Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Kukeri / Surva
#1 PostWysłany: 29 Gru 2025 22:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Bardzo ciekawa tradycja, której pochodzenie nie jest jasne. Jedni wywodzą ją jeszcze z czasów trackich, inni łączą raczej z podobnymi zwyczajami występującymi w innych krajach, a zapoczątkowanymi w średniowieczu.

W okresie między Bożym Narodzeniem a Wielkanocą odbywają się w różnych miejscach Bułgarii widowiskowe maskarady, w ramach których uczestnicy przebierają się w imponujące stroje i wykonują tańce, których celem jest odpędzenie złych mocy i przygotowanie świata na ponowne przyjście wiosny.

Najbardziej znanym festiwalem kukerskim jest Surwa (znajduje się na liście UNESCO) w miejscowości Pernik (blisko Sofii).
W 2026 Surwa w Perniku odbywa się od 16-25 stycznia. https://surva.org
Inne miejsca, w których odbywają się tego typu imprezy to m.in.:

* Bansko, 1 stycznia 2026
* Razlog, 1 stycznia
* Sapareva Banya, 1 stycznia
* Blagoevgrad, 4 stycznia
* Simitli, Blagoevgrad Province, 10-11 stycznia
* Yambol 27 lutego - 2 marca
* wioski: Dolna Sekirna Village, (Breznik Municipality), Kosharevo (Breznik Municipality), Meshchitsa (Pernik Municipality), Yardzhilovtsi (Pernik Municipality)
Załącznik:
kuku.jpg
kuku.jpg [ 71.28 KiB | Obejrzany 242 razy ]

(źródła i bardziej rozwinięte informacje:
https://www.rexby.com/Ramblewitht/t/kuk ... e-and-when
https://www.focus-news.net/novini/regio ... ad-2810589 )

New Yorker wyprodukował krótki acz ciekawy film dokumentalny na temat tego, jak współcześni Bułgarzy kontynuują tę tradycję i czym ona dla nich jest:

Ostatnio edytowany przez Gadekk, 27 Sty 2026 23:09, edytowano w sumie 1 raz
Zmiana nazwy
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
 Temat postu: Re: Kukeri
#2 PostWysłany: 26 Sty 2026 12:40 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 516 686
Krajów: 65 / 31.4%
srebrny
Własnie wrociłem z Pernik, gdzie w ubiegły weekend odbył się festival Surva.

Zadne zdjecia i filmy w telefonie nie oddadza tego festiwalu. Mysle ze spokojnie ponad tysiąc uczestników brało udział w paradzie i pokazach.
Jestem zachwycony. Ilosc zaangazowanych ludzi, muzuka, dzwieki, zapachy... nie da sie tego opisac. To tak jak ogladanie zdjec znajomych z wakacji, na ktorych sie nie bylo. Moim zdaniem to wydarzenie absolutnie zjawiskowe. Surwa została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO i az dziw bierze ze wczesniej o tym nie slyszalem.

Oprocz walorów wizualnych, jestem pod dużym wrazeniem dumy i przynaleznosci do grupy tych ludzi. Kultywowanie tradycji calymi miejscowosciami, od najmlodszych dzieci, po starsze juz osoby. Patrzyłem na to z ogromnym szacunkiem i szczerą dumą, że taka kultura jest wciąż żywa i przekazywana dalej.

@arturro - Bardzo ci dziekuje za Twoj post. Zerknalem na niego, sprawdzilem loty (koszt nieco ponad 100zł) i myslę ze to byl jeden z lepiej spedzonych weekendow podrozniczych dla mnie, choc wiadomo ze aura nie sprzyjała. NIe wykluczam ze za rok wybiorę sie ponownie.

Załącznik:
IMG_9999.jpg
IMG_9999.jpg [ 381.67 KiB | Obejrzany 173 razy ]

Załącznik:
IMG_9794.jpg
IMG_9794.jpg [ 392.43 KiB | Obejrzany 173 razy ]

Załącznik:
IMG_9993.jpg
IMG_9993.jpg [ 247.65 KiB | Obejrzany 172 razy ]

Załącznik:
IMG_9885.jpg
IMG_9885.jpg [ 277.41 KiB | Obejrzany 173 razy ]

Załącznik:
IMG_9872.jpg
IMG_9872.jpg [ 318.18 KiB | Obejrzany 173 razy ]

Załączniki:
IMG_9870.jpg
IMG_9870.jpg [ 239.66 KiB | Obejrzany 173 razy ]
IMG_9736.jpg
IMG_9736.jpg [ 179.67 KiB | Obejrzany 173 razy ]
IMG_9664.jpg
IMG_9664.jpg [ 316.12 KiB | Obejrzany 173 razy ]
IMG_9642.jpg
IMG_9642.jpg [ 250.01 KiB | Obejrzany 173 razy ]
IMG_9623.jpg
IMG_9623.jpg [ 326.55 KiB | Obejrzany 173 razy ]
IMG_9613.jpg
IMG_9613.jpg [ 315.13 KiB | Obejrzany 173 razy ]
IMG_9592.jpg
IMG_9592.jpg [ 282.87 KiB | Obejrzany 173 razy ]
IMG_9388.jpg
IMG_9388.jpg [ 316.72 KiB | Obejrzany 173 razy ]
IMG_9344.jpg
IMG_9344.jpg [ 302.75 KiB | Obejrzany 173 razy ]
IMG_0031.jpg
IMG_0031.jpg [ 251.7 KiB | Obejrzany 173 razy ]
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg [ 381.38 KiB | Obejrzany 173 razy ]
FullSizeRender 2.jpg
FullSizeRender 2.jpg [ 357.5 KiB | Obejrzany 173 razy ]
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Kukeri
#3 PostWysłany: 27 Sty 2026 19:50 
Awatar użytkownika

srebrny
@DAD
Aaaale super... Bardzo się cieszę, że skorzystałeś :) Ja byłem w tym roku na Survie w Błagojewgradzie i było to tak świetne, intensywne przeżycie, że pewnie za rok też się wybierzemy na któryś z festiwali. Przez sześć godzin szły pochody kilkunastu grup, niektóre z nich liczyły po kilkaset osób. Były stroje ludowe, była niesamowicie żywiołowa muzyka, kukerzy, przebierańcy - niedźwiedzie, "wiejskie baby", grupy "wiejskich głupków" - odgrywających zabawne scenki i zaczepiających widzów kijami, obwieszeni dzwonami pasterze (te dzwony!!!), a także tematyka bardziej współczesna, jak służba zdrowia, policja czy skorumpowani politycy. Ludzie w każdym wieku.

Tak jak piszesz, zdjęcia tego nie oddają, ale i tak się je niesamowicie ogląda. Nagrałem tez sporo filmików... i dobrze, bo w tych kilkudziesięciosekundowych nagrywkach czuć więcej tego żywiołu i odnajduję w nich dużo elementów, które na żywo mi umknęły.

Ciekawie też było przejść się tymi samymi ulicami kilka godzin później. Ten kontrast - cicho, pusto, zupełnie inne miejsce.
Od kiedy interesuję się tymi festiwalami, instagram podsuwa mi nagrania podobnych uroczystości z różnych miejsc. Takie noworoczne tradycje są kultywowane w wielu miejscach Europy - gdzieś w rumuńskiej Bukowinie, w Austrii, również w wioskach w Polsce, ale nadal czuję, że to co się wyczynia w Bułgarii jest w ścisłej topce takich wydarzeń.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość