Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Lut 2012 00:19 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 156 953
Krajów: 31 / 15.0%
niebieski
Przejazdem na parę godzin może i spoko, dość ładne miasteczko ale raczej nic szczególnie ciekawego w nim nie ma. Chociaż z dwóch stron są średniej wielkości wzgórza więc jak lubisz spacerować po lesie czy coś to fajne miejsce.
No i dużo Polaków :)
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 18 Maj 2012 19:30 

Ogólnie w mieście nie ma za dużo atrakcji turystycznych, zwłaszcza takich do zwiedzenia tylko w 2-4 godziny.

Jeśli macie tylko kilka godzin to polecam spacer po centrum. Proponuję zacząć od zabytkowego kościoła znajdującego się nad rynkiem, a później można zatoczyć wielkie koło. Idąc wzdłuż fiordu, plażą w stronę autostrady, dojdziecie do browaru "Aass" założonego w 1834 roku (piękny budynek), później można przejść przez most i zwiedzić drugą stronę fiordu. Następnie w zależności czy macie jeszcze siłę czy nie, możecie wrócić do centrum głównym mostem, lub możecie podejść jeszcze kawałek obok nowoczesnej biblioteki do śpiewających kul i kładką na druga stronę.

Jeśli macie w Drammen trochę więcej wolnego czasu i jesteście autem, to polecam wyjazd spiralą. Jest to ponad 1,5 km tunel w kształcie śruby. Jadąc nim musimy 6 razy zatoczyć 360 stopni. Na górze jest kilka tras do spacerów, restauracja, no i kilka punktów widokowych, z których widać praktycznie całe miasto, a także stoki narciarskie zlokalizowane po obu stronach miasta.

Drammen jest miastem portowym. Na wyspie Holmen znajdującej się pod autostradą zlokalizowany jest dość duży port, a w nim kilkupiętrowy parking dla nowych samochodów (jest to jeden z największych kanałów przerzutowych nowych samochodów dla Skandynawii). Niestety tej części portu nie można zwiedzać. Można go oglądać z przeciwległego brzegu.

Miasteczko czyste, i bardzo urokliwe.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Wrz 2015 11:42 
Awatar użytkownika

Loty: 125
Kilometry: 214 217
Krajów: 26 / 12.6%
srebrny
W/w post mnie satysfakcjonuje. Zamierzamy mieć 5 godzinną przerwę w Drammen ale zimą (mikołajki).
Będziemy bez auta z niespełna roczniakiem. Myślałem o wjeździe na spiralę (warto zimą?)
Oczywiście jak nie to spacer po mieście i tak będzie przedświąteczną atrakcją.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Wrz 2015 12:12 
Awatar użytkownika

srebrny
Miejsca, które moim zdaniem odwiedzić zawarte w moim poście (fragment dotyczący Drammen)
...Koło 17ej wsiadłem do pociągu do Drammen, by dotrzeć do kolejnego punktu podróży - spiralnego tunelu. Pociąg na długim odcinku jechał wzdłuż samego brzegu Holmestrandfjordu, więc za oknem fajne widoki.
Drammen położone w dolinie Drammenselvy, u jej ujścia do Drammenfiordu (proste słowotwórstwo toponimów, prawda?) jest dużym węzłem kolejowym. Tu linia od strony Sandefjordu łączy się z linią Stavanger-Oslo.
W Drammen znajdują się się co najmniej dwa nietuzinkowe rozwiązania techniczne:
1. Podziemne rondo na przedłużeniu ul. Lajordgata pod ul. Rozenkranzgata (możecie "się przejechać" na streetviev googlemaps)
oraz spiralny tunel zwany po prostu Spiralen w ciągu ul. Eivind Olsens vei, łączący miasto z terenami rekreacyjnymi na wzgórzu.
Moim celem była ta druga inżynieryjna atrakcja.
Tunel jest niestety niedostępny dla pieszych i rowerzystów. Ale dla amatorów stopa jest ułatwienie ;) . Ze względu na płatny przejazd, kierowcy muszą się zatrzymać przed wjazdem. Wystarczy zagadnąć.
Jedynym problemem może być niewielka frekwencja pojazdów.
Ławeczka przed portalem tunelu jest, poczekałem 15 min. Oczywiście pierwszy miły Norweg zabrał mnie na górę.
Tunel ma kształt spirali (więc jedzie się w kółko :D ) ze względu na szczupłość miejsca do jego wybudowania i znaczną różnicę poziomów.
Po jakiś 10 okrążeniach wyjeżdżamy na wierzchowinie wzgórza. Stąd roztacza się rozległy widok na dolinę Drammenselvy na zachodzie i Drammenfiordu na wschodzie. No i oczywiście miasto pod stopami.
Spiralen to jeden z dowodów zamożności Norwegii. Na wzgórzu znajdują się jedynie tereny rekreacyjne, bez żadnej zabudowy mieszkalnej. Mimo to zrealizowano tę inwestycję.
Na parkingu stało zaledwie kilka samochodów, a ja coraz to mijam joggujące Norweżki ;) . Fajne miejsce na naładowanie akumulatorów.
Do Drammen powędrowałem przez las jedną z oznakowanych ścieżek.
Jeśli macie parę godzin na przesiadkę w tym mieście to Spiralen i wzgórze warte są polecenia. ...
Pochodzi z większej całości:
tonsberg-drammen-i-stavanger-pociagiem-dwa-norweskie-dni,1507,67578&p=541169#p541169
mahalnet lubi ten post.
mahalnet uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 30 Paź 2015 04:33 

niebieski
wtak napisał(a):

tu linia od strony Sandefjordu łączy się z linią Stavanger-Oslo

w Drammen linia z Sandefjord (Stavanger-Kristiansand-Oslo) czyli Sørlandsbanen

https://no.wikipedia.org/wiki/S%C3%B8rlandsbanen

łączy się z linią Bergen-Oslo czyli Bergensbanen

https://no.wikipedia.org/wiki/Bergensbanen

ale to tak na marginesie, choc kilka razy zdarzylo mi sie na troche :x w Drammen przesiadkowo zatrzymac :|

na Spiralen nie bylem, podejrzewam ze widok i wrazenia z wjazdu niezapomniane ;)

ale jak juz polecac spirale :lol: to to troszke lepsze

https://no.wikipedia.org/wiki/Riksvei_7

zwlaszcza odcinek Eidfjord-Geilo

ale ale, powracajac do tematu Drammen, jak prawie kazde miejsce w Norwegii oferuje jakis (lepszy czy gorszy) widok z "gory na dol" ;)

zgadzam sie z opisem popelnionym przez @goskatwo

a moim skromnym zdaniem samo Drammen to jest patologia... nie czarujmy sie - kazdy kraj, nawet najbogatszy ma swoje gorsze miejsca, i takim jest wlasnie Drammen - juz przejscie przez pierwszy most zaraz przy NSB na druga strone Drammenselvy przysporzy nam widok kilku "rumunow" na zasadzie "pan da". miasto kolorowe jak nie porownojac Slough albo Luton w UK (jak ktos byl to kuma o co cho :shock: )

unikac unikac jak tylko da sie :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości