Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Abomey i Bohicon
#1 PostWysłany: 28 Maj 2026 14:53 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
Miejsce raczej przyciąga wyłącznie tymi płacami dawnego królestwa Dahomeju które są rozsiane po całym mieście. Na noc bym tam nie zostawał bo zdecydowanie przyjemniejsze jest Cotonou lub też na górze domki Tata. Niemniej co do samych atrakcji w okolicy to wymieniłbym 3.

Pierwsza i zdecydowanie najlepsza to wspomniane pałace władców królestwa Dahomeju. Jest ich kilka czy kilkadziesiąt ale po zobaczeniu 3 zdecydowanie stwierdzam że jeden czy dwa wystraczą bo za wiele to się od siebie nie różni. Ja zajechałęm w pobliżu punktu na mapie oznaczonego jako "Golden Gate of Amritsar" jest tam parking i jakiś targ z lokalnymi rzeczami i pamiątkami. In stamtąd można wejść na teren kompleksu w którym znajduje się kilka z tych pałaców a raczej terenów pałacowych. Na miejscu przyczepił się do nas jakiś przewodnik który oferował swoje usługi i chciał chyba 10k CFA ale nie mówił po angielsku więc dogadaliśmy się na 5k i mój kierowca tłumaczył. Ogólnie miejsce bardzo ciekawe i warto zobaczyć jak się jest w pobliżu lub przejeżdża. Wyprawa sama w sobie na jeden dzień z Cotonou dla niektórych może być za dużym poświęceniem czasu i środków uważam.

Pomiędzy Bohicon a Cotonou jest światynia animistów która jest w kształcie kameleona (Temple caméléon na google). Ciekawa rzecz jak się jest w pobliżu i zdecydowanie warto zajechać ale na miejscu będą chcieli od was jakąś opłatę mój kierowca sie z nimi kłócił ze dlaczego mamy płacić skoro to jest przy drodze :P niemniej po zapłacaniu (chyba 1k CFA otworzyli drzwi i można było wejść do środka (ale bez butów). Ok 5-10min ostatniego odcinka trzeba pokonac drogami nieutwardzonymi.

Parc Archaeologique d'Agongointo/ Underground village Bohicon. Na obrzerzach Bohicon. Jako sam punkt wyprawy absolutnie nie warto natomiast jak się ma jak dojechać i jest w pobliżu to można zajrzeć. Historia ciekawa i spędza się na miejscu maks pół godziny. Na gogole w zdjęciach można znaleźć tablicę jaka tam jest z numerem telefonu. Warto zadzwonić bo jak my zajechalismy to nikogo nie było tylko jakiś cieć co pilnował. Powiedziałem zeby mnie otworzył dam mu na kawę i dam opłatę za bilet niech przekaże temu opiekunowi ale nie przystał na taką propozycję. Temat był taki że niby na google pisało że jest zamknięte ale nie było tylko ten odpowiedzialny za to miesce nikogo sie nie spodziewał więc nie przyszedł. Ale po telefonie i 10-15min czekania się zjawił i oprowadził. Jak teraz patrze na fotki na google to raczej faktycznie miejsce jest w połowie nieczynne bo jakoś nie widziałem połowy z tych rzeczy co są na fotkach.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość