Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 11 Maj 2013 15:25 

Witam, rezerwowalem dzis lot za posrednictwem Expedia.com, kase sciagnelo z karty, dostalem potwierdzenie rezerwacji, jednak mam pewne watpliwosci. Na rezerwacji widnieje informacja "Fares are not guaranteed until ticketed" - czy oznacza to ze moge jeszcze tego biletu nie otrzymac?(ze wzgledu na roznice ceny miedzy ta podana przez Expedie a faktyczna cena lotu) Martwie sie tym bardziej, ze cena tego samego lotu bezposrednio na stronie przewoznika (KLM) jest ok 300$ wyzsza :/ Z gory dzieki za pomoc

Ostatnio edytowany przez mashacra, 15 Maj 2014 19:22, edytowano w sumie 1 raz
poprawa tytułu, literówki
 Profil Relacje PM off  

#2 PostWysłany: 11 Maj 2013 16:24 

Chciałem zapytać dokładnie o to samo. Zarezerwowałem na expedii lot Etihad Mediolan - BKK - Berlin wg propozycji F4F w artykule i mam dokładnie taki sam problem. Dodatkowo zdziwiło mnie, że nie chcieli na expedii nr paszportu, ani żadnych szczegółowych danych. Dodatkowo, gdy próbowałem odnaleźć swoją rezerwację na stronie linii lotniczych to jej nie znajdowało. I czy po rezerwacji dokonanej na expedii dostaje się bilety, czy jakie kolwiek potwierdzenie od linii lotniczych?
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 11 Maj 2013 17:16 

Ja kupowałem loty TAMem przez expedie, to przysłali mi potwierdzenie, z którym poszedłem do odprawy. Bilety dali bez problemu. Numer paszportu wpisałem przy odprawie online, bo też nie podawałem przy zakupie. Mojej rezerwacji też nie znajdowało w systemie dopiero pokazało ją przy odprawie online. Więc jak ma się od nich jakieś potwierdzenie to wydaje mi się że wszystko powinno być ok.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Maj 2013 17:40 

Kozi: czyli dostales od Expedii tylko jednego maila, to znaczy tego z potwierdzeniem REZERWACJI? ("Expedia travel confirmation")

EDIT: Sprawdzilem na checkmytrip.com - jest moja rezerwacja, tzn ze lot mam na pewno zaklepany ;)?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 12 Maj 2013 10:00 

Loty: 145
Kilometry: 309 536
Krajów: 29 / 13.5%
niebieski
u mnie było tak : w momencie zakupu na expedia dostałem maila "Ihre Expedia buchung"
następnego dnia dostałem "Ihre reisedetails"
bilety kupowane na loty British Airways i mogę na ich stronie sprawdzić status rezerwacji .
Cierpliwosci Expedia to sprawdzony posrednik
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 15 Kwi 2014 02:16 

Witam,
Planuję lecieć na trasie WAW-AMS-ATL-JAC-JFK-WAW. Chciałabym kupić bilet na stronie Expedii, ale boję się, że z tak dużą ilością odcinków może być problem podczas płatności albo zmiany rezerwacji, dlatego myślałam o zarezerwowaniu biletu bezpośrednio na stronie linii (Delta Airlines, loty są częściowo obsługiwane przez KLM, a częściowo przez Air France). Z tym, że bilet na stronie Expedii kosztuje $799 (około 2400zł), a na stronie Delty kosztuje aż 2950zł!

Skąd tak duża różnica w cenie? I gdzie proponujecie mi kupić bilet żeby uniknąć ewentualnych problemów (żeby było "bezpieczniej")? Gdzie będzie lepiej i korzystniej? Czy kupując przez Expedię będę się liczyć z dodatkowymi opłatami?

EDIT: Bezpośrednio na stronie innych linii (KLM), którymi ewentualnie mogłabym lecieć, te same bilety kosztują 3500 zł - dlaczego?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 15 Kwi 2014 03:01 

srebrny
Bilet składający się z segmentów operowanych przez różnych przewoźników prawie zawsze wychodzi taniej u agenta niż w liniach. Jeśli nie masz problemów w komunikacji po angielsku, to Expedia jest OK, w przeciwnym razie kup w jakimś polskim biurze

#8 PostWysłany: 30 Maj 2014 15:21 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.8%
Miałam dzisiaj podobną sytuację. Kupiłam bilet przez Expedie na trasie WAW-NY-WAW via AMS. Bilet pokazuje, że jest obsługiwany przez KLM i wszystko byłoby dobrze, gdyby nie mały problem. Okazało się, że potrzebuję zrobić dłuższy stop w Amsterdamie - kilka dni.
Niestety w takich przypadkach pośrednik (w tym wypadku Expedia) nie załatwia takich spraw, trzeba robić to bezpośrednio w liniach lotniczych. Swoja drogą już kilkukrotnie spotkałam się z sytuacją, że pomimo zakupu przez pośrednika, wszystkie zmiany i upgrade trzeba robić bezpośrednio w liniach lotniczych :shock:
Cena zakupu nowego biletu na trasie AMS-WAW-AMS w nowym terminie była dość atrakcyjna. Niestety nie mogłam jednak zrezygnować z ostatniego odcinka podróży, ponieważ linie KLM nie gwarantowały mi, że odbiorę bagaż w Amsterdamie, a poleci on bezpośrednio do Warszawy. :!: W związku z tym musiałam przebudkwać stary bilet i zrobić dłuższy layover w Amsterdamie. Cenę jaka podało mi KLM to było $430. Ale... tu kolejny zonk....okazało się, że bilet tak naprawdę wystawiła DELTA i KLM nie może zmienić tej rezerwacji - nie pobiera opłaty z karty kredytowej. Telefon do Delty i znów to samo tłumaczenie. I o dziwo - udało się załatwić wszystko, a zapłaciłam za to w DELCIE $256.

#9 PostWysłany: 03 Cze 2014 10:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Japonka76 napisał(a):
Niestety nie mogłam jednak zrezygnować z ostatniego odcinka podróży, ponieważ linie KLM nie gwarantowały mi, że odbiorę bagaż w Amsterdamie, a poleci on bezpośrednio do Warszawy. :!:

Na przyszlosc: tego linia ci nie zagwarantuje nigdy (szczegolnie jesli bilet kupiony w promocji), natomiast mi zawsze sie udawalo bez zadnych problemow nadac bagaz do punktu przesiadkowego. W razie czego mozna przygotowac sie na wytlumaczenie czemu bagaz jest ci potrzebny wczesniej (kosmetyki chociazby..) ale nigdy mnie o to nie pytano.

#10 PostWysłany: 03 Kwi 2017 11:29 

Lada dzień będę się zmagał z kupieniem kilku biletów poprzez Expedię. Mam pytanie do obytych z tym portalem - czy oni na końcu dolicząją za operację kartą czy cokolwiek innego? Różnica w cenie między nimi a stroną przewoźnika nie jest porażająca - jednakże nieco lepsza, więc chętnie bym skorzystał ale nie chcę się zawieść :).
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 03 Kwi 2017 11:39 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Dojdź do płatności, wybierz kartę którą chcesz zapłacić i zobacz czy cena się zmieniła - z karty zostanie pobrana taka ilość pieniędzy w określonej walucie, jaka jest widoczna na stronie tuż przed kliknięciem "Kup" (pamiętaj o możliwych przewalutowaniach, jeśli płatność nie jest w tej samej walucie, co karta)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 03 Kwi 2017 13:24 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 21.9%
niebieski
Expedia ma mala oplate okolo £10 (lub rownowartosc w innej walucie), ale ta oplata jest juz wliczona, w cene ktora widzisz. Dopiero na koncu zobaczysz rozbicie i wtedy moze byc widac, ze jest tam okolo £10 . Czasami nawet na koncu tego nie widac, ale na karcie mozesz miec dwie oddzielne kwoty, bilet i ta prowizja.

#13 PostWysłany: 03 Kwi 2017 14:36 

złoty
Expedia.com obciąża w USD i do większości biletów nie pobiera żadnej prowizji. Europejskie wersje strony pobierają opłatę kilku euro albo czasami też 0.
KyokoMai uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 25 gości