Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Kwi 2016 22:06 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 246 981
Krajów: 32 / 15.0%
Zapraszam do przeczytania mojej krótkiej relacji. Krótkiej bo taki i też był mój pobyt w Berlinie i Poczdamie.

Po przyjeździe na Zentraler Omnibusbahnhof (ZOB) pierwsze kroki skierowałem w stronę pałacu Charlottenburg. Sam pałac obecnie nie prezentuje się okazale ponieważ trwa renowacja jego elewacji i otoczony jest rusztowaniami. Natomiast przyległy park i ogród mienił się zielenią i intensywnymi barwami kwiatów.
Załącznik:
Charlottenburg_2.jpeg
Charlottenburg_2.jpeg [ 198.13 KiB | Obejrzany 4814 razy ]
Załącznik:
Charlottenburg.jpeg
Charlottenburg.jpeg [ 219.65 KiB | Obejrzany 4814 razy ]
Załącznik:
Charlottenburg_3.jpeg
Charlottenburg_3.jpeg [ 115.96 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Po północnej stronie parku znajduje się stacja metra Jungfernheide, której wnętrza zostały ozdobione oto takim wzorem (nie jest to zresztą jedyna stacja metra utrzymana w takim wzornictwie).
Załącznik:
Metro.jpeg
Metro.jpeg [ 148.36 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Kolejnym punktem programu była dzielnica Spandau znana ze znajdującej się tam Cytadeli wstęp płatny, nie skorzystałem).
Załącznik:
Spandau_Zitadel.jpeg
Spandau_Zitadel.jpeg [ 146.08 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Jeszcze szybka wizyta przy stadionie olimpijskim (Berlin 1936) i ruszam na Poczdam.
Załącznik:
Stadion.jpeg
Stadion.jpeg [ 78.64 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Poczdam co prawda przywitał mnie lekkim deszczem to jednak wywarł na mnie wielkie wrażenie.

Wychodząc z dworca kolejowego od razu w oczy rzuca się sylwetka klasycystycznego kościoła Św. Mikołaja (wyciskarka do cytryn), przed którym znajdowała się obecnie instalacja przedstawiająca stado wilków (dość nietypowych wilków).
Załącznik:
Wyciskarka do cytryn.jpeg
Wyciskarka do cytryn.jpeg [ 114.9 KiB | Obejrzany 4814 razy ]
Załącznik:
Wilki.jpeg
Wilki.jpeg [ 224.29 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

A tuż obok efektownego kościoła i zamku miejsskiego trochę "nowocześniejszy" akcent :)
Załącznik:
Poczdam retro.jpeg
Poczdam retro.jpeg [ 139.34 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

W internetach napisali, że w Poczdamie znajduje się najstarsze na świecie studio filmowe więc nie mogło zabraknąć fotki muzeum.
Załącznik:
Poczdam Museum.jpeg
Poczdam Museum.jpeg [ 135.95 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Sporą część miasta zajmuje park Sanssouci oraz znajdujący się na jego terenie kompleks pałacowy. Podobnie jak w Charlottenburg (ale na o wiele większą skalę) można tak delektować się spacerami wzdłuż niekończących się alei kwiatów.
Załącznik:
Sanssouci.jpeg
Sanssouci.jpeg [ 94.6 KiB | Obejrzany 4814 razy ]
Załącznik:
Figura.jpeg
Figura.jpeg [ 187.04 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Spotkałem tam grupę braktków, którym chyba jednak nie podobało się, że ich fotografuję :)
Załącznik:
Bratki.jpeg
Bratki.jpeg [ 173.62 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Na terenie parku znajduje się także charakterystyczny budynek - Dom Chiński.
Załącznik:
Chinese House.jpeg
Chinese House.jpeg [ 130.8 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

A nieco dalej można spotkać (funkcjonujący) wiatrak.
Załącznik:
Wiatrak.jpeg
Wiatrak.jpeg [ 214.25 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

A przy jednym z wejść do parku znajduje się Friedenskirche.
Załącznik:
Friedenskirche.jpeg
Friedenskirche.jpeg [ 124.15 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Na nieco oddalonym od kompleksu pałocowego wzgórzu znajdują się ruiny zamku, które wyglądają niczym na starożytne, a w rzeczywistości są pamiątką po bombardowaniu miasta w 1945 przez Aliantów.
Załącznik:
Ruiny.jpeg
Ruiny.jpeg [ 152.04 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Trochę czasu zeszło w Poczdamie. Pora wracać do Berlina. BylFriedenskirchem w nim pierwszy raz i zaskoczyła mnie duża liczba budynków zakończonych kopułami (dotychczas taka architektura kojarzyła mi się tylko z obiektami sakralnymi).
Załącznik:
Berlin.jpeg
Berlin.jpeg [ 129.2 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Bardzo ciekawie przy zachodzącym słońcu prezentowała się stacja metra Warschauer Strasse.
Załącznik:
Warschauer.jpeg
Warschauer.jpeg [ 152.26 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

A obok niej znana East Side Gallery - fragmenty muru berlińskiego pomalowane graffiti.
Załącznik:
Mur.jpeg
Mur.jpeg [ 146.89 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Tuż przed zachodem słońca przyszedł czas na Aleksanderplatz (już wiem skąd Katowice czerpały inspirację rynku). Tej budowli chyba nie trzeba przedstawiać :)
Załącznik:
Turm.jpeg
Turm.jpeg [ 71.82 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

To jeszcze fotka na oświetloną ewangelicką Katedrę Berlińską.
Załącznik:
Katedra.jpeg
Katedra.jpeg [ 124.06 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

A na końcu Unter den Linden ktoś postawił bramę!
Załącznik:
Brama.jpeg
Brama.jpeg [ 128.99 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

I jeszcze fotka z drugiego dnia.
Załącznik:
Brama_2.jpeg
Brama_2.jpeg [ 151.25 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Drugi dzień to właśnie ponowna wizyta w centralnej części Berlina. A jak Berlin to muszą być niedźwiadki :)
Załącznik:
Niedzwiadki.jpeg
Niedzwiadki.jpeg [ 210.8 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Wydawałaby się, ze Niemcy to taki bogaty kraj. A jednak do dzisiaj nie odbudowali centrum.
Załącznik:
OdbudowaBerlina.jpeg
OdbudowaBerlina.jpeg [ 114.93 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

No to jeszcze fotka Reichstagu.
Załącznik:
Reichstag.jpeg
Reichstag.jpeg [ 169.2 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Drugi dzień wizyty w Berlinie był przeznaczony także na odwiedzenie Deutsche Technikmuseum, w którym znajduje się spora kolekcja środków lokomocji - od modeli statków, poprzez początek lotnictwa aż po parowozy i lokomotywy. Zastanawiające jest, że opis eksponatów był tylko po niemiecku (tylko nieliczne były także po angielsku) - a muzeum jest chyba chętnie odwiedzane przez obcokrajowców.
Załącznik:
Muzeum.jpeg
Muzeum.jpeg [ 163.5 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Mając jeszcze około dwóch godzin do odjazdu Polskiegobusa wybralem się w okolice Potsdamer Platz, gdzie można poczuć się niczym na Manhattanie (no może z tym przesadziłem...). Przechadzając się tamtą okolicą napotkałem także na ciekawy mural upamiętniający strajki w 1953 w NRD.
Załącznik:
PotsdamerPlatz.jpeg
PotsdamerPlatz.jpeg [ 126.62 KiB | Obejrzany 4814 razy ]
Załącznik:
Mural.jpeg
Mural.jpeg [ 126.66 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

A tuż obok wystawa poświęcona nazizmowi i okresie władzy Adolfa Hitlera (1933 - 1945).
Załącznik:
Wystawa.jpeg
Wystawa.jpeg [ 212.21 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

To jeszcze flajforowy motyw :)
Załącznik:
Samolot.jpeg
Samolot.jpeg [ 53.32 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

I łowiecka!
Załącznik:
Owieczka.jpeg
Owieczka.jpeg [ 253.35 KiB | Obejrzany 4814 razy ]

Niestety czas nie pozwolił na lepsze poznanie miasta. Koniecznie będę musiał tam wrócić na dłużej!
2 ludzi lubi ten post.
invasion uważa post za pomocny.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 05 Cze 2016 23:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Byliśmy w Berlinie w 2011 roku. Pojechalismy pociągiem. To był nasz pierwszy samodzielny wyjazd zagranicę. Czuliśmy się tam jakbyśmy byli daleko, daleko od domu :D
Teraz to wydaje się śmieszne bo autem można dojechać w kilka godzin :D
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Cze 2016 23:44 
Awatar użytkownika

Loty: 554
Kilometry: 1 342 494
Krajów: 47 / 22.0%
niebieski
Poczdam jest godzny odwiedzin. Poza Parkiem Sanssouci polecam tez Cecilienhof i Park Babelsberg. A zima warto wpasc na kiermasz swiateczny. Bylam w Poczdamie 4 razy w doroslym zyciu, tak mi sie tam podobalo.

#4 PostWysłany: 17 Kwi 2017 20:08 

@‌_Pi0tr_‌ dzięki za relację, dodam niektóre punkty z Twojej wycieczki do mojej trasy w lipcu, czym się przemieszczałeś i z jakiego biletu korzystałeś ?
dużo zobaczyłeś w ciągu tych dwóch dni, ja byłam w zeszłym roku w Berlinie na 1 dzień, chodziliśmy piechotą z Alexanderplatz do Muzeum techniki i nauki i przez charakterystyczne punkty miasta, czyli Reichstag, Bramę B oraz Katedrę itd, w Muzeum spędziliśmy ponad 5 h, zwłaszcza Muzeum Nauki to był strzał w 10 - kę dla moich dzieciaków, wypróbowali każdy eksperyment, bylibyśmy jeszcze dłużej, ale już zamykali ;)
gdzie miałeś nocleg ?
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 22 Kwi 2017 20:16 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 246 981
Krajów: 32 / 15.0%
@‌iffona‌
1. Jeździłem głównie metrem i miałem bilet 24h na strefy ABC.
2. Czy dużo zobaczyłem? Raczej dwa dni to mało na takie miasto i okolice.
3. Spałem w hostelu: All In Hostel, Gruenberger Str. 54 Berlin. Wybrałem ten z uwagi na cenę - ok 5 euro :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość