Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Sie 2014 11:00 

Witam, za miesiąc wybieram się do USA i chcę tam wypożyczyć samochód (generalnie w grę wchodzą 3 firmy: Hertz, National i Avis) posiadam kartę debetową w USD z BZWBK. W internecie jest sporo komentarzy że ta karta w USA jest traktowana jak kredytowa i bez problemu można płacić za nią np za wynajęcie auta.
Mam pytanie do osób które były w USA i korzystały z karty dolarowej w bzwbk czy są jakieś problemy z akceptacją w/w karty?
Dodam że bilety za samolot, pociąg, autobus, rezerwacje noclegów przechodzą bez żadnego problemu, ale zastanawiam się jak to będzie z rezerwacją auta i czy przypadkiem nie wyrobić karty kredytowej - i tu pytanie nr 2 czy ktoś się orientuje czy można wyrobić kartę kredytową tylko np na miesiąc ewentualnie 3 miesiące?

Z góry dzięki za odpowiedz.
Steve-o
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#2 PostWysłany: 25 Sie 2014 18:42 

złoty
Nie będzie żadnego problemu. Tylko weź pod uwagę jedno: wypożyczalnie lubią czasami autoryzować kartę na sporą sumę (np. 1000 USD) w momencie wypożyczania auta. Ta transakcja wisi w blokadach i później wygasa sama (zazwyczaj po 14 dniach). Na poczet ewentualnych szkód itp. W przypadku kredytówki z dużym limitem to nie problem ale jak użyjesz karty do konta w USD to bezsensownie zablokujesz sobie środki na 2 tygodnie.

#3 PostWysłany: 26 Sie 2014 09:29 

Czyli blokują więcej niż wynosi wartość wypożyczenia samochodu? A czy w momencie wypożyczenia powiadomią mnie jaka kwota zostanie zablokowana na karcie? Generalnie będziemy podróżować w 5 osób a koszty wynajmu dzielimy na 5 więc myślę że po prostu wcześniej przelejemy dollary na jedną kartę i tą będziemy płacić, chyba takie rozwiązanie jest najlepsze prawda? Oczywiście karta kredytowa na czarną godzinę będzie ale generalnie nie chce jej w ogóle używać - jakoś nie ufam bankom :D
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 26 Sie 2014 11:05 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 309 501
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
tak, najpewniej zablokują Ci więcej niż kwota za wynajem, tzn. kwotę za wynajem pobiorą, a zablokują jakąś kwotę extra (powiedzą jaką) na poczet zabezpieczenia ewentualnych szkód, paliwa itp.
jeśli masz wolne środki na debetówce to nią zapłać
jeśli nie chcesz blokować sobie kasy to zapłać kredytówką
możesz zrobić też tak (ale nie zawsze się na to zgadzają), żeby za wynajem zapłacić gotówką, a blokadę zrobić na kredytówce
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Sie 2014 13:19 

Rozumiem, dzięki za podpowiedz.
Generalnie podczas miesięcznego tripu będziemy wynajmować auto 3-4 razy więc jednorazowo to nie będą jakieś duże kwoty w przeliczeniu na 1 os, wiec myślę że nawet jak zablokują więcej na debetówce to na drugiej debetówce będziemy mieli dolary. Chyba że to będzie jakaś naprawdę duża kwota wtedy użyjemy kredytówki.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 26 Sie 2014 13:41 

niebieski
Nie tylko w necie ale i na tym forum już o tym było....
Byłem z taką kartą w kwietniu, samochód wypożyczony w Alamo, wcześniejsza rezerwacja przez ich stronę (albo priceline.com - nie pamiętam). Karta była potrzebna przy wypożyczeniu, ale nie blokowali żadnej kwoty. Kartę obciążono pełną kwotą za wypożyczenie w dniu zwrotu.

Z tą samą kartą byłem też w ubiegłym roku, w jednej z transakcji bank mimo płatności (kasa w markecie odzieżowym) w USD obciążył kartę w EUR które przeliczył sobie na USD. Po reklamacji oddali pieniądze.

Ani razu nie była potrzebna kredytówka (motele, sklepy, stacje benzynowe). Nigdy nie żałowałem, że jej nie miałem. Co jakiś czas wypłacasz troche kasy z bankomatu (niewielka prowizja) na żarcie na ulicy, drobne wydatki, tam gdzie nie chcesz dawać komuś karty do ręki.

I jeszcze jedno - piszesz o "niewielkich kwotach w przeliczeniu na 1 osobę....". Auta nie wypożycza się "na osobę". Serio chcecie dzielić wynajem na 3-4 i tyle razy płacić "każdy swoje" kartą?? ;)

#7 PostWysłany: 26 Sie 2014 14:01 

Wirecki1 napisał(a):
Nie tylko w necie ale i na tym forum już o tym było....
Byłem z taką kartą w kwietniu, samochód wypożyczony w Alamo, wcześniejsza rezerwacja przez ich stronę (albo priceline.com - nie pamiętam). Karta była potrzebna przy wypożyczeniu, ale nie blokowali żadnej kwoty. Kartę obciążono pełną kwotą za wypożyczenie w dniu zwrotu.

Z tą samą kartą byłem też w ubiegłym roku, w jednej z transakcji bank mimo płatności (kasa w markecie odzieżowym) w USD obciążył kartę w EUR które przeliczył sobie na USD. Po reklamacji oddali pieniądze.

Ani razu nie była potrzebna kredytówka (motele, sklepy, stacje benzynowe). Nigdy nie żałowałem, że jej nie miałem. Co jakiś czas wypłacasz troche kasy z bankomatu (niewielka prowizja) na żarcie na ulicy, drobne wydatki, tam gdzie nie chcesz dawać komuś karty do ręki.

I jeszcze jedno - piszesz o "niewielkich kwotach w przeliczeniu na 1 osobę....". Auta nie wypożycza się "na osobę". Serio chcecie dzielić wynajem na 3-4 i tyle razy płacić "każdy swoje" kartą?? ;)

Nie, nie chodzi mi o to że będziemy poruszać się po całych stanach i w 3 albo 4 różnych miejscach będziemy wypożyczać auto, kart z BZWBK będziemy mieli 5 więc będziemy mogli sobie przelewać kaskę pomiędzy sobą w zależności od potrzeb. Oczywiście za wynajem będziemy płacić jedną kartą (w zależności która będzie miała najwięcej środków w USD) później się rozliczymy pomiędzy sobą.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 7 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości