Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 09 Gru 2013 16:04 

niebieski
Kazda z nich inna i każda warta odwiedzin :-) Nie znam Gran Canarii i Palmy. Pewnie nałatwiej i najtaniej (przepłynąć) z Fuerteventury na Lanzarote (lub odwrotnie),można tez z Teneryfy na La Gomerę (która jest innym światem, ale noclegi chyba najdroższe).Z moich doświadczeń noclegi najtańsze na Fuerte, potem w zach. części Teneryfy, np. w Puerto de la Cruz. Z Fuerte na Lanzarote 24 € RT, 12 OW. Kiedyś sprawdzałam ceny Binter, ale były zbyt wysokie,ok. 80-100 € OW.Komunikacja publiczna dobra i cenowo przystępna. Oczywiście są miejsca, gdzie nie sposób dojechać busem. Dla mnie numerem 1 stała się Lanzarote-wszystko...Ale to zależy co kto preferuje i co komu sprawia przyjemność. Na każdą na pewno polecę, gdy tylko będę miała okazję :-) Miłego pobytu życzę! E.
 Profil Relacje PM off  

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#42 PostWysłany: 09 Gru 2013 16:15 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Dzięki i czekam na dalsze podpowiedzi ;) zerkając na szybko na stronę Binter widziałem, że na luty da się kupić bilety od 18 euro OW, nie mam pojęcia tylko czy dlatego, że sprawdzam z dwumiesięcznym wyprzedzeniem, czy dlatego że luty raczej nie jest stanowi "sezonu". Na maj ceny fruwają w okolicy 40 euro.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 09 Gru 2013 17:38 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
Ja w jednej podróży połączyłam Lanzarote i Fuerteventurę. Obie wyspy doskonale się uzupełniają. Na Lanzarote jest dużo do zwiedzania (Park Timanfaya, Ogród Kaktusów, Jameos del Agua, punkt widokowy Mirador del Rio, miejscowość Haria, zielone jeziorko w El Golfo...), natomiast Fuerta to piękne szerokie plaże z bialutkim paskiem, ale też z huraganowym wiatrem (zwłaszcza na południu na Playa Sotavento - chciało "urwać łeb"). Fajnie jest połączyć pobyt właśnie na tych dwóch wyspach, ale jeśli miałabym wybrać jedną to zdecydowanie będzie to Lanzarote. Takiego wulkanicznego krajobrazu jak tam, nie ma nigdzie indziej. Radziłabym jednak przemyśleć kwestię wypożyczenia samochodu, bo bez niego ani rusz, a paliwo bardzo tanie.
O mojej podróży na Lanzarote + Fuerteventurę możesz poczytać na moim blogu.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off
boberek1 lubi ten post.

#44 PostWysłany: 09 Gru 2013 17:46 

srebrny
ciacho_majonez napisał(a):
Planuję dolot FR z jakąś przesiadką, jednak pojawił się pomysł, żeby przylecieć na jedną wyspę, a wracać z innej. Docelowo 4-5 nocy na miejscu, bez wypożyczania samochodu. Raczej bez nastawienia na imprezy, plaże chętnie. Do tego jakaś aktywność na miejscu. Jeśli chodzi o noclegi mam zamiar zacząć od aribnb.

Alternatywnie zamiast Fuerte + Lanzarote możesz rozważyć GC + Teneryfę. Ja tak zrobiłem w ubiegłym roku. Przylot na GC, wypożyczenie auta na lotnisku, oddanie go w Las Palmas, prom z Las Palmas na Teneryfę (Santa Cruz), wypożyczenie auta na TFN, oddanie go na TFS, powrót do kraju.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 11 Gru 2013 21:51 
Awatar użytkownika

srebrny
faktycznie lanza & fuerte to imho świetna opcja + latwo się między nimi przemieścić
GC jest fajna, ale nic szczególnie oryginalnego nie ma, a na Teneryfie nie byłem

szkoda tylko że luty, luty i marzec to chyba najgorsze miesiące w roku żeby się wykąpać
w związku z tym poswięć więcej czasu na Lanze a mniej na Fuertę
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 27 Gru 2013 13:44 
Awatar użytkownika

myslę ze niewazne którą wyspę wybierzesz, kazda ma cos w sobie. wynajecie auta to naprawde fajny pomysł więc rozważ. my wrocilysmy wczoraj z Gran Canarii, moze faktycznie nie taka oryginalna jak Fuerta ale ze wzgledu na spotkanych ludzi podobało mi się tam o wiele bardziej; warto na chwile opuścić plażę i pojechać w góry.
Trochę zdjęć z Fuerty http://www.vamasworld.com/vama-goes-fuerteventura/

i GC http://www.vamasworld.com/feliz-navidad/

#47 PostWysłany: 27 Gru 2013 23:26 

Nie działa strona ze zdjęciami.:(
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 27 Gru 2013 23:42 

Loty: 4
Kilometry: 8 792
Krajów: 3 / 1.4%
Mnie zachwyciła Teneryfa i jej różnorodność krajobrazowa. Gran Canarię ocenię za 3 tyg ;)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 01 Sty 2014 12:07 

Loty: 2
Kilometry: 2 559
Krajów: 2 / 0.9%
niebieski
Dzisiaj mamy już Nowy Rok więc życzę wszystkim spełnienia planów turystycznych i ciekawych podroży oraz oczywiście fajnego latania!
Ja już wybrałem kierunek - w pierwszej kolejności polecimy właśnie na Lanzarote i Fuerte.
Chcielibyśmy spędzić 3 dni na Fuerte w Corralejo i 4 dni na Lanzarote lub odpowiednio
2 i 5 dni. O walorach krajobrazowych Lanzarote wiele czytałem(również Wasze relacje na forum) i są interesujące dla nas a może przede wszystkim dla mnie, natomiast wydmy i plaże Corralejo to zapotrzebowanie mojej żony.
Mam kilka dylematów, liczę na sugestie oparte na Waszych doświadczeniach.
1) czy lecieć na Lanzarote, wypad promem na Fuerte, powrót i wylot również z Lanzarote
2) czy lecieć na Lanzarote a wracać z Fuerte? a może odwrotnie - przylot Fuerte a wylot z Lanzarote?
3) czy możecie polecić sprawdzone przez Was apartamenty w Corralejo i Puero del Carmen - z aneksem kuchennym, dobrze położone tzn.blisko supermarket i przystanek autobusowy(komunikacja z lotniskiem i z promem)
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 01 Sty 2014 12:41 
Awatar użytkownika

niebieski
Myślę, że najlepiej dla Ciebie będzie lecieć na Lanzarote, a wracać z Fuerty lub odwrotnie. Po prostu nie ma sensu wracać z powrtotem na tę samą wyspę. A to, którą odwiedzisz najpierw, nie ma raczej znaczenia. Zrób tak, jak będą Ci pasować loty.
W Puerto del Carmen polecam apartamenty Los Hibiscos http://www.booking.com/hotel/es/apartam ... interval=7
Byłam tam dwa lata temu. Pokoje były świeżo po remoncie, ba, w niektórych pokojach remont jeszcze trwał. Nowiutkie wyposażenie aneksu kuchennego. I ogólnie ładny teren hotelowy. Położenie też bardzo dobre - po drugiej stronie ulicy dwa tanie supermarkety Spar, do plaży i głównej ulicy ok. 100 m. Więcej o hotelu oraz obu wyspach możesz poczytać (i pooglądać) na moim blogu: http://podroze-podroze-podroze.bloog.pl ... index.html

Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 01 Sty 2014 16:07 

niebieski
Astrid_Wiele dowiedziałem się z Twojego bloga,dziękuję. Mam pytanko-jak przebiega indywidualne poruszanie się po wulkanicznym Parku Narodowym na Lanzarote.Przyjeżdżamy wynajętym autem i co dalej? parking jest płatny? zakładam,że nie pozwolą nam poruszać się tym autem po całym terenie parku-czy w cenie biletu jest objazd jakimś jeepem? o co chodzi z tymi wielbłądami na Twoich zdjęciach? czy warto udać się na taką przejażdżkę wielbłądami? Ile czasu należy przeznaczyć na pobyt, cały dzień czy pół dnia?
Ciebie oraz innych forumowiczów proszę o jak najwięcej praktycznych informacji przydatnych przed zwiedzaniem parku.
I jeszcze jedna prośba - czy możecie polecić sprawdzony przez Was apartament w Corralejo na 2-3 dni ? Jaka jest komunikacja z Corralejo z/na lotnisko a także z/na prom do Lanzarote.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 01 Sty 2014 16:29 

niebieski
To miejsce z wielbłądami (12 €/osoba, chyba...) jest z wielkim parkingiem. Ale nie wiem, czy płatny(byłam busem). Przejażdżka po obu stronach brzucha wielbłąda na wzgórze wulkaniczne. Około 25 minut. Jak dla mnie-trochę śmieszne, nie korzystałam. Oczywiście nie mam nic do wielbłądów ;) Potem jedzie się dalej szosą do centrum parku. Tu jest ta słynna restauracja z rożnem nad wulkanem. +pokazy ognia po wrzuceniu chrustu do krateru Robi wrazenie! Ale hitem jest objazd po terenie wulkanicznym! Nie wpuszczają samochodów osob. tylko autokary i busy, na które można kupić bilet właśnie tam. Ceny nie pamiętam, ale jest warte każdej! Dech zapiera i droga i to, co za oknem. Ja korzystałam z gotowej wycieczki zakupionej w miejscowym biurze. Opłacało się, bo było w programie jeszcze kilka fajnych miejsc i obiad.Pyszny zresztą. :)
Acha-cała wycieczka ok. 7 godzin
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 01 Sty 2014 16:47 

Hej, dojeżdąjąc do Parku placisz za wjazd ( nie pamiętam dokładnie ile ) - po około 500 metrach parkujesz auto na parkingu przed "słynną restauracją" i przesiadasz się do autobusu który obwozi cię po Parku ( zanim wsiądziesz pytają się jaki język wybierasz - i do takiego autobusu cię kierują ) - jazda tym autobusem jest już w cenie biletu który płacisz przy wjeździe po objeździe jest mały pokaz ( wlewają wodę do dziur i wychodzą małe gejzery itp itd ) na park około 2h, wielbłądy są na parkingu przed wjazdem do parku od południa wyspy, co do promów są 2 http://www.fredolsen.es/es - szybszy płynie 20-30 min i drugi http://www.navieraarmas.com/en/home - płynnie trochę dłużej ( tańszy ) z Corralejo masz autobus ( Guagua ) do stolicy Fuerteventury - Puerto del Rosario ( numer autobusu 6 ) tam przesiadka na 3,10,16 w stronę lotniska http://www.maxoratabus.com/tiadhe/rutas/06.htm
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 01 Sty 2014 17:45 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 136 350
@wulkan
Wielbłądy z tego co pamiętam, chyba po 6€/osoba. Nie ma kasy, "naganiacze" na pytanie gdzie można kupić bilet i ile kosztuje przejażdżka, odpowiadają wymijająco i zapraszają na wielbłąda. Jak już wszyscy siedzą i nie bardzo jak mają zejść to chodzą i kasują :)
Ale drogo nie było w moim odczuciu i z tego co zauważyłem nikt się nie awanturował.
Po wizycie w parku wulkanów warto pojechać do Centro de Visitantes, ok 3-4 km, kierować się trzeba na Mancha Blanca. Po kolejnych ok 1,5 km na rozwidleniu, przed skrętem w prawo do Mancha Blanca, można skręcić w "polną drogę" przejechać kilkadziesiąt metrów i z dzikiego parkingu zaatakować wulkany przedzierając się przez morze lawy. Wyprawa na wulkany to z 3-4 godz minimum.
Jak planujesz odwiedzić na Lanzarote większość atrakcji to dobrym wyjściem jest zakup karnetu na 6 centros, wyjdzie trochę taniej.
Z cen które pamiętam:
Wjazd do Monumento Natural de los Ajaches 3€ za samochód.
Muzeum Lagomar - 6€/osoba
Prom Armas na Fuertę 16€/osoba + 5€/auto - w jedną stronę
Wypożyczalnia Cabrera Medina nie robiła problemu z przeprawą, jak zgłosi się to przy odbiorze samochodu, to wpiszą to na druku. Żadnych kaucji za to nie pobierali, ale może miało na to wpływ podanie przeze mnie podczas rezerwacji miejsca zameldowania.
Polecam apartament Isla de Lobos w Puerto del Carmen.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 01 Sty 2014 18:41 

niebieski
ewaolivka_zdecydowanie będziemy korzystać z wypożyczonego samochodu ale rzeczywiście na 1-dniową wycieczkę do wulkanicznego parku (i nie tylko) moglibyśmy pojechać na jakąś wycieczkę z lokalnego biura. Co jeszcze extra zobaczyliście podczas tej 7-godz. wycieczki ? czy w cenie był lunch? p.s.dziękuję wszystkim za odp.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 01 Sty 2014 19:13 

niebieski
wyjazd był z Puerto del Carmen. Cena 33€/1 osoba. Najpierw pojechaliśmy do El Golfo, potem Salinas de Janubio(niestety,to tylko z okien busa), postój na kawę w Yaiza, Park Timanfaya (wszystko w cenie, oprócz tych wielbłądów, widać 12€ jest za całego :lol: ),Przejazd do restauracji na lunch-naprawdę bardzo dobry, lepsze potrawy niż jadłam potem w Orzola.Na koniec wizyta w ośrodku-winiarni, malutka ;) degustacja i możliwość zakupu tych win i tzw. pamiątek. Odradzam-tańsze są co niedziela na targu w Teguise. Lunch w cenie. Kawa w Yaiza nie.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 01 Sty 2014 19:23 
Awatar użytkownika

Loty: 80
Kilometry: 136 350
@wulkan
Cały dzień na Park Timanfaya to stanowczo za dużo. Jeśli jak mówisz będziesz miał do dyspozycji samochód a wycieczkę będziesz rozpoczynał np. z Puerto del Carmen to po co płacić za zorganizowaną wycieczkę? Mając autko zatrzymacie się gdzie chcecie i na ile chcecie, no chyba że bardzo zależy wam na tym posiłku.
Wyruszając odpowiednio wcześnie z Puerto można po drodze zobaczyć jednego dnia La Geria następnie Salinas de Janubio, Los Hervideros, El Golfo, Wielbłądy, Park Tmanfaya i Centro de Visitantes.

Nie namawiam oczywiście do niczego, zrobisz jak uważasz. Widziałem wycieczki które omijały solanki tak jak wspomniała ewaolivka , autokary nie zatrzymywały się przy Los Hervideros, a naprawdę warto, Inne grupy zwiedzających nie schodziły na dół nad zielone jeziorko itp. Warto popytać o szczegóły u organizatora takiej wycieczki żeby nie było rozczarowania.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 01 Sty 2014 21:06 

Zdecydowanie Teneryfa ma najwięcej atrakcji, Lanzarote najbardziej zjawiskowa.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 01 Sty 2014 21:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Parku Timanfaya nie można zwiedzać na własną rękę. Samochód zostawiasz na parkingu i masz do wyboru albo wycieczkę autobusem wokół wulkanów (wówczas za 8 €) lub na wielbłądach. Ja jechałam autobusem. Widoki niesamowite! Po za tym są jeszcze różne atrakcje dla turystów, np. pieczenie bułeczek na wulkanie. Zwiedzanie parku to maks. kilka godzin. Ja jeszcze tego samego dnia zwiedziłam El Golfo i zielone jeziorko oraz byłam na plaży Papagayo.

Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 13 Paź 2014 20:36 

Loty: 8
Kilometry: 22 290
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
Park Timanfaya wyjazd z Puerto del Carmen własnym autem. Widzę,że każdy zwiedzał inne miejsca. Co w takim razie warto zobaczć, gdzie sie zatrzymać a co można pominąć. Oprócz oczywiście zorganizowanej wycieczku z autobusie :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 215 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 11  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość