Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Granica z Irakiem
#1 PostWysłany: 13 Sty 2023 13:47 
Awatar użytkownika

Loty: 77
Kilometry: 147 451
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Witam, myślałem ostatnio nad podróżą do Iraku południowego.
Będąc w Kuwejcie chciał bym pojechać na cały dzień do Basry.
Informacje które udało mi się wyszukać w różnych źródłach mówią że granica Kuwejcko Iracka jest zamknięta, natomiast inne mówią że jest możliwość przejazdu.
Czy ktoś jest w temacie i mógł by się wypowiedzieć?
 Profil Relacje PM off  

Czarnogóra ze spa i Adriatykiem w tle 🌊🧖✨ Loty i 4* hotel ze śniadaniami za 929 PLN 😎 Czarnogóra ze spa i Adriatykiem w tle 🌊🧖✨ Loty i 4* hotel ze śniadaniami za 929 PLN 😎
Dolce Vita nad Gardą 🍋 Loty, hotel i auto od 859 PLN 🚗✈️ Dolce Vita nad Gardą 🍋 Loty, hotel i auto od 859 PLN 🚗✈️
 Temat postu: Re: Granica z Irakiem
#2 PostWysłany: 13 Sty 2023 14:12 

niebieski
Wszyscy tam normalnie śmigają. Wszystko otwarte.
 Profil Relacje PM off
Cubero4 lubi ten post.
Cubero4 uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Sty 2023 14:35 

niebieski
Z FB (grudzień 2022).

IRAQ-KUWAIT BORDER CROSSING REPORT
Everything I’m sharing here is based on my knowledge and experience about the #border crossing from #Iraq to #Kuwait. Moreover, I have some of the information from another EPS ,@Patrick Chow, who crossed the border a couple of days after me. I crossed the border on 13. November with a Hungarian (EU) passport.
1. BOTH WAYS ARE POSSIBLE

Iraq to Kuwait or from Kuwait to Iraq. When you want to cross the border, you had better start the day early at 9 -10 am from Basra or Kuwait city.

2. DURATION OF THE BORDER CROSSING

Mine took 3 hours but it should take less than an hour if you do it right, at least from Iraq to Kuwait. ?

3. ROUTE OF THE IRAQ - KUWAIT BORDER CROSSING

On Google Maps, you can find all these places exactly like this.
#1: Central Garage of the city of Basra: You can take a shared taxi from here to the border town called Safwan. Price: About 5,000 Iraqi dinars.
#2: Safwan: You get off the shared taxi here and walk to the Iraqi border. It’s only a couple of minutes.
#3: Safwan Border Crossing: The location of the Iraqi border on Google Maps. Here, you get your Iraq exit stamp free of charge.
#4: Abdali – the borders of Kuwait: The location of the Kuwait border on Google Maps. The Iraqi and Kuwaiti border line is only a 1-minute walk. On the Kuwaiti side, you will see a bus or if there is no bus, you will see the bus stop and wait for the bus.
The bus ticket costs 2 Kuwaiti dinars (~6.50 USD). For the ticket, you can pay in Kuwaiti dinar or in USD.
This bus takes you all the way to the end of the border. There is no other way for getting through the border if you don’t have your own vehicle.
Iraqi and Kuwaiti cars cannot cross this border.
#5: Kuwait City: Your final destination.
Because I started the border crossing very late, the VOA took too long and I had to wait too long for the border bus, I got to the end of the border.
It was already 6 pm when the bus got to the parking lot where people from Kuwait park their cars and where you can normally find taxis for Kuwait City. Luckily, several Kuwaitis offered me to go with them until Kuwait city and I accepted one of them.

4. KUWAIT VISA ON ARRIVAL / E-VISA

If you have your e-visa ready, you will save a lot of time. Apply here: https://evisa.moi.gov.kw/evisa/home_e.do
I didn’t have an e-visa as I was prepared for obtaining the VOA at the border in Kuwait.
My story with the VOA was quite annoying. When I was there, there was no responsible person issuing visas. So, I had to wait about 40 minutes for the person in charge. Then, once the man came, it took about 20-30 minutes to get my visa done mainly because the guy didn’t find the country code of Hungary. Following that, I had to wait 30 minutes for the next bus.
If you are eligible for a visa on arrival, such as EU, American, Canadian, and Australian citizens, you can get a Kuwait visa on arrival at the border in Kuwait.
But it’s much better to apply for the e-visa in advance in order to not waste time with the VOA at the border crossing as I did.

5. IRAQ VISA ON ARRIVAL

Yes, possible. If you are eligible for Iraq VOA.

These are the most important things but if you need even more details regarding every single tiny aspect of this border crossing ?, check this out:
https://www.theglobetrottingdetective.c ... uwait...//
 Profil Relacje PM off
Cubero4 lubi ten post.
Cubero4 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 13 Sty 2023 21:13 

niebieski
Ze stycznia też jest chyba nowy post na "forach" FB. Hula aż miło i VOA dostępne.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 17 Cze 2023 08:37 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 521 914
Krajów: 64 / 30.9%
srebrny
Czy ktoś wybierał się tamtędy w tym roku? Mose ktoś może polecić jakaś firmę taxi :)
DAD lubi ten post.

#6 PostWysłany: 17 Cze 2023 08:46 

W Iraku sprawdza się Careem app ale płacić trzeba gotowka.
 Profil Relacje PM off
DAD uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 18 Cze 2023 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 277
Kilometry: 521 914
Krajów: 64 / 30.9%
srebrny
To tak jak w Kuwejcie, czyli wystarczy mieć ta apke. Ktoś testował?

#8 PostWysłany: 11 Wrz 2023 05:36 

Loty: 64
Kilometry: 170 720
Krajów: 23 / 11.1%
Drobna aktualizacja: shared taxi (minibus) z dworca kolejowego w Basrze do Central Garage (Saad Square) 1000 dinarów. Taxi 5-os. do Safwan (granica z Kuwejtem) 3000 dinarów.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Mar 2024 15:52 

Dzisiaj odbiłem się od granicy z Irakiem, bo przylatując samolotem do Kuwejtu i chcąc opuścić Kuwejt drogą lądową trzeba z lotniska odebrać papier, który na to pozwala.

Można go dostać bez problemu tylko trzeba o tym wiedzieć.

Może komuś przyda się ta informacja ;)
 Profil Relacje PM off
Garmond lubi ten post.

#10 PostWysłany: 16 Mar 2024 16:21 

niebieski
Było o tym dokładnie w relacji chłopaków z wakacji, widocznie nie doczytałeś;)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Mar 2024 16:31 

Nie da się ukryć ? ?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 16 Mar 2024 16:40 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 516 686
Krajów: 65 / 31.4%
srebrny
Pisałem o tym w relacji z Iraku. Może faktycznie warto zrobić oddzielny post.

My zdecydowaliśmy się wrócić taksówką na lotnisko, wziąć papier i wrócić na granicę ;)
Koszt. 4h czasu zmarnowane ale cel zrealizowany.
7Greg lubi ten post.

#13 PostWysłany: 16 Mar 2024 19:11 

DAD napisał(a):
Pisałem o tym w relacji z Iraku. Może faktycznie warto zrobić oddzielny post.

My zdecydowaliśmy się wrócić taksówką na lotnisko, wziąć papier i wrócić na granicę ;)
Koszt. 4h czasu zmarnowane ale cel zrealizowany.

U mnie na szczęście Irak nie był celem, a jednodniówka w Basrze miała być ciekawą przygodą.

Wracać na lotnisko mi się nie chciało, więc powstał plan na powtórkę z lepszym przygotowaniem :geek:

A Twoja relacja gdzieś mi umknęła :oops:
 Profil Relacje PM off
DAD lubi ten post.

Temat postu: Re: Wiza na lotnisku
#14 PostWysłany: 24 Kwi 2025 04:53 

maxima napisał(a):
Dzis na lotnisku nie skanowałam palców. Po opłaceniu wizy trzeba przejść do okienka po lewej, tam dostałam pieczątkę i dalej można iść w dół. Tam tłumy ludzi ale idziemy kolejka vip. Nikt już nic nie podbija tylko przechodzimy.

Dzień dobry Agnieszko.
Lecę w niedzielę do Kuwejtu i mam pewien plan, ale do teraz nie wiedziałem czy będzie realny. Ale po przeczytaniu Twojego posta znów nabrał rumieńców.
Chodzi mi o wynajęcie auta w Kuwejcie i jednodniową wycieczkę do Iraku, do Basry. Z Twojego posta rozumiem, że przekraczałaś to przejście i mam pytanie: czy można, bez większych problemów wyskoczyć na taką wycieczkę? Mam na myśli przekroczenie granicy wynajętym autem i powrót w ten sam dzień.
Będę bardzo wdzięczny odpowiedź.
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 24 Kwi 2025 12:45 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
Krajów: 27 / 13.0%
niebieski
@Robert Cygan granice przekroczysz ale czy wypozyczonym autem? To musisz sprawdzic w wypozyczalni. Ja do granicy jechalam Uberem, niecale 50 EUR. Po stronie Irackiej doszlam do centrum Safwan skad busem za grosze dojechalam do Basra. Z powrotem, pare dni pozniej, bylo duzo taniej. Z centrum Basra do Basra garage miejskim minibusem, potem kolejny minibus do Safwan, ten jechal do samej granicy. Po stronie Kuwejskiej po strefie granicznej przemieszcza sie busem. Tu zagadal do mnie mlody Irakijczyk, zapytalam go jaki maja plan na dojazd do miasta Kuwejt i tak uzgodnilismy ze pojedziemy razem (byla nas 4). Oni wynegocjonowali cene, nie pamietam ile ale mniej niz te 50 EUR, ktore wydalam na Ubera jadac tam. Mysle, ze da sie to zrobic transportem publicznym w 1 dzien, minibusy po stronie irackiej jezdza czesto. W busie granicznym szukaj towarzyszy do wspoldzielenia kosztow taxi
 Profil Relacje PM off
Robert Cygan lubi ten post.
Robert Cygan uważa post za pomocny.

#16 PostWysłany: 24 Kwi 2025 13:28 

niebieski
Robert Cygan napisał(a):
maxima napisał(a):
Dzis na lotnisku nie skanowałam palców. Po opłaceniu wizy trzeba przejść do okienka po lewej, tam dostałam pieczątkę i dalej można iść w dół. Tam tłumy ludzi ale idziemy kolejka vip. Nikt już nic nie podbija tylko przechodzimy.

Dzień dobry Agnieszko.
Lecę w niedzielę do Kuwejtu i mam pewien plan, ale do teraz nie wiedziałem czy będzie realny. Ale po przeczytaniu Twojego posta znów nabrał rumieńców.
Chodzi mi o wynajęcie auta w Kuwejcie i jednodniową wycieczkę do Iraku, do Basry. Z Twojego posta rozumiem, że przekraczałaś to przejście i mam pytanie: czy można, bez większych problemów wyskoczyć na taką wycieczkę? Mam na myśli przekroczenie granicy wynajętym autem i powrót w ten sam dzień.
Pozdrawiam

Chcesz koniecznie wydać w jeden dzień, na te "kilka h" prawie 200 USD na kolejne dwie wizy (wjazd Irak coś ze 170 USD teraz + powrót do Kuwejtu 10 USD);)?
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 24 Kwi 2025 17:10 

@ciachu25

Hmmm. Na stronie MSZ PL wiza stoi po 80usd

-- 24 Kwi 2025 16:10 --

Robert Cygan napisał(a):
ciachu25 napisał(a):
Robert Cygan napisał(a):
maxima napisał(a):

Dzień dobry Agnieszko.
Pozdrawiam

Chcesz koniecznie wydać w jeden dzień, na te "kilka h" prawie 200 USD na kolejne dwie wizy (wjazd Irak coś ze 170 USD teraz + powrót do Kuwejtu 10 USD);)?

I tak, chce wydać, bo jadę się oświadczyć :D

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 24 Kwi 2025 18:03, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 26 Kwi 2025 17:21 

Od bodajże marca 2025 wiza do Iraku jest elektroniczna i niestety kosztuje właśnie 160-170 usd
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 08 Maj 2025 20:48 

niebieski
Robert Cygan napisał(a):
@ciachu25

-- 24 Kwi 2025 16:10 --

Robert Cygan napisał(a):
ciachu25 napisał(a):
Robert Cygan napisał(a):
maxima napisał(a):

Dzień dobry Agnieszko.
Pozdrawiam

I tak, chce wydać, bo jadę się oświadczyć :D

No jak oświadczyć, to faktycznie żadna kasa nie jest przeszkodą, bo i tak potem jej multum poleci;)

Powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 19 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość