Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 09 Mar 2010 14:49 

Zbanowany
Co to właściwie jest?

Z tego co skleciłem z angielskich literek to swego rodzaju użyczanie kanapy za drobnostki przywiezione z kraju (typu swojskie jedzenie, pamiątki). Kanapy są zwykle za darmoszkę, jednak trzeba również oferować kanapę w swoim kraju (choć to może być akurat warunek poszczególnego surfera). Warto też mieć w dorobku polecenia.

Podzielmy się tutaj wrażeniami jeśli ktoś korzystał oraz przybliżmy temat couchsurfer.

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 12 Mar 2010 00:18 

Osobiście z CS korzystam przy większości wyjazdów zagranicznych, a także użyczałam własnej kanapy. Super sprawa, gdy budżet jest niewielki. Zasada jest prosta, za darmo użycza się kanapy/łóżka/materaca, pobieranie pieniędzy jest niezgodne z kodeksem CS. Nie ma też jakiegoś pisemnego nakazu przywożenia prezentów ze sobą, jednak wypada w ramach podziękowań jakąś flaszkę podarować. Nie powinno się także nadużywać gościnności i nocować max. 3 dni, jednak można się dogadać z CS i zostać dłużej. No i trzeba się dostosować do trybu życia gospodarza. Poza tym CS bardzo chętnie doradzają co warto zobaczyć, a co odpuścić, pożyczają plany miasta, czy też oprowadzają po mieście w ramach gościnności. Polecam bardzo, dla mnie CS stał się praktycznie stałym elementem podróży.
 PM off  

#3 PostWysłany: 01 Mar 2011 22:57 

Couchsurfing. Wspaniała, rzecz, wiele wspaniałych doświadczeń.
Zmienia życie :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 15 Cze 2011 05:40 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
Krajów: 2 / 0.9%
Korzystałem. Spałem u przefajnej stewardessy w Nykoping (Sztokholm Skavsta). Spotkam się z nią ponownie na Woodstocku. Sama mnie zaprosiła na woodstock! Polecam Coucha!

P.s. Nocleg znalazłem 20 godzin przed wylotem!

#5 PostWysłany: 15 Cze 2011 14:43 

Piękna sprawa, tylko szkoda że coraz więcej osób korzysta z tego jak darmowego hostelu. Z własnego doświadczenia wiem, że trudno jest znaleźć nocleg w dużych miastach do których przylatuje tanio Ryan ;) Trzeba trochę się wysilić w swoich zapytaniach, bo 'suchary' w stylu: przenocujesz mnie ... to od razu ludzie kasują.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Cze 2011 20:51 

Rowniez polecam, choc korzystalem na razie tylko raz.

Nocowalem z dziewczyna w Sztokholmie u bardzo milej dziewczyny. Na poczatku mialem problemy ze znalezieniem noclegu. Nawte niktorzy pisali wprost, ze za wczesnie pytam. Jednak, ze 2 tygodnie przed wycieczka, znalazlem nawet 3 rozne osoby, ktore chcialy nas przenocowac.

Nie znam jakos super angielskiego. Mysle, ze tak jak kazdy przecietny mlody czlowiek. Mimo to, nie bylo zadnej bariery. Bardzo milo wspominam te podroz.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 06 Maj 2013 08:04 
Awatar użytkownika

niebieski
Wlasnie jestem po przeczytaniu wszystkich postow, ktore wyswietlily mi sie tutaj (az na 23 stronach) n.t. CS. I co? Nic? Wiekszosc informacji jest haslowa i malo przydatna. Wychodzi tez na to, ze Ci co potrafia surfowac to zazdrosnie strzega swych tajemnic. Ja to rozumiem, jednakze moze lepiej bedzie te forumowa wiedze uporzadkowac, by w konsekwencji prymitywne zachowanie sie niektorych naszych CSowcow nie spowodowalo przypiecia nam stereotypowych latek jak n/w post z Oslo:

1Rude surfers

I was supposed to host two young Poles from yesterday till today.

First of all, they were supposed to come hours before they actually arrived. I took the whole day off from work just to wait for them.

After 3,5 hours I sent them a text message and asked where they were, and after an hour later, they finally arrived.

I did not demand an explanation for their unjustifiably late arrival, and we all had a nice conversation in my living room.

We agreed to eat together at my place, 7 PM sharp, then they went for a sightseeing by themselves in the city.

I made a 3 course dinner and waited till 9 PM before I tried to call them. As their phone was turned off I started to get worried, and sent them a text message at 10:30 PM, and received an answer 30 minutes later saying that they were at a bar, and had found another place to stay.

As of May 2013 I have hosted 17 surfers in total, and I have only had awesomely good experiences till now.

Am I supposed to leave these two a negative reference? I would prefer not, as I in that matter could get one in return.

What am I supposed to do in this matter?

2.
Hello everyone!

Instead of leaving them a negative reference, I contacted CS, told them about the situation, and demanded that they would give them a warning. Instead of a warning, CS deleted their profile.

#8 PostWysłany: 06 Maj 2013 09:08 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Zgadzam się w 100% z Łasicą. Rozeszło się wszędzie, że CS to tyle co darmowe noclegi i każdy chce z tego skorzystać. A nie o to przecież chodzi :) Zresztą widać to po zapytaniach, ja często dostaję pytania o nocleg w KRK, choć mieszkam w odległości ok. 50 km. CS surferzy nie czytają profili, tylko wysyłają to samo zapytanie do wielu osób. Do tej pory miałam szczeście spotykać przez CS samych ciekawych ludzi, z niektórymi utrzymuję znajomość już długi czas... :) polecam, ale tym, którzy naprawdę rozumieją ideę CS, a nie szukają wyłącznie noclegu za free... :)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości