Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Sty 2025 11:20 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Zapłaciłem 145 USD za pełne 3 dni w Europcar.
Płatność w USD na miejscu.
Miły Pan czeka z karteluszką w terminalu Meet and Greet, do którego dojedziemy wahadłowcem z terminala lotniczego - każdy tam trafia po przylocie.
Minimum formalności - pamiętajcie tylko, że trzeba oddać w depozyt dowód osobisty albo paszport.
Blokada na 2400 zł, 30 dni na rozliczenie.
Co ważne, odbiór i zwrot jest całodobowy.

Dostałem dość nowe Renault Mégane w automacie, trochę słabe, ale wygodna jazda.

Przy zwrocie bardzo pilnują czystości w środku i na zewnątrz - proponują czyszczenie za 25k IQD zewnątrz i 25k IQD wewnątrz. @tom971 wrzuci myjnię, która jest czynna do późna i czyni cuda z samochodem.

Każą lać paliwo super, koszt waha się pomiędzy 1000 a 1300 IQD. O dziwo, na prowincji taniej.

Jak się jeździ? Chaotycznie. Reguły znane z europy niezbyt obowiązują, choć drogi są w dość dobrym stanie. Niestety, brak pasów w nocy utrudnia jazdę. Mnóstwo fotoradarów, być może z 1 przywiozę pamiątkę. Częste check-pointy - jak znajdzie się ktoś mówiący po angielsku, to zatrzymują na kilka słów, w innym przypadku machną ręką i każą jechać.

Udaliśmy się do federalnego Iraku z wizą Kurdyjską - nikt nie robił problemów. Jedynie raz nacięliśmy się na check-point, z którego musieliśmy zawrócić - ale starszy sierżant z biednym angielskim wyznaczył nam okrężną drogę, którą bez problemu trafiliśmy do celu.

Inwestycja w samochód zwraca się połowicznie już w kosztach dojazdu z/do lotniska taxi.

Pamiętajcie, że przy wyjeździe z parkingu pod lotniskiem trzeba uiścić opłatę w wysokości 5 USD (wydadzą resztę w IQD)
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN
Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪 Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪
#2 PostWysłany: 03 Sty 2025 14:07 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Ja wypożyczałem w SIXT, cena podobna. Zamówiony Hyundai Accent dostałem Geely Coolray. Bezproblemowy odbiór i zwrot. Nie zadziałała moja karta i przyjęli kartę kolegi. Nie płaciliśmy za parking i nie czepiali się czystości.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#3 PostWysłany: 26 Sty 2025 12:45 

Zapraszam do kontaktu osoby chętne wypożyczyć auto z lokalsem.

Z wdzięczności za gościnę jaką zaznałem mam misje reklamowania tego Kraju.

Jeśli ktoś chce się wybrać do Kurdystanu też zapraszam po info.

W osobnym temacie opowiem moją historie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Sty 2025 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 767
Kilometry: 1 121 244
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Proponowałbym najpierw opowiedzieć historię, a potem uprawiać działalność reklamową, bo tak to pachnie ściemą .
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 26 Sty 2025 13:52 

-- 26 Sty 2025 13:45 --

Wiem że tak to wygląda przepraszam ale nie to nie ściema i nie jestem biurem podroży a człowiekiem z domena "do odważnych świat należy"

tutaj historia: https://www.fly4free.pl/forum/wyprawa-do-kurdystanow-dla-chetnych-moja-historia,1224,180420

Dodam że mieszkam w malowniczej Kudowie Zdr. i jeśli ktoś jest w pobliżu mogę się spotkać i opowiedzieć bardziej szczegółowo cała historie gdyż obecnie jest to miejsce NO 1 w wyprawach.

-- 26 Sty 2025 13:52 --

Ciekawa informacja:

Spotkaliśmy POLAKÓW spacerujących po Erbil i powiedzieli nam że musieli zostawić jeden paszport i dostali ksero by mogli wypożyczyć auto. Nie wiem jakiej firmy była wypożyczalnia.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Maj 2025 18:59 

Loty: 162
Kilometry: 416 978
Krajów: 38 / 17.8%
Ja mogę z czystym sumieniem polecić Param (wszystko dogadane na WhatsApp, cena po niewielkich negocjacjach 35 USD/ dobę na 7 dni, dwóch kierowców w cenie i rzekomo full ubezpieczenie. Piszę rzekomo, bo nic nam się nie przydarzyło, więc nie mieliśmy okazji przetestować :) Wcześniej musieliśmy wysłać zdjęcia paszportów i prawa jazdy przez WhatsApp :roll: Mieliśmy dostać Nissana Micrę ale dali w tej samej cenie Nissana Sunny, ok. 80000 tys przebiegu. Kaucja 200 USD. Limit km na dobę- 200. Za auto płatność chcieli kasą (polecam dolary, na euro mają słaby przelicznik), kaucję pobrali z karty debetowej (hajs wrócił równo po 30 dniach). Auto trochę odrapane ale świetnie się sprawdziło. Paliwo 750-900 IQD. Nie mieliśmy czasu umyć a był trochę upaprany ale nie doliczyli nic extra. Siedzibę mają w Erbilu ale odebrali nas i zawieźli na lotnisko.

Jeździliśmy tylko po Kurdystanie, drogi naprawdę spoko (momentami bardzo dobre) ale dużo radarów. Sama jazda jak dla mnie super :D Oczywiście nie używają kierunkowskazów i nie trzymają pasów ale są uważni i w moim odczuciu wszystko ma sens. Jeśli ktoś jeździł po Maroku albo Jordanii bez problemu się odnajdzie.

Załączniki:
aea69f6e-14c4-4682-977f-1abc08c38ad1 (3).jpeg
aea69f6e-14c4-4682-977f-1abc08c38ad1 (3).jpeg [ 244.14 KiB | Obejrzany 431 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość