Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 05 Lis 2014 20:51 

Loty: 43
Kilometry: 94 020
Krajów: 14 / 6.5%
kibek napisał(a):
gregor67 napisał(a):
Po wylądowaniu w UAE otrzymasz wizę za darmo.
Opuszczasz UAE zwiedzasz Oman i wracasz do UAE otrzymujesz wizę za darmo.
Za omańską płacisz 6 OMR (X ok 8,2 zł ) jednorazowy wjazd na 10 dni .
Jeżeli wypożyczysz auto w UAE musisz zaznaczyć "z ubezpieczeniem na Oman" to jakieś plus 25% podstawowego wynajmu.
3-4 dni na Oman to mało.
Minimum 7-10 dni, +auto 4x4, +namiot, +3 noclegi w hotelu.

Czy mógłbyś polecić jakąś wypożyczalnie?

Po wielu "ćwiczeniach" z różnymi, od 4 lat korzystam z Europcar. Zapisz się po ich kartę, po paru wypożyczeniach są dobre rabaty.
Ciekawy zeszloroczny rabat: auto na 28 dni, pierwsze na 2 dni Yaris dało promocję na 4x4.
W Europcarze, wypozyczając w GCC podaj kraj rezydencji USA. ;-)
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#42 PostWysłany: 11 Lis 2014 03:14 

Na lotnisku w Muscacie wypożyczyliśmy Toyotę Prado także w Europcar. Wcześniej zarezerwowana z trikiem na USA :) W kolejce przed nami były 3 osoby, w sumie przy okienku wypożyczalni spędziliśmy aż 4 godziny. Protokół odbioru samochodu (sporządzony przy świetle księżyca) nie uwzględniał wszystkich jego szkód, więc po przejechaniu kilku kilometrów musieliśmy jeszcze wrócić na lotnisko i zgłosić pękniętą szybę. Na tym na szczęście skończyły się problemy z wypożyczalnią. Wylądowaliśmy około północy, a dopiero przed 5 rano dotarliśmy autem do hotelu w centrum miasta :/ Inne wypożyczalnie działały zdecydowanie sprawniej.

Image
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 12 Lis 2014 08:39 

Będąc przy temacie auta, chciałam wszystkim zwrócić szczególną uwagę na zachowanie bezpieczeństwa. Autostrady i drogi szybkiego ruchu w Omanie są oświetlone na całej długości, na pozostałych drogach, szczególnie w nocy trzeba bardzo uważać. Omańczycy jeżdżą dość szybko, więc i my postanowiliśmy jeździć w ich tempie, ale do czasu... jadąc z Nizwy w kierunku Sur, chcieliśmy skrócić czas dojazdu, więc zjechaliśmy z drogi nr 33 na boczną drogę (najpierw prowadzącą do drogi nr 27, a po jej przecięciu do nr 23), co wiązało się z jazdą bez dodatkowego oświetlenia. Po przejechaniu kilkunastu kilometrów, w oddali zobaczyliśmy samochody z włączonymi awaryjnymi światłami, które zatrzymały się przy "stercie złomu". Ten złom, był samochodem jadącym kilka minut przed nami. Kilkadziesiąt metrów dalej leżał martwy wielbłąd. Oczywiście wszędzie są znaki, aby uważać na wielbłądy, które nawet w ciągu dnia trudno jest dostrzec na poboczach, ze względu na ich kolor zlewający się z ziemią. Boczna droga w nocy, gdzie nie ma dużego ruchu, dla wielbłąda jest po prostu częścią jego "wybiegu". Chyba nie trzeba wyjaśniać nikomu jakie mogą być konsekwencje zderzenia z wielbłądem o masie ok. 500-700 kg. Po tym wydarzeniu staraliśmy się zachowywać umiarkowaną prędkość.

Image
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 12 Lis 2014 21:51 

gregor67 napisał(a):
Po wylądowaniu w UAE otrzymasz wizę za darmo.
Opuszczasz UAE zwiedzasz Oman i wracasz do UAE otrzymujesz wizę za darmo.
Za omańską płacisz 6 OMR (X ok 8,2 zł ) jednorazowy wjazd na 10 dni .
Jeżeli wypożyczysz auto w UAE musisz zaznaczyć "z ubezpieczeniem na Oman" to jakieś plus 25% podstawowego wynajmu.
3-4 dni na Oman to mało.
Minimum 7-10 dni, +auto 4x4, +namiot, +3 noclegi w hotelu.

Czy online można wynająć auto z opcją na Oman?
Gdzie trzeba zaznaczyć tę opcję?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 16 Lis 2014 16:14 

Loty: 44
Kilometry: 130 265
Krajów: 11 / 5.1%
Hej bardzo powaznie zastanawiam sie nad podroza do Omanu pod koniec lutego 2 dni Dubaj I 7 dni Oman, zastanawiam sie nad spaniem w namiocie I mam pytanie odnosnie higieny czy sa gdzies miejsca gdzie mozna wziasc prysznic? Moze ktos polecilby jakis namiot bo będe musiał sobie takowy sprawić. Gdzie najlepiej wymienić funty ? Moze jakies wskazowki odnosnie trasy na tydzien? I czy ktos bookował samochod przez strone rentalcargroup.com bo maja nawet dobre ceny? Dzieki z gory za pomoc.
 Profil Relacje PM off
jas_wedrowniczek uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 17 Lis 2014 03:47 

lulet napisał(a):
Hej bardzo powaznie zastanawiam sie nad podroza do Omanu pod koniec lutego 2 dni Dubaj I 7 dni Oman, zastanawiam sie nad spaniem w namiocie I mam pytanie odnosnie higieny czy sa gdzies miejsca gdzie mozna wziasc prysznic? Moze ktos polecilby jakis namiot bo będe musiał sobie takowy sprawić. Gdzie najlepiej wymienić funty ? Moze jakies wskazowki odnosnie trasy na tydzien? I czy ktos bookował samochod przez strone rentalcargroup.com bo maja nawet dobre ceny? Dzieki z gory za pomoc.

W Omanie spędziliśmy 6 pełnych dni. Spaliśmy w hotelach. Skoncentrowaliśmy się na północnej części kraju, a wyglądało to mniej więcej tak:

dzień 1: Muscat - m.in. okolice Pałacu Sułtana, suk, opera.
dzień 2: Muscat - m.in. Grand Mosque i jedyne plażowanie w trakcie pobytu (Oman Dive Center), wieczorem dojazd do miejscowości Bahla.
dzień 3: zwiedzanie zamku Jabreen Castle, Tanuf Ruins i Wadi Dhahir, przejazd do Nizwy - fort i suk, późnym wieczorem dojazd do Sur.
dzień 4: Wadi Al Shab, zwiedzanie Sur.
dzień 5: Wadi Bani Khalid, dojazd na zachód słońca na pustyni Wahiba Sands (nocleg w Desert Nights Camp)
dzień 6: pustynia (polecam jazdę na skuterach), powrót do Muscat i lot do Pl.

Nasza trasa była uzależniona od wolnych miejsc w hotelu na pustyni, gdzie uparłam się, aby spędzić jedną noc (dlatego musieliśmy cofnąć się z Sur). Na początku trasa miała bardziej sensowny zarys:

Muscat - Bahla - Nizwa - Wahiba Sands - Wadi Bani Khalid - Sur - Wadi Al Shab - powrót wybrzeżem do Muscat.

Oman jest naprawdę piękny!

Image
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 17 Lis 2014 21:54 

Loty: 44
Kilometry: 130 265
Krajów: 11 / 5.1%
Iluzja napisał(a):
lulet napisał(a):

W Omanie spędziliśmy 6 pełnych dni. Spaliśmy w hotelach. Skoncentrowaliśmy się na północnej części kraju, a wyglądało to mniej więcej tak:

dzień 2: Muscat - m.in. Grand Mosque i jedyne plażowanie w trakcie pobytu (Oman Dive Center), wieczorem dojazd do miejscowości Bahla.
dzień 3: zwiedzanie zamku Jabreen Castle, Tanuf Ruins i Wadi Dhahir, przejazd do Nizwy - fort i suk, późnym wieczorem dojazd do Sur.
dzień 5: Wadi Bani Khalid, dojazd na zachód słońca na pustyni Wahiba Sands (nocleg w Desert Nights Camp)

Nasza trasa była uzależniona od wolnych miejsc w hotelu na pustyni, gdzie uparłam się, aby spędzić jedną noc (dlatego musieliśmy cofnąć się z Sur). Na początku trasa miała bardziej sensowny zarys:

Muscat - Bahla - Nizwa - Wahiba Sands - Wadi Bani Khalid - Sur - Wadi Al Shab - powrót wybrzeżem do Muscat.

dzięki za odpowiedz. A jak z dojazdem do Wadi Ghul ? ile taka podróż zajmie np z Muscatu ? i jak to jest z tymi samochodami bo jedni piszą żeby wynając 4x4 a inni znowu że wcale nie trzeba ?
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 18 Lis 2014 19:26 

lulet napisał(a):
Iluzja napisał(a):
lulet napisał(a):

dzięki za odpowiedz. A jak z dojazdem do Wadi Ghul ? ile taka podróż zajmie np z Muscatu ? i jak to jest z tymi samochodami bo jedni piszą żeby wynając 4x4 a inni znowu że wcale nie trzeba ?

Latałeś bezpośrednio do Omanu czy przez ZEA? Auto brałeś w ZEA czy Omanie?
Ja mam podobny plan ale zahaczam też o rezerwat żółwi

-- 18 Lis 2014 19:29 --

kibek napisał(a):
lulet napisał(a):
Iluzja napisał(a):
lulet napisał(a):

Latałeś bezpośrednio do Omanu czy przez ZEA? Auto brałeś w ZEA czy Omanie? / Doczytałem wobec tego pytanie do skasowania.
Ja mam podobny plan ale zahaczam też o rezerwat żółwi
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 20 Lis 2014 04:09 

lulet napisał(a):

Wadi Ghul - masz na myśli Wielki Kanion? Nie pojechaliśmy tam, zabrakło nam czasu (muszę przyznać, że nasz wyjazd nie był idealnie zorganizowany), za to jechaliśmy wąwozem w kierunku Wadi Dhahir. Jednak z tego co pamiętam, aby tam wjechać na pewnym odcinku nie da rady bez auta 4x4. Poza tym, że wygodniej jeździ się takim samochodem, to nie jest on niezbędny do podróżowania po Omanie - tak naprawdę zależy gdzie chcecie pojechać, bo do większości miejsc spokojnie dojedziecie zwykłym autem. W oparciu o ustaloną trasę musicie dokonać wyboru auta. Niestety dopiero na miejscu kupiliśmy świetną książkę, która okazała się niezwykle przydatna: Oman off-road (Explorer) - nie pamiętam, która wersja, bo już jej nie mamy (poszła w świat). W każdym razie znajdziecie tam trasy, czas przejazdu, wskazówki dojazdu oraz informacje na temat stopnia trudności trasy (co jest związane z wyborem auta).

Image
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 23 Lis 2014 12:07 

Loty: 6
Kilometry: 6 608
Krajów: 4 / 1.9%
moim zdaniem auto w Omanie to taki prawie mus. odleglosci sa dosc spore w sumie a benzyna jest smiesznie tania za 35 litrow zaplacilem 24zl....

jezdzi sie tam bardzo dobrze po drogach szybkiego ruchu. sa bardzo przestronne. Trzeba uwazac bo mozna miec sytuacje ze jedzie sie samemu na 4 pasach i chcialo by sie wdepnac i....maja radary !!! u nich jest 120 na tych drogach, wiec nie lapie do 130 z malym hakiem. Ja jechalem 140 i zdjecie zostalo zrobione.

samochod bralem z goldcar, bookowany przez strone rental cars....
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 01 Gru 2014 11:33 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 201 994
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Arnoldx19 napisał(a):
tak jak napisałem wyżej, moje siostry wyjechały i wjechały tak tydzień temu. Za każdym razem dostajesz pieczątkę do paszportu. Na granicy musiały kupić wizę do Omanu (5 OMR do 10 dni), jechały autobusem.

Masz może jakieś namiary na autobusy Dubaj - Oman ? Konkretnie interesuje mnie Maskat. Twoje siostry rezerwowały bilety wcześniej czy kupiły na miejscu? Czy lądując w Dubaju muszę kogoś informować, że wybieram się do Omanu? (gdzieś na forum wyczytałem taką informację)
z góry dzięki na informacje

#52 PostWysłany: 01 Gru 2014 11:51 

niebieski
dawidowo1 napisał(a):
Masz może jakieś namiary na autobusy Dubaj - Oman ? Konkretnie interesuje mnie Maskat. Twoje siostry rezerwowały bilety wcześniej czy kupiły na miejscu? Czy lądując w Dubaju muszę kogoś informować, że wybieram się do Omanu? (gdzieś na forum wyczytałem taką informację).

Jesli chcesz wystepowac o wize omanska w ramach Common Visa Facility - czyli w skrocie otrzymac wize omanska za darmo, to tak: na lotnisku powinienes sie zglosic do odpowiedniego okienka i poprosic o konkretny stempel wizy dubajskiej, ktory ma wspomniane "common visa facility". Tyle.

Inaczej dostaniesz zwykla wize dubajska, a potem bedziesz musial oplacic wize omanska.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 01 Gru 2014 12:14 

złoty
Wiza omańska na przejściu w Al Ain kosztuje 5 Riali
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 01 Gru 2014 12:27 

niebieski
walerek napisał(a):
Wiza omańska na przejściu w Al Ain kosztuje 5 Riali

Na 10 dni.

A w ramach CVF moze byc za free ;)
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 01 Gru 2014 13:20 
Awatar użytkownika

Loty: 88
Kilometry: 201 994
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
sofizmat napisał(a):

Jesli chcesz wystepowac o wize omanska w ramach Common Visa Facility - czyli w skrocie otrzymac wize omanska za darmo, to tak: na lotnisku powinienes sie zglosic do odpowiedniego okienka i poprosic o konkretny stempel wizy dubajskiej, ktory ma wspomniane "common visa facility". Tyle.

Inaczej dostaniesz zwykla wize dubajska, a potem bedziesz musial oplacic wize omanska.

Do odpowiedniego okienka? masz na myśli odprawę czy po wszelkich kontrolach paszportowych udać się jeszcze gdzieś po jakiś dodatkowy stempel? Oprócz Omanu planuję kilka dni pozostać w Emiratach i zahaczyć m. in. o Abu Dhabi, tak więc rozumiem, że wszelkie formalności załatwię na miejscu bez konieczności informowania kogokolwiek o planie podróży ?
W sumie znalazłem taką informację: http://www.rop.gov.om/english/dg_pr_visas_dubai.asp

#56 PostWysłany: 01 Gru 2014 13:51 

dawidowo1 napisał(a):
moim zdaniem auto w Omanie to taki prawie mus. odleglosci sa dosc spore w sumie a benzyna jest smiesznie tania za 35 litrow zaplacilem 24zl....

jezdzi sie tam bardzo dobrze po drogach szybkiego ruchu. sa bardzo przestronne. Trzeba uwazac bo mozna miec sytuacje ze jedzie sie samemu na 4 pasach i chcialo by sie wdepnac i....maja radary !!! u nich jest 120 na tych drogach, wiec nie lapie do 130 z malym hakiem. Ja jechalem 140 i zdjecie zostalo zrobione.

samochod bralem z goldcar, bookowany przez strone rental cars....

Czy radar błyska jak w Polsce? Bo ja ostatnie kilka dni pojeździłem po Omanie i czasami zdarzyło i się przekroczyć dozwoloną prędkość
Jak szybko przyszedł mandat i jak wysoki?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 27 Gru 2014 12:27 

Loty: 6
Kilometry: 6 608
Krajów: 4 / 1.9%
Blyska mocno :)
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 20 Sty 2015 16:21 

Loty: 20
Kilometry: 30 570
Krajów: 10 / 4.7%
Czy wynajmował ktoś może auto w Omanie? Wiecie może, czy niezbędna jest do tego karta kredytowa, czy wystarczy też zwykła płatnicza?
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 30 Sty 2015 01:49 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
mp90 napisał(a):
Czy wynajmował ktoś może auto w Omanie? Wiecie może, czy niezbędna jest do tego karta kredytowa, czy wystarczy też zwykła płatnicza?

Odnośnie wynajmu, odsyłam do działu Transport.
http://www.fly4free.pl/forum/oman-wynajem-samochodu,1202,62655

Spodziewam się raczej wymogu karty kredytowej z limitem wystarczającym na pokrycie blokady/kaucji. Nie próbowałem nigdy wynająć samochodu płacąc kartą płatniczą. Przy obecnym wyjeździe rezerwowałem samochód przez brokera rentalcars.com , najlepiej sprawdź warunki płatności u nich.

#60 PostWysłany: 23 Lut 2015 10:49 
Awatar użytkownika

Loty: 183
Kilometry: 340 201
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
mp90 napisał(a):

Wynajmowałem na lotnisku w ,,budget rent a car" - zwykła karta debetowa z alior sync. Nie pobierali żadnego depozytu. Na autostradzie fotoradar zrobił mi zdjęci to jakieś 2-3 miesiące później ściągnęli mi z karty.
Moi znajomi byli w październiku - wynajmowali 2 razy samochód i też bez problemów - żadne z nich nie ma karty kredytowej.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 134 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość