Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Temat o ESTA: visa-waiver-program-co-i-jak,766,145377
Gdzie zostawić rzeczy

Warszawa: U fotografa na przeciwko za dyszkę zostawisz nawet wielka walizkę.

Historia wizyt w USA: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/history-search

Linie lotnicze, które zwracają za bilety, w przypadku nie otrzymania wizy do USA
http://www.fly4free.pl/nie-otrzymales-w ... -za-bilet/

Nie jesteśmy biurem pośrednictwa w wypełnianiu wniosków wizowych!

https://pl.usembassy.gov/pl/vwp-faq-pl/
Odnowienie wygasłej wizy:

https://www.ustraveldocs.com/pl/en/rene ... ew-my-visa

Jak mogę podróżować do USA? O: Każdy podróżny, który ma ważną wizę może nadal z niej korzystać. Osoba posiadająca ważną wizę nie musi ubiegać się o zezwolenie ESTA. Podróżujący z wizą mogą przebywać na terenie USA do 6 miesięcy, zależnie od decyzji oficera imigracyjnego na granicy USA.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 164  Następna
Autor Wiadomość
#1001 PostWysłany: 15 Cze 2015 22:39 

srebrny
Amerykańskie ambasady od tygodnia nie wydają wiz

To albo atak hakerów, albo potężna awaria systemu komputerowego Departamentu Stanu USA. Amerykańskie ambasady i konsulaty na całym świecie od tygodnia nie wydają wiz.

http://www.bankier.pl/wiadomosc/Ameryka ... 61132.html
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
 Temat postu: Re: Wiza - USA
#1002 PostWysłany: 19 Cze 2015 22:08 

Loty: 85
Kilometry: 236 428
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Coś się ruszyło w sprawie zniesienia wiz
Komisja senacka zatwierdziła zniesienie wiz dla Polaków podróżujących do USA
http://dziennikzwiazkowy.com/imigracja-2/komisja-senacka-zatwierdzila-zniesienie-wiz-dla-polakow/
 Profil Relacje PM off  

#1003 PostWysłany: 20 Cze 2015 09:23 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Wystarczyło zmienić w Polsce prezydenta i proszę ;) A serio, to takich informacji, że już blisko, zaraz, wkrótce, senator Mikulkski itd. było już wiele... W naszym parlamencie też działają komisje i zatwierdzają multum rzeczy. Ale od tego do ustawy droga daleka...
b.montana lubi ten post.

#1004 PostWysłany: 20 Cze 2015 09:59 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 625
Kilometry: 1 373 918
Krajów: 75 / 35.1%
Mam nadzieję,że po "naprawieniu drukarek" wizy będą przychodzić według kalendarza. 11.06 wizyta i zgoda :D

#1005 PostWysłany: 21 Cze 2015 01:41 

czy znacie przypadek w którym ktoś dostał wizę wpisując nielegalnie przebywającego członka rodziny na terenie US? zastanawiam się czy mówienie prawdy popłaca, szczególnie, że kilka lat temu gdy jeszcze o tym nie wiedziałem pracownik ambasady sam do tego doszedł w swoim komputerku.

nie wiem czy wpisywać tego kogoś, czy nie i tłumaczyć, że los tej osoby jest mi nieznany od 11lat. oczywiście chcę lecieć do kogoś innego w celach turystycznych i naukowych :) wiza turystyczna
 Profil Relacje PM off  

Temat postu: Wiza - USA
#1006 PostWysłany: 21 Cze 2015 01:44 

Ja nie znam takiego przypadku a wręcz przeciwnie znam obrony które dostają odmowy regularnie co rok
 Profil Relacje PM off  

#1007 PostWysłany: 21 Cze 2015 02:14 

a jak to jest z notatkami, czy po każdym ubieganiu się o promesę je sporządzają? wtedy nie wiedziałem i wpisałem, że nikt z rodziny nie przebywa, nie wiem co robić teraz, bo w sumie dalej tego nie wiem, może się coś zmieniło przez ten czas.. to było 4 lata temu
 Profil Relacje PM off  

#1008 PostWysłany: 25 Cze 2015 21:14 

srebrny
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Ambasad ... 67507.html
 Profil Relacje PM off  

#1009 PostWysłany: 24 Lip 2015 07:48 
Awatar użytkownika

Loty: 95
Kilometry: 195 396
Krajów: 23 / 10.8%
niebieski
Mamy kolejnego sojusznika apelującego do Kongresu :D

http://www.polskieradio.pl/5/3/Artykul/ ... la-Polakow

#1010 PostWysłany: 24 Lip 2015 08:10 
Awatar użytkownika

niebieski
Mały szczególika ale odnotowany przez media. Chce się pokazać przed przyjadzem jaki on to przyjaciel Polaków, zresztą jak i cała tamtejsza administracja. Poklepać po plecach ...
 Profil Relacje PM off  

#1011 PostWysłany: 24 Lip 2015 08:21 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 680 713
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Dyplomata z dlugim stazem = malarz slow z ktorych nic nie wynika :)
"Obecnej administracji zależy na bardziej elastycznym prawie, które pozwoli na zniesienie wiz krajom takim jak Polska."
 Profil Relacje PM off
Shaq lubi ten post.

#1012 PostWysłany: 28 Lip 2015 13:56 

Witam, planuję wyjazd turystyczny do USA na jesieni i przymierzam się do wypełnienia wniosku wizowego.
Kłopot pojawia się przy poniższym pytaniu:

Q: Have you ever been arrested or convicted for any offense or crime, even though subject of a pardon, amnesty, or other similar action?
Czy kiedykolwiek byłeś/aś zatrzymany/a, aresztowany/a lub skazany/a za wykroczenie lub przestępstwo, nawet jeśli nastąpiło ułaskawienie, amnestia, itp.?

7 lat temu zostałem zatrzymany na 24 godziny i otrzymałem zarzuty za 'czynny udział w zbiegowisku o charakterze chuligańskim' przed meczem piłki nożnej. Jakiś rok temu otrzymałem akt oskarżenia i sprawa powoli ruszyła, ale na pewno jeszcze się będzie ciągnąć - 700 osób oskarżonych...

Mam dylemat co wpisać we wniosku wizowym - wprawdzie jestem niekarany, mogę złożyć zaświadczenie z KRS, ale jednak byłem aresztowany, a o to też jest pytanie (no i sprawa w toku). Czy ambasada jest w stanie w jakikolwiek sposób dotrzeć do takich informacji?

Nie chciałbym sobie komplikować sytuacji bo to raptem krótki wyjazd turystyczny, ale nie chciałbym też dostać zakazu wjazdu do USA

Z góry dzięki za pomoc!
 Profil Relacje PM off  

#1013 PostWysłany: 28 Lip 2015 14:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Lx13
jacek6619

kolego zerknij na stronę 47 tego tematu i poczytaj posty tych użytkowników. Lepiej tego nie zatajać. W sumie nie byłeś aresztowany a tylko zatrzymany. Nie wiem jak oni tam podchodzą do domniemania niewinności ale ja bym tego nie zatajał bo się możsesz zdziwić.
 Profil Relacje PM off  

#1014 PostWysłany: 28 Lip 2015 15:20 

niebieski
Musisz odpowiedzieć twierdząco.
 Profil Relacje PM off  

#1015 PostWysłany: 28 Lip 2015 15:29 

Loty: 46
Kilometry: 169 080
Krajów: 15 / 7.0%
niebieski
Dokładnie, nie ma co ściemniać.
 Profil Relacje PM off  

#1016 PostWysłany: 28 Lip 2015 16:18 

Przeczytałem to pytanie z wniosku wizowego jeszcze raz i jednak żadnej ściemy tu nie widzę:
Have you ever been:
arrested - NIE, zatrzymanie a aresztowanie to co innego
convicted - NIE, sprawa w toku ale domniemanie niewinności obowiązuje i w PL i w US

Na co w takim razie mam odpowiadać twierdząco?
 Profil Relacje PM off  

#1017 PostWysłany: 28 Lip 2015 16:21 

niebieski
To następnym razem się nie pytaj - czas tylko marnujesz innym osobom. Zrobisz jak uważasz. Wyraźnie jest napisane, że chodzi o zatrzymanie też. Arrested znaczy zarówno aresztowany, jak i zatrzymany.
 Profil Relacje PM off
grzesiekc lubi ten post.

#1018 PostWysłany: 29 Lip 2015 11:09 
Awatar użytkownika

niebieski
Zatrzymanie to środek przymusu (zwany potocznie aresztem ale nie kodeksowo) a tymczasowe aresztowanie to środek zapobiegawczy w KPK.
Nie będę się tu rozpisywał bo nie wiem jak oni do tego podchodzą ale na Twoim miejscu jeszcze raz bym się zastanowił nad tym wszystkim. Lepiej się pomylić i napisać w rubryce za dużo (przy okazji wyjaśniając o co chodzi) niż coś przed nimi zataić bo jak to wyjdzie to prawdopodobnie nigdy już do USA nie wjedziesz.

Tak off topic
Jest jeszcze 3 droga, nie jechać tam w ogóle. Ja mam od kilku lat zaporszenie ale dopóki nie zniosą wiz to się nie wybieram, być może dlatego nigdy tam nie pojadę.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#1019 PostWysłany: 03 Sie 2015 19:47 

Cześć, mam może troche głupie pytanie, ale w tamtym roku starałam się z narzeczonym o wizę i dostaliśmy wizę b1/b2, cel naszej wizyty to odwiedziny mojej mamy i od początku tak mówiliśmy konsulowi. Wylot mamy za dwa tygodnie a mnie zaczęło zastanawiać czy czasem nie powinniśmy mieć wizy tylko b2 skoro cel naszej podróży jest czysto turystyczny? czy to bez znaczenia?
 Profil Relacje PM off  

#1020 PostWysłany: 03 Sie 2015 20:09 

srebrny
bez znaczenia. Wszystkim tak dają. Na lotnisku czasami długopisem wpisują b1/b2 w zależności co powiesz ale to też nie jest reguła.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3272 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 164  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości