Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Zwrot z AIRBNB ?
#1 PostWysłany: 22 Lut 2014 18:33 

Witam Serdecznie.
Ostatnio robiłem rezerwację na airbnb.
Wysłałem zapytanie o rezerwację, uzupełniłem wszystkie pola odnośnie płatności i teraz moje pytanie?
Gospodarz nie zaakceptował ani nie anulował mojej rezerwacji przez co po 24h otrzymała status"wygasło".
Pieniądze na koncie za płatność kartą mi "wiszą" .
Czy airbnb zwróci mi te pieniądze na konto czy sam muszę do nich napisać?
Pozdrawiam
P.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
 Temat postu: Re: Zwrot z AIRBNB ?
#2 PostWysłany: 22 Lut 2014 18:37 

airbnb wysyła e-mail z informacją o anulowaniu płatności i zwolnieniu blokady w moim przypadku karty którą opłacono rezerwację, blokada znika z konta w tym wypadku karty w ciągu kilku dni.
 PM off  

#3 PostWysłany: 22 Lut 2014 18:52 
Awatar użytkownika

Loty: 652
Kilometry: 746 940
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
Czasem czeka się niestety nawet do tygodnia na zwrot :(

#4 PostWysłany: 24 Lut 2014 09:56 

Dziękuję Wam za odpowiedź ;)
Temat można zamknąć .
Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 19 Lis 2014 14:15 

Witam,

Powiedzcie mi proszę czy ktoś ma negatywne doświadczenie odnośnie AirBnB i zwrotu pieniędzy? 12 dni temu zarezerwowałem pokój w Rzymie, jednak rezerwacja została odrzucona dość szybko przez właściciela(po ok. 1 godzinie). Pieniądze zostały oczywiście pobrane, pomimo tego, iż portal pisze, że pieniądze zostaną pobrane w momencie akceptacji przez gospodarza. Od 7 listopada do dziś czekam na zwrot tych pieniędzy, przez co nie mogę zarezerwować innego noclegu (przede wszystkim przez to, że nie czuje pewności, że odzyskam te pieniądze). Czy ktoś ma większe doświadczenie i może mi coś doradzić w tej sytuacji?

pozdrawiam,
Kuba
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 19 Lis 2014 14:17 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Zostały pobrane czy jest blokada na koncie? Jeżeli to drugie to możesz zadzwonić do swojego banku i zapytać kiedy zniknie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 19 Lis 2014 14:29 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
kuba89waw napisał(a):
Witam,

Powiedzcie mi proszę czy ktoś ma negatywne doświadczenie odnośnie AirBnB i zwrotu pieniędzy? 12 dni temu zarezerwowałem pokój w Rzymie, jednak rezerwacja została odrzucona dość szybko przez właściciela(po ok. 1 godzinie). Pieniądze zostały oczywiście pobrane, pomimo tego, iż portal pisze, że pieniądze zostaną pobrane w momencie akceptacji przez gospodarza. Od 7 listopada do dziś czekam na zwrot tych pieniędzy, przez co nie mogę zarezerwować innego noclegu (przede wszystkim przez to, że nie czuje pewności, że odzyskam te pieniądze). Czy ktoś ma większe doświadczenie i może mi coś doradzić w tej sytuacji?

pozdrawiam,
Kuba

Airbnb to już nie jest jakiś maleńki start-up, ale bardzo dużo przedsięwzięcie, więc na pewno nie ma obaw, że nie odzyskasz swoich pieniędzy. Tak jak napisał ciacho_majonez upewnij się najpierw, czy masz blokadę na karcie, czy środki zostały rozliczone. Jeśli zostały rozliczone, to napisz do Airbnb, co się stało i oni na pewno się tym zajmą.

#8 PostWysłany: 19 Lis 2014 20:54 
Awatar użytkownika

kuba89waw napisał(a):
Witam,

pozdrawiam,
Kuba

Miałem jakiś czas temu przygodę z AirBnb i skończyło się bardzo pozytywnie. Chciałem wynająć pokój na kilka dni w Londynie, po wybraniu oferty i uzupełnieniu danych o karcie kredytowej zostałem poproszony o potwierdzenie swojej tożsamości (zdjęcie dowodu + konto na FB / Google+). Zrezygnowałem z zabawy, jednak jak się okazało system już przekazał prośbę o zatwierdzenie do wynajmującego (choć wcześniej informował inaczej). Skutek był taki że należał mi się zwrot tylko niewielkiej części środków. Napisałem do nich wiadomość w języku polskim (nigdzie nie było informacji że nie mają centrum obsługi klienta w Polsce). Odpisała jakaś miła kobieta która celem zrozumienia mojego problemu tłumaczyła sobie treść mojej wiadomości w Google Translator. Przyjęto moją reklamację, zwrócono mi wszystkie środki a dodatkowo jeszcze dano rabat na kolejną rezerwację w wysokości 100e. Jak widać, dbają o klientów :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 20 Lis 2014 03:15 
Awatar użytkownika

Loty: 1096
Kilometry: 2 578 144
Krajów: 111 / 51.9%
srebrny
Miał ktoś taki problem, że po dokonaniu rezerwacji i jej odrzuceniu przez hosta zwrot nie trafił na Entropaya? (karta została przypadkowo usunieta, jednak konto cały czas to samo i sa na nim inne karty). Czekam już ponad 14 dni.

#10 PostWysłany: 20 Lis 2014 10:30 

grs napisał(a):
kuba89waw napisał(a):
Witam,

pozdrawiam,
Kuba

Miałem jakiś czas temu przygodę z AirBnb i skończyło się bardzo pozytywnie. Chciałem wynająć pokój na kilka dni w Londynie, po wybraniu oferty i uzupełnieniu danych o karcie kredytowej zostałem poproszony o potwierdzenie swojej tożsamości (zdjęcie dowodu + konto na FB / Google+). Zrezygnowałem z zabawy, jednak jak się okazało system już przekazał prośbę o zatwierdzenie do wynajmującego (choć wcześniej informował inaczej). Skutek był taki że należał mi się zwrot tylko niewielkiej części środków. Napisałem do nich wiadomość w języku polskim (nigdzie nie było informacji że nie mają centrum obsługi klienta w Polsce). Odpisała jakaś miła kobieta która celem zrozumienia mojego problemu tłumaczyła sobie treść mojej wiadomości w Google Translator. Przyjęto moją reklamację, zwrócono mi wszystkie środki a dodatkowo jeszcze dano rabat na kolejną rezerwację w wysokości 100e. Jak widać, dbają o klientów :)

Pieniądze niby wiszą na karcie, ale to już jest 13 dzień. Wczoraj dzwoniłem do swojego banku, oni mi powiedzieli,że jakby Airbnb anulował blokadę to ona była by zdjęta z mojej karty natychmiast. Bank powiedział, że oni ze swojej strony czekają 14 dni na potwierdzenie płatności i jak potwierdzenie nie nastąpi to wtedy sami zdejmują tą płatność. Więc mam nadzieję, że jutro odzyskam swoje pieniądze....
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 20 Lis 2014 14:52 

Loty: 55
Kilometry: 83 455
Krajów: 15 / 7.0%
Cześć.
Mam problem - próbowałem zarezerwować pokój przez airbnb, jednak host odrzucił moje zapytanie. Kasa została zamrożona i wg Airbnb powinna zostać zwrócona w ciągu 7 dni roboczych. Mija bodajże 10 dzień roboczy, a kasy jak nie było, tak nie ma. Pisałem na ich helpdesk i też niewiele mi pomogli. Mieliście podobny problem? Co zrobić?

#12 PostWysłany: 20 Lis 2014 15:51 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Zadzwoń do swojego banku. Ja bym w ogóle od tego zaczął.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 20 Lis 2014 16:20 

maczup napisał(a):
Cześć.
Mam problem - próbowałem zarezerwować pokój przez airbnb, jednak host odrzucił moje zapytanie. Kasa została zamrożona i wg Airbnb powinna zostać zwrócona w ciągu 7 dni roboczych. Mija bodajże 10 dzień roboczy, a kasy jak nie było, tak nie ma. Pisałem na ich helpdesk i też niewiele mi pomogli. Mieliście podobny problem? Co zrobić?

Właśnie o identycznej sytuacji pisałem wczoraj. Ja czekam 13 dzień. Airbnb twierdzi, że odblokował płatność, mój bank (mBank) twierdzi, że nie została ona odblokowana i że oni automatycznie anulują taką płatność po 14 dniach jeśli nie zostanie potwierdzona. Tak więc jeśli jutro nie będę miał pieniędzy to zacznę się dość mocno martwić... :/
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 20 Lis 2014 22:13 
Awatar użytkownika

kuba89waw napisał(a):
maczup napisał(a):
Cześć.

Właśnie o identycznej sytuacji pisałem wczoraj. Ja czekam 13 dzień. Airbnb twierdzi, że odblokował płatność, mój bank (mBank) twierdzi, że nie została ona odblokowana i że oni automatycznie anulują taką płatność po 14 dniach jeśli nie zostanie potwierdzona. Tak więc jeśli jutro nie będę miał pieniędzy to zacznę się dość mocno martwić... :/

Myślę, że nie powinno być problemu. Sam kiedyś miałem podobną sytuację, że przy płatności za bilety lotnicze coś się wysypało i zablokowano mi gotówkę na koncie (mBank). Po jakiś ok. 2 tygodniach wszystko wróciło do normy.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 21 Lis 2014 11:02 

Loty: 55
Kilometry: 83 455
Krajów: 15 / 7.0%
pierwszą z trzech zamrożonych kwot już otrzymałem. po 14 dniach bank sam to rozliczył.

#16 PostWysłany: 22 Lis 2014 14:49 

Na szczęście dziś odzyskałem kasę. 15 dnia od płatności...
 Profil Relacje PM off
J.1 lubi ten post.

#17 PostWysłany: 17 Lip 2015 17:00 

Witam,
Raz korzystałem z airbnb jak szukałem noclegu w Paryżu i nie było problemu ale od 3 tygodni mam problem. Chciałem zarezerwować nocleg w Berlinie ale gospodarz odmówił a airbnb pobrało z konta paypal 1361 zł. Cała sytuacja miała miejsce 18 dni temu i do tej pory nie oddali kasy. Kontaktowałem się z nimi przez maila chyba z 7 razy i odpisali zeby kontaktowac sie z paypal.... Paypal odpisalo zeby z airbnb... Mial ktos taka sytuacje?
Michał
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 21 Lip 2015 09:51 

Sprawdź ile minęło dni roboczych, mBank mi powiedział, że musi minąć 14 dni żeby odblokowali kasę lub Airbnb samo musi dać dyspozycję, żeby kasa szybciej została oddana. Mi zwrócili 15 dnia roboczego, podejrzewam, że u Ciebie będzie podobnie. Niestety właśnie w związku z tym bezpieczniej jest najpierw skontaktować się z gospodarzem, a dopiero później rezerwować, bo inaczej można zamrozić sobie niezłe sumki na 2-4 tygodnie....
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 16 Mar 2018 15:12 
Awatar użytkownika

Loty: 121
Kilometry: 175 822
Krajów: 29 / 13.6%
srebrny
Płaciłem Revolutem za nocleg w Airbnb. Gospodarz anulował mi nocleg, Airbnb zleciło wypłatę pieniędzy na kartę. Rozumiem, że teraz to kwestia kilku dni (zaksięgowania na karcie) co by odzyskać pieniądze?
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 16 Mar 2018 15:37 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Tak
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 20 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości