Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 08 Sty 2017 15:13 

Witam,

mam pytanie wynikajace z mojego ostatniego doswiadczenia z liniami KLM, a mianowicie: czy linia lotnicza ma prawo (i jesli tak, to na jakiej podstawie) zazadac przedstawienia biletu wylotowego z kraju docelowego, jako warunek wpuszczenia na poklad?

Sytuacja wygladala nastepujaco: bilet zabókowany na trasie Seul - Pekin - Amsterdam - Madryt Madryt- Amsterdam - Pekin - Seul.

Pierwsza czesc trasy bez problemow, lacznie z bezproblemowa 48 godzinna wiza transytowa w Pekinie. Problem rozpoczal sie jednak w Madrycie, gdzie urzedniczna linii KLM zażądała okazania biletu wylotowego z Korei jako warunek wydania karty pokladowej.

Latalam do Korei wiele razy w ciagu ostatnich 4 lat i NIGDY nie kazano mi pokazywac biletu wylotowego. Obywatele UE nie muszą mieć wiz przy wyjazdach do Korei na okres do 90 dni, ja za kazym razem opuszczalam Koree przed uplywem 90 dni. Tym razem zmuszona zostalam do kupna biletu wylotowego z Korei na lotnisku w Madrycie pod presja czasu i groźbą niewpuszczenia na poklad.

Stad moje pytanie: do was specjalistow Czy linie lotnicze mają prawo (a moze obowiazek?) sprawdzenia biletu wylotowego? Skad taki warunek moze wynikac? Gdzie jest zapisany? Dodam, ze nawet urzednicy imigracyjni w Korei nigdy nie kazali przedstawiac takiego biletu...

Z góry dziękuję !

Ostatnio edytowany przez Abcn, 08 Sty 2017 15:59, edytowano w sumie 1 raz
polskie znaki w tytule, dla lepszej czytelności
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 08 Sty 2017 15:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Tak mają prawo, bo wolą ciebie nie wpuścić na pokład niż płacić ci za bilet powrotny jak cie nie wpuszczą do Korei.
 Profil Relacje PM off
becek uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 08 Sty 2017 15:42 

niebieski
Pewnie w regulaminie linii lotniczych coś jest na ten temat. Jest to praktykowane w przypadku wątliwości co do tego czy pasażer zostanie wpuszczony do kraju docelowego. Jeśli nie zostałby wpuszczony (a pasażer nie ma biletu na powrót) to to linia lotnicza jest obciążona kosztem powrotu.
W takich przypadkach najlepsze rozwiązanie to szybki zakup horrendalnie drogiego ale ZWRACALNEGO biletu na powrót i po prostu rezygnacja z niego najszybciej jak to możliwe.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#4 PostWysłany: 08 Sty 2017 15:53 
Moderator forum

To samo tzn pytanie- zdarzyło mi się przy locie do Maroka- przy stanowisku AirArabia (a powrót był w tej samej rezerwacji) , po czym gorączkowo zapisywałem zrzut ekranu żeby móc pokazać to przy kontroli granicznej.
Nie jestem specjalistą, ale przypuszczam że tak dla zabawy tego nie robią.

A.

Wybaczcie brak polskich znakow w niektórych postach.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 08 Sty 2017 16:04 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Oto informacje z brytyjskiego MSZ: "If you have a British Citizen passport you can enter South Korea as a tourist for up to 90 days without a visa. You must also have an onward or return ticket..." Mniemam, ze podobne wymagania dotycza obywateli RP. Fakt, ze iles tam razy ktos tego nie sprawdzal nie znaczy, ze dana zasada nie obowiazuje.

Zreszta, podobnie jest w wieeeeeelu krajach.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 08 Sty 2017 16:07 

niebieski
Linia lotnicza ma obowiązek zabrać z powrotem na swój koszt pasażera, którego przywiozła do danego kraju, a któremu odmówiono wstępu na jego terytorium. Może się to okazać kosztowne i skomplikowane, szczególnie jeśli samolot jest pełen, stąd sprawdzają dokumenty przed wylotem.

Problem polega na tym, że nie wszyscy pracownicy na lotniskach mają pojęcie o wymaganiach wizowych krajów docelowych, gdyż te zmieniają się stosunkowo często. W tego typu sytuacjach, gdy prawo kraju, do którego podróżujesz, nie wymaga biletu wyjazdowego ani np. wizy, poinformować o tym przedstawiciela linii lotniczej, a jeśli to nie wystarczy, poprosić, żeby sprawdził lub zawołał swojego przełożonego.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 08 Sty 2017 16:15 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 628
Kilometry: 1 377 282
Krajów: 75 / 35.1%
To samo Nowa Zelandia lot bez wizy ale powrotny musi być ;)

#8 PostWysłany: 19 Sty 2017 15:26 

Kochani, serdecznie dziekuje za odpowiedzi! pomyslalam, ze dam Wam maly feedback odnosnie sytuacji.

Sprawdzilam (tak w zasadzie glownie z ciekawosci) prawa konsumenckie UE (jako, ze KLM, a sytuacja wydarzyla sie w Madrycie). Okazuje sie, ze choc praktyka jest dosc czesta (jak sami mowicie) nie istnieje prawo, które by to regulowało. Ale nigdzie nie jest tez wskazane, ze linie lotnicze moga zadac okazania biletu powrotnego - takie prawo maja wylacznie urzednicy migracyjni w panstwie przylotu.

Wymienilam pare maili z KLMem, i jako rezultat... DOSTALAM ZWROT PIENIEDZY (za ten ad hoc kupiony bilet), z argumentacja, ze to dlatego, ze na ich stronie nie bylo faktycznie zamieszcznoej informacji o koniecznosci przedstawienia biletu "wylotowego".

Przyznam, ze sama nie spdziewalam sie takiego rezultatu, a wniosek chyba taki, ze warto walczyc o swoje :)

Raz jeszcze serdecznie dziekuje i pozdrawiam (ciagle z Korei ;) )
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#9 PostWysłany: 19 Sty 2017 15:40 

srebrny
Prawo konsumenckie UE nie zastępuje prawa migracyjnego danego kraju.
Korea jest suwerennym krajem, a nie lennem UE :mrgreen:
KLM wykazało się pięknym gestem, którego wcale nie musiało okazać. Linia tez nie jest zobowiązania do zamieszczania wszystkich przepisów administracyjnych wszystkich krajów świata. Jak ktos gdzieś leci, to musi być odpowiedzialny za swoje czyny.
"Zabókowany"?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 19 Sty 2017 15:55 
Awatar użytkownika

Loty: 948
Kilometry: 1 245 073
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
A to ja tylko jeszcze dodam jedną rzecz. Jakiś czas temu kupiłam bilet Warszawa - Pekin - Nankin i powrotny Nankin - Pekin - Warszawa. W międzyczasie zmieniła mi się koncepcja odnośnie zwiedzania Chin i chciałam zrezygnować z odcinka Pekin - Nankin i zostać sobie w Pekinie. Okazało się, że jest to niemożliwe. Musiałabym przebookować bilet, co okazało się kompletnie nieopłacalne. Albo kupić nowy, co też nie miało sensu. AirChina mi wytłumaczyła, że jak się pasażer nie stawi na jednym z odcinków podróży, to automatycznie anulowana jest dalsza część podróży.
Nie wiedziałam o tym wcześniej, więc dzielę się moim doświadczeniem.

-- 19 Sty 2017 15:55 --

Image
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 19 Sty 2017 16:29 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
@‌meteorka2207‌ to akurat powszechnie znana "oczywistość" ;)
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#12 PostWysłany: 19 Sty 2017 16:34 
Awatar użytkownika

Kilometry: 177 605
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
@‌meteorka2207‌ To akurat oczywiste.

#13 PostWysłany: 19 Sty 2017 16:35 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
No ba, nawet temat zrobiliśmy o tym
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 19 Sty 2017 16:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Sorki chłopaki i dziewczyny, nowa tu jestem więc teges... ;-)
Bądźcie wyrozumiali ;-)

Image
 Profil Relacje PM off
BrunoJ lubi ten post.

#15 PostWysłany: 19 Sty 2017 16:53 

Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
przecież jesteśmy! bana nie dostałaś :lol:
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#16 PostWysłany: 19 Sty 2017 16:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięęęęęęęki, dźwięczna jestem bardzo ;-)

Image
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 19 Sty 2017 17:24 

Loty: 363
Kilometry: 679 416
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
mnie to spotkało już kilka razy
w Paryzu chcieli moj wylot z Singapuru
w Macau chcieli mój wylot z Japonii
w każdym przypadku miałem ale nie rozumiem tego, gdyż mimo posiadania biletu wylotowego i wizy i tak migracja może cie do kraju nie wpuścic i wtedy tez linia lotnicza odpowiada za zwrocenie ciebie?
moze trzeba probowac mowic, ze sie wyplynie statkiem czy autobusem czy pociagiem i biletu sie jeszcze nie ma
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 19 Sty 2017 17:38 
Awatar użytkownika

srebrny
wtedy linia nie odpowiada i dlatego sprawdza

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#19 PostWysłany: 19 Sty 2017 17:50 

niebieski
@‌becek‌ no jak to nie odpowiada? Jeśli nie zostaniesz wpuszczony do kraju, zabiera Cię linia, która Cię do niego przywiozła
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 19 Sty 2017 17:52 
Awatar użytkownika

srebrny
tak ale nie na swój koszt jeśli dopełniła formalności
różnica
dopełniła to jej płacą za ciebie, nie dopełniła to koszty musi sobie sama rozliczyc

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości