobie i robią co chcą na moim koncie bez mojej wiedzy, po 2 wygląda to jakby chcieli naciągnać mnie na kase....

Czy ktoś może mi powiedzieć co mam teraz robić? Jest sobota, zapewne ambasada dziś i jutro nie pracuje, a ja mam zarezerwowany hotel i generanie narzeczona wziela wolne i raczej nie dostanie wolnego w przyszły wtorek..

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnio edytowany przez avenger1987, 29 Lis 2014 13:55, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#727 PostWysłany: 29 Lis 2014 13:40 
Awatar użytkownika

srebrny
tak sie zastanawiam co moga w tej sytuacji pomoc ludzie z forum....
dzwon do ambasady

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#728 PostWysłany: 29 Lis 2014 13:55 

bardziej chodziło mi o to żeby zapytać czy ktoś miał podobny problem

do ambasady nie mogę zadzwonić, bo jest sobota, jak już napisałem w poprzednim poście
 Profil Relacje PM off  

#729 PostWysłany: 29 Lis 2014 15:16 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 720 379
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
pytałeś co możesz zrobić, a sytuacja jest taka że na chwilę obecną nie możesz zrobić nic - tak jak napisał kolega powyżej możesz jedynie zadzwonić po weekendzie i spróbować wyjaśnić tę sytuację, moim zdaniem skoro tamte anulacje były robione w systemie bez twojego udziału to teraz ktoś powinien "ręcznie" zmienić Ci termin spotkania zgodnie z twoją prośbą i bez dodatkowych opłat. Btw czy gdzieś na stronie jest info o maksymalnej liczbie zmian?

#730 PostWysłany: 29 Lis 2014 18:26 

nie moglem znalezc info na temat liczby zmian. w sumie to nawet nie wiem gdzie powinno sie zmieniac termin, bo domyslam sie, ze u mnie ta opcja znikla po tym calym "zamieszaniu", zatem nawet nie wiem gdzie szukać...
 Profil Relacje PM off  

#731 PostWysłany: 29 Lis 2014 22:57 
Awatar użytkownika

Loty: 139
Kilometry: 164 580
niebieski
Daj znać po weekendzie co wynikło w Twojej sprawie.

#732 PostWysłany: 01 Gru 2014 09:47 

właśnie rozmawiałem z konsultantką i delikatnie mówiąc, nie wiem na jakiej podstawie ludzie tam dostają pracę. Generalnie z mojej 15 minutowej rozmowy nie wynikło nic. W skrócie:

- Po potwierdzeniu mojego numer uid, powiedziałem tej pani, że chciałbym się dowiedzieć dlaczego moje spotkanie zostało anulowane 3 razy, o różnych datach i finalnie bez mojej wiedzy ustalono datę 9 grudnia, która wcale nie była najwcześniejsza z możliwych (bo w piatek dostepną datą był np 5 grudnia). Na co w odpowiedzi dostałem "ale przecież pan sam wybrał nowy termin 9 grudnia". To jej powiedziałem, że właśnie dlatego dzwonię, bo ja nic nie wybierałem, tylko ktoś to zrobił za mnie w systemie. 3 zdania później znów się powtórzyła, że nie rozumie w czym problem, skoro ja wybrałem tę datę. Dopiero jak jej powiedziałem żeby zwróciła uwagę na to, że 9 grudnia jest raz anulowany, po czym znowu umówiony.

Potem jej wspomniałem, że poza datą nie tak jest ustawiony typ wizy - wybierałem B2, a nowe spotkanie jest ustawione na B1/B2. I pani znów, "ale przecież pan to sam wybrał".

Na więcej rozmowy nie miałem siły. Pani sprawdziła daty i niestety pierwsza wolna to 10 grudnia więc pozostała ta co była, czyli wtorek, 9-ego.

Jednak coś czuję, że zaraz zadzwonię jeszzcze raz i poproszę o wyjaśnienie mi tej sprawy z B1/B2, bo nie chcę się od konsula dowiedzieć, że nie dostaję wizy biznesowej, kiedy w ogóle się o taką nie ubiegałem....
 Profil Relacje PM off  

#733 PostWysłany: 01 Gru 2014 10:02 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzwoń jeszcze raz, może trafisz na kogoś innego i sprawa będzie wyglądała zupełnie inaczej.

#734 PostWysłany: 01 Gru 2014 10:25 

Dzwoniłem drugi raz i tym razem się w ogóle dowiedziałem, ze to spotkanie 9-ego umówione jest tylko na mnie (bez mojej narzeczonej)... jedyne co mogła zrobić to spróbować umożliwić mi zmianę terminu (i wtedy też dodanie narzeczonej jako osoby towarzyszącej) jeszcze raz na tej pierwszej wpłacie. Mam dostać 2 ciąu 2 dni roboczych odpowiedź na maila.

Więc teraz jestem w kompletnej d...e, bo jeśli się okaże, że jednak nie mogą mi umożliwić kolejnej zmiany, żeby się umówić na spotkanie razem z narzeczoną, będę musiał wszystko anulować i wpłacić drugi raz kwotę prawie 1200zł.
 Profil Relacje PM off  

#735 PostWysłany: 01 Gru 2014 10:33 
Awatar użytkownika

Loty: 155
Kilometry: 317 243
Krajów: 28 / 13.1%
srebrny
Dzwoń do skutku - w końcu trafisz na kogoś ogarniętego :)

Ja tylko dodam co do tego B1/B2. Tym się w ogóle nie przejmuj - nie musisz nic odkręcać. Zawsze jest tak, że umawiasz się na B2, a ostatecznie każdy ma wbite B1/B2.

#736 PostWysłany: 01 Gru 2014 10:35 
Awatar użytkownika

Loty: 766
Kilometry: 1 302 130
Krajów: 98 / 45.8%
srebrny
Jeśli chodzi o typ wizy B1/B2 to zostaw to w spokoju. Wydaje mi się, że większość osób aplikująca o typ B2 dostaje z automatu B1/B2, przynajmniej tak było w moim przypadku (dwukrotnie). Skoncentruj się na ustaleniu terminu, co ci się jakoś mocno skomplikowało, różnica B2 czy B1/B2 nie ma podczas rozmowy znaczenia. Będzie konsul pytał, to wyjaśnisz cel wyjazdu.
 Profil Relacje PM off  

#737 PostWysłany: 01 Gru 2014 10:40 

Czyli wg Was czekać na tego "rzekomego" maila z odpowiedzią na pytanie czy mogę zmienić termin + dodać spowrotem narzeczoną do spotkania? czy dalej dzwonić aż to załatwią od ręki.

jeśli chodzi o te b1/b2 to ta sprawa już nie jest istotna, bo ta pani powiedziała to samo, ale pozostaje problem, że na 9 system mnie umówił samego, a opłaty dokonałem za 2 osoby, więc teoretycznie w ogóle powinno mi to umożliwić zmianę terminów więcej razy niż normalnie. ale jak widać ich system jest jakiś przedwojenny, skoro takie komedie sie wyprawiają...

najbardziej rozwala fakt, że jeśli dostanę odmowę zmiany terminu, wyjdzie na to, że wyłudzili ode mnie 1200zł, a ja nawet nie mam gdzie i jak tego zgłosić.
 Profil Relacje PM off  

#738 PostWysłany: 01 Gru 2014 11:17 
Awatar użytkownika

niebieski
Możesz dzwonić dalej i próbować, jak powiedział szymonpoznan1, może trafisz w końcu na kogoś rozgarniętego - masz przecież na to 2 dni, zanim mail dojdzie ;) i może załatwisz sprawę prędzej.

#739 PostWysłany: 01 Gru 2014 11:45 

Postanowiłem spróbować czatu online z konsultantem i wraz trafiłem na tę samę osobę :) więc nic nie ruszy wygląda na to. tak odpisała:

"W ciągu 2 dni roboczych Pana sprawa będzie rozpatrzona. Jak tylko sprawa zostanie rozpatrzona, to Pan otrzyma wiadomość mailową"

zapis rozmowy na czacie mam na mailu, więc przynajmniej teraz będę miał dowód na to, że zgłaszałem sprawę, dwukrotnie.
 Profil Relacje PM off  

#740 PostWysłany: 01 Gru 2014 14:11 
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 720 379
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
mamy Pana 1088zł i co nam Pan zrobi ;) eh z tej relacji wynika że standard obsługi w ambasadzie jest żałosny, aż zacząłem sam nerwowo sprawdzać w systemie czy moje spotkanie nie zostało przełożone albo skasowane

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3269 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości