Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Pamiętam przerażenie na twarzy Hiszpanki, gdy spróbowałem "przeskoczyć" przejście dla pieszych zanim ona ruszy.
Od tego czasu też stosuję zasadę, że pieszy blisko pasów to sygnał do stopu.
O ile pamiętam, to kodeks drogowy także nakazuje podobne zachowanie - pieszy na pasach = stop.
Ale jest zasadnicza różnica między nami a bardziej cywilizowanymi krajami - często nasze osiedlowe drogi pozwalają na rozpędzanie się do 100km/h (co niektórzy realizują bez pardonu i ogródek), wtedy pieszy musiałby być samobójcą, by próbować przejść.
W Hiszpanii czy Niemczech itp. - na osiedlu rondo co 50m.
Sam będąc pieszym w Polsce, nawet nie marzę o walce o pierwszeństwo - życie mi wciąż miłe.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:25 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
W Hiszpanii jest to normalne że kierowca staje przed przejściem i czeka, po kilku dniach pobytu tam .. człowiek dziwnie wraca do "normy" w Polsce.

#3 PostWysłany: 20 Wrz 2012 20:40 
Awatar użytkownika

Oczywiście że przepuszczam i jestem przepuszczany zarówno w Polsce jak i za granicą. Mówiąc uczciwie nie widzę jakichś znaczących różnic pod tym względem między Polską a większością innych europejskich krajów, no może nie licząc krajów Skandynawskich albo Finlandii gdzie kierowcy zatrzymują się nawet gdy mają zielone, a pieszy - czerwone.

Image

Moje podróże
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:23 

niebieski
Skibek napisał(a):
W Hiszpanii jest to normalne że kierowca staje przed przejściem i czeka, po kilku dniach pobytu tam .. człowiek dziwnie wraca do "normy" w Polsce.

wynika to prawdopodobnie z dość ostrego traktowania kierowców

może to trudne do uwierzenia ale jeszcze parę lat temu tam nie było systemu punktowego....

P.S.
gratuluję wyboru typu forum na podzielnie się tego typu uwagami. :geek:
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 20 Wrz 2012 21:30 
Awatar użytkownika

Loty: 71
Kilometry: 81 270
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
jest to luźny temat wiec tak naprawdę można o wszystkim napisać.. nie miej jednak Hetman masz rację ;)

#6 PostWysłany: 20 Wrz 2012 22:11 

Zbanowany
niebieski
Kiedys zabralem znajomych na pierwsza zagraniczna wycieczke do Sandefjord w Norwegii.
Byli zaskoczeni, ze kierowcy zatrzymuja sie, gdy pieszy jest jeszcze 2-3 metry od przejscia dla pieszych.
I nie byly to wyjatki - tam to normalka.
W Hiszpanii podobnie, nawet w ciemnosci, przy nieostwietlonej drodze i chodniku, samochody zatrzymywaly sie przed przejsciem mimo tego, ze mialem zamiar je puscic - w koncu tak byloby bezpieczniej dla mnie, gdyz bylem malo widoczny.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 20 Wrz 2012 22:15 
Awatar użytkownika

Awerik napisał(a):
Oczywiście że przepuszczam i jestem przepuszczany zarówno w Polsce jak i za granicą. Mówiąc uczciwie nie widzę jakichś znaczących różnic pod tym względem między Polską a większością innych europejskich krajów, no może nie licząc krajów Skandynawskich albo Finlandii gdzie kierowcy zatrzymują się nawet gdy mają zielone, a pieszy - czerwone.

będąc w Sztokholmie byłem zaskoczony właśnie tym, że wszyscy piesi mają wyrębane na światła i jak tylko nic nie jedzie w pobliżu przechodza na czerwonym
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 20 Wrz 2012 22:56 

dziwne :? bo jak ja byłem w Finlandii (małe miasteczko na północy-bardzo urocze) to kierowcy wcale nie zatrzymywali się ani jak stałem przed pasami ani na wyspach (pośrodku jezdni) ogólnie ich niektóre zwyczaje są dziwne jeśli chcą się popisać
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 8 gości