Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 202 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Internet w Chinach
#141 PostWysłany: 14 Maj 2025 14:43 
Awatar użytkownika

-- 14 Maj 2025 14:19 --

Dzięki bardzo za szybka odpowiedz :)

-- 14 Maj 2025 14:43 --

A odnośnie Alipay jak dodaje karte to mi wyskakuje takie cos:

"Due to potential risks associated with the current operation, we have interrupted it for the safety of your funds."

Ktos coś ?
 Profil Relacje PM off  

Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN
Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪 Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪
#142 PostWysłany: 14 Maj 2025 14:48 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Polecam sprawdzanie tematów

wechat-weryfikacja,1135,172235
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 14 Maj 2025 17:37 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 624
Kilometry: 1 371 410
Krajów: 75 / 35.1%
Esim z trip.com świetny i faktycznie lokuje w HKG. Blokuje mi tylko Instagram z rzeczy z ktòrych korzystam. Internet jest niezbędny w Chinach do Alipay/Wechat i setki innych qr kodòw
pralinkakarolinka lubi ten post.

#144 PostWysłany: 16 Maj 2025 15:32 

Widziałem, że ktoś tu pisał o opcji od Orange 10GB za 79 zł. Czy jest ktoś w stanie potwierdzić, że jeżeli wykupię tę opcję, to nie będę musiał instalować żadnego VPN? Po prostu aktywuje i mam dostęp do wszystkich aplikacji z zachodu?
 Profil Relacje PM off  

#145 PostWysłany: 16 Maj 2025 15:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Będziesz musiał.
Korzystałem i usługi np. google działały tylko na VPN.
 Profil Relacje PM off
XVXVXV uważa post za pomocny.

#146 PostWysłany: 16 Maj 2025 15:44 

a jakiego używałeś? Z jednej strony słyszałem że NORD super, a z drugiej nie działa :/

Ostatnio edytowany przez Kashpir, 16 Maj 2025 20:18, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#147 PostWysłany: 16 Maj 2025 15:47 

Loty: 291
Kilometry: 621 848
Krajów: 46 / 21.5%
złoty
Garmond napisał(a):
Będziesz musiał.
Korzystałem i usługi np. google działały tylko na VPN.

Nie prawda! Orange za 79zł zaloguje się w Chinach z Polskim IP i wyjściem na świat jak z Polski więc VPN nie będzie do niczego potrzebny.
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 16 Maj 2025 16:16 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Po pierwsze: nieprawda piszemy razem.
Po drugie: może Tobie się udało, ale mi w roku ubiegłym podczas 4 wizyt w różnych częściach Chin dużo aplikacji nie działało bez VPN (np. Whatsup).
Korzystałem z płatnej wersji (mam dożywotnią subskrypcję) VPN Unlimited.
Co ciekawe w tym oprogramowaniu możliwy wybór serwerów łącząc się z Chin był ograniczony tylko do 3: Singapur, Niemcy i Wlk. Brytania.
 Profil Relacje PM off  

#149 PostWysłany: 16 Maj 2025 16:30 
Awatar użytkownika

Loty: 394
Kilometry: 700 800
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Moje doświadczenie jest następujące. Wykupiłem pakiet Orange za 79 pln. Ogólnie działało na nim z reguły wszystko z tym, że każdego dnia miałem okres 4-5 h gdzie po prostu tego internetu w ogóle nie było i nic nie pomagało. Zastanawiam się czy złożenie reklamacji do Orange tutaj ma jakikolwiek sens.

#150 PostWysłany: 16 Maj 2025 17:12 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@Garmond

Nie trzeba posiadać VPN przy korzystaniu z pakietu roamingu zakupionego w Polskim Orange.
Będąc w Chinach masz Polskie IP na tej karcie i wszystkie usługi działają. Testowane
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 17 Maj 2025 20:38 

złoty
@Garmond: za błąd dotyczący pisowni sorry. Co do Karty Orange i tego pakietu - karta działa w trybie roamingu a technicznie działa to tak że w sieci obcej telefon loguje sie do APN sieci macierzystej - w tym przypadku Orange, dostaje IP krajowe Orange i wyjście na świat jest poprzez punkty styku w kraju macierzystym operatora czyli cały ruch jest widoczny jako z Polski. Bardzo dziwne zatem że Ci to nie działało w ten sposób, teraz nie ma jak tego sprawdzić i rozstrzygnąć ale może byłeś gdzieś podłączony do lokalnego WIFI i jednak połączenie szło tą drogą ... nie wiadomo... generalnie nie ma technicznej możliwości aby karta Polska będąc w roamingu dostała IP inne niż operatora macierzystego. Co innego z kartami eSIM które można kupić do połączeń zagranicznych typu AirALO czy tym podobnych - tam często wykorzystywana jest usługa tzw. MultiIMSI i tam karta może zalogować się do operatora lokalnego i wychodzić do internetu lokalnie, choć Ci co sprzedają je dla Chin wtedy też robią wyjścia do Internetu w krajach bez blokad - Hong Kongu, Singapurze czy Malezji aby dla turystów dostarczyć "pełny" internet - i może dlatego w Chinach w ogóle zabronione jest sprzedawanie telefonów z esim...
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#152 PostWysłany: 18 Maj 2025 22:07 

Czyli podsumowując:
Pakiet roamingu orange - nie trzeba VPN
Lokalne sieci WIFI, niektóre E-Sim - VPN potrzebny
Pytanie, czy macie jakiegoś VPNa którego polecacie? Wiem, że jest na ten temat wątek, ale widziałem, że tam część pisze że NORD nie poleca, a część twierdzi, że działa.
Po drugie, rozumiem że jeżeli udostępnię komuś internet (ten z orange) to ta osoba również nie będzie musiała mieć VPN, zgadza się?
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 18 Maj 2025 22:27 

srebrny
Podczas pobytu w Szanghaju w tym miesiącu używaliśmy Billion Connect eSIM. Bardzo niskie stawki za pakiety danych, a IP z Hong Kongu. Działało wszystko (tj. Google, Instagram, WhatsApp) oprócz ChatGPT.

Dostęp do ChatGPT udało się jednak bez przeszkód odblokować za pomocą darmowej wersji VPN Hotspot Shield.
 Profil Relacje PM off
XVXVXV lubi ten post.

#154 PostWysłany: 18 Maj 2025 22:30 

złoty
@XVXVXV: jeśli udostępnisz Orange druga osoba idzie z danymi takimi jak Ty czyli nie potrzebuje VPN, jeśli jesteś na WIFI czy eSIM do którego potrzeba VPN wtedy każdy musi mieć swojego ponieważ standardowo telefon nie udostępni połączenia po VPN*

* - wiem wiem można na zrootowanym telefonie ale to nie o tym teraz i mało kto to robi, bo zaraz mi tu ktoś wytknie.
 Profil Relacje PM off
XVXVXV lubi ten post.

#155 PostWysłany: 18 Maj 2025 22:35 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
XVXVXV napisał(a):
Widziałem, że ktoś tu pisał o opcji od Orange 10GB za 79 zł. Czy jest ktoś w stanie potwierdzić, że jeżeli wykupię tę opcję, to nie będę musiał instalować żadnego VPN? Po prostu aktywuje i mam dostęp do wszystkich aplikacji z zachodu?

Pekin, Szanghaj, Wuhan, wszędzie śmigało mi to idealnie. Google, Teams, Facebook, voip, pingi niskie, szybkosc transmisji wysoka, zero problemow, ostatnio testowane w lutym 2025.
3 ludzi lubi ten post.

#156 PostWysłany: 19 Maj 2025 10:15 

W kwietniu korzystalem z esim od trip.com i 0 problemow. Zasieg 5g rowniez w metrze w Szanghaju czy Hangzhou - za taka cene tylko polecac. Google smigalo bez problemow. Facebookow itp nie uzywam to nie wiem :) ale zona korzystala z Whatsupp i tez bylo ok.
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 19 Maj 2025 19:56 

To chyba wybiorę tę opcję zamiast Orange. Dzięki :)
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 19 Maj 2025 22:03 

Ja korzystałem z 3 z HongKongu. Tego pakietu 45 GB. Działało super, jedynie TikTok nie działał.

Co ciekawe w Chinach pełne 5G, a w HK i Makao tylko LTE.
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 20 Maj 2025 19:02 

Loty: 63
Kilometry: 119 609
Krajów: 22 / 10.3%
Z tego co piszecie to lepsza jest opcja roamingowa od polskiego operatora. Muszę sprawdzić czy Plus coś ma, bo tutaj wymieniane właściwie tylko Orange.

Nawet jak mi się uda z tym roamingiem to i tak backupowo będę miał VPN i tu polecajka od znajomych od 10 lat mieszkających w Pekinie:
Cytuj:
Najlepszy VPN to astrill
Wykupcie jeden bo jest na 3 urządzenia
I potem po powrocie anulujcie subskrypcję
Żadne inne polecane przez mądralińskich którzy byli w Chinach sto lat temu i mówią że express czy jakieś tam nord vpn NIE DZIAŁAJĄ xD
Sprawdzone wielokrotnie ?
Darmowe też nie działają
Tylko Astrill ma siłę
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 20 Maj 2025 19:21 

Loty: 111
Kilometry: 191 036
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Ja miałem MulladVPN i LetsVPN i działały w listopadzie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 202 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość