Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 04 Lut 2011 17:10 
Awatar użytkownika

srebrny
Zastanawiam się, jak najlepiej rozegrać przetransportowanie się na takiej trasie. Terminy są nieco sztywne (+/- 2 dni): 13.08.2011 z BKK do JOG, 17.08 z JOG do DPS, no ale ceny lotów na razie są i tak mniej więcej stałe we wszystkie dni na ten okres.

Chodzi mi oczywiście o to, aby zobaczyć Yogyakartę, dzień poświęcić na Borobudur i wulkan Mount Merapi, a następny na Prambanan. Niestety lotnisko w Yogyakarcie (czyli Adisucipto International) nie daje zbyt wielu możliwości, a z lotniskiem w pobliskim Solo jest jeszcze gorzej (Adisumarmo International - AirAsia lata tam z KUL i czasem na dobre ceny).

Może przedstawię tutaj opcje, które znalazłem.

Najpierw opcje z Bangkoku (BKK) do Yogyakarty (JOG):

1. Garuda - tradycyjny i narodowy przewoźnik Indonezji, jak to zwykle bywa w takim wypadku - z problemami finansowymi, bilet "multiple destinations" na całą podróż (tj. aż do Bali) na osobę to 500$ czy 600$ (z BKK do JOG przez Jakartę, bezpośrednio nic niestety nie lata), w każdym raczej odpada ze względu na cenę.

2. AirAsia, wariant przez Jakartę - kiepska godzina przylotu z BKK do Jakarty (CGK) na przesiadkę, bo 23:45. Cena za ten odcinek to trochę mniej niż 300 zł za osobę, a więc nie najtaniej. Loty do JOG też AirAsią są o 6:00 i o 13:05 (te są bardzo tanie, ok. 40 zł bez dodatków na osobę). W pierwszym wypadku raczej pozostaje nocleg na lotnisku (ciekawa relacja tutaj), a tego wolałbym akurat tam uniknąć ;) Tak samo i jak dłuższego przestoju w samej Jakarcie - wierzę na słowo, że nie jest to najprzyjemniejsze miasto na świecie. Taxi z/na lotnisko są relatywnie drogie (dochodzi podatek lotniskowy), więc to trochę podrożyłoby koszty. Lot CGK - JOG można by zamienić na kolej, ale to raczej strata czasu i albo niewielka oszczędność pieniędzy, albo słaby komfort (strona kolei tutaj: http://www.kereta-api.co.id).

3. AirAsia, wariant przez Surabayę - też kiepska godzina przylotu (23:35), ale bilet tańszy (170 PLN), niestety Surabaya (SUB) nie ma połączenia z JOG AirAsią, lata tam BataviaAir o 7:35 (teraz ma bilety jedynie niepromocyjne, ok. 170 PLN, ale na marzec już są za ok. 130 PLN), a także LionAir o 11 i o 19 (za ok. 170 PLN w economy, promo nie ma na razie). Wyszukiwanie połączeń kolejowych na http://www.kereta-api.co.id nie zwraca tras, ale jakiś komunikat po indonezyjsku ;) Oczywiście mówię tu o trasach na bliższe terminy, bo na późniejsze się nawet chyba nie da.

Ogólnie zastanawiam się, czy są inne opcje lądowe, powietrzne czy nawet morskie (na pewno do listy można dodać AirAsię z przesiadką w KUL albo SIN, ale wtedy oba połączenia będą dość kosztowne), na ile są one wygodne. Niestety na Jawie jest też stosunkowo wysokie prawdopodobieństwo odwołania lotów ze względu na jakiś aktywny wulkan, więc jakaś opcję lądową zawsze warto mieć jako plan B.

A teraz część druga, czyli Yogyakarta (JOG) - Bali (DPS):

0. Tu generalnie opcja była jedna, czyli Mandala (http://www.mandalaair.com), ale wygląda na to, że bankrutują/zbankrutowali. Bilety kosztowały 125 PLN na osobę.

1. LionAir - mało sympatyczna cena 270 zł, na Bali o 22:45, lot trwa godzinę.

2. Pociągi wyglądają na ostateczność, trasa dość długa i z przesiadką.

Czy coś przeoczyłem? Jeśli ktoś cokolwiek wie, będę b. wdzięczny za podzielenie się tą wiedzą :)
 Profil Relacje PM off  

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#2 PostWysłany: 04 Lut 2011 18:44 
Założyciel
Awatar użytkownika

Loty: 534
Kilometry: 1 278 601
Krajów: 76 / 35.5%
Ja od miesiąca śledzę KUL-JOG na 14 lipca i non stop cena trzyma się na 260 RM (goły bilet, czyli od czorta drogo). Proponuję ci to, co i ja teraz czynię. Nadal czekac na promocję Air Asia i lecieć BKK-KUL i KUL-JOG. Może szału nie będzie, ale 3-4 miesiace przed lotem ceny jeszcze potrafią spaść. Z KUL do JOG jest lot o 7 rano, więc po locie z BKK masz nocleg przy lotnisku w KUL. Tu hotel TuneHotels, spokojnie do złapania za 49 RM dwójka (trzeba obserwować zmianę cen). Ewentulanie, jak cena będzie lepsza można lecieć przez SIN do JOG.

Z KUL do JOG lata też Malaysia Air, z tego co patrzyłem na niektóre dni w lipcu jak na tę linię mają świetne ceny (do 200 RM ALL IN).

Jak masz czas z BKK do SIN lub KUL można się poturlać pociągiem. Ekstra przeżycie, tanio, ale duuzo czasu. Tu masz info o pociągach http://www.seat61.com/Malaysia.htm

Z JOG do DPS turlałbym się lądem robiac po drodze Bromo i Kawah Ijen. Znajdziesz zorganizowany tour 3d/2n za jakies 200 zł osoba z przejazdem i mieszkaniem.

#3 PostWysłany: 04 Lut 2011 22:07 
Awatar użytkownika

srebrny
Dzięki za podpowiedzi!

Co do BKK - JOG, to teraz skłaniam się ku lotowi jednak do SUB, na 12.08 jest za niecałe 170 zł per person, kiedy Jakarta kosztuje 2x więcej. Stamtąd pociąg do JOG, najwyższa klasa (wnioskuję po cenie, bo z indonezyjskiego jestem raczej kiepski) to ok. 40 zł, przejazd trwa 5h - nie wychodzi o wiele gorzej czasowo niż lot z całym lotniskowym ceremoniałem.

Natomiast pomyślę jeszcze nad JOG - DPS, może faktycznie taki zorganizowany tour to nie jest złe rozwiązanie, pośledzę też jeszcze ceny LionAir i sytuację w Mandali.

Jeśli dogram te trasy, to w Azji zostanie mi jedynie SIN - KUL, które planowałem pociągiem (info brałem właśnie z http://www.seat61.com/Malaysia.htm - niestety kiedy będę w SIN stary dworzec będzie pewnie już jednak zamknięty). Z drugiej strony AirAsia ma teraz niezłe ceny za ten odcinek - 2S$ + 31S$ taxów, czyli 75 zł za osobę. No i pozostaje jeszcze sam dolot do BKK, który planowałem Aerosvitem, ale po przeczytaniu relacji z forum coraz bardziej jednak skłaniam się dopłacić parę złotych i polecieć Finnairem albo Austrian Airlines. No chyba że Aerosvit rzuci ceny w okolicy 1500 zł RT, wtedy się nie będę zastanawiał :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Lut 2011 00:59 
Założyciel
Awatar użytkownika

Co kto lubi :). Ja wolę mieć parę stów w kieszeni. Za 12 dni mój kolejny rejs Aerosvitem :).

#5 PostWysłany: 05 Lut 2011 03:11 

Loty: 2
Kilometry: 34 746
Krajów: 2 / 0.9%
NIGDY WIĘCEJ TĄ LINIĄ!!!
NIGDY!
NIGDY TAKŻE AEROFLOTEM!
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 05 Lut 2011 10:19 
Awatar użytkownika

srebrny
:mrgreen:
Lot Finnairem miałby też drugie dno, tzn. miałbym stopover od 6 do 20 w Helsinkach i nigdzie nie lądowałbym w środku nocy :)

A wracając do tematu, to jeśli chodzi o odcinek JOG - DPS, do gry wraca Garuda, bo wcześniej sprawdziłem cenę na expedii, a bezpośrednio na ich stronie jest dwa razy tańsza i porównywalna do ceny LionAir (250 zł, ale ze wszystkim).
Nie znalazłem (jeszcze) jakiegoś fajnego tripu JOG - DPS, ale w okolicy JOG oni wyglądają fajnie: http://bedhots-trans.com/daily.php
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 05 Lut 2011 14:12 
Założyciel
Awatar użytkownika

I nie znajdziesz przez net :). Ceny w sieci są minimum x2 względem cen na miejscu. Jedziesz do YOG i na miesjcu załatwiasz wycieczkę. Nie zgadzaj się na więcej niż 600 tys IDR za osobę.

Ja po YOG jadę do Semarang, skąd Trigana Air na Kalimantan, a potem wracam do Surabaya i stąd właśnie zorganizowanym tripem (z braku czasu) Bromo i Kawah i dalej do Denpasar.

#8 PostWysłany: 05 Lut 2011 14:22 
Założyciel
Awatar użytkownika

Jeszcze co do Borobudur. Wiedza teoretyczna, ale sprawdzę w praktyce przed twoim wyjazdem i dam znać :).

Będę przerabiał opcję: transport z lotniska na własną rękę do hotelu Manohara. Znacznie taniej niż na Agodzie, Asiarooms, czy u nich na stronie można go zarezerwować tu: http://www.travelindo.com/hotel_detail. ... l-magelang

Jak na indo jest dość drogi, luksusów nie ma, ale ma gigantyczną zaletę. Jest u podnóża Borobuduru, mieszkając w nim nie płacisz 15$ od osoby za zwiedzanie (bilet jednorazowy). Borobudur można zwiedzać od 6 do 17. Jak masz ochotę, dodatkowo dla gości hotelowych za 175 tys/osoba można iść na Borobudur o 4:30 rano na wschód słońca.

#9 PostWysłany: 05 Lut 2011 21:50 

Do świątyni ( Borobudur )można wejść za Free ale od strony wyjścia- ostatnio jak tam byłem, czekałem na znajomych , aż w końcu zacząłem ich szukać i bez żadnego problemy wszedłem wyjściem.
Z tego co pamiętam jest też jakaś zniżka dla studentów na wejście- prawie mi się udało- pokazałem im wejściówkę do Selgrossa jako legitymację :lol: , ale chcieli coś jeszcze i zrezygnowałem, tym bardziej że byłem tam już kolejny raz.

Co do cen podanych na stronie ( http://bedhots-trans.com/daily.php ) to wygląda to naprawdę całkiem nieźle- będę tam za ok tydzień ze znajomymi - i sprawdzę to.

Tak przy okazji- macie może jakiś ciekawy namiar na 3 osobowy bungalow w Kucie ?

Po raz pierwszy będę leciał Aerosłiwtem i po ostatnich przygodach Piotra, trochę się mi się ciśnienie podniosło :D
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 05 Lut 2011 23:27 
Założyciel
Awatar użytkownika

Bungalow w Kucie? :) W Kucie nie ma bungalowów tylko paskudne hoteliki. Tunehotels.com jest jakimś wyjście,

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 10 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość