Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 02 Kwi 2015 16:17 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
@michzak - wystarczy popatrzeć na LTN. Tam, gdy za 10 minut oznaczą gate, tworzy się grupka przy najdalej wywieszonym monitorze. Gdy jest za minutę, wszyscy stoją tak daleko jak im pozwoli wzrok i w sekundzie określenia gate, wszyscy "idą" jak najszybszym krokiem potrafią tak, aby zająć dobre miejsce przy gate. Wygląda to komicznie, ale sam tak robiłem, co by siedzieć jak najbliżej i koniecznie przy oknie. Spotkałem nawet taką sytuację: leciały 4 osoby, jedna stała przy monitorze, trzy gdzieś tam w połowie "odnogi" lotniska z której prawie zawsze odlatują W6 i ta pierwsza osoba rozmawiając przez telefon określała gate. Wyglądało to komicznie, ale takie były (są) fakty. Dzięki wyborze miejsc skończy się gonitwa. Sam do FR wsiadam jako ostatni, mogę skorzystać z saloniku i bez stresu iść do samolotu... a w przypadku W6 godzinę przed odlotem lepiej już na wszelki wypadek kręcić się w promieniu 5m od gate. Rozwiązanie super! Jestem w stanie zapłacić za miejsce te 5 Euro. Nawet 10. I nie czuć skurczu żołądka przed boardingiem w W6.
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#22 PostWysłany: 02 Kwi 2015 16:22 
Redaktor F4F

Loty: 39
Kilometry: 33 222
Krajów: 14 / 6.5%
Ale chyba dotychczas też można było zarezerwować sobie miejsce za dopłatą?

Mnie swoją drogą zawsze śmieszyło, że miejsca "premium" usiłują sprzedać także w samolocie. Nigdy się nie skusiłem, ale jak to wygląda: siadam i za chwilę przychodzi pani skasować mnie na dyszkę? :)
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 02 Kwi 2015 16:33 

Loty: 248
Kilometry: 395 056
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
konkretnego miejsca sie nie da zarezerwowac. Mozesz zarezerwowac za doplata jedno z miejsc w rzedach 1-3 albo w rzedach awaryjnych...
doszlo do tego, ze na niektorych lotach W6 to juz ok. 30-40% pasazerow ma wykupiony priorytet (£3) zeby zajac porzadane miejsce.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 02 Kwi 2015 17:03 
Awatar użytkownika

Loty: 188
Kilometry: 227 790
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
@ciacho_majonez - do tej pory miałeś możliwość zarezerwowania z przodu (jak napisał @muguete), albo z dodatkową przestrzenią na nogi "na skrzydłach" (ta opcja była droższa). Oczywiście, sprzedają też na pokładzie i tak własnie to wygląda - w mig podchodzą Cię skasować za miejsce, jeśli świadomie wyrazisz na to zgodę (nie usiadłeś przez przypadek i nie każą Ci się usunąć). Ja kiedyś musiałem zapłacić, z przodu dwa rzędy były puste a wsiadałem zbyt późno, żeby zająć miejsce przy oknie byłem gdzieś pod koniec kolejki z racji "przegapienia" tej godziny przed w saloniku). No i zawsze ten stres, aby zdążyć, aby usiąść dobrze, aby być w pierwszej dziesiątce... a teraz - tak jak w FR, można dokupić albo losować a jak nie - napisać na chacie na stronie FR i zmienią (za podwójną opłatą). Część osób będzie niezadowolona, ale przynajmniej jest alternatywa, jak ktoś chce - płaci i ma. Jak ktoś chce jak najtaniej i wszystko mu jedno - nie ma problemu.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 02 Kwi 2015 18:22 

srebrny
KyokoMai napisał(a):
@michzak - wystarczy popatrzeć na LTN. Tam, gdy za 10 minut oznaczą gate, tworzy się grupka przy najdalej wywieszonym monitorze. Gdy jest za minutę, wszyscy stoją tak daleko jak im pozwoli wzrok i w sekundzie określenia gate, wszyscy "idą" jak najszybszym krokiem potrafią tak, aby zająć dobre miejsce przy gate. Wygląda to komicznie, ale sam tak robiłem, co by siedzieć jak najbliżej i koniecznie przy oknie. Spotkałem nawet taką sytuację: leciały 4 osoby, jedna stała przy monitorze, trzy gdzieś tam w połowie "odnogi" lotniska z której prawie zawsze odlatują W6 i ta pierwsza osoba rozmawiając przez telefon określała gate. Wyglądało to komicznie, ale takie były (są) fakty. Dzięki wyborze miejsc skończy się gonitwa. Sam do FR wsiadam jako ostatni, mogę skorzystać z saloniku i bez stresu iść do samolotu... a w przypadku W6 godzinę przed odlotem lepiej już na wszelki wypadek kręcić się w promieniu 5m od gate. Rozwiązanie super! Jestem w stanie zapłacić za miejsce te 5 Euro. Nawet 10. I nie czuć skurczu żołądka przed boardingiem w W6.

No bez przesady. Ja zawsze przechodzę ostatni, zwłaszcza gdy lecę W6. Bo tam z reguły jest przewóz autobusami i ostatni w autobusie najczęściej pierwszy wsiada do samolotu. Oczywiście pierwszy z drugiego autobusu, ale w samolocie wciąż jest 50% wolnych miejsc, w tym większość potrójnych w środku.
Zresztą dla mnie każde jest jednakowo dobre. Właśnie statnio wracałem z LTN. Zdawaliśmy sobie sprawę, że tam się idzie do samolotu z kapcia, więc wsiądziemy ostatni, ale nawet to nie zmusiło nas, by stać w kolejce jak barany, tylko spokojnie sobie siedzieliśmy. Miejsc wprawdzie nie mieliśmy obok siebie, ale za sobą i od strony korytarza. A miejsca od strony korytarza zacząłem ostatnio doceniać, po tym jak Ryanair daje nam zazwyczaj okno+środek i żeby wyjść do toalety muszę budzić i przepraszać sąsiada. Przy 6-godzinnym locie z Teneryfy to dość uciążliwe.
Stanie w kolejce mogłoby dla mnie mieć sens, gdybym leciał w większej grupie, no ewentualnie mogę zrozumieć kwestię bagażu, ale z moją małą torbą nigdy nie ma problemu. Zresztą w większej grupie też kilka razy leciałem i mimo przechodzenia przez bramkę na końcu, znajdowaliśmy miejsca obok, w czasie gdy lemingi bezładnie biegały jak Żyd po pustym sklepie.
No cóż, dla mnie to zmiana na minus. Wizz był ostatnim przewoźnikiem, w którym mogłem sobie wybierać miejsce już w samolocie, wedle uznania.
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 02 Kwi 2015 18:54 
Awatar użytkownika

Loty: 265
Kilometry: 343 142
Krajów: 35 / 16.4%
Ja podobnie jak obibok na koniec kolejki (jak dowożą autobusem) i wychodzę jako jeden z pierwszych z drugiego autobusu. Połowa miejsc wolnych :D A kolejni w FR jak były tak są
obibok lubi ten post.

#27 PostWysłany: 02 Kwi 2015 19:09 
Awatar użytkownika

Loty: 43
Kilometry: 96 376
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
To się kiedyś zdziwicie, jak i ja kilka razy, gdy kierowca otworzy drzwi z drugiej strony.
A co do kolejek to jednak do FR są wyraźnie mniejsze, stoją tylko dwie grupy: ci którzy zawsze stoją oraz osoby, które bardzo boją oddać się bagaż. Reszta siedzi. W6 to jest (była) rzeźnia w czystej postaci, z wyścigiem po płycie (bo zawsze wyprzedzi się kilka osób).
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#28 PostWysłany: 02 Kwi 2015 20:43 

Dla mnie to zmiana na minus, bo zawsze wybieram miejsce przy przejściu, zwłaszcza, że na ogół latam w pojedynkę.
 PM off
obibok lubi ten post.

#29 PostWysłany: 02 Kwi 2015 21:12 

niebieski
I ja się nie cieszę, bo właśnie za ten brak miejsc Wizzair miał u mnie plus. Wstyd czy nie, przyznam szczerze, że jestem z tych "biegających" do samolotu: nie wytrzymałabym całego lotu bez patrzenia w okno, choćby ze środkowego miejsca, zwykle kręcimy też filmy ze startów czy lądowania, poza tym mój pęcherz zniósłby lot do Ameryki :lol: a nie uśmiecha mi się wstawanie i przepuszczanie innych. Podobnie jako najgorszy chyba lot wspominam ten, przez który mój fotel był od tyłu kopany przez krzyczące dziecko, co zakończyło się sytuacją podobną do znanego mi kawału: mama o anielskiej cierpliwości w końcu powiedziała dziecku, że zmęczy się robiąc tak dalej :roll:

No cóż, żyje się, a życie znając, jestem pewna, że dzięki forum uda mi się znowu siedzieć tam, gdzie chcę - bez dopłacania 8-)

#30 PostWysłany: 02 Kwi 2015 22:07 

srebrny
wojtkow napisał(a):
To się kiedyś zdziwicie, jak i ja kilka razy, gdy kierowca otworzy drzwi z drugiej strony.

Z reguły latamy we dwójkę i obstawiamy wyjścia z obu stron, a nawet gdy wyjdę nie z tej co trzeba, to i tak jestem szybciej niż większość lemingów, która po wyjściu z autobusu dostaje małpiego rozumu. Co ciekawe, to działa w drugą stronę. Również przy wysiadaniu z samolotu opłaci się czekać do końca, niech sobie wysiądą te wszystkie oszołomy, które zrywają się tuż po (a właściwie przed) wyłączeniem sygnalizacji "zapiąć pasy", skutecznie blokując innym możliwość spakowania się.
Cytuj:
A co do kolejek to jednak do FR są wyraźnie mniejsze, stoją tylko dwie grupy: ci którzy zawsze stoją oraz osoby, które bardzo boją oddać się bagaż. Reszta siedzi.

No moje obserwacje są inne, zwłaszcza z Modlina. Wszyscy stoją w kolejce, jakby tam rozdawali telewizory ustawione na "Teleranek". I o ile rozumiem tych, co mają w kolejce pierwsze miejsca - niby nonsens, ale wydaje im się, że po coś stoją. No ale ci z tyłu? To już lepiej siedzieć.
Natomiast trudno się dziwić ludziom, że stoją. Skoro linie lotnicze oferują płatne pierwszeństwo i są tacy, co to kupują, to jak nagle komuś wmówić, że owo pierwszeństwo nic nie daje? To jak mówić komuś, że wybudował pałac na wysypisku odpadów radioaktywnych.
A zresztą - przy tym samym niusie na stronie f4f już dwie osoby były urażone, bo kupiły pierwszeństwo (a jednak są tacy, co tak robią!) i kto im teraz zwróci... To jeszcze nic. Ja jechałem pociągiem w wagonie Az (wagon klasy 1. zdeklasowany na 2.). I jakaś pani robiła konduktorowi awanturę, że ona zapłaciła za pierwszą, a tu bydło za niższą cenę ma to samo!
A w Modlinie właśnie wprost ogłaszają "Proszę ustawiać się we właściwych kolejkach"!
Nota bene jak latam LO, LH czy KL, to stoją tak samo. Ale fakt - nie wszyscy.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości