Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza do USA
#2181 PostWysłany: 23 Lip 2018 17:25 

Loty: 688
Kilometry: 1 366 499
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
No przeciez bedzie mozna pisac o rozmowach z urzednikiem na granicy, albo o problemach z maszynkami. Wiec nie boj d.
 Profil Relacje PM off
becek lubi ten post.

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2182 PostWysłany: 23 Lip 2018 17:30 

Loty: 37
Kilometry: 97 719
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Czy w przypadku zniesienia wiz (choć nie wierzę, że to zdarzy się w tym roku) można nadal korzystać z posiadanej wizy i nie rejestrować każdego wyjazdu? Jak to działa
Anonymous napisał(a):
Ja to się bardziej martwię o los tego wątku. :mrgreen:
Zniosą i co wtedy ? O czym się będzie pisać ?
Chociaż nie... Spoko. W programie bezwizowym też parę dolców trzeba zapłacić, to będzie okazja ponarzekać... 8-)

Myślę, że znajdziesz sobie inny temat do którego będziesz wchodził co chwila i narzekał na beznadziejność dyskusji
 Profil Relacje PM off
mcaron07 lubi ten post.

#2183 PostWysłany: 23 Lip 2018 17:37 
Awatar użytkownika

srebrny
akurat @jacakatowice ma całkowita racje
ten temat to żenua
a pytania potencjalnych "turystów" wskazują ze jednak na ruch bezwizowy jeszcze dłuuuuuuugo poczekamy

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off  

#2184 PostWysłany: 23 Lip 2018 23:03 

trocha napisał(a):
Czy w przypadku zniesienia wiz (choć nie wierzę, że to zdarzy się w tym roku) można nadal korzystać z posiadanej wizy i nie rejestrować każdego wyjazdu? Jak to działa

Jeśli zniosą i dołączylibyśmy do VWP (w co ja również nie bardzo wierzę) to będzie można korzystać z posiadanej wizy. Przykładowo jak masz dwie wizy np. J1 i B2 to na granicy mówisz urzędnikowi na której chcesz wjechać. Podobnie będzie w przypadku B1/B2, jak niezarejestrujesz wjazdu w ESTA, to logiczne będzie że wjeżdzasz na tej co masz w paszporcie i pobyt prawdopodobnie dostaniesz na 6 miesięcy zamiast na 3 z VWP.
I jeszcze jedno gdy ktoś wcześniej dostał odmowe wizy w Ambasadzie, to z programu VWP nie będzie mógł skorzystać, trzeba będzie udać się ponownie do Ambasady / Konsulatu po promesę wizową. Program VWP tylko dla osób bez żadnych odmów w przeszłości.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2185 PostWysłany: 24 Lip 2018 16:43 
Awatar użytkownika

Loty: 8
Kilometry: 8 761
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
trocha napisał(a):
I jeszcze jedno gdy ktoś wcześniej dostał odmowe wizy w Ambasadzie, to z programu VWP nie będzie mógł skorzystać, trzeba będzie udać się ponownie do Ambasady / Konsulatu po promesę wizową. Program VWP tylko dla osób bez żadnych odmów w przeszłości.

to nie " jeszcze jedno" tylko NAJWAŻNIEJSZE :twisted: jak ktoś tylko usłyszy w TV ze znieśli to aż podskoczy, że nareszcie pojedzie do matki lub męża, a tu BUM! znowu trzeba iść do ambasady, i co? BUM ! znowu opłata? :D
Wiadomo, zniesienie interesuje wielu, ale największą grupą są ci co mieli już odmowy, wśród nich spore grono takich, co siedzieli w USA na czarno, wrócili, i uważają, że jak pójdą po wize ponownie to na pewno dostaną.
 Profil Relacje PM off  

#2186 PostWysłany: 24 Lip 2018 17:00 

Zbanowany
niebieski
Decyzja o wizach dla Polaków już dawno zapadła i trzeba być bardzo naiwnym żeby wierzyć , że okres do 30.09.2018 będzie skutkował zniesieniem lub pozostaiwieniem ich uzależnionym od liczby odrzuceń. :P :P :P
 Profil Relacje PM off
gosc_us uważa post za pomocny.

#2187 PostWysłany: 24 Lip 2018 17:16 

niebieski
https://help.cbp.gov/app/answers/detail ... on-benefit

Poprzednio odmowiona wiza, nie oznacza automatycznie wykluczenia z systemu VWP. Jezeli odpowiesz na wszystkie pytania zgodnie z prawda, a ESTA zostanie przyznana to mozna jechac.
 Profil Relacje PM off  

#2188 PostWysłany: 25 Lip 2018 14:49 

niebieski
Miał ktoś sytuację, że małżeństwo które razem udało się po wizę do ambasady (decyzja pozytywna) otrzymuje paszporty w różnym czasie ?

Moja Mama dwa dni temu dostała już swój paszport z wizą na 10 lat, a o paszporcie Taty ani widu, ani słychu. Ten zaczyna lekko świrować, że może jednak coś jest nie tak, bo rok temu miał decyzję negatywną.

#2189 PostWysłany: 25 Lip 2018 17:09 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Nasze paszporty pomimo, że byliśmy razem były odsyłane dwoma różnymi przesyłkami. Co prawda przyjechały tego samego dnia. Być może firma kurierska gdzieś ją przetrzymuje. Sprawdź tracking na stronie tnt i zobacz co się dzieje

#2190 PostWysłany: 25 Lip 2018 17:48 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
paisas napisał(a):
Moja Mama dwa dni temu dostała już swój paszport z wizą na 10 lat, a o paszporcie Taty ani widu, ani słychu. Ten zaczyna lekko świrować, że może jednak coś jest nie tak, bo rok temu miał decyzję negatywną.

Pytanie z jakiego domniemanego powodu miał decyzję negatywną i czy coś w danej kwestii zmieniło się u taty w ciągu tego roku. Jeśli nic to nie wróżę, że paszport wróci z wizą.
 Profil Relacje PM off  

#2191 PostWysłany: 25 Lip 2018 20:35 

niebieski
Jakieś 12-13 lat temu był w USA przez ponad 5 miesięcy, dlatego rok temu dostał odmowę "bo rzekomo był w nielegalnej pracy". No cóż, przez ten rok nic się nie zmieniło w temacie wyjazdu sprzed lat ;)

No nic, trzeba liczyć że paszport jednak dotrze z wizą.

#2192 PostWysłany: 25 Lip 2018 20:46 

Loty: 4
Kilometry: 17 154
Krajów: 3 / 1.4%
niebieski
A jak oni to sprawdzili , że był w nielegalnej pracy?
 Profil Relacje PM off  

#2193 PostWysłany: 25 Lip 2018 20:47 

niebieski
Oni tego nie sprawdzaja, samo domniemanie wystarczy.
 Profil Relacje PM off  

#2194 PostWysłany: 25 Lip 2018 20:51 

niebieski
to inaczej -skąd wiedzieli , że 12 lat temu przedłuzył sobie pobyt? mają pod ręką dane z I 95?
 Profil Relacje PM off  

#2195 PostWysłany: 25 Lip 2018 20:54 
Awatar użytkownika

niebieski
A co tam niby miał robić pięć miesięcy Zwiedzać? Bez jaj. Wśród moich znajomych już kilkukrotnie były akcje, że ileś tam lat temu byli też na pare miesięcu w USA, teraz mają bardzo dobrze płatne posady, idą po wize i dostają, ale trzepanko podobno takie, że są w szoku, nie wiem, ludzie myślą, że jak ukradli samochod 10 lat temu to teraz ten samochód już nie jest nic wart i to tak jakby nie ukradli.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#2196 PostWysłany: 25 Lip 2018 20:58 

niebieski
Ale dałeś porównanie. Jesli dla Ciebie cięzka praca na obczyżnie jest równa pracy złodzieja samochodów to dzięki....
 Profil Relacje PM off  

#2197 PostWysłany: 25 Lip 2018 21:30 

Loty: 40
Kilometry: 97 863
Krajów: 11 / 5.1%
srebrny
Nie zrozumiałeś paraboli

Wysłane z taptaka.
 Profil Relacje PM off  

#2198 PostWysłany: 25 Lip 2018 22:06 
Awatar użytkownika

niebieski
Wiem co to cięzka praca na obczyźnie, wiem co to rozstanie, ale w życiu cenię sobie szczerość, i jak słyszę pretensję do kogoś za swoją winę to się irytuję? nikogo kto nie ukradł nie nazwałem złodziejem
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#2199 PostWysłany: 26 Lip 2018 00:03 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
@DonCorrado
Niestety mylisz się. Moje pierwsze dwa pobyty w USA na wizach turystycznych, gdy jeszcze byłem studentem, trwały odpowiednio 3 miesiące i ponad 5 miesięcy. Po pierwszym razie musiałem udać się po nową wizę bo roczna wygasła. Nie było problemów, dostałem kolejną już na 10 lat; trzecią kilka lat temu rownież. Nigdy nie miałem też żadnych kłopotów na granicy z powodu tak długich pobytów. Kilku znajomych oraz osoby z rodziny również miały podobne sytuacje. Dlatego z pewnością na tej podstawie nie domniemywali, że tata @paisas pracował na „kontraktorce”. Powodów tak długiego pobytu może być mnóstwo - np. pomoc w opiece nad świeżo urodzonym dzieckiem młodych rodziców za wikt i opierunek dla babci lub dziadka.

Niemniej jednak podejrzewam, że w tym przypadku sprawdzili, że tata @paisas będąc w USA wystąpił o SSN i na jego numer rozliczana była legalna wypłata za nielegalną (dla niego) pracę (do czego na forum się nie przyzna). Ewentualnie facet miał wypadek w pracy i szef odwiózł go do szpitala a leczenie poszło z ubezpieczenia firmy. Równie dobrze mógł go też ktoś zgłosić służbom imigracyjnym (mściwy rodak, dawny szef, który miał nakaz ekstradycji etc.). Jak ktoś ma rodzinę imigrantów w USA (zwłaszcza w Chicago i NYC) to z pewnością słyszał różne historie czy też nawet osobiście poznał osoby, które ich doświadczyły, temat "rzeka" ;)

lataczuk napisał(a):
Oni tego nie sprawdzaja, samo domniemanie wystarczy.

Muszą mieć jakieś dowody na to, że faktycznie pracował w USA (choćby te, które wymieniłem wyżej) bo sam 5-miesięczny pobyt na turystycznej nie oznacza, że ktoś był na "kontraktorce" (czego przykładem jestem np. ja; moje pobyty wiązały się wtedy z sytuacją rodzinną a nie z jakąkolwiek pracą, której nigdy w USA nie podjąłem). Jeśli mają "domniemanie" to z czegoś ono wynika (np. konkretne zgłoszenie innej osoby, słyszałem o takich przypadkach). Dlatego jeśli ktoś ma wizę i przylatuje do USA a w systemie mają owo zgłoszenie odnotowane, to delikwent idzie na ciężką rozmowę, de facto nie przekraczając jeszcze granicy ze Stanami. Dostaje wtedy do podpisu oświadczenie, że przyznaje, iż np. nielegalnie pracował w USA. Potem wraca pierwszym wolnym samolotem do Polski co oczywiście wiąże się z banem na podróże do USA na długie lata. Są jednak osoby, które się nie przyznają (wszak to nie waterboarding :D ) i CZASAMI po kilku godzinach mogą cieszyć się z przekroczenia granicy USA. W takich przypadkach dowody są tak słabe, że bez podpisu urzędnicy nie są w stanie obronić tej decyzji. Oczywiście w "grubszych" przypadkach - przestępstw, podejrzenia o terroryzm etc. - nikt nie "bawi się" w przesłuchanie i dawanie do podpisu jakiegoś oświadczenia ;)

paisas napisał(a):
Jakieś 12-13 lat temu był w USA przez ponad 5 miesięcy, dlatego rok temu dostał odmowę "bo rzekomo był w nielegalnej pracy". No cóż, przez ten rok nic się nie zmieniło w temacie wyjazdu sprzed lat ;)

No nic, trzeba liczyć że paszport jednak dotrze z wizą.

Niczego nie można założyć i szczerze życzę powodzenia ale nie postawiłbym u bukmachera, że tata wizę otrzyma... ;)
Obym się mylił bo dłuższy czas oczekiwania na paszport może (ale nie musi) równie dobrze oznaczać, że przyglądają się powodom decyzji sprzed roku co daje nadzieję na "wlepkę" w paszporcie ;) Jeśli nic się nie zmieni do piątku to niech tata zadzwoni do ambasady/konsulatu - być może otrzyma jakieś informacje nt przedłużonego terminu odbioru paszportu. Bywa, że paszport trzymają nawet i miesiąc w celu weryfikacji (o tym poczytasz na innym forum).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#2200 PostWysłany: 26 Lip 2018 09:43 

niebieski
Dzięki za odpowiedzi.

Dzisiaj w systemie jest już informacja że paszport jest gotowy do odbioru, więc mój Tata za kilka godzin będzie pewny 8-)

Natomiast żeby było jasne - nie wzbudzałem tutaj postawy w jakikolwiek sposób roszczeniowej, czy też pretensjonalnej, bo każdy zna swoje "grzechy przeszłości". Natomiast w żadnej bazie Amerykanie go mieć nie mogli, bo żadna pensja nie była wypłacana oficjalnie, pracodawca nigdzie go nie rejestrował itp.

Dlatego nie rozumiem oburzenia i porównywania do kradzieży. Każdy doskonale by zrozumiał, jakby dostał znowu odpowiedź negatywną, ale po prostu nigdy nie słyszałem o sytuacji, że konsul powie TAK, a potem ktoś może jego zmienić jego decyzję, stąd moje pytanie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 107, 108, 109, 110, 111, 112, 113 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość