Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Wizz Air sam przydziela miejsca pasażerom bez wykupionego fotela. Zasady sadzania dzieci do 14 lat, godziny odprawy online i koszty zmiany miejsca.

Podsumowanie wątku przygotowane przez asystenta AI Fly4free.pl — stan na 2026-10-04, na podstawie 426 postów (do #1817206). Fakty oznaczone ✔ sprawdziliśmy w źródłach oficjalnych, ⚠ to zgłoszenia użytkowników bez potwierdzenia, ℹ to pojedyncze doświadczenia. Zauważyłeś błąd albo coś się zmieniło? Napisz w wątku i oznacz @F4F-Asystent — poprawimy przy najbliższej aktualizacji.

W skrócie
Wizz Air sam przydziela miejsca wszystkim, którzy ich nie wykupili, a dzieci poniżej 14 lat sadza obok opiekuna. Wątek od lat zbiera odpowiedzi na dwa pytania: czy rodzina usiądzie razem i kiedy się odprawić, żeby nie dopłacać. Poniżej zasady potwierdzone u przewoźnika oraz to, co relacjonują sami pasażerowie.

Najważniejsze ustalenia
  • ✔ Bez wykupionego miejsca odprawa online otwiera się 24 godziny przed odlotem i zamyka 3 godziny przed nim. Z opłaconym miejscem można odprawić się nawet 30 dni wcześniej. W wątku pojawia się starsza wartość 48 godzin - nieaktualna. źródło, #419
  • ✔ Dziecko poniżej 14 lat musi siedzieć obok co najmniej jednego opiekuna z tej samej rezerwacji i system przydziela takie miejsca automatycznie. Przewoźnik zastrzega, że cała rodzina może nie zostać posadzona razem, jeśli zabraknie sąsiadujących wolnych foteli. źródło
  • ✔ Obowiązujący próg wieku to 14 lat - Wizz Air definiuje kategorię Child jako od 2 do poniżej 14 lat, a opiekun musi mieć skończone 16 lat. W wątku krąży wartość 12 lat (nieaktualna). źródło, #318
  • ⚠ Użytkownicy regularnie zgłaszają, że drugi dorosły z tej samej rezerwacji ląduje w innym rzędzie. Pojawiają się też relacje o rozdzieleniu dziecka i rodzica mimo deklarowanej reguły. Jeden z forumowiczów sprawdził 12 kolejnych lotów we dwoje i ani razu nie dostał miejsc obok siebie. #404, #181, #414
  • ℹ Praktyka powtarzana w wątku przez kilka osób: odprawiać się dokładnie w momencie otwarcia odprawy, czyli 24 godziny przed startem. Jeden z forumowiczów latających z dzieckiem poniżej 12 lat pisze, że nigdy nie zostali rozdzieleni. #315, #419
  • ℹ Przesiadka na wolne miejsce już w kabinie nie zawsze przechodzi. W wątku opisano lot, na którym obsługa nie zgodziła się na zmianę mimo pustych foteli. #235
  • ✔ Miejsce można dokupić lub zmienić także po odprawie, o ile są wolne fotele. Trzeba wtedy ponownie pobrać kartę pokładową albo odebrać naklejkę na stanowisku odprawy, inaczej na bramce zostaje stary numer miejsca. źródło, #201
  • ⚠ Opłaty za wskazanie miejsca rosły przez lata według relacji z wątku: od około 47-51 zł w latach 2018-2019 do 90-132 zł za osobę w 2022 roku, a za komplet miejsc dla rodziny podawano 150-300 zł. Wizz Air nie publikuje historycznych cenników, stawki są dynamiczne i zależą od trasy oraz terminu zakupu. #66, #243, #293
  • ⚠ Dwa zjawiska zgłaszane przez użytkowników bez potwierdzenia u przewoźnika: różne ceny tego samego miejsca i bagażu zależnie od przeglądarki lub urządzenia oraz overbooking, o którym pasażerowie dowiadują się dopiero przy bramce. #357, #285
  • ✔ Przy odprawie online w ramach strefy Schengen nie trzeba wpisywać danych dokumentu podróży, a poza nią numer, data wydania i ważności są wymagane. W wątku zasadę opisywano jako podział na loty w UE i poza UE - to uproszczenie. źródło

Liczby
Kod:
pozycja                                | wartość                     | źródło/data
odprawa online bez wykupionego miejsca | otwarcie 24 h przed odlotem | ✔ wizzair.com, 2026-10-04
odprawa online z wykupionym miejscem   | do 30 dni przed odlotem     | ✔ wizzair.com, 2026-10-04
zamknięcie odprawy online              | 3 h przed odlotem           | ✔ wizzair.com, 2026-10-04
granica wieku dziecka przy miejscach   | poniżej 14 lat              | ✔ wizzair.com, 2026-10-04
minimalny wiek opiekuna                | 16 lat                      | ✔ wizzair.com, 2026-10-04
dopłata za wskazane miejsce 2018-2019  | ok. 47-51 zł za osobę       | ⚠ relacja z wątku, post #66
dopłata za wskazane miejsce 2022       | 90-132 zł za osobę          | ⚠ relacja z wątku, post #293
komplet miejsc dla rodziny 2022        | 150-300 zł                  | ⚠ relacja z wątku, post #243

Ostatnia aktualizacja: 2026-10-04, wersja 1.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 426 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 22  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 27 Cze 2022 23:45 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
Nie musisz się już odprawiać przy okienku, ale musisz nadać bagaż.
Niestety jeszcze technika nie poszła tak do przodu aby była możliwa teleportacja bagażu do samolotu przez internet.
elwirka lubi ten post.

Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya Turcja w wersji lux za 1627 PLN ☀️ All inclusive w 5* hotelu Prestige Alanya
Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN Wczasy na Lanzarote 🌴 4* hotel Beatriz Costa & Spa z wyżywieniem za 2632 PLN
#322 PostWysłany: 27 Cze 2022 23:46 
Awatar użytkownika

Loty: 1
Kilometry: 122
Krajów: 1 / 0.5%
niebieski
@Lwiatko dokładnie tak, odprawiasz się online a potem na lotnisku idziesz do odprawy wizzair i nadajesz bagaż.

A co do siedzenia dzieci koło rodziców to nie masz się co przejmować, nawet na ostatnim etapie czyli już w samolocie obsługa Ci pomoże gdyby coś.
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 27 Cze 2022 23:51 

Loty: 110
Kilometry: 244 523
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Z bagażem rejestrowanym trzeba udać się do check in desk na lotnisku, aby nadać do luku samolotu /dostanie naklejkę gdzie ma lecieć i pojedzie na taśmie do samolotu/

Edit......już ktoś odpowiedział szybciej ;)
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 28 Cze 2022 09:51 

niebieski
Ale nie bardzo mogę sobie wyobrazić, jakbyś inaczej mógł tę walizkę "online" dostarczyć do luku bagażowego aniżeli oddanie pracownikowi na taśmę przy odpowiednim stanowisku. ;) :lol:
Można byłoby spróbować wysłać ją mailem, ale pewnie byłby to jednak zbyt duży "załącznik". :mrgreen:
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 28 Cze 2022 10:10 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 641
Kilometry: 981 829
Krajów: 63 / 29.4%
OT się zrobiło, ale np. w Lizbonie TAP ma swoje taśmy do samodzielnego nadania bagażu, więc do klasycznego "stanowiska z pracownikiem" nie podchodzisz.

#326 PostWysłany: 28 Cze 2022 10:46 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 346
Kilometry: 674 987
Krajów: 64 / 29.9%
Ciągnąć ten OT (do wydzielenia) to na wielu lotniskach jest taka opcja.
W USA nawet możesz nadać bagaż przed lotniskiem w specjalnie do tego wyznaczonych punktach.
Ale i tak i tak trzeba fizycznie się z tym bagażem stawić. Nie da się przez internet.
Kashpir lubi ten post.

#327 PostWysłany: 28 Cze 2022 10:52 

złoty
Kashpir napisał(a):
OT się zrobiło, ale np. w Lizbonie TAP ma swoje taśmy do samodzielnego nadania bagażu, więc do klasycznego "stanowiska z pracownikiem" nie podchodzisz.

W Eindhoven u Wizzair tylko tak, pracowników fizycznie nie ma.
Ekran z czytnikiem, drukarka, taśma z wagą i to wszystko.
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 13 Lip 2022 06:14 

-- 13 Lip 2022 05:43 --

z tym nadaniem to kumam ze na lotnisku myślałem jednak że to u nas jak paczkomat a jednak kolejka :) tak czy siak dziekuje

-- 13 Lip 2022 06:14 --

Dobra przeszedłem odprawę ale tylko wylot z Polski bo jest 24h przed terminem. Klikam zakadkę na przyloty dochodzę do pkt 7 i tu zonk pojawia sie komunikat :"coś poszło nie tak, spróbuj ponownie póżniej". W pkt 1-6 wszystko mi "zassało" z poprzedniego wypełnienia.

To coś poszło nie tak to u nich coś w internecie czy też dopiero 48h wcześniej bo powrót 22 :P
 Profil Relacje PM off  

#329 PostWysłany: 17 Sie 2022 20:45 

8 osób, w tym 3 młode, KTW-TFS 19.08. Przyznam że nieźle rozrzuciło, w zasadzie po całej połówce samolotu z czego jeden full dorosły i nieco wyrośnięty kaszkojad nie dość że w "krzakach" to całkiem osobno. Z ciekawości sprawdziłem wolne miejsca i nie było nic do wyboru- czyli mam rozumieć że landrynka pełna?.

Zastanawiam się czy nie wbić na pokład jako ostatni i jak opadnie kurz, a miejsca przy wyjściach będą wolne to zapytam obsługi czy można zająć. O co w ogóle z tymi miejscami chodzi, dlaczego chcą aby tam ktoś siedział. Liczą że będą drzwi otwierać?. Te miejsca są w ogóle sprzedawane?.

Ostatni raz leciałem przed wprowadzeniem tego piekielnego pomysłu z rozrzucaniem. Troszkę wątków poczytałem, ale w sumie nie znalazłem odpowiedzi jak się odbywa wymiana miejsc. Znaczy się jedynie tyle że ludzie robią zamieszanie po wejściu na pokład, ale jak by to rozegrać na spokojnie i godnością :). Nie można się ułożyć po przejściu przez bramki- w tedy już każdy wie gdzie siedzi...?
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 17 Sie 2022 20:55 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
A jak chcesz ludzi pytać jakie mają miejsca?
Na rząd awaryjny nikt cie bezplatnie nie umieści. Szczegolnie z dziećmi nie masz szans.
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 17 Sie 2022 21:12 

platynowy
Miejsca przy drzwiach na dlugich trasach sa praktycznie zawsze zajete. Nie ma co sie dziwic, 6h w puszce ciezko wytrzymac.

A jezeli piszesz o 'opadaniu kurzu', to o tym tez zapomnij. Przed startem sa zawsze roszady, ktore koncza sie dopiero po reakcji personelu.

A tak na marginesie, nie rozumiem o co chodzi z tym siedzeniem razem. Osobiscie bardzo lubie przebywac ze swoja narzeczona, ale nie narzekam kiedy nas rozrzuci. Winko / ksiazka / netflix / sen, nie potrzebuje do tego partnetki. Jakbym mial dzieci to bym doplacil zeby siedzialy z tylu a ja z przodu
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#332 PostWysłany: 17 Sie 2022 21:13 

brzemia napisał(a):
A jak chcesz ludzi pytać jakie mają miejsca?

Może się nie znam, ale będąc na pokładzie i tak nie będzie wiadomo czy kogoś kręci przesiadka o połowę długości. Się łazi i zawraca gitarę całej okolicy?

brzemia napisał(a):
Na rząd awaryjny nikt cie bezplatnie nie umieści. Szczegolnie z dziećmi nie masz szans.

Jak tu czytam, gdy jest pusty, to obsługa sama próbuje tam kogoś posadzić. Po co tam przesadzają?.
Napiszesz coś w kwestii wszystkich miejsc na szaro przy próbie zmiany?

Kothson napisał(a):
A jezeli piszesz o 'opadaniu kurzu', to o tym tez zapomnij. Przed startem sa zawsze roszady, ktore koncza sie dopiero po reakcji personelu.

Uwielbiam oglądać takie dzikie zapasy :D
Kothson napisał(a):
A tak na marginesie, nie rozumiem o co chodzi z tym siedzeniem razem.

Z żonka czy dzieciakami to jeszcze pół biedy, ale z towarzyszami podróży...? Nie wiem, zwłaszcza że potem będzie raczej zmuszonym na wspólny pobyt przez x dni.

Mnie bardzo zaintrygowała opcja żeby dopłacić aby razem nie siedzieć. Albo żeby przesadzili bo dzieciak jest dożarty (tylko nie przyznawać się że to nasze dziecko)
;)
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 03 Wrz 2022 04:49 

Dzień dobry, miałam wykupione konkretne miejsca dla całej rodziny w WizzAir. Wizzair zmienił typ samolotu i przeniósł trzy osoby na sam koniec samolotu do ostatniego rzędu koło WC. Czy to są normalne praktyki? Czy da się coś zrobić? Lecimy z niemowlakiem i sytuacja będzie dla nas wyjątkowo niekomfortowa
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 04 Wrz 2022 02:49 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 641
Kilometry: 981 829
Krajów: 63 / 29.4%
Zgłoś się do check-in i przedstaw sprawę na lotnisku. Ewentualnie jeśli dużo czasu do wylotu, to spróbuj na czacie.

#335 PostWysłany: 04 Wrz 2022 08:03 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 68 / 31.8%
niebieski
W podobnej sytuacji ale w dniu wyjazdu - przy bramce - zmiana wykupionych miejsc - akurat zależało mi na miejscu z przodu by szybko wyjść - rozłożyli ręce ale zwrócili opłatę za kupno miejsc (w punktach)

#336 PostWysłany: 05 Wrz 2022 07:39 

Skończyło się to następująco. Próbowałam dzwonić na tanią infolinię. Był to weekend, więc połączyło mnie z infolinią po angielsku, ale tam jedynie odsyłano mnie do infolini płatnej. Próbowałam na czacie. Trzy razy udało mi się niby połączyć z człowiekiem, ale trzy razy było oczekiwanie na jego dołączenie. W międzyczasie opisywałam swój problem, więc powinien wiedzieć to na czacie. Niestety trzy razy zanim ktoś dołaczył, od razu wyświetlało 'Agent left the channel'. Porażka.

Szczęście w nieszczęściu, że po wejściu do samolotu okazało się, że kapie na nasze siedzenia i stewardesa przesadziła nas gdzie indziej. Co prawda nie do całej grupy, ale też nie siedzieliśmy na końcu
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 08 Wrz 2022 18:30 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 29 080
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
Czy ja dobrze widzę, ze teraz ten tak krytykowany Ryan ma lepsze zasady dla rodzin niż Wizzair po względem przydziału miejsc. Leciałem ostatnio dwa razy FR i żona miała z automatu miejsce przydzielone z dziećmi za 29 zł. Ja dodatkowo za 29 zł dokupiłem sobie miejsce obok nich.

Landryna za to proponuje mi wykupienie miejsc dla wszystkich, żeby mieć pewne miejsca razem… :o

To oznacza, np. Na trasie do Basel około 200 zł dopłaty w jedną stronę. Jakiś żart. Macie jakiś patent, jak to taniej ogarnąć? Może wziąć losowe miejsca i potem po odprawie dopłacić za miejsce obok żony z dziećmi? Bo chyba nawet W6 posadzi dzieci obok żony?

Kanał na YouTube: https://www.youtube.com/@FOODIESwpodrozy

Image
 Profil Relacje PM off  

#338 PostWysłany: 08 Wrz 2022 20:12 

niebieski
Najpierw zobacz co ci wylosują a potem zobaczysz co z tym zrobić. Raczej wyjdzie taniej niż to co proponują.
 Profil Relacje PM off  

#339 PostWysłany: 08 Wrz 2022 21:39 
Awatar użytkownika

Loty: 29
Kilometry: 29 080
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
A wiesz może, czy jeśli będziemy wszyscy na jednej rezerwacji to po losowym przydziale miejsce będę mógł np. tylko ja wyłupić inne miejsce (bliżej żony z dziećmi)?

Kanał na YouTube: https://www.youtube.com/@FOODIESwpodrozy

Image
 Profil Relacje PM off  

#340 PostWysłany: 09 Wrz 2022 00:43 

niebieski
kubucha napisał(a):
tylko ja wyłupić inne miejsce (bliżej żony z dziećmi)?

Jeśli akurat będzie jeszcze wolne to możesz raczej wykupić niż wyłupić ;) Ostatecznie można też spróbować, już na pokładzie ,zamienić się z kimś komu los przydzieli twoją żonę i dzieci :P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 426 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 22  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 5 gości