Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Sty 2016 13:10 

Cześć!
Kupiłam spontanicznie bilety do Andaluzji, czasu na planowanie mało, nie wiedziałam też wcześniej za wiele o regionie, więc byłabym wdzięczna za wskazówki dot. tego co warto zwiedzić. Mamy 8,5 dnia na miejscu, jedziemy w dwie dorosłe osoby. Ja lubię zwiedzać zabytki, mój towarzysz niekoniecznie, więc chciałabym zobaczyć główne atrakcje (meczet w Kordobie, Alhambra) a poza tym skupić się na chilloucie, piciu wina i sherry itp.

Lecimy do Malagi, tam w środku nocy wynajmujemy auto, pierwszy nocleg w Maladze a potem wstępnie mam taki plan objazdu:

Malaga
Ronda
Pueblos Blancos (przejazdem bez noclegu)
Jerez / Kadyks (zwiedzanie bodegi)
Sewilla
Kordoba (meczet)
Grenada / Sierra Nevada (Alhambra / góry)
Malaga (może uda się zwiedzić Muzeum Picassa w ostatni dzień)

Wychodzi 7 miejsc gdzie koniecznie chcę się zatrzymać, noclegów mamy 9, więc można by w dwóch miejscach zatrzymać się na trochę dłużej, tylko gdzie? Myślałam nad Kadyksem lub Jerez, żeby móc na spokojnie zwiedzić winiarnię, ale czy druga część wycieczki nie jest zbyt napięta (przejazd z Sewilli do Kordoby i Grenady)? Czy są tam może jakieś ciekawe miejscowości po drodze, gdzie warto się zatrzymać żeby tak nie gnać?
Będę wdzięczna za wskazówki!
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 30 Sty 2016 13:42 

Cieżko będzie - robiłem tak w zeszłym roku więc ostrzegam że jako kierowca zmęczysz się na Max.
Było już kilka wątków na forum o takim planie - poczytaj i odpuść cześć.
Kadyks jeden dzień.
Kordoba minimum dzień, warto tam spędzić wieczór i noc, możesz wpaść na nocleg do klasztoru sióstr zakonnych - polecam. Tortija przy katedrze bajka Chilli na starówce w Cordobie zdecydowanie polecam.
Granada i okolice 2 dni aby poczuć góry - koniecznie zwiedzić jaskinie.
Sevilla - minimum 2 dni a najlepiej dłużej.

Malagę odpuściliśmy i po wylądowaniu wieczorem pojechaliśmy od razu do Granady na nocleg.

Ostatnio edytowany przez kanapa, 30 Sty 2016 13:46, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 30 Sty 2016 13:44 

Trzeba jak myślę rozpocząć od tego co już masz na tej stronie np:

andaluzja,1255,23890&p=638451&hilit=andaluzja+atrakcje#p638451

el-caminito-del-rey,1255,70714

(obecnie są dostępne darmowe bilety-wejścia na I połowę marca)

Jak dla mnie plan zbyt napięty, Sevilla raczej na 2 dni, może Gibraltar i koniecznie El Caminito del Rey
 PM off
George23 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 30 Sty 2016 19:02 

niebieski
@pannazwanny
Ja swój trip po Andaluzji opisałem w poniższej relacji
andaluzyjski-trip,1506,76644&p=614330&hilit=andaluzyjski+trip#p614330
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 30 Sty 2016 21:24 

@pannazwanny, może pomoże Ci moja relacja: http://don-bartoss.fly4free.pl/blog/119 ... i-i-renfe/
Kordoba - dla mnie na 1 dzień, Granada na dwa dni bo to urocze miasto. Ronda to miasto na pół dnia. W Kordobie koniecznie ogrody w Alcazar de los Reyes Cristianos. Meczet masz rano za darmo (chyba o 8.00 wpuszczają). Zawsze to kilka EUR w kieszeni.
 PM off  

#6 PostWysłany: 30 Sty 2016 21:35 

niebieski
Mezquita za free pomiędzy 8:30 a 9:30.
Więcej informacji:

Visiting Information

Entrance fee:
Adult €8.00
Children €4.00
Children under 10 Free
Mon to Sat, 8:30 a.m. to 9:30 a.m. Free but individually and in strict silence.

March to October
From 10.00 a.m. to 7.00 p.m. from Monday to Saturday
From 8:30 a.m. to 11.30 p.m. and 3.00 p.m. to 7.00 p.m. Sundays and holidays.

November - February
From 10.00 a.m. to 6.00 p.m. from Monday to Saturday
From 8:30 a.m. to 11:30 p.m. and 3.00 p.m. to 6.00 p.m. Sundays and feast days
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Sty 2016 23:20 

Dzięki za odpowiedzi :) 332010 widzę że mieliśmy podobny plan. Ja uznałam że odpuszczamy Gibraltar bo za daleko od pozostałych rzeczy, które koniecznie chcę zobaczyć.

Trudno mi coś wykreślić z tej listy, chyba już najchętniej bym wykreśliła Sevillę ale wszyscy polecają a poza tym jest niejako po drodze między Kadyksem a Kordobą. Chyba zostaniemy na 2 dni w Granadzie, bo wygląda na to że na Alhambrę trzeba trochę czasu, a jeszcze fajnie na chwilę w góry wyskoczyć. Na Caminito del Rey niestety nie ma biletów w tym terminie kiedy jedziemy.

Którą drogą najlepiej pojechać z Kordoby do Granady, żeby jeszcze po drodze coś ewentualnie zobaczyć?
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 31 Sty 2016 00:26 

niebieski
Nie wiem, czy pisząc "332010" miałaś mnie na myśli, ale takie są moje domysły ;)

Gibraltar zdecydowanie o 1 dzień wydłuża trasę. Ciężko bowiem z Malagi pojechać do Rondy, następnie do Gibraltaru i dotrzeć do Jerez/Kadysku i coś w/w miejscach zobaczyć, bo sam przejazd jak najbardziej do ogarnięcia.
Ja zazwyczaj praktykowałem schemat: rano zwiedzanie, po południu przejazd do kolejnego miasta + wieczorne zapoznanie się z miejscem.
Np. dobrze się sprawdziło w przypadku Kordoby, bo jak już ktoś wcześniej napisał, fajnie jest tam być wieczorem (ładnie podświetlona stara część miasta, most).

Ja z Kordoby do Granady jechałem A45 w kierunku Antequera, a potem A92 przez Loja. Nigdzie się nie zatrzymywałem, więc nic nie doradzę.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 31 Sty 2016 13:47 

pannazwanny napisał(a):
Dzięki za odpowiedzi :) 332010 widzę że mieliśmy podobny plan. Ja uznałam że odpuszczamy Gibraltar bo za daleko od pozostałych rzeczy, które koniecznie chcę zobaczyć.

Trudno mi coś wykreślić z tej listy, chyba już najchętniej bym wykreśliła Sevillę ale wszyscy polecają a poza tym jest niejako po drodze między Kadyksem a Kordobą. Chyba zostaniemy na 2 dni w Granadzie, bo wygląda na to że na Alhambrę trzeba trochę czasu, a jeszcze fajnie na chwilę w góry wyskoczyć. Na Caminito del Rey niestety nie ma biletów w tym terminie kiedy jedziemy.

Którą drogą najlepiej pojechać z Kordoby do Granady, żeby jeszcze po drodze coś ewentualnie zobaczyć?

Odpuść Malagę, Kadyks i Gibraltar - wówczas zrobi się bardzo luźno na inne atrakcje.
Te 3 pozycje można zaliczyć innym razem tak na dłuższy weekend w lecie - wówczas można zaliczyć plażing i zwiedzanie.
Sevilla - płac królewski z ogrodami bajka, katedra i Parasol koniecznie do tego sporo innych atrakcji, no i ten zapach tlących sie ziół na starym mieście. ;)

Wpisz w Google Pueblos Blancos i zróbcie sobie trasę.
Ja mniej więcej robiłem tak:
Malaga bez noclegu i przejazd wieczorem do Granady.
Granada mocne i głębokie ;) chilli wieczorem a rano zwiedzanie Pałacu i ogrodów od samego rana do popołudnia. Obiadek i zwiedzanie centrum z przyległościami.
Na wieczór dojazd do Cordoby i chilli na starówce. Polecam przejść sie nocą promenadą wzdłuż rzeki.
Z samego rana były meczet a potem zwidzanie starówki i shoping. Wieczorem chilli a rano okolice starówki - jest tam mnóstwo kościołów w rożnych stylach jeżeli kogoś to interesuje.
Następnego dnia Sevilla i tam bym już został na stałe. ;).

Uwzględnijcie to że chilli wymaga pózniej uwolnienia procentów a kierowcy należy się też co nieco od życia.

Ostatnio edytowany przez kanapa 31 Sty 2016 14:06, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 31 Sty 2016 14:02 

srebrny
Jeśli chcecie pooglądać pueblos blancos to polecam Setenil de las Bodegas. Z Rondy jeżdżą busy kilka razy dziennie. Bilet bodaj 1,8 euro
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość