Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 08 Sie 2017 16:54 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Faktycznie, nie przyszło mi to do głowy.
 Profil Relacje PM off  

Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN Egipt (długi weekend w listopadzie) ☀️ All inclusive w hotelu Lemon & Soul Makadi za 2857 PLN
Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵 Okołoweekendowy wypad na Cypr ☀️ Loty do Pafos i 4* hotel z wyżywieniem za 819 PLN 🇨🇾🩵
#42 PostWysłany: 08 Sie 2017 20:07 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
macq91 napisał(a):
Polski paszport w przyszłym roku :) Ręcznie wypisywany, żeby zachować autentyczność epoki z której pochodzą zdjęcia.

Taka ciekawostka, moj polski paszport wyrobiony w 1994 w Konsulacie RP za granica byl rowniez wypisany recznie flamastrem i nie ma nawet pasku do odczytu maszynowego. :D
Przypuszczam, ze maszyna sie zepsuala i dlatego recznie wypisali. ;)
Uzywalem do konca roku 1999, jak zabraklo wolnych miejsc na wizy i pieczatki.
Sa tam miedzy innymi wizy: kilka razy Bahrain, Tajwan, 2 x Iran, Australia, Tajlandia etc., sporo pieczatek arabskich i innych krajow oraz polskie pieczatki graniczne. :D
Na granicy przyczepili sie tylko 1 raz, pytali czy sam sobie napisalem.
Z checia pokaze zaprzyjaznionym Forumowiczom, bo tutaj nie bede publikowal.

De facto, paszport CH ma kolorowe herby kantonow i malutkie zdjecia atrakcji, czy waznych miejsc.

P.S.
Zaglosowalem na "Ostra Brame", tak jak kolega @Don_Bartoss, aby chronil od nieszczesc oraz mam wyjatkowy sentyment do tego Miejsca. :)
Jak to bylo kiedys: "Bog, Honor, Ojczyzna"...
Milego wieczoru!

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW

Ostatnio edytowany przez cccc, 08 Sie 2017 23:37, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 08 Sie 2017 23:37 

niebieski
O ile sam pomysł umieszczenia motywów w paszporcie jest fajny to proponowane rozwiązanie jest beznadzieje i uważam to za tanią nieprzyjemną i niepotrzebną polityczną prowokację.
Ale aby nie było politycznie to kilka uwag dlaczego tak uważam:
- kolejna zmiana wygląda paszportu po 1990 roku
- część osób sama nie wie czy będzie tak tylko w 2018 czy od 2018
- otwiera to bramę do kolejnych "limitowanych specjalnych edycji paszportów"
- motywy dobrane bez pomysłu i klucza (budynki, godło, order, powstańcy, sława osoba, odznaka, pieczęć, kopiec)
- motywy dla wielu osób niezrozumiałe i śmiem twierdzić, że znaczna większość posiadaczy nie będzie miała pojęcia co tam jest i aby im to wytłumaczyć trzeba by osobnej książki (gratulacje dla tego, kto na podstawie zdjęcia z powstańcami śląskimi nadrukowanego w paszporcie wiedział by o co chodzi)
- jeszcze bardziej będzie to niezrozumiałe dla obcokrajowców
- niepotrzebne jątrzenie tematów z naszymi sąsiadami (nie zdziwił bym się jakby Ukraińcy robili problemy posiadaczom takiego paszportu)
 Profil Relacje PM off
gmak lubi ten post.
cccc uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 08 Sie 2017 23:49 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
kumkwat_kwiat napisał(a):

A co to obcokrajowcow interesuje?
Czy wladze polskie na granicach ogladaja motywy w chinskich, vietnamskich czy mongolskich paszportach?
Motywy sa raczej dla posiadaczy, aby przypomniec o pewnych miejscach, kulturze, historii, a nawet wartosciach.
W czasach Komuny tak ciezko bylo wyjechac nawet na Zachod Europy, a dzis przejmujemy sie motywami. ;)
Fajnie, ze w ogole cos bedzie, bo wczesniej byl taki smutny.
Dlatego stemplowalem pieczatki okolicznosciowe, gdzie sie dalo, aby go troche rozweselic. :D
Nie zdajemy sobie sprawy, ile ten dokulemnt jest tak na prawde warty.
Nawet lepszy od szwajcarskiego, bo na szwajcarskim nie mozna pojechac do Vietnamu na tzw. e-vize.
Wazne, abysmy nosili z duma i mogli wjezdzac bez problemow do roznych krajow na Swiecie. ;)
Dobrej nocki.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#45 PostWysłany: 09 Sie 2017 00:07 

niebieski
Tak myśląc moglibyśmy w ogóle polskiej kultury i historii nie promować. Bo co to innych obchodzi, mają swoje.

Fajny paszport mógłby właśnie być małą cząstką takiej promocji. Może zainteresować, zaintrygować i skłonić do poszukania informacji na temat kraju jego posiadacza.

A co tu mamy galerię smutnych panów, niczym gabinet figur woskowych. I dwa miejsca, które od ponad 60 lat leżą na terenie innych państw. To faktycznie jest się czym chwalić.

Poza tym z całym szacunkiem dla zasług osób proponowanych do tego paszportu, dla mnie będzie on o wiele smutniejszy niż obecny.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 09 Sie 2017 00:16 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Tak myśląc moglibyśmy w ogóle polskiej kultury i historii nie promować. Bo co to innych obchodzi, mają swoje.

Fajny paszport mógłby właśnie być małą cząstką takiej promocji. Może zainteresować, zaintrygować i skłonić do poszukania informacji na temat kraju jego posiadacza.

Szczegolnie, jak jest zaladowany wizami i pieczatkami, ze prawie nie ma wolnego miejsca. ;)
Zeby byl wizytowka reklamowa, to trzeba przestac podrozowac, ewentaulnie tam, gdzie nie stempluja, albo wyrobic drugi i miec jeden pusty.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 09 Sie 2017 00:28 

srebrny
@cccc

Skoro zarówno władze Litwy jak i Ukrainy protestują, najwyraźniej ich to interesuje.

Mamy tyle atrakcyjnych motywów które można umieścić w paszportach, że nie widzę sensu prowokacyjnego umieszczania w nich kontrowersyjnych motywów (chociaż nie jestem pewien czy te propozycje to bardziej prowokacja czy ignorancja)
Ciekawy jestem co by powiedziały nasze władze, gdyby w paszporcie niemieckim znalazł się Rynek we Wrocławiu, Ratusz w Poznaniu i Żuraw w Gdańsku.

Pomijając kwestie powyżej - z gustami się nie dyskutuje, ale same propozycje graficznie są beznadziejnie słabe. Byłbym skłonny wyrobić stary paszport dopóki będzie jeszcze dostępny, aby uniknąć jeżdżenia w przyszłości z nowym potworkiem.

#48 PostWysłany: 09 Sie 2017 00:52 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Przyznam, ze nie wiedzialem o protestach.
Ucieszylbym sie bardzo, jakby zamiast Wladyslawa Grabskiego, czy innych o ktorych nie slyszalem znalazl sie Jeneral Kosciuszko. :D
Mogli dac polskich krolow, ale tez pewnie nalezy uwazac, aby nie byl wegierski czy szwedzki. ;)
Mysle ze wladze RP sa rozsadne i znajda jakis kompromis.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle

Ostatnio edytowany przez cccc, 09 Sie 2017 01:00, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 09 Sie 2017 01:00 

niebieski
Niestety paszport jest na stulecie niepodległości, więc Kościuszko i królowie odpadają ;)
 Profil Relacje PM off
cccc lubi ten post.
Abcn uważa post za pomocny.

#50 PostWysłany: 09 Sie 2017 01:06 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Nie wiem, czy to dobry pomysl z motywami jednej rocznicy, skoro paszport wydawany na 10 lat. ;)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 09 Sie 2017 07:33 
Awatar użytkownika

srebrny
Grzegorz40 napisał(a):
Niestety paszport jest na stulecie niepodległości, więc Kościuszko i królowie odpadają ;)

Stulecie odzyskania niepodległości ;) Za Piastów byliśmy już suwerenni.
Stulecie niepodległości to mogą ewentualnie Ukraińcy obchodzić ;)
3 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 09 Sie 2017 10:34 

Ale aby nie było politycznie to kilka uwag dlaczego tak uważam:
- kolejna zmiana wygląda paszportu po 1990 roku
- część osób sama nie wie czy będzie tak tylko w 2018 czy od 2018
- otwiera to bramę do kolejnych "limitowanych specjalnych edycji paszportów"

Gdzie tu widzisz problem? Zmiany są kosmetyczne i symboliczne. Nie zmienia się wygląd samego paszportu, tylko tła stron z przeznaczeniem na wizy.
- motywy dobrane bez pomysłu i klucza (budynki, godło, order, powstańcy, sława osoba, odznaka, pieczęć, kopiec)

Motywy zostały dobrane tak, by nawiązywały do odzyskania przez Polskę niepodległości, a jednocześnie są na tyle zróżnicowane by nie robić z paszportu pocztu bohaterów polskich.
- motywy dla wielu osób niezrozumiałe i śmiem twierdzić, że znaczna większość posiadaczy nie będzie miała pojęcia co tam jest i aby im to wytłumaczyć trzeba by osobnej książki (gratulacje dla tego, kto na podstawie zdjęcia z powstańcami śląskimi nadrukowanego w paszporcie wiedział by o co chodzi)

Myślę, że znaczna część posiadaczy lodówek również nie zna zasady ich działania, co nie przeszkadza w użytkowaniu. Zainteresowani doczytają.

Ponownie: koniec z równaniem w dół. Gdybyśmy mieli stawiać na tandetną rozpoznawalność to zostają pierogi i Lewandowski, ale w związku z tym, że pierogi i bezglutenowy lifestyle nie zawsze idą w parzę, spodziewam się protestów Anny Lewandowskiej i to silniejszych niż połączonych litewsko-ukraińskich.
- niepotrzebne jątrzenie tematów z naszymi sąsiadami (nie zdziwił bym się jakby Ukraińcy robili problemy posiadaczom takiego paszportu)

W polityce obowiązuje zasada wzajemności, a na "robienie problemów" nie ma monopolu tylko jedna ze stron. Zostawmy ten temat, życząc naszym wschodnim przyjaciołom dojrzałości w budowaniu zdrowych sąsiedzkich relacji.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

#53 PostWysłany: 09 Sie 2017 11:27 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
cccc napisał(a):
Nawet lepszy od szwajcarskiego, bo na szwajcarskim nie mozna pojechac do Vietnamu na tzw. e-vize.

Mały off-top, ale dla mnie szwajcarski ma najładniejszą okładkę z wszystkich, jakie znam.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
cypel uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 09 Sie 2017 11:39 
Awatar użytkownika

srebrny
Fakt, szwajcarska okładka to typograficzny majstersztyk, no bajka jak dla mnie.

swoją drogą to mnie @krasnal zainspirowałeś i przeglądam różne paszporty, ale szwajcarski jak na razie nie ma konkurencji.

tutaj fajna strona https://www.passportindex.org/ gdzie jest zebranych sporo różnych paszportów
w sumie to chyba wszystkie są w zakładce explore/country
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#55 PostWysłany: 09 Sie 2017 11:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Patrząc na tą szwajcarską okładkę, wydaje mi się, że to jest pierwsza rzecz, którą powinniśmy wymienić właśnie w polskich paszportach. Bo stojąc gdziekolwiek w kolejce wszyscy właśnie widzą okładkę, a nie obrazki w środku.

#56 PostWysłany: 09 Sie 2017 11:56 
Awatar użytkownika

Loty: 169
Kilometry: 241 913
Krajów: 37 / 17.3%
niebieski
Szwajcarska podoba mi się, ponieważ wyróżnia się spośród setek identycznych w stylu: okładka w kolorze burgundu/granatu + złote tłoczenie herbu. Dlatego okładki niejako wyłamujące się z tego trendu od razu wpadają mi w oko. Dlatego podoba mi się jeszcze okładka szwedzka, gdzie znajduje się motyw kompasu (róży wiatrów) - choć chyba w najnowszej wersji został zmieniony na widok rzutu zapewne sztokholmskiego nabrzeża z lotu ptaka. Ciekawa jest również okładka portugalska z wieńcem z liści oliwnych.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 09 Sie 2017 12:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Ja bardziej zwracam uwagę na typografię, obok portugalskiego ładny też jest bośniacki, peruwiański i brazylijski.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 09 Sie 2017 12:18 
Awatar użytkownika

Loty: 147
Kilometry: 226 006
Krajów: 50 / 23.4%
niebieski
macq91 napisał(a):
Patrząc na tą szwajcarską okładkę, wydaje mi się, że to jest pierwsza rzecz, którą powinniśmy wymienić właśnie w polskich paszportach.

Moim zdaniem okładka polskiego paszportu jest klasyczna i typowa. Na większości innych okładek, też znajduje się godło państwa. Nasza na tym tle zupełnie się nie wyróżnia, ani na lepsze, ani na gorsze. Mi osobiście podoba się okładka paszportu Libanu i Nowej Zelandii oraz Malediwów. Fajny jest też pomysł kilku państw z Ameryki Środkowej z mapą regionu (np. Honduras czy Nikaragua).

A w zasadniczej kwestii tematu, to trudno się nie zgodzić, że większość elementów w okolicznościowym paszporcie jest dość ponura i smutna w odbiorze. A jak sobie wyobrażę np. stempel rosyjski na twarzy Piłsudskiego, to mam bardzo mieszane uczucia :?
Można przecież było dać archiwalne fotki z wojskiem czy defiladami, jak te przykładowe poniżej. O historii, zwłaszcza tej bolesnej, należy pamiętać, ale żyć trzeba teraźniejszością. Wzajemne zadrażnianie stosunków z sąsiadami przez wypominanie kwestii historycznych nie służy budowaniu dobrych, partnerskich relacji współcześnie.

Załączniki:
2.JPG
2.JPG [ 76.07 KiB | Obejrzany 1006 razy ]
1.JPG
1.JPG [ 78.08 KiB | Obejrzany 1006 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 09 Sie 2017 12:29 
Awatar użytkownika

Loty: 144
Kilometry: 194 250
Krajów: 29 / 13.6%
Zbanowany
niebieski
Głos oddałem na Eugeniusza Kwiatkowskiego. Dzięki niemu moje miasto trochę się zmieniło.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 09 Sie 2017 12:48 

macq91 napisał(a):
Patrząc na tą szwajcarską okładkę, wydaje mi się, że to jest pierwsza rzecz, którą powinniśmy wymienić właśnie w polskich paszportach. Bo stojąc gdziekolwiek w kolejce wszyscy właśnie widzą okładkę, a nie obrazki w środku.

Popieram. Jedyny napis dopuszczalny na okładce paszportu to w mojej ocenie "Rzeczpospolita Polska" i "Paszport" - to drugie słowo w kilku językach. Nie widzę uzasadnienia dla nazw związków, organizacji i stowarzyszeń.
 PM off
4 ludzi lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 83 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości