Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#61 PostWysłany: 03 Lis 2015 11:46 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 185 024
Krajów: 19 / 8.9%
Iluzja napisał(a):
lulet napisał(a):
Hej bardzo powaznie zastanawiam sie nad podroza do Omanu pod koniec lutego 2 dni Dubaj I 7 dni Oman, zastanawiam sie nad spaniem w namiocie I mam pytanie odnosnie higieny czy sa gdzies miejsca gdzie mozna wziasc prysznic? Moze ktos polecilby jakis namiot bo będe musiał sobie takowy sprawić. Gdzie najlepiej wymienić funty ? Moze jakies wskazowki odnosnie trasy na tydzien? I czy ktos bookował samochod przez strone rentalcargroup.com bo maja nawet dobre ceny? Dzieki z gory za pomoc.

W Omanie spędziliśmy 6 pełnych dni. Spaliśmy w hotelach. Skoncentrowaliśmy się na północnej części kraju, a wyglądało to mniej więcej tak:

dzień 1: Muscat - m.in. okolice Pałacu Sułtana, suk, opera.
dzień 2: Muscat - m.in. Grand Mosque i jedyne plażowanie w trakcie pobytu (Oman Dive Center), wieczorem dojazd do miejscowości Bahla.
dzień 3: zwiedzanie zamku Jabreen Castle, Tanuf Ruins i Wadi Dhahir, przejazd do Nizwy - fort i suk, późnym wieczorem dojazd do Sur.
dzień 4: Wadi Al Shab, zwiedzanie Sur.
dzień 5: Wadi Bani Khalid, dojazd na zachód słońca na pustyni Wahiba Sands (nocleg w Desert Nights Camp)
dzień 6: pustynia (polecam jazdę na skuterach), powrót do Muscat i lot do Pl.

Nasza trasa była uzależniona od wolnych miejsc w hotelu na pustyni, gdzie uparłam się, aby spędzić jedną noc (dlatego musieliśmy cofnąć się z Sur). Na początku trasa miała bardziej sensowny zarys:

Muscat - Bahla - Nizwa - Wahiba Sands - Wadi Bani Khalid - Sur - Wadi Al Shab - powrót wybrzeżem do Muscat.

Oman jest naprawdę piękny!

A mogę prosić o podpowiedź czy do Wahiba Sands dojechałaś zwykłym autem? którędy? jak? :))
Strasznie się napaliłam na tej rejon ale ze zdjęć wygląda dość off roadowo.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#62 PostWysłany: 20 Lis 2015 10:25 
Awatar użytkownika

niebieski
"Biura" organizujące spanie i wypady jeepem po Wahiba Sands odbierają ludzi z pobliskich miejscowości. Myśmy zostawili nasze zwykłe auto w Bidiyah (bezpiecznie i bezproblemowo) i tam odebrał nas przewodnik w swoim 4x4 . Na googlach, bookingach jest trochę ofert. My korzystaliśmy z Desert Wonders Camps i nie było żadnych problemów.

#63 PostWysłany: 11 Sty 2016 14:45 
Awatar użytkownika

Kilometry: 185 024
Krajów: 19 / 8.9%
Zrobię mały update informacji po powrocie z ZEA/OMAN
_ samochód wypożyczony w Dubaju w Budget z opcją wjazdu do Omanu (mieliśmy problem bo moja karta kredytowa honorowana w każdym innym kraju w ZEA została uznana za debetowa i samochodu na nią nie mogłam wypożyczyć (według wypasionego Pana specjalisty z Budget zdyskwalifikowany ja napis: Electronic use only małym druczkiem :o
- Droga do Omanu była potwornie długa. Raz ze trafiliśmy na święto narodowe i obchody i pół świata muzułmańskiego planowała obchodzić obchody właśnie od tego dnia, właśnie w Omanie. Przekraczanie granicy to był kosmos rodem z PRL u - polecam wziąć pod uwagę takie ewentualności
- Dotychczasowe super przejście graniczne w Hatta zostało zamknięte i przez to tłok w Al Ain wzrósł znacząco
- Płacilismy opłatę wyjazdowa z ZEA ok. 110 zeta -trudno stwierdzić za co ale bez tego nie dało rady
- Wiza do Omanu bez względu na cokolwiek jest płatna, 55 zeta za osobę bez względu na wiek (mój syn 1 rok, córka 4,5 roku wszyscy pełna kwota)
- W Omanie padł system wizowy , nie działał prawie cały dzień do 18 - mieliśmy nie fart to fakt ale jeśli ktoś planuje skoczyć na 2 dni to warto przemyśleć czy jest sens
Z drugiej strony:
Oman jest idealny, genialny, orientalny, przepiękny. To kompletnie inny świat, taki orient zahibernowany i zostawiamy. Ludzie przemiła, uprzejmi, życzliwi, w knajpach pokoje dla rodzin więc można spokojnie zjeść w komplecie - jedzenie pyszne, ceny Warszawskie w knajpach, w sklepach marketów, można sobie spokojnie gotować co dusza zechce
- Droga z ZEA wiedzie przez wspaniałe rejonie, piękne widoki, dlatego samochodem warto, z drugiej strony następnym razem wolałabym polecieć i wynająć samochód na miejscu, szczególnie z dziećmi
- Co do plaż to są śliczne bez dwóch zdań ale piach jest dziwny. Taki grzaski, mokry, ciemnobrazowy, budzący na brązowo - sporo zjechalismy wybrzeża i wszędzie było tam samo. Nie dotarliśmy do salalah bo tak już nie obejmowało nasze ubezpieczenie w Budget
Oman baaaardzo polecam, już dzisiaj bym tam wróciła ale warto wziąć pod uwagę że to kraj niezwykle biurokratyczny i przechodzenie przez granicę lądowo zajmuje sporo czasu.
 Profil Relacje PM off  

#64 PostWysłany: 11 Sty 2016 22:43 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
@mayli dzięki za świeże informacje :).
Napiszesz jaką w przybliżeniu trasę zrobiliście w Omanie?
Co dobrego jedliście? Słyszałam, że w okolicach Sur króluje kuchnia indyjska i pakistańska?
Noclegi w trasie znajdowaliście na miejscu? Czy wszystko rezerwowaliście wcześniej?

#65 PostWysłany: 21 Sty 2016 15:23 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
Patrząc na relacje @mayli z przekraczania granicy, widzę, że dobrą opcją był jednak lot do Maskatu i wynajęcie samochodu na miejsce.

@barka Kuchnia indyjska i pakistańska jest powszechna w całym kraju (po Arabach, Pakistańczycy i Hindusi to najliczniejsze grupy etniczne w Omanie), ale nie powiedziałbym, że gdzieś dominuje.

W Omanie byliśmy rok temu, z prawie 2-letnią córką , więc jeśli masz jakieś konkretne pytania , pisz śmiało. Trasa, którą zrobiliśmy w 2 tygodnie: Maskat - Bahla - Nizwa - Al Ashkharah - Masirah - Sur - Wadi Shab - Maskat.

#66 PostWysłany: 30 Sty 2016 14:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za pomoc. Właśnie przeczytałam, tyle że tuż po powrocie :)
kspr lubi ten post.

#67 PostWysłany: 23 Lut 2016 00:53 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 384 906
Krajów: 37 / 17.3%
Mam pytanko jak to wygląda kulturowo...czy ewentualny wyjazd z konkubiną wchodzi w rachubę? Nie spotkają nas "przygody" np w hotelu ?
 Profil Relacje PM off  

#68 PostWysłany: 23 Lut 2016 10:29 

DenisP napisał(a):
Mam pytanko jak to wygląda kulturowo...czy ewentualny wyjazd z konkubiną wchodzi w rachubę? Nie spotkają nas "przygody" np w hotelu ?

a kto i jak to sprawdzi? żony nie wpisuje się do paszportu :)
 Profil Relacje PM off  

#69 PostWysłany: 23 Lut 2016 11:31 
Awatar użytkownika

niebieski
Przykro mi, zero przygód w tym temacie ;)
Oman jest bardzo "cywilizowany" w takich kwestiach.
gregor67 lubi ten post.

#70 PostWysłany: 23 Lut 2016 21:18 

jak wygląda przejazd autobusem z Dubaju do Muskat (wcześniejsza rezerwacja, czas, granica...)?, poleca ktoś wypożyczalnie samochodów w Muskat?
 Profil Relacje PM off  

#71 PostWysłany: 24 Lut 2016 00:59 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
@andrews4 Jeśli chodzi o transport, proponuję zapoznać się z wątkami http://www.fly4free.pl/forum/komunikacja-w-omanie-muscat,1202,68642&start=20 oraz http://www.fly4free.pl/forum/oman-wynajem-samochodu,1202,62655 i tam kontynuować temat. Znajdziesz tam już sporo informacji na temat transportu, w tym dot. wynajmu samochodu.

#72 PostWysłany: 11 Mar 2016 22:34 

Loty: 21
Kilometry: 32 723
Krajów: 10 / 4.7%
andrews4 napisał(a):
poleca ktoś wypożyczalnie samochodów w Muskat?

W Omanie byłem dwukrotnie. Za każdym razem wypożyczałem samochód na miejscu. Podczas drugiej wizyty po połowie czasu małą osobówkę i duże auto terenowe. Każde było chyba z Budgetu na lotnisku. Rezerwacja przez sieć z kodem zniżkowym mBanku, blokada środków (da się trochę ponegocjować kwotę), płatność raz gotówką, dwa razy kartą (6% przewalutowanie boli).
 Profil Relacje PM off  

#73 PostWysłany: 12 Mar 2016 04:14 

Kilometry: 94 020
Krajów: 14 / 6.5%
Europcar wielokrotnie w Omanie. Bukujesz w Polsce, na miejscu płacisz przy zdaniu auta.
- patent "amerykański"
- karta wypukła / depozyt 150 OMR na koncie
- bez limitu kilometrów
- wypożyczalnia w terminalu lotniska
- duże rabaty za kolejne wypożyczenia.
Próbowałem inne wypożyczalnie i nawet się nie zbliżyli do EC.
- limit kilometrów może zblokować Ci podróż do Sur, Salalah, Ibra-Bahla-Rustak.
Uważaj na fotoradary i kamery na światłach czerwonych. Zaplacisz - znaczy zdejmą Ci z karty szybciej niż wrócisz do domu ;-)
 Profil Relacje PM off  

#74 PostWysłany: 20 Mar 2016 17:53 

gregor67 napisał(a):
znaczy zdejmą Ci z karty szybciej niż wrócisz do domu ;-)

Nieprawda. Robią to raz w roku przy "przeglądzie" samochodu, który to wiąże się z koniecznością wizyty właściciela na policji. Mandaty każdy płaci tam raz do roku. Każdy ma też zresztą podgląd przez internet do historii wykroczeń z informacją w jakim miejscu radar nas złapał i o ile przekroczyliśmy prędkość. Nadmierna prędkość nie boli, bo bodajże do 30 km/h to 10 OMR, ale za przejazd na czerwonym świetle sroga już łoją. Z ciekawostek, można karę pieniężną wymienić na kilkudniowy areszt, Twój lub samochodu, przy czym samochód jest dłużej aresztowany :).
 Profil Relacje PM off  

#75 PostWysłany: 20 Mar 2016 18:11 

niebieski
Na początku marca wynajmowaliśmy auto w Dubaju z zamiarem przejazdu do Omanu i pojawił się mały problem. Władze Omanu żądają obecnie oryginału dowodu rejestracyjnego przy wjeździe. Nie informowaliśmy "Budgetu" o naszym zamiarze, więc nie mieli oryginału do naszego auta. Szukali chyba z pół godziny samochodu z dowodem rejestracyjnym i ostatecznie musieliśmy dopłacić, bo był to samochód wyższej klasy od oryginalnie zamawianego Lancera.
Należy więc informować wypożyczalnię o swoich zamiarach z wyprzedzeniem.

#76 PostWysłany: 20 Mar 2016 19:38 

To znaczy, że musieliście się cofnąć do Dubaju po dowód rejestracyjny, czy szukali go na szybko na lotnisku. Przez jakie przejścia przekraczaliście granicę, ponieważ piszą na obcojęzycznych stronach, że zaszły jakieś zmiany.

Czy ktoś ostatnio przekraczał granicę w Kalba od strony Fujairah ?
 Profil Relacje PM off  

#77 PostWysłany: 20 Mar 2016 21:08 

niebieski
Na lotnisku szukali samochodu z dowodem. Przejeżdżaliśmy przez Al-Ain.

#78 PostWysłany: 26 Mar 2016 02:38 

Podaje uczciwe informacje dla osób wypożyczających samochody w Omanie z przestrogą że mogą spotkać się z taką sytuacją.
Dlaczego piszesz że to nieprawda, skoro takie coś działa ?
Wypożyczalnia na moje pytanie: "dlaczego zmniejszono zwrot depozytu " ?
przesłała raporty z policji , foto, opis, wezwanie do zapłaty.
Nie ma marginesu ochronnego. Jak 105 na 100 dopuszczalne - płacisz.

Nie wypisuje nieprawdziwych informacji więc nie komentuj że wpisuję nieprawdę.
To nie to forum.
 Profil Relacje PM off  

#79 PostWysłany: 28 Mar 2016 21:43 

gregor67 napisał(a):
Podaje uczciwe informacje dla osób wypożyczających samochody w Omanie (...)

Być może pechowo trafiłeś akurat na ten roczny okres albo wypożyczalnia (jaka?) wycwaniła się i sami jakoś to kontrolują przez system informatyczny policji. Moje informacje pochodzą zarówno z mojego doświadczenia (radar przy 120 km/h na niezauważonym ograniczeniu do 80 na łączniku autostradowym), jak i od kilku Polaków mieszkających tam od kilku lat.
 Profil Relacje PM off  

#80 PostWysłany: 28 Mar 2016 22:57 

loo napisał(a):
gregor67 napisał(a):
Podaje uczciwe informacje dla osób wypożyczających samochody w Omanie (...)

Być może pechowo trafiłeś akurat na ten roczny okres albo wypożyczalnia (jaka?) wycwaniła się i sami jakoś to kontrolują przez system informatyczny policji. Moje informacje pochodzą zarówno z mojego doświadczenia (radar przy 120 km/h na niezauważonym ograniczeniu do 80 na łączniku autostradowym), jak i od kilku Polaków mieszkających tam od kilku lat.

Umiesz czytać tekst ze zrozumieniem?
Pytasz :"wypożyczalnia - ( jaka ) ? " sraka ! eUROPCAR ! tak jak napisałem we wcześniejszych komentarzach.

Nie zmienia to faktu aby każdy wypożyczający auto w Omanie zapoznał się z wpisem "drobnym drukiem" o kosztach mandatów .
Auta na numerach z UAE, mogą w Omanie, na radarach i rejestratorach na czerwonym świetle ciąć ile silnik ma mocy, Oman nie wymienia mandatów z GCC.
Jak masz auto na numerach innych niż z Omanu, nawet nie wrzucaj do parkometru w Mutrah, nie wysylają mandatów do Emiratów. 500 baisa / 5 zł w kieszeni !
Jak ROP trafi Cię na szybkości: obronisz się, 10RO w terminalu / - jak na czerwonych światłach : hallo konsulat ! ;)
Tak samo działa w Emiratach, jak masz omańskie numery możesz postać w Deira ile zechcesz.
Ale chyba nie o to chodzi w zwiedzaniu świata.
"loo" podajesz informacje które usłyszałeś ? ktoś Ci powiedzial ?

Nie opieram się na Twoim doświadczeniu jazdy na łączniku autostrady lub tego co usłyszałeś od znajomych tylko
z wiedzy po trzech lat jazdy po Omanie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość